Gör inte dessa 6 misstag när du köper en smart-TV

Viktiga Punkter

  • Lita inte enbart på butiksdemonstrationer eller en försäljares argument; bekanta dig istället med viktiga specifikationer som operativsystem och bildteknologier (QLED, OLED, LED) för att hitta den bästa TV:n för din plats och dina behov.
  • Att välja fel storlek eller att ignorera viktiga funktioner som HDMI/USB-portar kan leda till en missnöjd upplevelse, precis som att basera ditt beslut enbart på pris.
  • Moderna TV-apparater saknar ofta kraftfulla inbyggda högtalare, så det är viktigt att budgetera för externa högtalare eller en soundbar för att få den fulla filmupplevelsen.

TV-tittande är fortfarande en populär sysselsättning, och vad kan vara bättre än att sträcka dig efter din favorit TV-show eller film på en helt ny smart-TV?

Men medan de många alternativen och ständiga erbjudandena kan få dig att vilja ta med hem den första nya modellen du ser, är det viktigt att undvika de vanliga fallgropar som kan leda till köparångest.

1. Köp en TV baserat på butiksdemonstrationer eller en försäljares argument

Samsung

Många köpare köper en TV först efter att ha sett en demovisning i butiken. Jag har också gjort detta, så jag förstår resonemanget. Självklart, seande är troende, eller hur? Väl, det tog mig för lång tid att inse detta, men att köpa en TV för att den uppvisar bra prestanda i butiken kan vara ett misstag – och ett kostsamt sådant.

TV-apparater i butik kör vanligtvis i en demoläge, som har ändrade bildinställningar. Detta är varför du ser skarpa bilder och översaturerade, livfulla färger. Visst, dessa inställningar ser imponerande ut under de starka lamporna i butiken, men de är sällan vad du får när du beställer samma modell.

Det är också bäst att inte fatta beslut baserat på en försäljares argument. Visst, de låter kanske välinformerade och övertygande, men de är där för att sälja dig en produkt och har inte alltid dina bästa intressen i åtanke. När du köper en TV, gör din hemläxa, bekanta dig med de viktiga TV-specifikationerna och bestäm dig därefter.

2. Köpa fel storlek

Om du vill välja rätt TV för ditt vardagsrum eller något annat utrymme i ditt hem, var uppmärksam på storleken. Om den är för stor kan den överväldiga utrymmet och göra din tittarupplevelse obekväm. Omvänt, om du får en TV som är för liten, kommer du att ha motsatt problem; oavsett vilken avancerad teknik den har, kommer bilden att kännas otillfredsställande, och du kommer att anstränga ögonen för att se detaljerna.

För att få rätt TV-storlek, överväg din tittaravstånd (det vill säga avståndet mellan där du sitter och skärmen). En bra tumregel är att hålla ett tittaravstånd mellan 1.2 och 1.6 gånger skärmens diagonalmått. Så, om du har ett tittaravstånd på 10 fot, välj en TV med en 65” eller 75” skärm.

3. Glömma att kontrollera TV:ns operativsystem

Precis som din telefon körs antingen på iOS eller Android operativsystem, har även din smart-TV ett operativsystem. Samsung TV-apparater kör till exempel på Tizen, ett Linux-baserat operativsystem. Om du har en Samsung-telefon kommer du att upptäcka att integrationen mellan din telefon och TV är särskilt sömlös.

Du kan till exempel använda Bixbys röstkommandon för att styra din TV som du skulle med din telefon och Auto Hotspot för att ansluta din TV till internet utan att behöva ställa in något manuellt. Andra ekosystem som Googles Android TV eller LG:s webOS erbjuder också unika funktioner och fördelar. Se till att överväga din familjaritet med en TV:s OS innan du köper.

4. Inte överväga bildteknologi och anslutningsalternativ

LG

När du börjar titta på smarta TV-apparater kommer du att märka att tillverkarna använder olika förkortningar, inklusive QLED, OLED och LED, för att referera till bildteknologin.

Det kan verka förvirrande, men dessa förkortningar spelar roll och kan göra en stor skillnad för bildkvaliteten du får. Och sanningen är att vissa bildskärmar är bättre än andra för vissa miljöer.

Om du exempelvis letar efter en smart-TV att placera i ett välinformerat rum är det bäst att gå med en QLED-TV som har en ljus bild. Men säg att du sätter upp ett hemmabio och du kan kontrollera ljuset i rummet, det är värt att köpa en OLED-TV för en uppslukande upplevelse. En OLED kommer inte att fungera i ett välinformerat rum eftersom bilden helt enkelt inte är tillräckligt ljus, så även om du splurkar på en dyr modell, kommer du att bli besviken med resultaten om du placerar den i ett rum som får massor av naturligt ljus.

Å andra sidan, om du söker en budgetvänlig smart-TV för ett extra rum, som sovrummet, kan en LED-TV vara det bästa valet, eftersom det erbjuder anständig bildkvalitet men finns i flera prisklasser. När du handlar vill du också se till att din smart-TV har tillräckligt med HDMI- och USB-portar, så att du kan ansluta viktiga enheter till den. HDMI-portar hjälper dig att ansluta spelkonsoler, en bärbar dator och ljudsystem, medan USB-portar kan ansluta till externa lagringsenheter.

5. Fokusera enbart på priset

Smarta TV-apparater varierar kraftigt i pris. Från instegsnivå LED-TV:ar som kostar ett par hundra dollar till toppklass OLED-apparater som kostar över 2 500 dollar, finns det ett brett utbud av alternativ att välja mellan. Men gör inte misstaget att fatta ditt beslut enbart baserat på TV:ns pris.

En TV med ett dyrt pris garanterar inte alltid den bästa bild- eller ljudkvaliteten. Å andra sidan, att välja den billigaste alternativet kan verka som ett smart drag i början, men den lägre bildkvaliteten och begränsade funktionerna kan få dig att behöva investera i en ny modell om bara några år. Så, balansera din budget med dina nuvarande behov och bekanta dig med de funktioner och termer du bör känna till för att kunna fatta ett informerat beslut.

6. Inte budgetera för externa högtalare

Samsung

Har du någonsin undrat varför moderna TV-apparater låter dåligt? Det är ingen hemlighet att TV-apparater har blivit tunnare över tid. Även om detta är utmärkta för estetiken, är det inte bra för ljudet. Den smala designen ger lite utrymme för kraftfulla högtalare, så tillverkarna måste använda mindre, mindre kapabla högtalare i sina modeller.

Så även smarta TV-apparater med fantastiska skärmar kan ha bleka ljud, så jag rekommenderar att du lämnar lite utrymme i din budget för externa högtalare eller åtminstone en soundbar som du ansluter till din TV. Självklart, om du bara letar efter en grundläggande TV för ditt sovrum kan du klara dig utan att köpa externa högtalare.

Men om du letar efter din primära TV som ska vara mittpunkten i vardagsrummet, se till att budgetera för externa högtalare också så att du inte går miste om den filmupplevelse din TV kan ge. Kom ihåg att även den bästa TV:n kan kännas otillfredsställande om den inte är ihopkopplad med bra ljud.

Att köpa en smart-TV handlar om mer än att bara plocka upp en enhet med den största skärmen eller den mest imponerande butiksdisplayen. Undvik att göra dessa misstag för att säkerställa att du får mest valuta för pengarna och inte ångrar ditt köp.

Sammanfattning: Att välja rätt TV innebär att man tar hänsyn till flera faktorer, från storlek och operativsystem till bildteknologi och ljudkvalitet. Genom att undvika vanliga misstag som att enbart lita på demoversioner i butiker eller priset och att inte budgetera för externa högtalare, kan du se till att din TV-köpupplevelse blir lyckad och givande. Ta dig tid att göra din forskning så att du kan njuta av ditt TV-tittande till fullo.