Ett språng framåt eller ett pågående arbete?

Viktiga takeaways

 • MymonX fitness tracker erbjuder övervakning av blodsocker och blodtryck, men dessa funktioner är begränsade och inte vetenskapligt validerade.
 • Enhetens design är robust och vattentät, men den är något överviktig jämfört med sina konkurrenter.
 • MymonX har anständig batteritid och exakt pulsmätning, men saknar automatisk träningsspårning och har dåliga sömnspårningsmöjligheter.

Är en bärbar, icke-invasiv blodsocker- och blodtrycksmätare möjlig? Aitisen tillverkare inom wearables utrymme, hävdar att dess 250 $ mymonX bärbar träningsspårare är precis det. Medan Apple och Fitbit har retat blodsockerövervakning, deras planer har ännu inte realiserats. Å andra sidan har mymonX vågat sig in på nytt territorium och erbjuder blodsocker- och blodtrycksmätning. Genom att kombinera elektrokardiogram (EKG) och Photoplethysmograph (PPG) sensorteknologi, utlovar klockan banbrytande mätvärden. Men hur väl håller den detta löfte?

mymonX

Även om den visar lovande, faller mymonX fitnesstracker till kort i allt utom glukos- och blodtrycksövervakning, som är funktionell men inte vetenskapligt validerad. Även dessa funktioner är begränsade, med frekventa sensorbortfall och brist på aviseringar.

Märke Aitis

Batteritid 5-7 dagar

Skärm IPS TFT 1,3 tum 240 x 240 px

Träningsdetektering Ingen

Vikt 200 g (7 oz)

Fördelar

 • Blodsockermätning inte helt fel
 • Blodtrycket inte helt fel
 • Snygg prestation
 • Bra batteritid

Nackdelar

 • Brist på automatisk aktivitetsspårning
 • Dålig sömnspårning
 • Dåliga aviseringar
 • Förlitar sig på smartphone GPS

Tyvärr har jag bara tillgång till en ketonalkotestare (tekniskt sett en CO2-alkomätare), ketonsyraremsor och en blodtrycksmanschett. Men jag kan med viss säkerhet säga att mymonX:s träningsspårning inte bara är rök och speglar. Det finns åtminstone en viss grad av noggrannhet, även om exakt hur exakt den är kan jag inte säga. Det är definitivt inte tillräckligt bra att ge råd till någon med ett medicinskt tillstånd. Det kan dock vara användbart som ett sekundärt, icke-medicinskt mätverktyg.

Designa och bygga

Till en början liknar mymonX en Samsung Galaxy-smartklocka, med en helmetallkropp, en svart silikongummirem och en ensam mekanisk skärmknapp. Det finns även en rörelsesensor. Sväng med armen eller tryck på knappen så slås den 1,3-tums LCD TFT-pekskärmen på och visar en analog klocka, din puls och batteriladdningsnivån. Enheten har också en EKG-sensor på den nedre högra kanten, med ytterligare EKG- och PPG-sensorer på baksidan.

Klockan är robust och vattentät. Den överlevde inte bara två halvtimmes dunkningar i saltvatten, den har också duschat tio gånger. Båda försöken verifierar dess IP68 vattentäta klassificering. Och även om den är vattentät och bekväm, är den något överviktig och väger 200 g. Den är lite skrymmande och tung jämfört med rivaler som Fitbit Versa 4.

Nyckelfunktioner

Blodsyre- och hjärtfrekvensövervakning

Innan vi hoppar in i mymonX:s nya funktioner, låt oss prata om brödet och smöret hos en träningsmätare: SpO2 och puls. Enheten övervakar blodsyre och hjärtfrekvens effektivt med hjälp av sin PPG-sensor, och matchar noggrannheten (inom 10 %) för en Fitbit Versa Lite och en blodtrycksmanschett inom en marginal av flera slag per minut. SpO2 är dock notoriskt svårt att spåra. Ännu viktigare är att det inte är ett mått som konsumenterna bör lita på. Liksom de flesta SpO2-trackers finns det frekventa sensorfel och avbrott i mätningen. Men överlag fungerar sensorn på samma sätt som på andra bärbara enheter.

EKG-sensor

EKG-sensorn är ett unikt tillägg som erbjuder två lägen: ett när du berör det med ett finger och ett annat när ryggsensorerna är i kontakt med din hud. EKG ger mer exakta avläsningar än PPG, tack vare dess bättre konduktivitet. Även om det är värt att notera att EKG på handleden är mindre exakt än en Polar-rem, som är utformad för att få kontinuerlig kontakt med huden. Jag har dock ingen Polar Strap längre och kan inte kommentera graden av noggrannhet på mymonX.

Blodtrycks- och blodsockerövervakning

Även om jag inte kunde verifiera blodsockermätarens noggrannhet på grund av bristen på en komparator för medicinsk kvalitet, kunde jag rimligen uppskatta om spåraren åtminstone upptäckte fluktuationer i blodsocker och blodtryck. MymonX registrerade faktiskt en ökning av blodsockernivåerna två timmar efter måltider och en minskning efter träning. Detsamma var fallet för blodtrycksavläsningarna, som ökade under aktivitet och minskade när jag stod stilla.

Dessa avläsningar överensstämde med min ketonandningsmätare och blodtrycksmanschett, vilket tyder på att enheten potentiellt skulle kunna vara en spelomvandlare för dem som berörs av antingen blodsocker eller högt blodtryck. Men jag kan inte bekräfta om det är likvärdigt med en spårning av medicinsk kvalitet. Min maginstinkt är att det inte är med tanke på att det förekom frekventa sensoravbrott när klockan tydligen tappade kontakten med min handled.

Träningsspårning och GPS

Enheten stöder en mängd olika manuellt spårade övningar, men spårningsfunktionerna är svaga jämfört med konkurrenterna. Till exempel, till skillnad från många avancerade spårare, förlitar mymonX sig på smartphone GPS, vilket sannolikt är en bidragande faktor till dess förlängda batteritid. Och det betyder att du måste ta din telefon med dig när du springer.

Tyvärr innehåller mymonX ingen funktion för att spåra mindre ansträngande övningar, såsom promenader eller vandring. Och återigen, detta kommer till korta mot sina konkurrenter. Den värsta funktionen är förmodligen avsaknaden av automatisk träningsdetektering. Det betyder att du kommer att vara beroende av att manuellt ställa in träningen och sedan komma ihåg att koppla bort träningsspårningen vid slutet av aktiviteten. I mitt fall kommer jag ihåg att stänga av klockan kanske en av fem övningar. Även om träningsspårningen, som jag har lärt mig, är ganska buggig och benägen att kraschar ändå. Med andra ord, du kommer ibland att förlora en övning eller två.

Sömnspårning

MymonX:s sömnspårning är inget att skriva hem om. Det största problemet är att noggrannheten inte är särskilt bra jämfört med en Fitbit och en polysomnograf (Muse S). Sömn- och icke-sömntillstånden som andra trackers är utmärkta med, som att vakna från sömn, upptäcks inte av mymonX. Och den upptäcker inte REM-sömn alls. Du skulle kunna föreställa dig att en fitnessspårningssmartklocka som kan göra EKG skulle klara av att pressa ut tillräckligt med data ur sin sensorsvit för att matcha alla dessa ensensor Fitbits. Tyvärr verkar det som att mymonX fokuserade på andra aspekter av hälsospårning och snålat med sin sömnspårning. Som det ser ut, om du behöver en fasisk sömnspårare, leta någon annanstans. MymonX är värdelös för att generera användbar sömnstadiedata.

Display och användargränssnitt

Att navigera i enheten är relativt enkelt, utan en inlärningskurva om du är bekant med Fitbits användargränssnitt. En svep nedåt tar upp aviseringar och svepning från höger ger dig en omfattande biometrisk avläsning, från blodsocker till blodtryck.

Varje svep från höger kommer att visa en annan biometrisk statistik. Jag upptäckte dock att blodsockeravläsningen sällan var tillgänglig, troligen för att den berodde på att EKG-sensorerna hade kontinuerlig kontakt med handleden eller tillräckligt med fukt för att ge en elektrisk anslutning.

Noterbart finns det en brist på integration med tjänster som IFTTT, Zapier eller Strava, vilket kan vara en potentiell nackdel för vissa. Men om du inte använder någon av dessa tjänster är det en trivial oro. Trots det kan jag inte låta bli att känna en känsla av besvikelse över att det inte finns något sätt att ställa in en varning för blodtryck eller blodsocker. Det finns dock ett pulsvarningsalternativ. Men eftersom den här klockan annonserades som spårning av blodsocker och blodtryck, är det en sorglig utelämnande att inte tillåta andra typer av varningssystem.

Batteri-liv

Annonserad för att hålla i cirka tio dagar, klarade mymonX respektabla sex dagar i mina tester. Tyvärr medförde användningen av någon av sensorerna enorma mängder batteriförbrukning.

Användbarhet och komfort

Komfort är subjektivt, men under tio dagars konstant slitage orsakade klockan inte några hudirritationer. Dess bulk och storlek är dock inte lämpliga för dem som är involverade i tungt manuellt arbete.

Jämförelser

MymonX kostar 250 USD och möter hård konkurrens från väletablerade varumärken som Fitbit och Apple. Även om ingen av dessa kan göra blodtryck eller blodsocker, är frånvaron av vetenskaplig validering ett stort varningstecken. Denna brist förstärks jämfört med Fitbit-serien, som har visat utmärkt noggrannhet i sömn- och aktivitetsspårning.

Det är dock värt att notera att både Google och Apple har båda meddelat att de arbetade med en PPG-baserad blodsockermätare och min gissning är att när de släpper sina PPG-baserade blodsockermätare kommer den att jämföras på liknande sätt som en spårare av medicinsk kvalitet.

Från och med 2023 har inget företag ännu släppt en vetenskapligt validerad, handledsmonterad fitness-tracking-klocka som använder PPG-sensorer för att detektera blodsocker. Det finns med andra ord inga konkurrenter, även om noggrannheten i båda hälsomåtten förmodligen inte är medicinskt betyg. Det finns dock många träningsspårare utan vetenskaplig validering som spårar blodsocker. Såvitt jag vet erbjuder ingen enhet blodtrycksavläsningar också.

Som en sidoanteckning är blodtrycksmätning med PPG möjlig och jämförbar med en manschett. I en studie från 2023, ett team från University of San Diego designat en fingermonterad optisk sensor som kunde mäta blodtrycket exakt. Tyvärr använder mymonX inte denna teknik.

Ska du köpa en mymonX Wearable Fitness Tracker?

MymonX är en intressant enhet med en ambitiös uppsättning funktioner. Även om det måste arbeta med sina programvarubuggar och framför allt söka vetenskaplig validering, kan dess banbrytande funktioner för blodsocker- och blodtrycksspårning inte ignoreras. Men bristen på validering innebär att klockan inte kan användas för något hälsotillstånd, och dess konditions- och sömnspårningsförmåga är annars omärkliga jämfört med konkurrenterna.

mymonX

Även om den visar lovande, faller mymonX fitnesstracker till kort i allt utom glukos- och blodtrycksövervakning, som är funktionell men inte vetenskapligt validerad. Även dessa funktioner är begränsade, med frekventa sensorbortfall och brist på aviseringar.