Finder Search Fungerar inte på din Mac? Prova dessa 7 korrigeringar

Finder är en enda lösning för att utforska macOS. Det skulle inte vara fel att tänka på det som Mac-motsvarigheten till File Explorer, standardfilhanteringsappen i Windows.

Ett av dess många praktiska verktyg är det snabba sökalternativet, som hjälper dig att leta upp alla filer på din Mac. Men precis som appar är Finder också föremål för fel och funktionsfel. Ett av sätten som detta kan visa sig är genom en felaktig sökfunktion, vilket gör att du inte kan hitta något på din Mac.

Så, hur fixar du ditt Finder-sökverktyg? Låt oss ta reda på.

1. Starta om din Mac

Du skulle bli förvånad över hur även en enkel omstart räcker långt för att åtgärda slumpmässiga fel på din Mac. En omstart rensar många processer eller appar som annars täpper till dina systemresurser och minne, samt installerar väntande uppdateringar. Det fixar minnesläckor eller andra relaterade problem också.

Så ge din Mac en snabb omstart och se om det löser ditt Finder-problem. För att göra detta, klicka på Apple-logotypen i menyraden och välj Starta om från rullgardinsmenyn.

2. Starta om Finder

Appar slutar fungera hela tiden av olika anledningar. Så det är inte svårt att föreställa sig att något liknande kan vara fallet med din Finder-sökning också. I sådana fall kan en nystart av Finder från början lösa många av dina problem.

Tyvärr är det inte tillräckligt bra att stänga Finder-fönstret. Istället måste du klicka på Apple-logotypen i menyraden och välja Force Quit från rullgardinsmenyn. Välj nu Finder från listan över appar och klicka på Starta om.

Ditt sökverktyg i Finder bör fungera korrekt nu. Men om det inte gör det, gå vidare till nästa steg.

3. Kontrollera dina Finder-inställningar

Om inget av stegen har fungerat hittills föreslår vi att du kontrollerar sökinställningarna för Finder-appen. Så här kan du göra det:

  • Starta ett Finder-fönster, klicka på Finder i menyraden och välj Inställningar från rullgardinsmenyn.
  • Gå till fliken Avancerat i det nya fönstret.
  • Längst ner ser du alternativet När du utför en sökning. Se till att Search This Mac är valt.
  • Om det redan är aktiverat och du fortfarande har problem med att utföra en sökning i Finder, kanske du är intresserad av nästa steg.

    4. Bygg om sökindexet

    Finder-sökning använder Spotlight-sökindex för att slå upp saker. Så om något går av med Spotlight-indexet kan du stöta på problem när du söker i Finder också.

    Så gå igenom följande steg för att bygga om ditt Spotlight-index utan krångel:

  • Klicka på Apple-logotypen i menyraden och välj Systeminställningar från rullgardinsmenyn.
  • Välj Siri & Spotlight från det vänstra sidofältet.
  • Rulla ner till botten av den högra rutan och klicka på Spotlight Privacy.
  • Klicka på plusknappen (+).
  • Välj Macintosh HD med hjälp av rullgardinsmenyn överst i fönstret som visas. Klicka sedan på Välj.
  • Välj nu enheten i Spotlight Privacy-fönstret och klicka på minusknappen (-).
  • Det är allt. Din återuppbyggnadsprocess för sökindex börjar, och beroende på hur mycket data du har kan du behöva vänta i några minuter. Så snart ombyggnaden är klar bör din Finder-sökning börja fungera igen på nolltid.

    5. Ta bort en korrupt Finder PLIST-fil

    Om du har en korrupt Finder PLST-fil på din Mac kanske appen och dess funktioner inte fungerar som förväntat. I fall som detta är det bästa sättet att ta bort filen, starta om och pröva lyckan från början.

    Så här kommer du igång:

  • Öppna Finder och tryck på Kommando + Skift + G kortkommando.
  • Gå till följande väg nedan:
    ~/Library/Preferences/com.apple.finder.plist
  • Leta efter Finder PLIST-filen (com.apple.finder.plist) i listan, Ctrl-klicka på den och välj Flytta till papperskorgen.
  • Din fil kommer omedelbart att raderas därifrån. Starta nu om din Mac för att ändringarna ska träda i kraft och se om du kan få önskade sökresultat med Finder.

    6. Starta din Mac i felsäkert läge

    Du kan använda felsäkert läge för att upptäcka alla problem eller fel som har fått din dator att stanna. Så om ingen av ovanstående metoder har flyttat nålen för din Mac, är det värt ett försök att utföra en Finder-sökning i felsäkert läge.

    Men stegen du behöver följa för att gå in i säkert läge kan variera beroende på om du äger en Intel eller Apple silicon Mac.

    Gå in i felsäkert läge på en Intel Mac:

  • Stäng av din Mac och vänta i 10 sekunder.
  • Starta upp din Mac genom att trycka på strömbrytaren och hålla ned Skift-tangenten.
  • Släpp Shift-tangenten när du ser inloggningsfönstret.
  • Gå in i felsäkert läge på en Apple Silicon Mac:

  • Stäng av din Mac och vänta i några sekunder.
  • Tryck på strömbrytaren tills du ser Laddar startalternativ på skärmen.
  • Välj din startdiskett.
  • Håll ned Skift-tangenten och välj Fortsätt i felsäkert läge.
  • När du har startat upp i felsäkert läge, starta sökverktyget Finder och se om du fortfarande har problem med att få sökresultat. Eftersom felsäkert läge startar upp din Mac med bara viktiga appar, kan du behöva leta upp och ta bort de skyldiga apparna om ditt sökverktyg fungerar som det är tänkt nu.

    7. Uppdatera din Mac

    Som alla andra operativsystem är macOS inte skottsäkert från plötsliga buggar. Så att utföra regelbundna uppdateringar hjälper dig att undvika dessa problem. macOS-uppdateringar är avgörande av en mängd anledningar – att få stramare säkerhet är en framträdande sådan – men att fixa slumpmässiga fel i appar och annan systemprogramvara toppar förmodligen listan.

    Så uppdatera din Mac genom att gå till Systeminställningar > Allmänt > Programuppdatering och försök sedan söka i Finder igen.

    Sök i Finder utan problem

    Metoderna vi listade ovan kan hjälpa dig att lösa problemen du möter med Finder-sökning på din Mac. Så ta dig tid och prova dem individuellt.

    Men om inget av dessa felsökningssteg fungerade till din fördel, kan du behöva ta din Mac till en närliggande Apple Store för personlig hårdvaruhjälp. Fabriksåterställning av din Mac kan också hjälpa, men se till att du bara gör det om du inte har några alternativ eftersom det kommer att radera all data på din dator.