Fungerar inte FaceTime? 15 möjliga korrigeringar att prova

Spread the love

Olika faktorer som kameraproblem, anslutningsproblem, programvarubuggar och mer kan hindra FaceTime från att fungera korrekt. Nedan har vi samlat alla de bästa sätten att fixa FaceTime när det inte fungerar på din iPhone, iPad eller Mac.

1. Testa kameran och mikrofonen på din enhet

Om andra inte kan se eller höra dig på FaceTime kan det vara problem med kameran eller mikrofonerna på din enhet.

På din iPhone är det enklaste sättet att testa detta att öppna appen Kamera och spela in en kort video där du pratar in i den främre kameran. På en Mac, använd Photo Booth-appen för detta.

Spela upp videon för att ta reda på om det finns några problem med ljudet eller videon du spelade in. Du måste felsöka din iPhones kameraproblem först i så fall.

2. Slå på kameran och mikrofonen i FaceTime

Om folk inte kan se eller höra dig på FaceTime kan det bero på att du av misstag har inaktiverat din kamera eller mikrofon för det samtalet.

Under ett FaceTime-samtal kan du visa fler kontroller genom att trycka på skärmen på en iPhone eller iPad eller föra musen över FaceTime-fönstret på en Mac. Klicka på video- och mikrofonikonerna för att slå på och stänga av kameran eller mikrofonen under samtalet.

På samma sätt, om du inte kan se eller höra den andra personen på FaceTime men de kan se dig, är det bäst att be dem bekräfta om de har video och mikrofon aktiverade på sin sida.

3. Testa Internetanslutningen på din enhet

Till skillnad från vanliga telefonsamtal behöver FaceTime en internetanslutning för att fungera. Om FaceTime inte ansluter, ladda en webbsida på din iPhone, iPad eller Mac för att testa internetanslutningen.

  Fixa Purple Screen of Death på Samsung-telefon

FaceTime fungerar bäst över Wi-Fi, men du kan också använda den med din mobildata på en iPhone eller iPad. För att använda FaceTime utan Wi-Fi, gå till Inställningar > Mobil (eller Mobiltjänst) och hitta FaceTime från listan. Växla på FaceTime-reglaget för att låta den använda mobildata.

4. Starta om din iPhone, iPad eller Mac

Att starta om din enhet är ett av de bästa felsökningstipsen för alla appar. När du startar om din iPhone eller startar om din Mac kommer du ofta att upptäcka att mjukvarufel löses under processen. Det beror på att operativsystemet uppdateras på grund av att enheten stängs av och slås på igen.

Det låter enkelt, men glöm inte bort det här användbara steget när FaceTime inte fungerar.

5. Ta reda på om FaceTime är nere för alla

Apples tjänster upplever ibland tekniska problem, vilket innebär att FaceTime inte ansluter eller är tillgängligt för någon. När detta händer finns det inget du kan göra annat än att vänta på att Apple implementerar en lösning.

Ta en titt på den aktuella statusen för varje Apple-tjänst på Apples systemstatussida. Om statusindikatorn bredvid FaceTime inte är grön betyder det att tjänsten upplever ett avbrott och att du måste vänta.

6. Kontrollera om FaceTime fungerar i ditt land

Tyvärr är FaceTime inte tillgängligt över hela världen – även om det verkligen kommer nära. Det är inte heller tillgängligt hos varje enskild nätverksleverantör.

Ta en titt på Apples supportsida för operatörer för att ta reda på om din operatör stöder FaceTime i ditt land. Om FaceTime inte är tillgängligt där du bor, kanske du kan kringgå dessa begränsningar genom att använda en gratis VPN-app för din iPhone.

På din iPhone kan du kontrollera dina egna FaceTime-kontaktuppgifter genom att gå till Inställningar > FaceTime > Du kan nås av FaceTime kl. Be personen du ringer att göra detsamma för att se till att du har rätt information för dem.

För att kontrollera dina uppgifter på en Mac, öppna FaceTime-appen. Från menyraden, gå till FaceTime > Inställningar. Dina kontaktuppgifter visas på fliken Allmänt.

8. Bekräfta att din enhet fungerar med Group FaceTime

Du kanske inte kan få Group FaceTime-chattar att fungera om din enhet är för gammal. Detta kan vara fallet även om en-till-en FaceTime-samtal fungerar bra.

  Bambupapper blir äntligen flerplattformar och vi tog det på en snurr

För FaceTime-gruppchattar behöver du en av följande enheter:

  • iPhone 6s eller senare
  • iPod touch (7:e generationen)
  • iPad Pro, iPad Air 2, iPad mini 4, iPad (5:e generationen) eller senare
  • Alla Mac-datorer som kör macOS Mojave 10.14.3 eller senare

9. Begränsa antalet personer i din FaceTime-gruppchatt

Bildkredit: Äpple

FaceTime låter dig starta en gruppchatt med upp till 32 personer åt gången. Men att ha så många människor gör det svårt att veta vem som orsakar FaceTime-problem. Testa att starta en en-till-en-chatt och lägg sedan till extra personer en i taget för att ta reda på när problemen börjar.

Om FaceTime inte ansluter för någon alls måste det vara ett problem med din enhet eller internetanslutning. Men om FaceTime inte fungerar med en person i synnerhet, ligger problemet förmodligen i slutet.

10. Uppdatera programvaran på din enhet

FaceTime kan stöta på problem om du inte kör den senaste programvaran på din iPhone, iPad eller Mac. Uppdatera din enhet till den senaste OS-versionen för att åtgärda problemet. Se också till att personen du försöker ringa uppdaterar sin enhet också.

På en iPhone eller iPad går du till Inställningar > Allmänt > Programuppdatering. På en Mac går du till Systeminställningar > Allmänt > Programuppdatering för att söka efter en nyare version.

11. Ställ in datum och tid automatiskt

Apple föreslår att du ställer in datum och tid automatiskt om FaceTime inte fungerar på din iPhone, iPad eller Mac. De flesta av oss gör detta ändå, men du bör se till att det är aktiverat i inställningarna på din enhet.

På en iPhone eller iPad, gå till Inställningar > Allmänt > Datum och tid och se till att Ställ in automatiskt är aktiverat.

På en Mac går du till Systeminställningar > Allmänt > Datum och tid. Slå på Ställ in tid och datum automatiskt längst upp. Du kan behöva klicka på hänglåset och ange din Macs administratörslösenord för att låsa upp ändringar först.

12. Inaktivera FaceTime tillfälligt i Inställningar

Du kan slå av och på FaceTime från FaceTime-inställningsmenyn på din iPhone, iPad eller Mac. Du kan behöva logga in på ditt Apple ID-konto igen när du slår på det igen.

På en iPhone eller iPad, gå till Inställningar > FaceTime och stäng av FaceTime. Vänta några ögonblick för att slå på den igen.

  Är smarta hem värda investeringen?

På en Mac öppnar du FaceTime-appen och går till FaceTime > Inställningar från menyraden. Avmarkera alternativet Aktivera det här kontot för att stänga av FaceTime. Klicka sedan på Slå på för att aktivera det igen.

13. Logga ut från FaceTime och logga sedan in igen

Om FaceTime fortfarande inte fungerar på din iPhone, iPad eller Mac, logga ut helt och logga sedan in igen. Du kan återställa ditt Apple ID-lösenord om du har glömt det.

På en iPhone eller iPad går du till Inställningar > FaceTime. Tryck på din e-postadress för Apple ID under avsnittet Nummerpresentation och välj Logga ut från popup-fönstret som visas. När du har loggat ut trycker du på Använd ditt Apple-ID för FaceTime och loggar in med dina Apple-ID-uppgifter.

På en Mac öppnar du FaceTime-appen och går till FaceTime > Inställningar från menyraden. Klicka på Logga ut överst i fönstret och bekräfta sedan att du vill logga ut. När du har loggat ut anger du dina Apple ID-uppgifter i huvudfönstret i FaceTime för att logga in igen.

14. Inaktivera innehållsbegränsningar för FaceTime

Om FaceTime-appen saknas helt på din iPhone, iPad eller Mac kan du ha aktiverat begränsningar för skärmtid. Människor använder vanligtvis dessa inställningar för att hindra små barn från att komma åt vissa funktioner på en enhet.

På en iPhone eller iPad går du till Inställningar > Skärmtid > Innehålls- och sekretessbegränsningar. Gå in i Tillåtna appar och se till att växlarna för både FaceTime och Kamera är aktiverade.

På en Mac går du till Systeminställningar > Skärmtid > Innehåll och sekretess > Apprestriktioner. Se till att Kamera och FaceTime är aktiverade.

Om du uppmanas på någon av enheterna anger du ditt lösenord för skärmtid, som vanligtvis skiljer sig från ditt lösenord för enheten.

15. Aktivera vissa portar i din brandvägg

FaceTime kanske inte fungerar på en Mac om din dators brandvägg blockerar de nödvändiga anslutningarna. Detta kan hända med brandväggar från tredje part som inte är konfigurerade för att fungera med FaceTime. Du kan åtgärda dessa problem utan att inaktivera din brandvägg genom att öppna särskilda portar.

Kontakta vem som har skapat din brandvägg för att ta reda på hur du avblockerar vissa portar. Ta sedan en titt på Apples supportsida för brandvägg för att ta reda på vilka portar du behöver avblockera för FaceTime.

När FaceTime fungerar är det fantastiskt. Du kan videosamtal dina vänner och familj med perfekt tydlighet. Med felsökningstipsen ovan bör du kunna fixa nästan alla FaceTime-problem.

Men om FaceTime fortfarande inte fungerar kan du använda en alternativ app, som WhatsApp eller Messenger, för videosamtal under tiden. Dessa är gratis och fungerar på flera plattformar. Samtidigt kan du kontakta Apples support för ytterligare hjälp.