Ett prenumerationsfritt alternativ för att säkra ditt hem

Viktiga takeaways

 • Aqara Camera E1 erbjuder en fullständig 360-gradersvy av ditt hem med sin panorerings-/lutningsfunktion, vilket gör den till en mångsidig säkerhetskamera för inomhusbruk.
 • Kameran ger bra videokvalitet vid 2K-upplösning under dagen och på natten, och erbjuder funktioner som persondetektering och inställning av kamerapositioner för enklare användning.
 • Det krävs inget abonnemang för att komma åt lagrad video, eftersom Aqara erbjuder 24 timmars gratis molnlagring och möjlighet att använda ett microSD-kort eller Apple HomeKit Secure Video under längre lagringsperioder.

Oavsett om du vill säkra insidan eller utsidan av ditt hus, kräver den stora majoriteten av säkerhetskameror ett extra abonnemang för att spara video och många andra funktioner.

Men om du behöver ett billigt alternativ för inomhusbruk utan den extra kostnaden, bör Aqara Camera E1 vara nära toppen av din lista. Den är kompatibel med de tre stora ekosystemen för smarta hem och erbjuder en fullständig 360-gradersvy tack vare panorering/lutningsfunktion.

Aqara kamera E1

Aqara Camera E1 ger full 360-graders täckning i ditt hem. Kamerans rubrikfunktion är panorerings-/lutningskontroll så att du kan flytta kameran för att bättre se vad som händer. Kompatibel med alla tre stora smarta hemplattformar – Amazon Alexa, Apple HomeKit och Google Home – kameran har tydlig och skarp 2K-video under dagen eller på natten. Istället för att kräva ett betalabonnemang erbjuder Aqara 24 timmars grundläggande videolagring med lägre upplösning. Du kan också använda ett valfritt microSD-kort eller Apple HomeKit Secure Video via HomeKit. Om du är OK med att betala finns det ett alternativ för molnlagring av video i full upplösning i 30 dagar.

Märke Aqara

Upplösning 1296p

Anslutningsmöjligheter Wi-Fi

Appkompatibilitet Ja

Night Vision Ja

Objektiv f/2.0 bländare

Integrationer Apple HomeKit, Amazon Alexa, Google Home

Hub krävs nr

Synfält 101 grader diagonal

Färger Vit

Ljud tvåvägs

Lagring Valfritt microSD-kort

Vädermotstånd nr

Rörelsedetektering Ja

Krävs prenumeration? Nej

Sekretessläge Ja

Mått 2,72 × 2,72 × 4,09 tum.

Vikt 5,8 oz

Fördelar

 • 2K-video i stark kvalitet
 • Stöder alla tre stora smarta hemplattformar
 • Aqara-appen är väldesignad och lätt att använda
 • Inget abonnemang behövs för att komma åt inspelad video
 • Persondetektering fungerar bra med pan/tilt-följning
 • Kan installeras nästan var som helst i hemmet med medföljande utrustning

Nackdelar

 • Apple Home-appen kan inte styra panorering/lutning
 • Litet synfält jämfört med vissa andra kameror
 • Gratis 24 timmars molnlagring fungerar bara i 360p
 • Kort USB-C-kabel och ingen strömadapter medföljer

En fullständig titt på ditt hem

Medan de flesta inomhuskameror bara kan ge ett specifikt utseende på ditt hem, beroende på var du placerar den, är Aqara Camera E1 lite annorlunda. Det stora dragplåstret med kameran är pan/tilt-funktionaliteten som kan ge en komplett 360-graders titt på platsen.

Förutom att kunna rotera i en hel cirkel kan du också rikta 2K-kameran upp och ner beroende på vad du vill se. Vanligtvis är pan/tilt-kameror betydligt större än andra modeller på grund av de extra motorer som behövs. Så jag blev verkligen förvånad över att packa upp Camera E1. Den är lika liten, eller till och med mindre, än någon inomhuskamera jag har använt.

Brent Dirks / MakeUseOf

Den lilla storleken gör att du kan placera kameran på en oansenlig plats i ditt hem. Du kan välja att installera kameran horisontellt också. Aqara inkluderar ett skruvfäste eller väggankare för maximal flexibilitet. Den kan till och med monteras upp och ner i taket.

Även om Aqara inkluderar en USB-C-kabel, är den bara 3 fot lång, vilket är en besvikelse eftersom en längre behövs för de flesta installationer. Du måste också tillhandahålla din egen nätadapter eftersom en sådan inte ingår i kartongen. Jag var tvungen att använda en längre 10-fots USB-C-kabel och min egen USB-C-strömadapter. Om du inte har sådana kan det göra den billiga kameran dyrare.

Kameran är kompatibel med alla tre stora smarta hemsystem — Amazon Alexa, Google Home och Apple HomeKit. Men oavsett vilken du använder måste du ställa in kameran med hjälp av Aqara Home-appen för iOS eller Android.

Det tar bara några minuter att installera. Att lägga till kameran i Apple HomeKit görs direkt via Aqara-appen. Alexa och Googles support görs via dessa kompletterande appar. Jag använde bara Camera E1 med min HomeKit-installation.

Bra videokvalitet med några varningar

I dagligt bruk har jag varit mycket nöjd med kameran E1. Jag hade ingen plats i mitt hem för att använda dess fulla 360-gradersalternativ, utan istället placerade jag den i ett stort, rektangelformat vardagsrum. Min tidigare kamera på samma plats gav ett 180-graders synfält men hade några blinda fläckar nära rummets kanter, inklusive ytterdörren.

Gå till Aqara-appen för den mest fullfjädrade kontrollen av kameran. Välj kameran för att se en livevy och använd kontrollplattan eller svep bara på skärmen för att flytta runt i rummet. Det fanns ingen form av fördröjning när man styrde panoreringen/lutningen med appen. På huvudskärmen kan du också ta en ögonblicksbild, starta en inspelning och till och med använda mikrofonen för att prata med någon i närheten av kameran.

Videokvaliteten vid 2K-upplösning var utmärkt under dagen och på natten. Jag brukar inte tända taklampor i mitt vardagsrum och bara använda naturligt ljus från de stora fönstren och små lamporna. Hela videon var tydlig och skarp. På natten, med mörkerseendet aktivt, kunde jag också se bra.

Bara för att notera, eftersom det här är en pan/tilt-kamera, måste du sänka förväntningarna när det gäller synfältet. Camera E1 erbjuder ett litet 102-graders synfält, men uppenbarligen, med möjligheten att panorera och luta, spelar det inte så stor roll som en fast kamera.

En av de trevliga funktionerna i Aqara-appen är persondetektering. Som du kanske har gissat av namnet, kommer funktionen automatiskt att flytta kameran för att spela in och följa alla som syns. Det är också ett bra sätt att filtrera bort rörelsehändelser från ett husdjur som går runt i hemmet. Aqara sa att du i framtiden också kommer att kunna använda en liknande ljuddetekteringsfunktion.

Precis som andra säkerhetskameror kan du välja att få ett smartphonemeddelande när rörelse upptäcks så att du kan kolla in situationen.

Ett annat trevligt alternativ genom Aqara-appen är möjligheten att använda fördefinierade positioner för panorerings-/lutningsfunktionen. Det finns många uppsättningsalternativ som redan har skapats, men du kan anpassa så många du vill. Så istället för att manuellt styra kamerarörelsen kan du välja en av dessa positioner med ett tryck. Jag har ställt in några positioner, och det gör det mycket lättare att använda kameran.

Du kan se ett kameraflöde via Apple Home-appen, men med en stor nackdel. Panorerings- och tiltfunktionen är inte tillgänglig via Apples app. Det är dock inget fel på Aqara – Apple tillhandahåller inte inbyggt panorerings-/lutningskontroll genom sin smarta hem-app.

När du tittar på kameraflödet kommer det att vara varifrån kameran för närvarande pekar. Om du behöver ändra det måste du öppna Aqara-appen. I min användning har det varit ett mindre irritationsmoment, men inte en stor dealbreaker. Men det är något du måste överväga starkt om du bara vill använda Home-appen.

Så är inte fallet med Alexa. Jag kunde ansluta Aqara Home Alexa-färdigheten och använda panorerings-/lutningsfunktionen. Jag kunde inte testa kameran med Google Assistant.

Inget abonnemang behövs för att komma åt lagrad video

En stor del av alla säkerhetskameror är åtkomst till inspelad video. De flesta alternativ på marknaden, som från stora namn som Ring eller Arlo, har en stor nackdel – ett obligatoriskt månadsabonnemang för att se inspelad video lagrad i molnet. Det kan lägga till en avsevärd kostnad under kamerans livstid.

Men det finns ingen anledning att oroa sig för att betala för tillgång till inspelad video med kamera E1. Det finns många olika alternativ för att komma åt inspelad video. Först och främst lagrar Aqara 24 timmars inspelad video i molnet gratis. Den enda haken är att den bara lagras i 360p, en betydligt lägre upplösning än den ursprungliga 2K som kameran ser.

Du kan förlänga det till 30 dagars lagring för en prenumeration på $4,99 per månad eller $49,99 per år, vilket också låter dig lagra och komma åt videon i full upplösning.

Beroende på din situation kan det lätt vara mer än tillräckligt att ha tillgång till 24 timmars inspelad video i molnet. Det är fantastiskt att se Aqara erbjuda det gratis, och just de funktionerna gör Camera E1 till en av de bästa på marknaden.

Brent Dirks / MakeUseOf

Alternativt kan du också använda ditt eget microSD-kort för att lagra inspelad video. Den enda gränsen med ett minneskort är dess maximala kapacitet. När du lagrar video på ett SD-kort på upp till 512 GB kan du fortfarande komma åt inspelningar via Aqara-appen.

Alla som har Apple HomeKit bör överväga att använda kameran med Apple HomeKit Secure Video. Med det kan du lagra krypterade inspelningar med din befintliga iCloud+ lagringsplan, från 0,99 USD per månad. Alla inspelningar är end-to-end-krypterade och kan nås var som helst så länge du har en Home Hub (en Apple TV eller HomePod).

Det här alternativet lagrar upp till 10 dagars inspelningar på din Apple-enhet. De räknas inte mot din iCloud+-lagring. Tack och lov kan du enkelt hantera HomeKit Secure Video-inspelningar och spara dem på din enhet lokalt eller dela dem med andra.

En annan fördel med att länka din kamera till HomeKit inkluderar möjligheten att känna igen specifika ansikten på vem som helst i en inspelning så länge som de tidigare har fått en bild tagen och klassificerad av dig i fotobiblioteket. Den kan också känna igen husdjur och paket.

Den enda verkliga nackdelen med HomeKit Secure Video är att den är begränsad till 1080p. Men efter att ha aktiverat funktionen kunde jag inte urskilja någon väsentlig skillnad mellan inbyggt 2K och 1080p från kameran.

Ett förvånansvärt litet antal kameror stöder HomeKit Secure Video, särskilt i denna prisklass. Det finns några andra alternativ från Eufy, men det är allt. Så även med lägre upplösning är det trevligt att se Aqara erbjuda funktionen.

Aqara Camera E1: Några små avvägningar, men totalt sett en vinnare av smarta hem

Aqara Camera E1 är inte precis perfekt, särskilt med sitt lilla synfält och måste använda den medföljande appen för att panorera/luta med Apple HomeKit. Men dessa problem uppvägs av många andra positiva sidor.

Tillsammans med att du inte behöver betala ett abonnemang för att få tillgång till inspelad video, antingen genom Aqaras begränsade molnlagringstjänst eller med ditt eget microSD-kort, gör kamerans billiga kostnad och kompatibilitet med alla tre stora smarta hemplattformar den till en enastående.

Och speciellt om du är ett Apple-fan gör kompatibilitet med HomeKit SecureVideo det till ett toppköp.

Aqara kamera E1

Aqara Camera E1 ger full 360-graders täckning i ditt hem. Kamerans rubrikfunktion är panorerings-/lutningskontroll så att du kan flytta kameran för att bättre se vad som händer. Kompatibel med alla tre stora smarta hemplattformar – Amazon Alexa, Apple HomeKit och Google Home – kameran har tydlig och skarp 2K-video under dagen eller på natten. Istället för att kräva ett betalabonnemang erbjuder Aqara 24 timmars grundläggande videolagring med lägre upplösning. Du kan också använda ett valfritt microSD-kort eller Apple HomeKit Secure Video via HomeKit. Om du är okej med att betala finns det ett alternativ för molnlagring av video i full upplösning i 30 dagar.