Ett budget 75 % mekaniskt tangentbord med alla klockor och visselpipor

Viktiga takeaways

  • Epomaker TH80-X är ett kompakt mekaniskt tangentbord med en unik form och en stor kontrollratt.
  • Den har en inbyggd färg LCD-skärm som kan visa tangentbordsstatus eller personliga bilder.
  • Tangentbordet har flera anslutningsalternativ och erbjuder en acceptabel skrivupplevelse, även om switcharna kan kännas lite stela för vissa användare.

Om du är ny på kompakta tangentbord men vill ha en mindre inmatningsenhet som fortfarande har F-tangenterna och dina mest använda tangenter, bör du överväga Epomaker TH80-X. Dess prislapp på 100 $ gör den nybörjarvänlig för dem som vill prova att anpassa ett mekaniskt tangentbord.

Epomaker TH80-X 75 % mekaniskt tangentbord

Epomaker TH80-X är ett fantastiskt första tangentbord för användare som är nya med anpassningsbara mekaniska tangentbord. Den erbjuder flera anslutningsmetoder och har en stor, lättanvänd ratt för att justera ljudvolym och tangentbordsinställningar.

Formfaktor 75 %

Switchalternativ Gateron Svart / Gateron Gul / Epomaker Flamingo / Epomaker Wisteria

Colorways Grågrön / Mintgrön

Bakgrundsbelysning per nyckel RGB

Dämpande packningsfäste

Keycaps PBT, anpassad NAE-profil

Operativsystem som stöds Windows/macOS

Hot-swappable Ja

Batterikapacitet 4000mAh

Anslutning via kabel / 2,4 GHz / Bluetooth

Programvara anpassningsbarhet Epomaker drivrutin

Mått 34 x 13,8 x 3,8 cm

Vikt 1020g

Antal nycklar 79 nycklar + 1 vred

Märke Epomaker

Numpad No

Fördelar

  • Inbyggd färg LCD-skärm
  • Stor och användbar kontrollratt
  • Kompakt storlek

Grundläggande tillbehör ingår

Jowi Morales / MakeUseOf

När du öppnar lådan hittar du omedelbart TH80-X med ett plastskydd i en antistatisk påse. Bortsett från det, inkluderade Epomaker också en vit vävd USB-C-kabel, en vit knappsats och strömbrytare, och tre extra Epomaker Wisteria-switchar.

Även om du inte kommer att få mycket i tillbehör, är det förväntat, med tanke på tangentbordets pris.

Ett unikt mekaniskt tangentbord på ditt skrivbord

Jowi Morales / MakeUseOf

De flesta mekaniska tangentbord har en vanlig rektangulär form, men Epomaker TH80-X:s ikoniska knopp och rundade kant i det övre högra hörnet ger den en unik form. Dessutom använder dess knappsatser en anpassad NAE-profil, som skiljer sig från den vanliga MDA-profilen som finns på de flesta mekaniska tangentbord.

Bortsett från det är grågrönt tema perfekt oavsett om du har en ljus bordsyta eller en mörk skrivbordsmatta. Den har också ljusa, södervända RGB-bakgrundsbelysningar, vilket gör det lätt att se när du skriver.

Själva tangentbordet väger 1 020 gram eller 2,25 lbs, så det glider inte runt när du är i en intensiv spelmatch. Den har också fem enorma gummifötter för att hålla den säker, även om du har ett skrivbord i glas. Och om du gillar att se knapparna bättre, har den också inbyggda tvånivåfötter för enkel lutningsjustering.

Och eftersom TH80-X använder en tangentbordsstorlek på 75 %, har den ett mindre fotavtryck än tangentbord med 104 tangenter i full storlek. Den mäter cirka 33,8 x 13,4 x 4,2 cm eller 13,3 x 5,3 x 1,7 tum, så det är lätt att lägga i ryggsäcken.

Jowi Morales / MakeUseOf

Bortsett från den stora kontrollratten hittar du strömbrytaren och USB-C-porten bekvämt placerade precis under den. Denna off-center placering gör det lättare att koppla eller ladda TH80-X. Om du använder en högerhänt mus med löstagbar kabel kan du använda en kabel för att ladda båda kringutrustningarna. Och om du föredrar en trådbunden anslutning kan du bunta ihop de två ledningarna för en renare skrivbordsuppställning.

Den innehåller också en 2,4 GHz dongel, bekvämt placerad under tangentbordet, precis under den vänstra justerbara foten. Detta hjälper till att hålla den säker och säkerställer att du aldrig förlorar dongeln om du inte använder den.

En 8 av 10 skrivupplevelse

En av anledningarna till att du byter från det typiska membrantangentbordet till ett mekaniskt är skrivkänslan och det hörbara svaret. Många användare vill ha en tjock, tjock ljudprofil levererad av premium PBT-tangentkapslar, vilket TH80-X till viss del ger.

Men även om NAE-profilknapparna ser bra ut, är de något mindre än MDA-profilknapparna, vilket innebär att de har ett mindre solidt ljud än andra mer prisvärda tangentbord, som Epomaker Shadow-X.

Jowi Morales / MakeUseOf

Dessutom använder TH80-X en järnplatta för att ge stabilitet och styrka till tangentbordet. Även om detta minskar klaviaturens flexibilitet, påverkar det också klaviaturens ljudprofil. Men ännu viktigare, det påverkar också skrivkänslan.

Den solida järnplattan mellan kretskortet och omkopplaren minskar packningsfästets dämpande effekt, vilket gör att tangenttryckningar känns stela, speciellt om du skriver kraftfullt. Du kommer förmodligen inte att märka dessa saker om du är ny på mekaniska tangentbord.

Eftersom jag redan har granskat flera budget- och premium-mekaniska tangentbord, märkte jag direkt skillnaden när jag först skrev på TH80-X. Ändå erbjuder den en acceptabel känsla till sin prisklass.

Jowi Morales / MakeUseOf

Ett annat problem jag har med det här tangentbordet är den saknade högra Ctrl-knappen. Jag kan förlåta de förlorade hem- och slutknapparna, eftersom LCD-skärmen tar upp plats för dem, och du kan enkelt tilldela Fn-tangenten för att lägga till dem igen.

Men jag använder vanligtvis den högra Ctrl-knappen och piltangenterna för snabb markörflyttning mellan ord med en hand. Jag mappade om den högra Alt-tangenten till den högra Ctrl-tangenten för att hjälpa till att lösa det här problemet, men avståndet mellan höger Alt-tangent och piltangenterna gör det lite besvärligt att använda snabbt.

Epomaker kunde ha använt mindre 1u-tangenter för att modifieringstangenterna skulle passa i den högra Ctrl-tangenten. Det skulle ha tillåtit TH80-X-användare att behålla det, vilket gör tangentbordet mer effektivt i arbetsrelaterade uppgifter.

Smart implementering av anslutningsalternativ och kontrollratten

Jowi Morales / MakeUseOf

En annan bra sak med TH80-X är dess enkla anslutningsväxling och mångsidigheten hos kontrollratten. Tryck bara på Fn+1/2/3/4/5 för att växla mellan anslutningslägen—1 till 3 för Bluetooth-parning, 4 för 2,4 GHz-dongeln och 5 för trådbunden anslutning.

I första hand styr kontrollratten din dators volym. Och när du klickar på den stängs din dator av, vilket gör det lättare att stänga av ljudet om du behöver prata med någon i verkligheten. Detta skiljer sig från många andra tangentbord jag har testat, som växlar ratten till kontroll av bakgrundsbelysningens ljusstyrka när du trycker på den.

Men det finns mer med ratten än bara volymkontroll. När du viker ner Fn-tangenten och trycker på ratten går du in i skärminteraktionsläget, vilket låter dig navigera i TH80-X:s skärmmeny. Detta är ganska användbart, eftersom det nu är lättare att ändra tangentbordsinställningar utan att memorera vilken Fn-tangentkombination som ändrar vad.

En snygg och funktionell display

Jowi Morales / MakeUseOf

TH80-X har en 1,25” OLED-skärm som visar datum, tid och tangentbordsstatus. Men du kan också anpassa skärmen för att visa en GIF eller ett foto, och du kan växla mellan två bilder eller animationer utan att ladda den via Epomakers drivrutinsapp.

När du har laddat de filer du vill ha trycker du på Fn+ratten och vrider sedan på den för att välja vad du vill se. Tryck bara på Fn+ratten igen för att bekräfta när du har gjort ditt val.

Nu, för att komma åt tangentbordsinställningen, tryck på Fn+ratt och tryck sedan på ratten igen. När du går in i inställningsmenyn, vrid på ratten för att växla och ändra alternativ: Foto/Gif, Ljus, RGB-färg, Ljusstyrka, Hastighet, OS-läge och (Fn) lager. Tryck på knappen igen för att gå in på ditt valda alternativ och göra ändringar.

När du är klar med att utforska inställningsmenyn trycker du på Fn+ratten igen för att återgå till volymkontrollläget – inställningsmenyn återgår snart till din senast valda bild eller visningsläge.

Jowi Morales / MakeUseOf

Starta din samling av mekaniska tangentbord med TH80-X

Epomaker TH80-X är inte så häftig som jag förväntade mig, och den kändes hård att skriva på, speciellt när jag tryckte hårt på tangentbordet. Det saknas också några nycklar som kan vara avgörande för produktivitetsuppgifter, så du måste tilldela anpassade Fn-lager och kanske till och med mappa om några nycklar.

Dess unika knappsatsprofil gör att den sticker ut bland mekaniska tangentbord (även om du måste vänja dig vid det). Dessutom är den kompatibel med tre- och fempoliga switchar, vilket ger dig fler alternativ om du vill byta ut dess lageromkopplare.

TH80-X är inte ett perfekt tangentbord; ändå är det ett fantastiskt första tangentbord, speciellt om du vill ha något trevligt att starta din samling utan att bryta banken.

Epomaker TH80-X 75 % mekaniskt tangentbord

Epomaker TH80-X är ett fantastiskt första tangentbord för användare som är nya med anpassningsbara mekaniska tangentbord. Den erbjuder flera anslutningsmetoder och har en stor, lättanvänd ratt för att justera ljudvolym och tangentbordsinställningar.