För- och nackdelar med att skapa en webbplats med Canvas webbplatsbyggare

Canvas designplattform erbjuder ett sätt för nybörjare att designa professionellt utseende grafisk design, sociala inlägg och till och med webbplatser. Du behöver ingen datavetenskaplig examen för att bygga en Canva-webbplats, och inte heller en UX/UI-kvalifikation. Att bygga en webbplats med Canva öppnar dörrarna för många, men vilka är för- och nackdelarna med Canvas webbplatsbyggare, och är den värd att använda?

Vilka är fördelarna med att använda Canvas webbplatsbyggare?

Du kan enkelt bygga en webbplats med Canva; här är fördelarna med att göra det.

1. Effektiv One-Page Design

Ensidig design är bra för alla som inte behöver något komplext för sin webbplats. Canva erbjuder bara en webbdesign på en sida, men det behöver inte vara begränsande.

Ensidiga webbplatser är bäst för målsidor, personliga webbplatser och småföretag. Du kan designa din ensidiga webbplats med oändliga rullningsmöjligheter, åtminstone i den utsträckning som Canva erbjuder. Att ha för många sidor eller element kan hindra dig från att spara ditt Canva-dokument.

Canvas webbplatsbyggare märker sidor efter nummer och delar varje skärmstorlek område för sida. Detta möjliggör massor av designutrymme, färgalternativ och separation genom hela din webbdesign.

Du kan enkelt lägga till hyperlänkar till både text och element i Canva. Detta gör att du enkelt kan länka till externa platser vid behov.

Högerklicka helt enkelt på elementet du vill hyperlänka, välj att länka det och lägg till URL:en. När din webbplats är aktiv – eller i förhandsgranskningsläge – kan du välja och öppna alla länkar som du har lagt till.

3. Skapa en personlig designstil

Även om Canva är välkänt för att tillhandahålla fördesignade mallar, har användningen av Canva för att skapa en webbplats fördelen av att lägga till din egen personliga designstil på din sida.

Även om du kan använda otaliga mallalternativ, kan de också anpassas precis som du vill för unika resultat. För en helt anpassad webbdesign kan du designa en ensidig webbplats från grunden med Canvas webbplatsbyggare.

Du behöver inte använda färdiga och överanvända mallar som ser ut som alla andras webbplatser. Och det krävs inte mycket skicklighet för att lägga till anpassade designelement i Canva heller.

4. Välj en anpassad eller gratis domän

Canvas webbplatsverktyg erbjuder en egen domän där du kan dela din livewebbplats. Canva-användare får upp till fem gratis Canva-domäner att använda från sina konton. Om du vill använda en anpassad domän eller importera en befintlig domän kan du göra det för cirka 20 USD per år, beroende på domänens slut.

5. Inkorporera företagets varumärke

För Canva Pro-medlemmar kan du lägga till ditt personliga eller affärsmässiga varumärke i dina Canva-projekt, och det inkluderar din webbplats. Använd Canvas varumärkessatsfunktion för att spara dina logotyper, varumärkesfärgpaletter och teckensnittsval för enkel åtkomst när du designar din Canva-webbplats.

Varumärkessatsen är en fantastisk funktion för att spara tid och frustration när du gör din Canva-webbplats, och den håller din webbdesign sammanhållen med dina sociala inlägg och andra Canva-designer du har gjort.

6. Responsiv design

I dagens moderna tid måste alla webbplatser vara responsiva, och Canvas webbplatsbyggare håller med. Responsen på din webbdesign automatiseras av Canva. Du kan enkelt skapa en mobilvänlig portföljsajt med Canva som använder Canvas responsiva design.

Att designa med hjälp av ett rutnät kommer att underlätta lyhördheten. Du kan också gruppera eller avgruppera element tillsammans i Canva för att säkerställa att rätt text sitter med rätt bild när storleken ändras för mobil.

7. Aktivera lösenordsskydd

Att skydda din webbplats med ett lösenord är ett praktiskt alternativ om du skapar en webbplats för barn, en överraskning eller ett privat evenemang. Canva låter dig aktivera eller inaktivera lösenordsskydd när som helst, vilket låter dig kontrollera vem som kan komma åt din Canva-webbplats.

Det finns också det sekundära alternativet att dölja din webbplats från Google och andra sökmotorer genom att inte indexera din webbplats. Det här alternativet är dock inte idiotsäkert och ger dig inte valet av vem som kan komma åt din webbplats om den finns någonstans.

8. Tillgång till Traffic Insights

I en värld av innehållsmarknadsföring är trafikinsikter en av de viktigaste delarna av att driva en webbplats. Att se dina trafikinsikter är endast tillgängligt för användare av Canva Pro, Canva Teams och Canva Education, men det är en funktion som gör det värt att uppgradera till Canva Pro.

Vilka är nackdelarna med att använda Canvas webbplatsbyggare?

Det finns några nackdelar med Canvas webbplatsbyggare. De kan vara en deal-breaker för dig, så det är bra att veta vad du arbetar med innan du börjar.

1. Det finns ingen flersidig design

För vissa webbplatser är en flersidig design mer fördelaktig än en ensidig webbplats. Canvas webbplatsbyggare erbjuder inte traditionella flersidiga webbplatser, men du kan välja att lägga till ett navigeringsfält högst upp för att guida tittarna genom webbplatsen med en sida.

Det finns en lösning för att lägga till flera sidor på din webbplats. Du kan lägga till hyperlänkar och länka till flera ensidesdesigner byggda i Canva, men det är en tråkig metod och kommer inte att vara en smidig övergång.

Det finns många andra webbplatsbyggare – som Squarespace eller WordPress— som tillåter flersidig webbdesign istället.

2. Ingen CSS eller djupkodning

Trots Canvas fantastiska responsiva webbplatsautomatisering kommer den fortfarande inte att vara lika exakt som en kodad webbplats. Canvas webbplatsbyggare erbjuder inte ett sätt att lägga till kod som HTML, CSS eller Javascript.

Om du vill skapa en webbplats och utveckla den själv såväl som designen är Canva kanske inte det bästa alternativet. Om du bara behöver bra bilder och en enkel webbsida så är Canvas erbjudanden fruktbara.

3. Inga integrerade formulär eller diagram

Att lägga till formulär eller interaktiva diagram på en webbplats är viktigt för att din publik ska kunna kontakta dig, dela information eller för att få nya kunder. Canvas webbplatsbyggare har inte ett inbyggt formulärverktyg; du kan dock integrera Typeform-formulär på din Canva-webbplats.

Även om Typeform är tillgängligt i Canva, måste du skapa ett separat konto med det för att använda den integrerade formulärappen. Detta lägger till ett extra steg, vilket hindrar dig från att lägga till formulär på ett enkelt sätt. Och nackdelen med Canvas appar är att de kan tas bort när som helst, vilket hindrar dig från att använda dem konsekvent.

4. Designelementen är inte unika

Även om du kan skapa dina egna element någon annanstans för att ladda upp och redigera dem i Canva, kan det vara tidskrävande, eller till och med omöjligt om du saknar illustrations- eller designkunskaper. De flesta Canva-användare drar nytta av Canvas enorma elementbibliotek, men detta riskerar att använda samma element som andra Canva-användare.

Många Canva-användare följer ofta designtrender, vilket resulterar i mängder av mönster med samma element och stilar – dessa mönster ger dem inte en unik fördel.

Tyvärr kan du inte integrera externa element som Spline 3D eller Lottie-animationsfiler till Canva. Canva är en enkel designapp som ger bra tillgång till designverktyg men kommer med det olyckliga resultatet att det är svårt att skapa eller använda nya, unika designelement som traditionella webbplatsbyggare erbjuder.

5. Inga SEO-verktyg

Om du bygger en webbplats med ett verktyg som WordPress, har du SEO-plugins som Yoast som hjälper dig att driva din webbplats till toppen av Googles algoritm. Tyvärr finns det inget sådant plugin för Canva.

Du måste lära dig SEO-färdigheter och tillämpa dem själv istället för att förlita dig på ett plugin eller interna SEO-verktyg. Det är dock aldrig en dålig idé att förbättra dina kunskaper om SEO om du skapar en webbplats eller försöker förbättra din onlinenärvaro.

Viktiga takeaways

  • Viktiga tips från artikeln:
  • Canvas webbplatsbyggare erbjuder en effektiv ensidig design som är idealisk för målsidor, personliga webbplatser och småföretag. Det ger gott om designutrymme och färgalternativ.
  • Användare kan enkelt lägga till hyperlänkar till text och element i Canva, vilket möjliggör enkel länkning till externa resurser. Länkar kan öppnas på webbplatser i live- eller förhandsvisningsläge.
  • Canva gör det möjligt att skapa en personlig designstil, med möjlighet att anpassa fördesignade mallar eller designa en ensidig webbplats från grunden. Inga omfattande designkunskaper krävs.

Är Canvas webbplatsbyggare värd att använda?

Canvas webbplatsbyggare är bra för innehållsskapare, småföretag och designnybörjare eller de som inte behöver något komplicerat. Det är ett gratis verktyg med väldigt få betalda funktioner eller tillägg, och resultatet kommer att bli en fullt fungerande webbplats.

Canvas webbplatsbyggare är inte det bästa valet om du vill utveckla en webbplats från grunden och använda integrerade funktioner som Spline 3D, komplexa formulär eller djupkodning.