En projektledares guide till agila metoder

Agile är ett effektivt tillvägagångssätt för mjukvaruutveckling som hjälper till att skapa högkvalitativ mjukvara, förbättra samarbete och kommunikation, påskynda leverans av mjukvara och öka kundnöjdheten.

Företag över hela världen använder Agile i sina projektlednings- och mjukvaruutvecklingsprocesser på grund av dess fördelar.

Enligt en rapport används agilt i 80 % av IT-projekt globalt, vilket inkluderar många Fortune 500-företag.

Agila projekt har också visat större framgång än traditionell projektledning eller mjukvaruutvecklingsmetoder som ett vattenfall. Dessa metoder tar mycket tid, är mindre flexibla för förändringar och innebär många andra utmaningar.

Agile är ett utmärkt alternativ till dessa metoder. Många agila metoder finns tillgängliga idag, och valet beror enbart på dina projektbehov.

Så den här guiden hjälper dig att förstå smidiga och olika metoder om du är en projektledare.

Vad är agila metoder?

Agila metoder hänvisar till olika produktutvecklingsmetoder i linje med Agila principer och värderingar. Dessa metoder hjälper team och projektledare att producera högkvalitativa produkter och ofta leverera sin funktionalitet i mindre steg.

Det gör det möjligt för tvärfunktionella team att söka snabbare feedback från kunderna med jämna mellanrum för att göra kontinuerliga förbättringar och öka slutanvändarnas tillfredsställelse.

Om du nu undrar vad termen ”Agil” syftar på, låt oss förstå det så att begreppet agil metodik kommer naturligt för dig.

Vad är Agile?

Agile är en effektiv och flexibel metod för projektledning som utvecklats för att hjälpa till att skapa och leverera högkvalitativa produkter snabbare för slutanvändare. Termen ”Agil” betyder förmågan att röra sig snabbare med lätthet. Det hjälper team att bli mer lyhörda för kundens och marknadens behov genom att anpassa sig till situationen.

Det är ett tänkesätt som involverar en uppsättning principer och värderingar för mjukvaruutveckling, som registrerades i Agile Manifesto som inrättades 2001. Det finns fyra kärnvärden i Agile Manifesto:

  • Individer och interaktioner värderas mer än verktyg och processer. Verktyg och processer är utan tvekan nödvändiga, men projektledning involverar mänsklig aktivitet, och slutprodukten är till för slutanvändare. Därför betonar detta värde kommunikation och lagarbete.
  • Fungerande mjukvara värderas mer än heltäckande dokumentation. Även om omfattande dokumentation är mycket fyndig för både användare och utvecklare och måste underhållas, bör huvudmålet alltid vara att skapa ett värdefullt fungerande mjukvarusystem.
  • Kundsamarbete bör komma före avtalsförhandling. Syftet ska tillgodose kundernas behov och inte bara täcka anvisningarna i kontraktet. Agila team måste ofta kommunicera med kunder och arbeta nära dem för att förstå deras behov, samla in feedback och förbättra programvaran.
  • Att svara på förändringen måste övas genom att följa planen. Agila team måste vara snabba och flexibla för att anpassa sig till förändringarna baserat på situationen när som helst under mjukvaruutvecklingens livscykel.

Dessutom är de 12 principerna i Agile Manifesto:

  • Kundnöjdhet med kontinuerlig leverans av värdefull programvara
  • Anpassa dig till förändrade krav i alla utvecklingsstadier.
  • Frekvent och snabbare leverans av programvara på veckor istället för månader.
  • Smidigt dagligt samarbete mellan utvecklarna och affärspersoner.
  • Bygga projekt kring motiverade, pålitliga individer
  • Möjliggör samtal ansikte mot ansikte och anser att det är det bästa sättet att kommunicera
  • Att betrakta fungerande mjukvara som det huvudsakliga måttet på ett projekts framsteg
  • Upprätthålla hållbar mjukvaruutveckling som innebär konstant hastighet
  • Strävar efter bra design och teknisk excellens
  • Att upprätthålla enkelheten är viktigt
  • De bästa designerna, arkitekturerna och kraven kommer från ett självorganiserande team.
  • Betoning på att hitta sätt för team att anpassa sig till kraven och bli mer effektiva

Agile används i olika programvaruutvecklingsplanerings-, tekniska- och förvaltningsprocesser. För närvarande finns det över 50 agila metoder och ramverk i praktiken. Detta innebär att agilt inte bara är ett enda tillvägagångssätt; det är mycket mer.

Så, organisationer och team väljer agila metoder baserat på deras projektbehov. Och om du är en projektledare måste du känna till olika agila metoder för att välja den mest lämpliga för ditt projekt.

Här är några av de vanligaste agila metoderna som du bör känna till.

Olika agila metoder

Klunga

Scrum är en av de mest använda agila metoderna eller ramverken som Ken Schwaber och Jeff Sutherland skapade. Det används för att hantera komplexa adaptiva projekt och syftar till att producera högkvalitativa produkter samtidigt som teamets kreativitet och produktivitet maximeras.

Detta lätta ramverk hjälper organisationer, team och individer som arbetar med projekt att skapa värde genom att möjliggöra adaptiva lösningar på mycket komplexa problem.

Scrum involverar iterationer genom att bryta ned mjukvaruutvecklingsstadierna i cykler (vanligtvis 2-3 veckors cykler) eller stadier som kallas ”sprints”. Varje sprint har en tidslåda för att utveckla en definierad uppsättning funktioner.

Här är utvecklingstiden för varje sprint dedikerad och maximerad för att kunna arbeta på en sprint i taget. Det involverar olika projektroller, inklusive en produktägare, scrummaster och team.

Scrum-möten genomförs dagligen för att följa projektets framsteg och diskutera aktiviteter för att förbättra processen. Flera sprintar kombineras för att göra en Release där en formell produktleverans exekveras till kunden eller slutanvändarna.

Kanban

Kanban utvecklades för att hantera vissa utmaningar med andra agila metoder, särskilt Scrum. Till exempel blev 2-3 veckors cykler längre för organisationer för olika affärsaspekter, och team började få svårare att uppfylla kvalitets- och omfattningsåtagandena.

Kanban föreslog en annan, förbättrad metod som hjälper team att leverera kontinuerligt istället för att vänta i 2-3 veckor. Detta gör det också möjligt för dem att samla in kundfeedback snabbare och förbättra programvaran för att uppnå bättre nöjdhetsgrader.

Ordet Kanban har ett japanskt ursprung, och dess betydelse är kopplad till en produktionsprocess, ”just in time” (JIT). Kanban är ett visuellt system för att hantera arbete där data är organiserad i en tabell eller tavla som kallas Kanban board, som visar arbetsflödet enligt planen och det faktiska arbetet som sker.

Tavlan är uppdelad i olika kolumner som representerar arbetsflödet. Med utvecklingsarbetets framsteg ändras data på tavlan och ett nytt ”kort” skapas för en ny uppgift.

Den här metoden hjälper dig att identifiera problem i din produktionsprocess och snabbt åtgärda dem för att förbättra effektiviteten. Det används ofta i affärsavdelningar, som marknadsföring, HR, etc.

Kolla in detaljerad skillnad mellan Kanban och Scrum.

DevOps

DevOps är ett tillvägagångssätt som sammanför mjukvaruutveckling (Dev) och drift (Ops). Det är en uppsättning kulturfilosofier, verktyg och metoder för att hjälpa ett team att snabbt leverera högkvalitativa tjänster och applikationer.

DevOps syftar till att förkorta mjukvaruutvecklingens livscykel samtidigt som det tillhandahåller kontinuerlig produktleverans. Många DevOps-koncept kommer från agila metoder. Därför överväger många det när de väljer ett agilt sätt för sina projekt.

CI/CD

Kontinuerlig integration (CI) är en metodik för mjukvaruutveckling som involverar utvecklare som ständigt slår samman varje kodändring till ett enda arkiv innan de kör de automatiserade byggnaderna och testerna.

CI syftar till att hitta och åtgärda buggar och problem snabbare för att förbättra mjukvarukvaliteten samtidigt som valideringstiden minskar. Det gör det också möjligt för dig att snabbt släppa nya uppdateringar i programvaran för att lösa fler problem och möta kundernas krav.

Kontinuerlig leverans (CD) är också en mjukvaruutvecklingsmetod där teamet strävar efter att automatiskt bygga, testa och förbereda kodändringarna för releasen. Det är en fortsättning på kontinuerlig integration som innebär att kodändringarna distribueras till en testning eller produktion när byggfasen är klar.

Scrumban

Som namnet antyder kombinerar Scrumban Scrum och Kanban. Denna hybridmetodik har utvecklats för att möta kraven från team som vill minimera arbetsbatchning och använda ett pull-baserat system.

Scrumban erbjuder Scrum-strukturen och Kanbans flexibilitet och visualiseringsmöjligheter. På så sätt får du mångsidig och enklare arbetsflödeshantering och kan möta produktionsbehov utan att bli överbelastade.

Lean Software Development (LSD)

Lean är ett av de agila ramverk som används inom mjukvaruutveckling. Det hjälper till att effektivisera och optimera utvecklingsprocessen samtidigt som det minimerar avfallet.

LSD eliminerar onödiga steg i att designa och utveckla ett mjukvarusystem, vilket sparar betydande tid och kostnader. Det uppmuntrar också samarbete mellan dina teammedlemmar för att optimera arbetsflödet utan förvirring eller konflikter. LSD involverar sju principer som inkluderar vissa taktiker, processer och metoder. Dessa är:

  • Snabb leverans
  • Kvalitetsbygge
  • Eliminera avfall
  • Optimera arbetsflödet
  • Lagarbete
  • Skjut upp åtaganden
  • Förstärk inlärningen

Denna metod är lämplig för projekt av alla storlekar eftersom den är mycket anpassningsbar och skalbar.

Extrem programmering (XP)

Extreme Programming (XP) utvecklades i början av 1990-talet och fokuserar på att förbättra lagarbete, främja en hälsosam arbetsmiljö och ta hand om lärande.

I den här metoden arbetar utvecklare i par där en utvecklare skriver programmet medan den andra observerar. De byter också roller regelbundet under en given sprint. Detta möjliggör kontinuerlig feedback och recensioner om kodens kvalitet och utvecklarens förmåga.

Dessutom främjar XP kontinuerlig feedback från klienten till utvecklarteamen och enkel kommunikation mellan teamet.

På så sätt kan team snabbt anpassa sig till förändringarna när det behövs. Denna agila metodik passar ett projekt med förändrade krav och tekniska risker.

Design tänkande

Designtänkande är ett effektivt tillvägagångssätt där en produkt designas och implementeras utifrån slutanvändarens eller kundernas behov och krav. Det gör det också lättare för dig att anpassa dig till föränderliga tekniska och industriella förändringar.

Denna process är iterativ och erkänner att det finns många sätt att lösa ett givet problem istället för bara ett. Det främjar också innovation, experiment och observation.

Här är teamen öppna för att ta emot förslag och idéer och välja det bästa tillvägagångssättet som kan erbjuda de bästa resultaten för projektet för att skapa en kvalitetsprodukt och tillgodose kundernas eller användarnas förväntningar.

Kristall

Crystal är en mycket flexibel agil metodik som ger teamet friheten att självständigt utveckla processer. Den fokuserar i första hand på individer och deras interaktioner snarare än enbart på verktyg och processer. Det är därför kommunikation är en av dess främsta egenskaper.

Kristall är av olika typer:

  • Crystal Clear för upp till 8 personer i ett team
  • Kristallgul för 10-20 personer
  • Crystal Orange för 20-50 personer
  • Kristallröd för 50-1000 personer

Denna agila metod syftar till att leverera produkter av högsta kvalitet genom att fokusera på interaktion, lagarbete och symbios som ger större effektivitet. Teamen hittar det bästa sättet att närma sig ett projekt utifrån utmaningarna och unika krav.

Disciplined Agile (DA)

Disciplined Agile (DA) är en agil metodik som hjälper team att effektivisera organisatoriska kontroller, förbättra verksamhetens smidighet och få bättre ekonomisk framgång.

DA gör det möjligt för dig att hitta det bästa sättet att anpassa dig till projektkraven och ditt teams arbetsstil så att processer kan slutföras snabbare utan förvirring.

Här använder teamet enklare, lätta processer för att nå sina mål snabbare. Det liknar Crystal och kan välja en hybrid metod som kombinerar koncepten Scrum, Kanban och XP.

Dynamic Systems Development Method (DSDM)

Dynamic Software Development Method (DSDM) passar projekt med stramare scheman och budgetar. Den fokuserar ofta på att leverera en produkt i cykler, med en inkrementell och iterativ utvecklingsmetod.

DSDM gör det möjligt för dig att utforma en färdplan som involverar kontinuerlig, tidig leverans av produkterna. Det prioriterar också att samla in kundfeedback under hela utvecklingsprocessen och att validera om kraven levereras enligt förväntningarna.

Funktionsdriven utveckling (FDD)

Feature Driven Development (FDD) är en inkrementell, kundcentrerad och iterativ agil metodik. Det syftar till att producera fungerande programvara konsekvent och ofta. Det innefattar steg:

  • Utveckla projektmodellen
  • Skapar listan över funktioner som ska läggas till produkten
  • Planering efter funktion
  • Designa produkten efter funktion
  • Bygga produkten efter funktion

Som namnet antyder drivs denna metod av värdefulla funktioner som gör en produkt unik på marknaden och användbar för slutanvändarna. Ovanstående steg hjälper team att röra sig stadigt och uppnå sina mål utan krångel. Det är lämpligt för större team.

Beteendedriven utveckling (BDD)

Behaviour Driven Development (BDD) är en agil metodik som är beteendeorienterad. Dess koncept främjar samarbete mellan teammedlemmar med eller utan mycket teknisk kunskap om mjukvaruutveckling.

Det handlar om att skriva testfall och funktioner som innehåller projektets krav och acceptansnormer för hur systemet ska fungera.

På så sätt kan du förstå funktionalitetsbehoven bättre och enkelt komma igång med projektet och förutse nästa steg och resultat. BDD hjälper team att korrekt kommunicera sina behov, upptäcka problem tidigt och skapa ett robust programvarusystem.

Scaled Agile Framework (SAFe)

Scaled Agile Framework (SAFe) involverar en uppsättning organisatoriska arbetsflöden och mönster för att implementera agilt på företagsnivå. Det är ett lätt ramverk som möjliggör centraliserat beslutsfattande för att hjälpa till att öka utvecklingseffektiviteten.

Denna agila metodik ger kraften hos DevOps och Lean för att göra det möjligt för organisationer att skapa innovativa produkter snabbare med högre kvalitet.

Storskalig Scrum (Mindre)

LeSS är ett agilt ramverk som gör det möjligt att skala Scrum till olika team som arbetar med en produkt. Det syftar till att eliminera slöseri och minska komplexiteten i utvecklingsprocessen.

Denna metod tillämpar Scrums idéer och principer i en storskalig affärskontext genom definierade guider och regler. Det är också känt för sin enkelhet men är effektivt för att hjälpa team att uppnå en bättre kvalitetsprodukt och tillfredsställa kundernas behov.

Adaptiv mjukvaruutveckling (ASD)

ASD använder konceptet kontinuerlig anpassning till förändringar istället för att kämpa emot dem. Inom ASD använder teamen Speculate, Learn and Collaborate, en dynamisk mjukvaruutvecklingscykel dedikerad till ökat samarbete mellan kunder och team och ständigt lärande.

ASD följer en ickelinjär iterativ mjukvaruutvecklingslivscykel där varje cykel itererar och kan ändras medan den andra cykeln körs. Det fokuserar också på att producera högkvalitativa produkter i snabb takt, med lägre underhållskostnader.

Agil projektledning

Agil projektledning är ett effektivt och iterativt agilt tillvägagångssätt. Det syftar till att hantera utvecklingsprojekt med kontinuerliga releaser. Dessutom samlar och använder teamen som använder denna metod kundfeedback i varje iteration.

Agil projektledning erbjuder många fördelar för team, som att accelerera utvecklingshastigheten, anpassa sig till marknadstrender och förbättrat samarbete.

Andra agila metoder inkluderar:

  • PRINCE2 Agile
  • Evidensbaserad portföljhantering (EB PfM)
  • Hantering av portföljer (MoP)
  • PMI-Agile Certified Professional (PMI-ACP)
  • Nexus
  • Projekt halvdubbel
  • Scrum i skala
  • AgileSHIFT
  • Och många fler.

    Slutsats

    Agile erbjuder många fördelar för team när det gäller produktivitet, produktkvalitet och kundnöjdhet, för att nämna några. Och det finns många smidiga metoder du kan välja mellan baserat på ditt projekts behov. Gå därför igenom var och en för att avgöra vad som passar ditt projekt bäst.

    Kolla sedan in onlinekurser för projektledning.