Funktioner, pris och releasedatum

Spread the love

Viktiga takeaways

  • Apple tillkännagav iPhone 15 och iPhone 15 Pro-modellerna vid sitt ”Wonderlust”-evenemang i september 2023, med den största förändringen som bytet från Lightning till en USB-C-port.
  • iPhone 15 har en bättre kamera med en 48 MP huvudsensor och ett 2x telefotoalternativ, samt en Dynamic Island-utskärning och en skärm som kan gå upp till 2 000 nits.
  • iPhone 15 Pro introducerar USB 3.0-hastigheter, möjligheten att spela in video direkt till en extern hårddisk, en ny åtgärdsknapp istället för Ring/Silent-omkopplaren och en titankonstruktion för ökad styrka och komfort.
  • Priserna börjar på $799 för iPhone 15 och $999 för iPhone 15 Pro. Alla modeller börjar säljas den 22 september 2023.

Apple reserverar vanligtvis sitt septemberevenemang för att släppa sina senaste iPhones, och i år är inte annorlunda. Vid sitt ”Wonderlust”-evenemang 2023 tillkännagav Tim Cook de senaste iPhone 15 och iPhone 15 Pro-modellerna.

Så, vilka nya funktioner får vi med de senaste iPhones, när får vi dem och hur mycket kommer de att kosta? Vi kommer att diskutera allt nedan.

Vad är nytt med iPhone 15 och iPhone 15 Plus?

Bildkredit: Apple/Youtube

Det största ryktet om iPhone 15 var dess byte från Lightning till en USB-C-port – och detta visade sig sant när Apple visade det under evenemanget.

  7 sätt att fixa det

Men förutom USB-C-uppgraderingen får iPhone 15 en mängd andra funktioner. Till exempel lanserade Apple Emergency SOS via satellit för iPhone 14 och 14 Pro 2022. 2023 utökar företaget det med vägassistans via satellit. På så sätt kan du begära bilräddning innan det blir en verklig nödsituation, även om du är utanför mobiltäckningen.

Bildkredit: Apple/Youtube

iPhone 15 får också en bättre kameraupplevelse, med dess huvudsensor nu uppgraderad till 48MP. Och, precis som iPhone 14 Pro, får den 12 MP 2x telefotoalternativet, så att du effektivt har tre zoomnivåer – 0,5x, 1x och 2x – på iPhone med dubbla kamera.

Naturligtvis kan vi inte glömma de fysiska förändringarna på iPhone 15. iPhone 15 får äntligen Dynamic Island-utskärningen som debuterade på iPhone 14 Pro. Dessutom kan dess skärm nu leverera upp till 2 000 nits ljusstyrka under starkt solljus. Den finns också i fem färger – svart, blå, grön, gul och rosa.

Vad är nytt med iPhone 15 Pro och iPhone 15 Pro Max?

Bildkredit: Apple/Youtube

Precis som iPhone 15 har iPhone 15 Pro också en USB-C-port. Men Apple tar det ett steg längre genom att ge Pro-modellen USB 3.0-hastigheter. Det betyder att det går snabbare än någonsin att överföra filer via USB-C-porten. iPhone 15 Pro låter dig också spela in video direkt till en extern hårddisk, så filmskapare kan spela in 4K/60FPS ProRes-video utan att oroa dig för att få slut på lagringsutrymme.

Och om du skaffar iPhone 15 Pro Max, har du en njutning. Telefonens teleobjektiv får nu en 5x zoom med en 120 mm-ekvivalent lins med en tetraprisma-design, vilket gör att den kan zooma in nära utan huvuddelen av ett teleobjektiv med bred bländare.

  Använd sidan Ny flik som en instrumentpanel för Task Management Services

Bildkredit: Apple/Youtube

En annan funktion som Apple har ändrat på iPhone 15 Pro är omkopplaren Ring/Tyst. Ända sedan den ursprungliga iPhonen har den här omkopplaren funnits där för att ställa in telefonen på att tysta snabbt. Men på iPhone 15 Pro ändrar Apple detta till åtgärdsknappen – ungefär som den du hittar på Apple Watch Ultra.

Förutom att sätta telefonen på tyst eller ringläge kan du ändra åtgärdsknappen för att slå på kameran eller ficklampan, spela in röstmemon, aktivera översättning eller till och med aktivera vissa tillgänglighetsfunktioner. Du kan till och med använda den för att köra iOS-genvägar, som att starta din favoritapp eller utföra andra anpassade uppgifter.

Slutligen får iPhone 15 Pro ett nytt titanband för att öka sin styrka utan att lägga mer vikt. Istället för den glansiga ramen i rostfritt stål på iPhone 14 Pro kommer iPhone 15 Pro och 15 Pro Max att få en ram i borstad titan med konturerade kanter, vilket gör den mycket lättare och bekvämare att hålla i.

Hur mycket kommer iPhone 15 och iPhone 15 Pro att kosta?

Bildkredit: Apple/Youtube

En av de största frågorna alla ställer sig under en iPhone-lansering är hur mycket den kommer att kosta. Så, dessa är priserna som Apple avslöjade under sitt ”Wonderlust”-evenemang:

  • iPhone 15: $799 för 128GB; $899 för 256GB; $1 099 för 512 GB
  • iPhone 15 Plus: $899 för 128GB; $999 för 256GB; $1 199 för 512 GB
  • iPhone 15 Pro: $999 för 128GB; 1 099 $ för 256 GB; $1 299 för 512 GB; 1 499 $ för 1 TB
  • iPhone 15 Pro Max: $1 199 för 256 GB; 1 399 $ för 512 GB; 1 599 $ för 1 TB
  Hur får man GRATIS SSL-certifikat för webbplats (HTTPS)?

Bildkredit: Apple/Youtube

Apple erbjuder också upp till $800 rabatt på iPhone 15 och upp till $1 000 rabatt på iPhone 15 Pro om du byter in din nuvarande iPhone.

När kan du köpa iPhone 15 och iPhone 15 Pro?

Om du har bestämt dig för att köpa Apples senaste iPhones kommer du vara glad att veta att du inte behöver vänta för länge. Apple kommer att lista alla iPhone 15-modeller för förbeställning fredagen den 15 september, och du kan köpa den från butikshyllorna en vecka senare, från och med den 22 september 2023.

iPhone 15 markerar en ny era för iPhones

Efter över ett decennium har Apple äntligen tagit bort Lightning-porten för att ta med USB-C till sina flaggskepps iPhones. Den har också lämnat den ikoniska Ring/Silent-omkopplaren på Pro-modellerna till förmån för en mångsidig Action-knapp. Även om dessa förändringar är en betydande avvikelse från vad vi är vana vid med Apple, är de också bra för konsumenterna eftersom de ger oss fler alternativ.

Och, med introduktionen av Dynamic Island på vanliga iPhones, ändrar Apple sakta men säkert formen på iPhone som vi känner den. Och även om vi inte längre får en designöversyn vart tredje år (med den nuvarande designen som går in på sitt fjärde år), är dessa förändringar tillräckligt för att motivera ett andra utseende för dem som vill uppgradera sina nuvarande iPhones.