Förstå olika typer av applikationstestning

Testning av prestanda, funktionalitet och andra aspekter hjälper dig att förstå olika brister i din applikation och optimera dess användbarhet, säkerhet, stabilitet, prestanda och funktion.

Som ett resultat av att snabbt upptäcka problemen kan du utföra snabba lösningar för att säkerställa att programmets kvalitet är utmärkt.

På så sätt kan du utveckla högkvalitativa applikationer för din kund eller användare som skulle älska att använda dem utan att möta svårigheter. Och när de gör det kan din applikationsleverans bli framgångsrik och alla dina ansträngningar för idéskapande, planering, utförande och implementering kommer äntligen att betalas ut.

Men att testa en applikation är en stor domän eftersom det finns olika aspekter av en applikation som du måste undersöka för att säkerställa att allt fungerar bra. Du måste kontrollera om funktionerna fungerar bra, hur är gränssnittet, hur är det med dess prestanda och så vidare.

Därför finns det olika typer av applikationstestning som du måste känna till.

Och vi är här för att täcka just det!

Så låt oss förstå några grunder innan vi går djupare in i typer av applikationstestning.

Vad är applikationstestning?

Applikationstestning är programvarutestning som utförs med skript för att hitta fel i en applikation och optimera dess prestanda, funktion, stabilitet och andra aspekter.

Detta hjälper till att förbättra applikationskvaliteten samtidigt som man maximerar avkastningen på investeringen (ROI) och sparar utvecklingsansträngning, tid och kostnader. Det säkerställer att alla delar av en applikation fungerar och fungerar optimalt för att erbjuda en superb användarupplevelse.

Applikationstestning kontrollerar en hel applikation, inklusive varje modul, kod, funktioner och delar för brister. Du kan hitta olika typer av applikationstestning, såsom prestandatestning, funktionstestning, belastningstestning, användargränssnittstestning, etc.

Olika proffs är involverade i applikationstestning, såsom testare, chefer, utvecklare och slutanvändare. Dessutom innefattar livscykeln för en applikationstestning faser, inklusive:

  • Analysera testkrav
  • Testplanering och design
  • Avrättning
  • Textanalys
  • Buggrapportering

Olika typer av applikationstestning

Applikationstestning delas i stort sett in i två typer:

  • Funktionstestning
  • Icke-funktionell testning

Låt oss förstå var och en av dem och deras typer i detalj.

Funktionstestning

Funktionstestning innebär att testa en applikation för dess funktionella aspekter. Den kontrollerar varje funktion i applikationen för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Du kan utföra funktionstestning antingen med hjälp av automationsverktyg eller manuellt.

De olika typerna av funktionstestning är:

#1. Enhetstestning

Att testa en applikations varje modul eller komponent för att kontrollera om den fungerar som önskat kallas enhetstestning. Det kräver kunskaper i programmeringsspråk. Således utför programmerare detta test och inte testare. Detta test är rigoröst eftersom du måste undersöka varje modul och dess kod noggrant, och du kan också behöva utveckla testdrivrutiner för detta.

Enhetstester görs både manuellt och med hjälp av verktyg, men det senare kommer att ge maximal testtäckning och prestanda. Verktyg du kan använda för enhetstestning är NUnit, JUnit, PHPUnit, TestNGoch mer.

#2. Integrationstestning

När du har integrerat modulerna är det viktigt att kontrollera om de fungerar korrekt som kombinerade moduler. Det beror på att integration av flera moduler kan skapa buggar. Så att testa en applikations varje integrerade modul för att kontrollera dess kombinerade funktionalitet kallas integrationstestning.

Integrationstestning kontrollerar moduler som i allmänhet är appar eller kodmoduler på ett givet nätverk. Det görs främst för distribuerade system och klient- eller serverapplikationer. Detta kräver färre antal tester jämfört med enhetstestning och kan ta olika tillvägagångssätt, såsom en uppifrån-och-ned-, sandwich- och bottom-up-metod.

Verktyg för integrationstestning är Selen, Gradskiva, IBM Rational Functional Testeretc.

#3. Systemtestning

Systemtester utförs för att kontrollera hela systemet för dess funktionalitet enligt kundens krav. Den täcker alla delar av systemet som helhet och syftar till att producera en applikation med de specifikationer som krävs.

Systemtestning är en sorts black-box-testning och kallas även för end-to-end scenariotestning som du kan göra på en helt integrerad applikation eller system. Den kontrollerar varje ingång noggrant för att säkerställa att du får önskad utdata.

Några av verktygen för systemtestning är Gurka, Karma, Jasminetc.

#4. Sanitetstestning

Sanitetstestning avgör om en ny applikationsversion fungerar korrekt eller inte accepteras för större tester. Det utförs på stabila applikationer för att säkerställa att inga ändringar eller defektfixering kan bryta applikationens kärnfunktionalitet efter regressionstestning.

Om din applikation misslyckas i sin första användning betyder det att applikationen inte är tillräckligt stabil för att utföra ytterligare tester. I det här fallet måste du fixa applikationen och göra den stabil för ytterligare testning.

Sanitetstestning görs manuellt genom att analysera en applikations beteende efter att ha gjort ändringar i en viss del av din applikation.

#5. Röktestning

När utvecklingsteamet tillhandahåller ett nytt applikationsbygge, verifierar testteamet byggnaden för att säkerställa att inga stora problem kvarstår och att applikationen är stabil för att utföra grundliga tester.

Om testteamet upptäcker att applikationens kärnfunktionalitet på något sätt är trasig i den inledande fasen, kan de avvisa den nya konstruktionen och informera utvecklingsteamet. Det utförs före en detaljerad regression eller funktionstestning av konstruktionen för att avvisa trasiga applikationer och spara QA-teamets tid att testa och installera applikationen.

Röktestning utförs både manuellt och med hjälp av ett automationsverktyg som t.ex Selen.

#6. Gränssnittstestning

Sättet olika komponenter i en applikation, som databas, server etc., kommunicerar med varandra kan påverka dess övergripande prestanda, och därför måste gränssnittet testas.

Så att testa en applikation för att kontrollera om applikationskomponenterna kommunicerar bra och utbyter data korrekt kallas gränssnittstestning. Den kontrollerar också felhanteringen för att säkerställa att varje komponent fungerar smidigt och fungerar korrekt med andra komponenter.

Dessutom validerar gränssnittstestning om du har testat all mjukvara och hårdvara som stöds och om länkade dokument stöder olika plattformar eller inte. Den kontrollerar också om säkerheten upprätthålls medan komponenter interagerar och hur effektivt applikationen hanterar nätverksfel.

Vissa verktyg för gränssnittstestning är Fifflare, Var så säker, Brevbärareetc.

#7. Regressionstestning

Att testa en komplett applikation för att kontrollera hur den fungerar efter att ha modifierat någon funktion, komponent eller modul kallas regressionstestning. Det syftar till att säkerställa att applikationens befintliga funktioner förblir opåverkade efter nya ändringar.

Det finns många regressionstestverktyg tillgängliga på marknaden, som t.ex Ämne 7, TestSigma, Vittnesbörd, TestCompleteoch mer.

#8. Alfatestning

Alfa-testning identifierar alla defekter, buggar och problem i en applikation innan den släpps på marknaden för konsumenterna eller kunden. Denna testning säkerställer att användarna får en applikation fri från buggar och fel genom att utvärdera dess kvalitet och beredskap för beta-testning.

Alfatestning sker på utvecklarens plats eller internt i en virtuell miljö, som efterliknar en riktig användarmiljö. Det görs mot slutet av applikationsutvecklingen innan betatestning.

Du kan använda verktyg som QA Mentor, SoapUIetc., för alfatestning.

#9. Betatestning

Beta-testning utförs av klienten eller ett begränsat antal användare i den verkliga miljön för att kontrollera en applikations övergripande funktionalitet, användbarhet och prestanda innan den släpps för faktisk användning. Det görs efter alfatestning.

Betatestning kontrollerar om applikationen har några buggar eller fel, fungerar smidigt, fungerar optimalt och är användarvänlig. Utvecklingsteamet samlar in feedback från användarna för att förbättra de områden där de saknas. Därför kan de enkelt göra ändringar för att förbättra dess funktionalitet, prestanda, säkerhet och användbarhet.

Du kanske har hört talas om vissa applikationers betaversioner; det betyder att appen är under betatestning. När testet är klart och applikationen har förbättrats släpps den för användning. Verktyg för betatestning är TestRail, UberTesters, TestFairy, Zephyretc.

Icke-funktionell testning

Icke-funktionell testning innebär att kontrollera en applikations icke-funktionella aspekter, såsom användbarhet, prestanda, säkerhet etc. De görs efter funktionstester.

Icke-funktionell testning syftar till att förbättra en applikations kvalitet för att säkerställa att den fungerar bra och ger en optimal användarupplevelse. I allmänhet utförs de inte manuellt; du behöver automatiseringsverktyg för det.

Låt oss titta på några typer av icke-funktionella tester för dina applikationer.

#1. Prestandatester

Prestandatestning kontrollerar om en applikation fungerar enligt kraven. Den talar om för dig om programmets prestanda har några problem som saktar ner den eller blockerar den från att fungera optimalt.

Genom att förstå prestandaproblemen med denna typ av testning kommer du att förstå hur du kan förbättra din applikations hastighet, svarstid, resursutnyttjande, genomströmning och så vidare.

Du kan använda prestandatestverktyg som Rational Performance Tester, Apache JMeter, Ladda Ninjaetc., för att testa din app prestanda.

#2. Belastningstestning

Belastningstestning är en delmängd av prestandatester som kontrollerar hur mycket belastning en applikation tål innan dess prestanda börjar försämras.

Denna testning görs genom att köra olika belastningstester för att veta applikationens maximala kapacitet under en given belastning. Den letar också efter problem som kan göra att programmets prestanda försämras.

Använda lasttestverktyg som t.ex WebLOAD, LoadRunneretc., är användbara för att fastställa din applikations belastningskapacitet.

#3. Stresstestning

Om ett system eller program är stressat över sin kapacitet måste du ha en uppfattning om när och hur det kraschar. Denna typ av testning kallas systemtestning. Det utförs under massiva belastningar som att skjuta applikationen utanför dess lagringskapacitet, stora databasbelastningar, ge ingångar kontinuerligt, och så vidare.

Stresstester syftar till att verifiera en applikations stabilitet och tillförlitlighet så att den visar motståndskraft även under hög användning. Den mäter applikationens felhanteringskapacitet och kraft under tunga belastningar, och säkerställer att den inte kraschar under sådana förhållanden.

Verktyg som t.ex NeoLoad, JMeter, LoadView, Stressstimulusetc., är till hjälp för stresstester.

#4. Volymtestning

Volymtestning är en typ av prestandatestning där en applikation sätts under stora datamängder för att kontrollera dess svarstid och beteende. Stora mängder data i en apps databas ges eftersom det påverkar dess bearbetningshastighet och svarstider. Det kallas också översvämningstestning.

Således kan du kontrollera hur effektiv applikationen är när det gäller stora datavolymer samtidigt som du upptäcker problem som minskar applikationens prestanda. Att hitta problemen hjälper dig att åtgärda dem snabbt och optimera deras prestanda.

Prestandatestteamen utför volymtestning. Och verktygen du kan använda är DbFit, NoSQLMap, HammerDboch mer.

#5. Säkerhetstestning

Att testa en applikation för att kontrollera hur säker den är mot externa och interna hot kallas säkerhetstestning. Här kan hot vara skadliga program, DDoS-attacker, virus och andra cyberhot från en organisations interna agenter eller externa angripare.

Att utföra säkerhetstester berättar också om en applikations autentiserings- och auktoriseringsmöjligheter och om de är tillräckligt säkra eller inte. Det hjälper dig att hitta sårbarheter och kryphål i säkerheten där hot kan penetrera din applikation. Således kan du åtgärda dessa problem och täppa till luckorna för att säkerställa din applikations säkerhet.

Dessutom hjälper säkerhetstestning dig att förstå programmets beteende under attack eller skadliga program och dess förmåga att återhämta sig från en attack och dess efter underhåll.

Säkerhetstestning görs vanligtvis av ett speciellt testteam där någon form av hackning injiceras i applikationen för att kontrollera dess säkerhet. Verktyg som ImmuniWeb, Wapiti, Acunetix, Google Nogotofailetc., kan användas för säkerhetstestning.

#6. Kompatibilitetstestning

Användare använder nu olika plattformar som iOS, Android, Mac, PC, Linux, etc., webbläsare och konfigurationer. Därför är det viktigt att känna till din applikations kompatibilitet med andra plattformar.

Den typ av testning som utvärderar hur en applikation körs och beter sig under olika plattformar, webbservrar, nätverksmiljöer och hårdvarukonfigurationer kallas för kompatibilitetstestning. Det säkerställer att en applikation körs smidigt med optimal prestanda på olika webbläsare, konfigurationer, databaser och programvaruversioner.

Du kan använda verktyg som t.ex Huvudsnurr som låter dig köra tester över webbläsare på distans på tusentals riktiga enheter i molnet. Användare kan enkelt testa responsen på sin mobilapp eller webbplats och till och med testa prestandaviktigheter som belastningstestning i verkliga miljöer för 100 % korrekta resultat.

Fördelar

  • Testa på tusentals riktiga enheter för 100 % noggrannhet
  • Markera och dela buggar med integrationer som JIRA, Slack, Trello
  • Kontrollera och mät ljudkvalitet över hela världen för talaktiverade appar och ljudströmning. Förhandsgranska appar och övervaka ljudupplevelsen i realtid.

Några andra verktyg är CrossBrowserTestingLambdaTest och Erfaren.

#7. Tillförlitlighetstestning

Tillförlitlighetstestning avser processen att testa en applikation för att kontrollera om den kan fungera utan fel under en viss period i en given miljö. Det syftar till att säkerställa att applikationen är tillräckligt tillförlitlig och fri från buggar för att utföra sitt syfte sömlöst.

Detta test kommer att tala om för dig om du kan lita på att din applikation utför önskad utdata varje gång du använder den. Testa till exempel sannolikheten att en dator kan köras i sju timmar utan att krascha.

Tillförlitlighetstestning kommer att upptäcka upprepade fel, frekvensen av fel under en viss tid och felorsaker så att du kan åtgärda det enkelt och snabbt. Det kan inkludera applikationsbelastningstestning, regressionstestning och funktionstestning.

Du kan använda verktyg som RCM, Weibull++, SOFTRELetc., för regressionstestning.

#8. Användbarhetstestning

Användbarhetstester innebär att testa hur användarvänlig en applikation är. Den kontrollerar hur lätt en användare kan förstå och arbeta med din applikation utan krångel eller problem. Och om de stöter på något problem eller har problem med att använda appen, måste du dokumentera det.

I allmänhet kontrollerar användbarhetstestning applikationsnavigering för att säkerställa att användaren enkelt når sin önskade destination i applikationen och utför sina uppgifter sömlöst.

För användbarhetstestning inbjuds ett begränsat antal användare eller klienten att använda applikationen. Vid det här laget kommer du att undersöka hur de arbetar med din ansökan och om de behöver hjälp. Att dokumentera feedbacken hjälper dig att förbättra användarupplevelsen.

Vissa verktyg för användbarhetstestning är CrazyEgg, Optimera, TryMyUIetc.

#9. Acceptanstestning

Acceptanstestning är den sista applikationstesten i testfasen. Det utförs av slutanvändaren eller klienten för att validera om applikationen uppfyller alla deras specificerade kriterier som preferenser och krav.

Din klient kommer att acceptera applikationen du har utvecklat om dess egenskaper, funktioner, användbarhet och prestanda motsvarar deras behov. Om ja godkänns ansökan för produktion. Men om din klient inte gillar något eller tycker att något bör förbättras, kan de be dig att ändra det därefter.

Varför behöver du olika typer av applikationstestning?

Mjukvaruapplikationer har blivit en viktig del av den moderna livsstilen i personliga och professionella liv. Du behöver applikationer för onlineshopping, banktjänster, underhållning, studier, arbete hemifrån, videokonferenser med ditt team och vad som helst.

Därför letar användare efter fullt fungerande applikationer som kan underlätta deras liv och leverera förstklassig prestanda, användbarhet och funktionalitet så att de kan utföra sina önskade åtgärder med hastighet, noggrannhet och lätthet.

Denna efterfrågan kräver att du utvecklar applikationer som kan kryssa i alla dessa rutor för att glädja slutanvändarna och driva din verksamhet. Och att testa en applikation kräver att du tittar på olika aspekter av ett system som funktioner, funktionalitet, prestanda, användarvänlighet, gränssnitt, tillförlitlighet, etc.

Därför finns det hundratals applikationstesttyper du kan välja relevanta för dina behov. Och kunskap om olika typer av testning hjälper dig att kontrollera din applikation exakt för de nödvändiga parametrarna.

Om du till exempel vill ta reda på hur din applikation fungerar på Android måste du utföra kompatibilitetstester. Men om du inte vet om något sådant ens finns, hur ska du kunna göra det?

Jag hoppas att du förstår poängen.

Och när du utför den idealiska typen av applikationstestning kan du optimera din applikation exakt för den parametern. På samma sätt kan du utföra tester för alla typer av problem som kan uppstå. Således kommer det att hjälpa dig:

  • Förbättra appens funktioner och funktionalitet
  • Eliminera buggar enkelt
  • Förbättra appens prestanda
  • Säkerställ applikationssäkerhet
  • Gör den kompatibel med olika plattformar, hårdvarukonfigurationer och miljöer.
  • Skär ner onödiga kostnader
  • Förbättra användarvänligheten
  • Öka applikationens tillförlitlighet och stabilitet
  • Optimera din applikations övergripande kvalitet

Slutsats

För att producera en högkvalitativ applikation måste du kontrollera dess olika aspekter såsom prestanda, funktionalitet, användbarhet, stabilitet, tillförlitlighet med mera. Det är därför det är ett måste att lära sig om olika typer av applikationstestning.

Ovanstående information om typer av applikationstestning hjälper dig att förstå var de är tillämpliga för att hitta brister i dina applikationer och åtgärda dem omedelbart för att leverera en användarvänlig applikation med förstklassig kvalitet som användarna älskar.

Därefter kan du titta på några av automationsverktygen för applikationstestning.