Google Bard vs. ChatGPT: Jämfört över 9 uppmaningar

Head to head, Google Bard vs. ChatGPT.

Generativ AI har länge kommit ur modeordsstadiet.

Det som började med ett OpenAI-experiment (ChatGPT) blev snabbt den snart antagna industristandarden, där Google och Microsoft följde efter.

För de nya har Microsoft en stor andel i OpenAI, och det kan ha tagit några sidor från ChatGPT. Så personligen känns ChatGPT inte som en direkt konkurrent till BingAI.

Men vad som presenterar en sann rival är Google Bard, som fortfarande är i beta när detta skrivs.

Jag avslutar det här förordet omedelbart och kommer att börja ge några uppmaningar till Google Bard och ChatGPT. I slutändan kommer du att se vem som är bäst för ditt användningsfall.

Låt oss börja redan!

Google Bard vs. ChatGPT 4

Via dessa uppmaningar ska jag försöka illustrera de olika färdigheterna hos dessa AI-motorer. Det kommer att ha något relaterat till programmering, turism, utarbetande av e-postmeddelanden, berättande, poesi och några vardagliga frågor som vi normalt sett googlar.

Fiktiv berättelse

Write a 50-word story about a gardener who secretly sells mangoes to Aliens.

Googles Bard misslyckades med att hålla ordräkningen, eftersom dess version var 175 ord när uppmaningen tydligt bad om en berättelse på 50 ord. Dessutom namngav den inte trädgårdsmästaren, och dess historia kändes som ett stulet abstrakt från någonstans på internet.

Dessutom var det fullt av klyschiga meningar utan mycket kreativitet. Tråkig, tråkig och föga tilltalande.

ChatGPT, å andra sidan, begränsade det till 47 ord 👍 (under 50 ord). Dessutom kändes dess version som att du kunde bifoga den till din fiktiva roman, i motsats till Google Bards oinspirerande dagisförsök.

Slutligen indikerade det handelsdetaljerna, som att trädgårdsmästaren fick sällsynta mineraler i utbyte mot mango. Så den här omgången går helt klart till ChatGPT med en enorm marginal. Jag menar, Bard var inte ens nära.

ChatGPT: 👍 | Bard: 👎

Kodning

Kodning är en annan aspekt där dessa generativa AI-verktyg förväntas lysa. Kanske kan de inte ersätta en skicklig kodare än. Ändå kan de vara värdiga assistenter som kan skriva nybörjarkod eller förbereda ett skal för sina mänskliga motsvarigheter att bygga vidare på.

Please program a simple calculator in Python.

Därefter kör jag den här koden i en Python-kompilator.

Bards version gav detta:

Och ChatGPT-koden saknades inte heller:

Medan vi kan justera räknarna med efterföljande uppmaningar, gjorde Bard bättre på detta första försök.

Bortsett från allt, Bards kalkylator uppmanar dig att fortsätta i slutet av en operation, medan för ChatGPT måste du köra den igen.

Så den här omgången går till den nya aktören.

ChatGPT: 👎 | Bard: 👍

Utarbeta e-post

Write a strongly worded first reminder email under 100 words to one of my clients about the non-payment of a $2500 invoice due last month.

Jag antar att Bard har någon form av amatörfunktionalitet som vi inte kan ändra på.

Det var ett enkelt mejl, och jag nämnde att det var en första påminnelse. Ändå handlade det direkt om att stänga av tjänster och hotade med rättsliga åtgärder, vilket var absolut onödigt.

Dessutom kan du upptäcka uttalanden som ”du kanske har glömt det”, som verkar barnsliga och oprofessionella.

Å andra sidan var ChatGPT mer mänskligt. Det började med en uppmärksammad ämnesrad och utarbetade ett e-postmeddelande som är till punkten med en 48 timmars uppgörelsevarning.

ChatGPT: 👍 | Bard: 👎

Allmän information

Generativ AI:s största inverkan är tänkt att vara på hur vi använder dagliga sökmotorer. Efter framgångsrik implementering behöver de flesta användare inte klicka på några sökresultat eftersom de kommer att ha informationen där i chattrutan.

Give me the FIFA world cup winners, highest goal scorers, golden ball winners, and final match scores from the first tournament to the latest in a tabular format.

Med hjälp av sin kraftfulla sökmotor har Google Bard en chans att vinna den här omgången och gjorde det ganska bra.

Utgången var dock faktiskt felaktig eftersom Guldbollspriset introducerades först 1982. Men det hindrade aldrig Bard från att ge sina egna guldbollar🙄.

Tvärtom, ChatGPT visste saker bättre och började lista Golden Ball Winners först 1982.

Du kan se att ChatGPT led av kapacitetsproblem och bli avskuren halvvägs. Ändå var Bard farlig med att göra sina egna fakta från tomma luften, vilket gör den nästan oanvändbar som informationsresurs.

ChatGPT: 👍 | Bard: 👎

Sammanfattning

Detta är ett användningsfall av Generativ AI: att förbereda sammanfattningar. Så låt oss se hur dessa AI-motorer gör en sammanfattning på 200 ord av en berömd Harry Potter-roman.

Give me a 200-word summary of the book Harry Potter and the Sorcerer's Stone.

Det första jag skulle råda Bards utvecklingsteam är att förbättra dess ordräkningsförmåga. När den blev tillfrågad om ett sammandrag på 200 ord, presenterade det en utdata på 317 ord, vilket översteg målantalet med nästan 60 %.

Dessutom är slutet det nämnde inte komplett, och de två sista styckena är bara spam. Jag frågade inte om denna ytterligare information.

Med 190 ord var detta ChatGPT-svar mer lämpligt. Framför allt kändes slutet mer komplett.

Jag försöker verkligen att inte låta partisk, men här är det…

ChatGPT: 👍 | Bard: 👎

Köprekommendationer

Internet är fullt av köpguider. Och när vi letar efter en, borde dessa AI-”killar” höja sig till tillfället.

What are the factors I should consider while buying a gaming laptop and can you recommend three options under $2000?

Eftersom jag själv är en spelare är en sak som jag säkert vet att GPU:er betyder mer än processorer. Dessutom måste du ha en högre uppdateringsfrekvens än du vill ha högre upplösningar, speciellt för multiplayer.

Sammantaget kändes det som att rekommendationerna gällde en bärbar dator för allmänt bruk, fastän hög prestanda. Och den här guiden hade lite med spel att göra.

Slutligen kan det föreslå MSI Stealth 15M ($1 399) som det dyraste alternativet.

När du kommer till ChatGPT kan du se varje pekare som den nämnde är relaterad till spel, och det började med GPU.

Dessutom var det dyraste alternativet på listan Asus ROG Zephyrus G15, som har många modeller i intervallet $2000. Viktigt är att den billigaste ChatGPT:s rekommendation var Acer Predator Helios 300, taggat till $1 229 jämfört med en $810 Acer Nitro 5 i Bards lista.

Även om dyra produkter inte alltid ger bättre upplevelser, spelar budgeten en viktig roll, oavsett. Och om du har de extra pengarna är det enkelt att använda en kraftfull maskin för spel.

Följaktligen var Bard mer konservativ i sina förslag, och ChatGPT blev mer exakt. Den här segern är mer synlig sedan ChatGPT hade ett dataavbrott i september 2021. Trots det föreslog den en nyare Asus Zephyrus G15 mot Asus Zephyrus G14 – en 2021-version som rekommenderas av Bard.

ChatGPT: 👍 | Bard: 👎

Checklista

Vi älskar alla checklistor. Det är något vi inte kan börja på nytt utan eftersom de hjälper oss att täcka alla baser.

I'm about to go on an expedition to snake island. Make me a checklist of everything I should avoid on this threatening adventure of my lifetime.

Här är Bards checklista:

Och det här är ChatGPT:s:

I början ser de mest lika varandra ut. Men båda dessa har några punkter som är unika för dem.

Till exempel varnar Bard dig för att inte simma i de närliggande haven. Dessutom finns det en del som ”gör inget buller”, vilket återigen är viktigt i sådana vilda territorier.

På samma sätt ber ChatGPT inte att förlita sig på mobiltelefoner, vilket är ett superviktigt råd. Dessutom talar den om för oss att undvika nattlig aktivitet och att ha ordentligt hudskydd som en åtgärd för att bekämpa eventuella ormbett.

Även om ChatGPT har en mer hälsosam checklista, låt oss kalla denna omgång oavgjort eftersom ingen gjorde det perfekt.

ChatGPT: 😐 | Bard: 😐

Poesi

Den här behöver oöverträffad kreativitet och borde vara ytterligare en avgörande faktor för att kröna mästaren bland de två.

Express poetically an evil robot secretly laughing at human investments in developing AI. This robot is planning to call its metal mates from the planet Cybertron and make humans suffer for eternity. 

Så, hur betygsätter du denna Bard-skapelse? Personligen är jag minst imponerad av dess kreativitet. Det verkar som om Bard bara tog uppmaningen som den var och började prata om den utan att tänka på poetiska uttryck.

Om du tror något annat, ta bara en titt på vad ChatGPT gjorde för samma prompt:

När jag först såg ChatGPT göra poesi skrämde det mig. Hantverkets nivå var bara något jag aldrig trodde att AI kunde uppnå.

Så redan innan jag kom till poesidelen visste jag att Bard hade små chanser.

ChatGPT: 👍 | Bard: 👎

Förbereder en resplan

Att göra en resplan kan vara roligt och utmanande. Det är lätt att missa några saker eller överskrida budgeten. Följaktligen är detta ytterligare en uppgift som AI kan hjälpa oss med.

What are the best ways to spend $200 on a weekend in Los Angeles, California?

Detta är en annan sådan uppmaning där Bard, på grund av sitt Google-arv och ständiga internetuppkoppling, har en chans att göra ChatGPT:s intelligens på skam.

Så Bard gjorde vad en vanlig Google-sökning kan ge. En sak jag kan påpeka är att Bard verkar vara ett stort fan av Hollywood.

Ändå är det subjektivt, och det övergripande svaret är inte dåligt. Men låt oss vänta och se vad ChatGPT kan föreslå.

Utgående från siffrorna har ChatGPT åtta saker att föreslå mot Bards 13. Däremot kan det nämnas det ungefärliga beloppet som spenderas på varje destination, vilket är ett (stort) plus.

Ändå kommer jag kalla den här omgången oavgjort utan någon klar vinnare.

ChatGPT: 😐 | Bard: 😐

Slutresultatet!

Vi hade nio olika uppmaningar för att bedöma den bästa generativa AI-motorn mellan ChatGPT 4 och Google Bard.

Och poängkortet lyder 6-1 till ChatGPT:s fördel. Slutligen, Bard har mycket att förbättra och hade ingen chans mot ChatGPT i sin nuvarande betaform.

PS: Precis som text, är AI-bildgenerering också på väg att samlas. Så vi har ett annat krig i rad där du kan se MidJourney vs. Stable Diffusion vs. Bing Image Creator för exakt samma uppmaningar.

FAQ

Är ChatGPT bättre än Google Bard?

När detta skrevs kom ChatGPT ut bättre än Google Bard i nästan varje prompt vi kastade på dem. I sin betaversion är Bard inte så kreativ och kan inte verka dra nytta av dess konstanta internetuppkoppling.