Google URL Shortener är en fantastisk inofficiell Goo.gl Android-klient

URL-förkortare som bit.ly eller tinyurl är inte nya. De har blivit allt populärare för att dela länkar på sociala medier, särskilt Twitter. För den oinvigde gör dessa tjänster helt enkelt långa hyperlänkar mycket kortare, så att du kan dela dem utan att oroa dig särskilt mycket för teckenbegränsningen. Många populära länkförkortare kan också övervaka olika analyser som klickantal och erbjuda länkanpassning. Google driver en URL-förkortningstjänst som heter Goo.gl men sökjätten har ännu inte kunnat erbjuda en officiell Android-klient. Tills dess kan du använda tredjeparts Google URL Shortener för ändamålet.

Appen låter dig helt enkelt använda Goo.gl direkt på din mobila enhet, så att du kan logga in på ditt konto, övervaka statistik och förkorta länkar när du är på språng.

När du startar appen för första gången blir du ombedd att logga in på ditt Google-konto. Därefter visar appen sin startskärm, som är uppdelad i flikarna Senaste och Stjärnmärkta. Tidigare förkortade länkar visas under Senaste, medan alla favoritlänkar skickas till avsnittet Stjärnmärkta.

Det finns två sätt att förkorta en länk med Google URL Shortener. Det första, mer uppenbara sättet att kopiera länken, tryck på ”+”-knappen i appen, klistra in i adressfältet som följer och tryck på ”Klar” för att få dess förkortade version. Appen låter dig sedan välja förkortningslänken för ytterligare åtgärder som att kopiera den till urklipp eller öppna den i standardwebbläsaren, och visar också en handlingsbar avisering med alla samma alternativ.

Det andra sättet är från Dela-menyn i andra appar. Om du till exempel vill förkorta länken till en sida du surfar på i din favoritwebbläsare för Android, tar du helt enkelt fram menyn Dela och väljer Google URL Shortener från listan. Du får sedan en flytande panel med ytterligare åtgärder. Du kan också få dessa åtgärder överförda till aviseringspanelen i form av en handlingsbar avisering.

Genom att välja en förkortad länk från Senaste eller Stjärnmärkta kan du också se statistik som klickantal för de senaste två timmarna, den senaste dagen, veckan, månaden eller för alla tider. Eftersom all din data automatiskt synkroniseras till Goo.gl-servrar kan du komma åt information om länkar som du har förkortat på din Android från din webbläsare på din PC och vice versa.

Om du vill stänga av aviseringar, växla automatisk synkronisering eller ange dess standardintervall kan du göra det från appens Inställningar-skärm. Dessutom kan du ändra standardfiltret för klickanalys som jag nämnde tidigare och anpassa ljud-, vibrations- och LED-inställningar för aviseringar.

Appen är tillgänglig gratis i Google Play Butik. Ladda ner den till din enhet från länken nedan.

Installera Google URL Shortener från Play Butik