Gör-det-själv-NAS vs. förbyggd NAS: Vilket är bäst?

NAS (nätverksansluten lagring) är otroligt användbart. Om du arbetar hemifrån och hanterar stora filer eller bara vill ha en robust datasäkerhetskopiering i ditt hem, kommer en NAS att göra säkerhetskopieringen av ditt arbete betydligt enklare. Tyvärr kan NAS-inställningar vara dyra – och potentiellt svåra att bygga. Om du funderar på att använda en NAS är det avgörande att bestämma om du ska köpa en eller göra det själv.

Vad är NAS?

NAS står för nätverksansluten lagring – det är som en extern enhet men ansluten till ditt bredare nätverk. Som en molnserver kan du ladda upp dina filer till NAS:n för att tillförlitligt lagra dem på en extern enhet. Den främsta fördelen som skiljer NAS från molnlagring är dock att den erbjuder bättre upp- och nedladdningshastigheter. När allt kommer omkring är NAS direkt ansluten till ditt nätverk och kräver ingen internetanslutning (även om trådlösa alternativ finns).

Vad behöver du för att bygga NAS?

NAS-enheter i sig är relativt enkla. Att bygga en innebär att skaffa ett fodral, moderkort, PSU, CPU och kylare, RAM och flera hårddiskar/SSD:er. De flesta gör-det-själv-NAS-byggen använder en liten formfaktor (SFF) eller mATX-fodral – helst med en tillräckligt generös mängd enhetsfack för att möjliggöra uppgraderingar.

Beroende på vilket fodral du köper behöver du också ett mATX-, Mini ITX- eller Mini DTX-moderkort. Leta efter en med många SATA-portar, eftersom du behöver dem för dina enheter. Om ditt moderkort har PCIe-platser kan du installera expansionskort för att öka antalet tillgängliga SATA-portar.

Eftersom NAS främst används för lagring behöver du ingen spektakulär GPU. Istället rekommenderar vi att du köper eller återanvänder en CPU med integrerad grafik. Detta kommer att minimera mängden utrymmesslöseri inuti NAS:en och minska den totala kostnaden för bygget. Om din CPU inte har en lagerkylare måste du köpa en tillräckligt kraftfull för att hålla din konstruktion cool.

Eftersom du inte kommer att installera en GPU behöver din strömförsörjning troligen inte överstiga 400W. Du behöver dock några RAM-minnen. 4 GB RAM-minne är vanligtvis tillräckligt om du lagrar filer, men om du tänker göra någon form av virtualisering, använda ett krävande operativsystem eller planerar att skapa ett mediastreamingcenter kan det vara värt att installera ytterligare 4 GB till 12 GB.

Den viktigaste delen av din NAS är lagringen. Det rekommenderas att köpa en lagringsenhet som erbjuder minst 1 TB utrymme. Seagates IronWolf-enheter är perfekta för installation i en NAS; de kommer med ett enormt utbud av dataalternativ (2TB till 22TB), har en hög arbetsbelastningsgräns och är designade med RAID-konfigurationer i åtanke.

Gör-det-själv-NAS vs. förbyggd NAS: Vilket är bättre?

DIY och förbyggda NAS-inställningar har båda några distinkta fördelar och nackdelar. Eftersom NAS-inställningar är dyra, är det avgörande att bestämma dina preferenser innan du gör ditt val (och eventuellt ångrar det). Kostnad, bekvämlighet, uppgraderingsbarhet, prestanda och komplexitet är de viktigaste faktorerna du behöver tänka på innan du köper.

Kosta

Om du vill spara pengar är det rätt väg att bygga din egen NAS. Gör-det-själv-processen säkerställer att du har val under varje steg i processen. Du kan börja med att bygga ett enkelt system med alla nödvändiga krav, inklusive två enheter. Om fallet du väljer har extra enhetsfack, kan du skjuta upp utgifter genom att bygga din egen NAS genom gradvisa uppgraderingar.

Även om det är billigare att bygga en jämförande gör-det-själv-NAS än att köpa en professionell konstruktion, är det inte billigt på något sätt. Till exempel kostar den populära Synology DiskStation DS1522+ cirka 770 USD utan diskar. Kostnaderna för en jämförande gör-det-själv-byggnad skulle uppgå till cirka 395 USD utan diskar, inklusive en uppskattad:

  • $70 för ett fodral med minst fem enhetsfack
  • 100 $ för ett moderkort med minst fyra SATA-portar, två USB 3.2-portar, två eSATA-portar och två M.2-portar
  • $80 för en budget-CPU med integrerad grafik och en lagerkylare
  • $40 för ett nätaggregat med minst 400W och fyra SATA-strömkablar
  • $85 för en nätverksadapter med fyra 1GB Ethernet-portar
  • $20 för en sticka med 8GB DDR4 RAM

Du kan spara pengar genom att ladda ner ett gratis NAS OS med öppen källkod, som Amahi eller Rockstor. Observera att diskarna inte ingår i någon av NAS-byggen. Så om du ville köpa enheter för gör-det-själv eller den förbyggda NAS-byggnaden, kan du betala så lite som $100 för en Seagate IronWolf Pro NAS 2TB-enhet.

Även om exemplet ovan visar att du kan bygga en billigare NAS med budgetdelar, är det värt att gå till toppen av din budget om möjligt – att köpa delar som är precis tillräckligt bra kan leda till flaskhalsar eller prestandaproblem senare.

bekvämlighet

När det gäller bekvämlighet är förbyggda NAS-inställningar den klara vinnaren. De flesta NAS-modeller erbjuder en praktisk installationsprocess. De tenderar också att komma förpackade med omfattande säkerhetskonfigurationer. Du kommer att ha tillgång till alla funktioner du behöver utan att någon komplicerad installation krävs, och om du på något sätt stöter på problem har du en garanti och omfattande kundsupport att lita på.

Bildkredit: DataHamster / Flickr fn

Uppgraderingsbarhet

En av de bästa egenskaperna hos DIY NAS-inställningar är hur anpassningsbara och uppgraderbara de är. Ovanstående gör-det-själv-bygget har flera PCIe-platser och fem enhetsfack, vilket säkerställer att du kan öka dess kapacitet när dina lagringsbehov blir större. Du behöver inte heller använda specifika delar – om du vill använda ett dekorativt PC-fodral eller en LED CPU-kylare är du fri att göra det.

Beroende på vilken förbyggd NAS du köper kan nivån på uppgraderingsbarheten variera. Ovannämnda Synology DiskStation DS1522+ har fem 3,5 tums enhetsfack, vilket erbjuder praktiskt taget obegränsad lagringspotential. Om du får ont om utrymme kan du köpa två DX517-expansionsenheter för att öka dess totala enhetsfack till 15. Handla försiktigt, eftersom andra förbyggda NAS-enheter effektivt begränsar dig till hårdvaran de köps med.

Prestanda

Den största potentiella nackdelen med DIY NAS-inställningar är att du kan förlora prestanda. Förbyggda NAS är skapade av proffs. Som ett resultat kan du förvänta dig en jämn kvalitetsnivå från dessa maskiner.

Om du är tekniskt kunnig är det möjligt att nå samma prestandanivå – men om du inte är det är det viktigt att arbeta noggrant. För att börja måste du köpa delar som alla är kompatibla. PCPartPicker kan hjälpa till med detta. Köp kvalitetsdelar som sannolikt inte kommer att flaskhalsar ditt systems prestanda, och kom ihåg att undvika de vanligaste PC-byggande misstagen. Samma regler för PC-byggande gäller för en NAS; det är trots allt bara en annan typ av dator.

Därefter måste du installera operativsystemet. Gratis operativsystem med öppen källkod som TrueNAS är perfekta för ett gör-det-själv-system. Du kan behöva konfigurera alternativ som nätverksgränssnitt, länkaggregation, VLAN-gränssnitt, standardgateway, statiska rutter och DNS. Du riskerar vissa prestandaförluster om systemet och tjänsterna inte är korrekt konfigurerade, så var beredd på att justera inställningarna under de första veckorna av användning.

Vad du kommer att lära dig av jämförelser med prestanda beror i slutändan på DIY NAS och den förbyggda NAS som du jämför. Till exempel, när Michael Klements jämförde en Raspberry Pi NAS och en Asustor Drivestor 4, fann han att Asustor Drivestor 4 vann ut när det gäller prestanda. Dess benchmark-skrivhastigheter var så höga som 217 MB/s, medan Pi NAS maxade till 98 MB/s. Pi NAS hade dock betydande hårdvarubegränsningar. Du kan enkelt uppnå imponerande läs- och skrivhastigheter om du väljer rätt delar och OS-konfiguration för din DIY NAS.

Ska du köpa eller bygga en NAS?

Om du letar efter ett hanterbart och lättanvänt system är en förbyggd NAS det bästa valet. Experter designar dessa system för att maximera tillförlitlighet och prestanda – och även om initialkostnaden kan vara skrämmande, kommer du sannolikt att tycka att det är värt besväret. Om du är bekant med eller intresserad av sysadmin-arbete, en vanlig maskinvarumanipulerare, eller bara har några gamla hårdvarukomponenter liggande och vill spara pengar eller starta ett nytt husdjursprojekt, kommer du att älska utmaningen att bygga din egen NAS ger .

Välj den bästa NAS för dina behov

Även om det är en stor investering att köpa en NAS, är det en som snabbt kommer att betala sig själv. Den genomsnittliga WFH-videoredigeraren eller fjärrutvecklaren kommer att upptäcka möjligheten att säkerhetskopiera sina filer utan krångel med bandbreddsbegränsningar, och kostnaden för att köpa själva NAS:en kommer snabbt att övervinnas av besparingarna från att släppa molnlagringsabonnemang. Oavsett om du väljer en förbyggd eller gör-det-själv NAS kommer du att älska bekvämligheten som enheten ger.