GNOME 45 introducerar nya bildvisare och kameraappar: Så här fungerar de

Viktiga takeaways

  • GNOME 45 introducerar Loupe som den nya standardbildvisaren, och erbjuder ett enkelt och intuitivt sätt att visa, kopiera, ta bort och ställa in skrivbordsbakgrunder av bilder. Den saknar dock avancerade redigeringsfunktioner.
  • GNOME Camera är den nya standardappen för webbkameror och smartphonekameror, som ger ett välbekant gränssnitt med alternativ för att ta bilder med en nedräkningstimer, växla slutarljud och använda ett rutnät för komposition. Det kan också spela in videor.
  • Även om de nya apparna är standardalternativ, är den tidigare bildvisaren (Eye of GNOME) och kameraappen (Cheese) fortfarande tillgängliga för nedladdning om så önskas, och erbjuder ytterligare funktioner som bildredigering, konstnärliga filter och serieläge. GNOME fortsätter sin trend att förenkla och förfina användarupplevelsen med nya standardappar.

En stationär dator behöver ett sätt att visa bilder som du har sparat på din hårddisk. Nuförtiden behöver din dator också ett sätt att interagera med webbkameran som förmodligen sitter precis ovanför skärmen. GNOME har länge skickat appar som utförde båda dessa uppgifter, men med releasen av version 45 tar två nya appar plats.

På traditionellt GNOME-sätt är varken luppbildvisaren eller GNOME-kameran särskilt komplicerad, men båda skiljer sig något från vad som kom tidigare. Här är sammanfattningen.

GNOME 45:s nya bildvisare

Den nyare bildvisaren är känd som Loupe. Namnet syftar på en typ av lins eller förstoringsglas som du kan se ett smycke, tandläkare eller (ja) fotograf använda för att se saker på nära håll. Det ersätter Eye of GNOME, som fungerade som standardsättet att öppna bilder sedan GNOMEs tidiga dagar.

Eye of GNOME var inte tung på funktioner och hade aldrig för avsikt att konkurrera med Linuxs fullskaliga fotogalleriappar. Loupe fortsätter i den traditionen.

Du kan visa bilder i lupp antingen genom att klicka på dem i appen Filer eller genom att dra och släppa dem i luppfönstret. Du kan växla mellan bilder som sparats i samma mapp genom att klicka på framåt- och bakåtpilarna längst ner till vänster. Du kan också zooma in på bilder eller visa dem i helskärm.

När det gäller redigering av bilder måste du leta någon annanstans. Lupp låter dig rotera en bild, men inte ens möjligheten att beskära finns. Du kanske vill överväga att installera gThumb från Flathub istället om du vill ha en GNOME-app med fler redigeringssnitt.

Slutligen kan du kopiera bilder eller ta bort dem. Du kan också ställa in dem som skrivbordsunderlägg. Vid lanseringen är det allt för funktionerna.

Liksom Eye of GNOME före det, om du försöker leta efter Loupe i din applåda, kommer du förmodligen att se den listad som ”Image Viewer.”

En enda app för webbkameror och smartphonekameror

Nästa är GNOME-kamera. Den här appen är omedelbart intuitiv om du någonsin har tagit en bild med en smartphone och troligen lätt att förstå även om du inte har gjort det. Det finns en avtryckare i mitten som du trycker på för att ta ett foto. Längst ner till vänster hittar du alternativet att ställa in en nedräkningstimer i steg om tre, fem eller 10 sekunder.

När det gäller apppreferenser kan du slå på eller av slutarljudet och du kan använda ett rutnät för att hjälpa dig att komponera en bild.

GNOME-kamera kan också spela in video. Kontrollerna och alternativen är desamma. Men när du byter till videoläge går avtryckaren från vit till röd.

GNOME-kamerans kontroller hanterar de grundläggande uppgifterna för en webbkamera. De hanterar också de grundläggande behoven hos en smartphonekamera. Så om du dagligen kör en Linux-telefon som Librem 5 är den här kameraappen en att titta på. Den är helt anpassningsbar på det sätt som de flesta GNOME-appar strävar efter att vara.

Du kan fortfarande ladda ner de äldre apparna

GNOME kan ha valt nya standardinställningar, men den tidigare gå till bildvisaren och kameraappen har inte försvunnit. Om du föredrar Eye of GNOME, även om funktionaliteten i stort sett är densamma, kan du hitta den med GNOME-programvara eller valfri kommandoradsbaserad pakethanterare.

Detsamma gäller för Ost, som är ett alternativ du kanske har större anledning att söka efter. Det beror på att Cheese kommer med olika filter att leka med eller använda för konstnärlig effekt. Det finns också ett serieläge för att ta bilder i snabb följd. Du kan ladda ner Cheese från Flathub.

GNOME 45 fortsätter trenden med nya standardappar

En av GNOMEs kärnvärden är att hålla saker enkla, och varje utgåva förfinar olika aspekter av upplevelsen. En del av det innebär att byta ut äldre, lite mer komplicerade appar mot ihopparade, lättare att underhålla alternativ.

GNOME 42 såg att textredigeraren och terminalen ersattes. Med tillägget av Loupe och GNOME Camera markerar det fyra nya kärnappar på mindre än två år.