Funderar du på att köpa en PS5? 6 saker att tänka på först

Viktiga takeaways

  • Tänk på den totala kostnaden för en PS5, inklusive spel och tillbehör, som kan läggas till hundratals dollar utöver det ursprungliga priset.
  • Om du fortfarande har en eftersläpning av PS4-spel att spela, kan det vara mer meningsfullt att avsluta dem innan du uppgraderar till PS5, som är bakåtkompatibel och erbjuder en ganska liknande upplevelse för PS4-titlar.
  • Utvärdera ditt intresse för de tillgängliga PS5-spelen, eftersom många topptitlar också finns tillgängliga på andra plattformar. Om du inte är sugen på att spela exklusiva PS5, kan du förmodligen vänta med att uppgradera.

Om du inte har köpt en PS5 än, men funderar på det, bör du överväga om det är rätt drag för dig. Här är flera punkter att tänka på innan du spenderar flera hundra dollar på Sonys senaste konsol.

1. Har du råd med den totala kostnaden för en PS5?

Innan du köper något bör du givetvis överväga priset. Även om kostnaden varierar mellan olika modeller, börjar PS5 på $400 eller $450—inte tillräckligt billig för att köpa på impuls.

Även om du har råd med själva konsolen, glöm inte de extra utgifterna i samband med köpet. PS5 kommer med en inpackningsdemo som heter Astro’s Playroom, men det kommer inte att hålla dig sysselsatt länge. Många Sony-publicerade titlar kostar $70 nya, upp från $60 i föregående generation. Och om du vill spela online behöver du minst PlayStation Plus Essential, vilket är $80/år.

Att köpa bara två titlar och ett år av PlayStation Plus Essential kan alltså öka den initiala kostnaden med ytterligare 220 $ – ungefär hälften av kostnaden för själva PS5.

Spel är inte den enda extra utgiften heller. Du kanske vill uppgradera dina hörlurar, köpa en andra DualSense-kontroller för multiplayer ($70+), eller skaffa ett laddningsställ för dessa kontroller. Du bör räkna in dessa i din budget för systemet också.

Beroende på hur många extra du vill köpa, kan den ursprungliga prislappen på ~$450 snabbt klättra till hundratals fler. För att kompensera för denna kostnad kan du överväga att sälja din PlayStation 4 och lägga pengarna på en PlayStation 5, efter att ha övervägt…

2. Är du klar med att spela PlayStation 4-spel?

PS4 är hem för massor av fantastiska spel. Om du plockade upp systemet halvvägs genom dess livslängd, är chansen stor att du inte har haft en chans att spela dem alla. Därför bör du överväga om du har PS4-spel du fortfarande vill kolla in.

Äldre PS4-spel är fortfarande perfekt spelbara även med en nyare konsol ute. Dessutom, när PS4-titlar blir äldre kan du hämta dem till en rabatt jämfört med helt nya PlayStation 5-spel.

När du väl har uppgraderat kommer du att vara glad att veta att PlayStation 5 är bakåtkompatibel med nästan alla PlayStation 4-spel. Du kan använda PS4-kontroller för att spela PS4-spel, och PS5 stöder även att spela PS4-titlar från en extern enhet. Och även om vissa PS4-spel fungerar något bättre på PS5, är skillnaden inte stor.

Om du inte har bråttom att spela vissa PS5-spel kan du lika gärna avsluta din backlog på PS4. Med PS5:s begränsade SSD-utrymme innebär det mindre jonglering av installerade spel att avsluta dem innan du uppgraderar.

Om du mestadels är klar med PS4-spel är det mer meningsfullt att flytta till PS5.

3. Är du intresserad av de tillgängliga PS5-spelen?

Många populära PS5-titlar, som Horizon Forbidden West och Elden Ring, är också tillgängliga på PS4 eller andra plattformar. Om det är värt att uppgradera från PS4 till PS5 beror på vilka spel du vill spela. Om du inte är sugen på att spela titlar begränsade till PS5 som Ratchet & Clank: Rift Apart eller Final Fantasy XVI, kan du förmodligen vänta.

Om nästa inlägg i din favoritserie bara kommer till PS5, bör du skaffa den nyare konsolen. Det är upp till dig om du ska uppgradera till den överlägsna PS5-versionen av titlar över flera generationer.

4. Det finns nu två modeller av PS5

I oktober 2023 tillkännagav Sony en mindre revidering av PS5, som de flesta kallar PS5 Slim efter tidigare konsolnamnskonventioner.

Den ursprungliga PS5 är tillgänglig i två modeller: standardversionen med en skivenhet för $500, eller en digital upplaga för $400. PS5 Slim kostar $450 om du köper systemet utan en skivenhet eller $500 med enheten. Om du köper den skivlösa modellen av Slim kan du köpa skivläsaren separat i framtiden (men den här läsaren är inte kompatibel med den ursprungliga digitala endast PS5).

Bortsett från den mindre storleken är den enda andra anmärkningsvärda förbättringen i Slim PS5 att den nya modellen har 1 TB internt utrymme jämfört med 825 GB i originalet. Därför, om du bestämmer dig för att gå vidare med en PS5, är det en bra idé att ta tag i den nya Slim-modellen. För ungefär samma kostnad får du några förbättringar som hjälper dig att njuta av din konsol i många år framöver.

Tack och lov har PS5:s ökända aktieproblem mestadels klarnat när detta skrivs, så du borde inte ha mycket problem med att få tag på en.

5. Att vänta kan ge dig bättre erbjudanden

Mitten av en konsols livstid är ett bra tillfälle att köpa, eftersom det finns fler spel att välja på med massor i horisonten, och eventuella hårdvaruproblem från originalmodellerna åtgärdas vanligtvis med en revidering. Ändå kan lite mer tålamod leda till att du får ett bättre värde för ditt köp.

Nu när PS5 är några år gammal är det mer sannolikt att vi ser paket som ökar värdet av att köpa systemet. Under Black Friday 2023, till exempel, fanns ett paket med PS5 Slim och Marvel’s Spider-Man 2 på hyllorna för $500. Det är en besparing på $70, eftersom du får spelet gratis.

Det är upp till dig om det är värt att hoppa in nu för att spela, eller om du vill vänta på det optimala ögonblicket.

6. Är PlayStation 5 det bästa valet för dig?

Glöm inte att PlayStation 5 inte är det enda spelsystemet som finns. Microsofts Xbox Series X och Xbox Series S lanserades ungefär samtidigt som PS5. Om du är ett PlayStation-fan är beslutet förmodligen enkelt. Men avslå inte de andra valen.

Xbox Series S är en mindre kraftfull konsol, men den är tillgänglig för $300 ($350 om du vill ha 1TB utrymme). Om du vill ha nästa generations spel direkt samtidigt som du spenderar så lite som möjligt, kan det vara ett bättre alternativ för dig.

Båda nya Xbox-konsolerna är bakåtkompatibla med massor av Xbox One, Xbox 360 och originaltitlar för Xbox. Om du är intresserad av svunna Xbox-spel kanske den nya Xbox passar bättre. Och Xbox Game Pass ger fantastiskt värde med hundratals högkvalitativa spel för en månadskostnad, vilket gör det till ett försäljningsargument för båda Xbox-systemen.

Alternativt kan du bygga en anständig speldator för kostnaden av en PlayStation 5, även om du kan lägga mycket mer pengar på det projektet om du vill. PC-spel har många fördelar, som fler kontrollalternativ, bättre grafisk prestanda och gratis multiplayer. Om du inte är såld på PS5 kanske det här skulle vara ett bra tillfälle att testa PC-spel.

Överväg noga att köpa en PlayStation 5

Vi är inte här för att avskräcka dig från att köpa en PS5. Konsolen är en stor förbättring jämfört med PS4, och några år senare finns det tillräckligt många bra spel som gör den värd att köpa. Men innan du hoppar in, överväg punkterna ovan för att avgöra om det är bäst att köpa en just nu.

Kanske har du bestämt dig för att hoppa över uppgraderingen tills vidare. Varför inte i så fall överväga en bärbar spelkonsol istället?