Ett steg mot att bemästra webbdesign

Webbutveckling är starkt beroende av tre huvudspråk, nämligen HTML, CSS och Javascript. HTML beskriver strukturen på webbplatser, det vill säga vilka element som finns på webbsidan.

Cascading Style Sheets(CSS), å andra sidan, beskriver hur HTML-element presenteras visuellt, medan Javascript används för att lägga till interaktivitet och dynamiskt beteende till webbsidor.

CSS är särskilt viktigt när det gäller att skapa estetiskt tilltalande användargränssnitt med utmärkt användarupplevelse. CSS ansvarar för presentationen och utformningen av webbinnehåll, och det används för att styra webbsidors layout, utseende och stil.

Med CSS kan du till exempel ändra hur innehållet visas på din webbsida och ändra saker som typsnitt, färger, kanter, marginaler, avstånd och bakgrunder, bland annat.

Dessutom är CSS avgörande för att skapa responsiva webbplatser som anpassar sig till olika skärmstorlekar och enheter. Det möjliggör också konsekventa och enhetliga stilar på olika sidor på en webbplats och hjälper till att göra webbplatser tillgängliga för användare med funktionshinder.

Om du vill anpassa din webbplats till ditt varumärke och använda dina varumärkesfärger på din webbplats väl, är CSS det som gör att du kan göra detta.

Utan CSS skulle webbplatser förmodligen se väldigt lika ut, med mycket intetsägande design utan stilar, färger, hovringseffekter eller bakgrunder. Webbplatser skulle inte heller vara responsiva och skulle ha mycket lite anpassning för att anpassa en webbplats till ett varumärke.

Därför är CSS ett mycket viktigt verktyg för webbutvecklare. För att använda CSS på din webbplats måste du länka den till sidans HTML. Kom ihåg att HTML beskriver elementen och innehållet på en webbplats.

Därför måste du länka din HTML med CSS för att kunna använda CSS för att utforma elementen och innehållet på din webbplats. Den här artikeln kommer att lära dig hur du gör detta. Men innan vi tittar på hur man länkar CSS till HTML, låt oss titta på de olika sätten du kan skriva CSS och använda den för att utforma dina HTML-element.

Olika sätt att inkludera CSS i din HTML

Det finns tre huvudsakliga sätt att inkludera CSS i dina HTML-filer. Detta inkluderar:

#1. Inline stilar

Detta innebär att du skriver dina CSS-stilar direkt på varje HTML-element, som visas nedan:

<body style="background-color: yellow;">
  <h1 style="color: orangered; font-size: 40px;">adminvista.com</h1>
  <p style="color: blue; font-size: 16px;">adminvista.com is an online publication that produces high-quality articles on
    Technology, Business, and Fintech to help
    businesses and people grow.</p>
</body>

Så mycket som denna metod gör att du enkelt kan lägga till CSS till dina HTML-sidor, är det inte ett bra sätt att lägga till CSS till din HTML. Detta beror på att det är mycket tidskrävande, gör koden svår att läsa och underhålla, särskilt för storskalig styling, och kan påverka laddningstiderna för webbsidor.

#2. Intern CSS

Detta innebär att man skriver stilarna för en webbsida inuti ett