En kort historia av Google från 1998 till idag

Nyckel takeaways

  • Google, med ett nettovärde på över en biljon dollar, har vuxit från sin ödmjuka början i ett garage till att bli ett av världens största och mest inflytelserika företag.
  • Googles historia sträcker sig över 25 år, från grundandet av Sergey Brin och Larry Page 1998 till dess expansion till olika produkter och tjänster, som Google Sök, Google Ads, YouTube, Android, Google Workspace och Chrome.
  • Googles framgång kan tillskrivas dess innovativa produkter och förvärv, såsom PageRank-algoritmen, förvärvet av YouTube, utvecklingen av operativsystemet Android, lanseringen av Chrome och Chromebooks och introduktionen av Pixel-smarttelefonen. Dessutom har AI blivit en prioritet för Google, vilket framgår av dess svar på tillväxten av ChatGPT AI-chatboten.

Google är både namnet på världens största sökmotor och företaget bakom den. Det är ett av de mest kända företagsnamnen i världen, främst på grund av Googles sökmotor som används av miljarder människor varje dag. Googles nettovärde överstiger en biljon dollar (börsvärde) 2023.

Så Google är ett enormt företag som har vuxit enormt sedan dess ödmjuka garagebas började. Google LLCs historia sträcker sig över 25 år. Det här är historien om hur Google blev det jätteföretag det är idag.

1997-1998: Grundandet av Google

Ph.D. datavetenskapsstudenterna Sergey Brin och Larry Page träffades första gången på Stamford University under mitten av 1990-talet. Det var där och då som duon samarbetade i utvecklingen av en ny sökmotor på internet, från början kallad BackRub. Den sökmotorn döptes dock om till Google och testades på Stamfords webbplats 1996.

Page och Brin registrerade Google.com-domännamnet 1997 för att släppa lös den nya sökmotorn globalt. Googles sökmotor blev snabbt ett populärt verktyg för att hitta webbsidor. Det som skilde den från andra sökmotorer på den tiden var dess unika PageRank-algoritm som rankade resultat baserat på antalet och vikten av sidor som länkade tillbaka till webbplatser.

Google var dock fortfarande något mindre än Yahoos sökmotor vid den tiden. Page och Brin erbjöd sig att sälja sin sökmotors PageRank-algoritm till Yahoo för cirka 1 miljon dollar. Yahoo tackade nej till erbjudandet, och resten är, som de säger, historia.

Att lansera Googles sökmotor var en sak, men att starta företaget var en helt annan. Larry och Sergey behövde investerare för att tillhandahålla de medel som krävs för att starta ett nytt företag.

Det tog inte lång tid för dem att hitta en när de visade upp Google för Sun Microsystems grundare Andy Bechtolsheim. Han blev omedelbart imponerad av vad han såg och hörde och gav Brin och Page en startcheck på 100 000 USD för Google Inc.

Den checken på 100 000 $ räckte för att få Google igång. Företaget Google Inc bildades den 4 september 1998. En annan finansieringsrunda följde, där Amazons grundare Jeff Bezos investerade i Google.

Google etablerade sin första kontorsbas i Susan Wojcickis garage. Du kan se Googles första kontor om detta Google Maps sida. Håll musens vänstra knapp för att rotera kameran på den sidan och ta en titt på Googles första kontor.

2000: Google lanserar AdWords

Det nystartade Google-företaget började sälja annonsplaceringar på sin sökmotor år 2000. Lanseringen av Google AdWords gjorde det möjligt för företag att lägga bud på placering av sökordsannonser på sökmotorn. Idag är Google Ads en av Googles största kassakor och genererar mer än 100 miljarder i intäkter årligen.

2001: Schmidt blir Googles första VD

Larry Page var Googles första VD fram till 2001. Men Page och Brin var fortfarande unga vid den tiden och accepterade att någon med mer erfarenhet av företagsledning behövdes för att leda deras växande företag. De utsåg Novells tidigare vd Eric Schmidt till Googles vd 2001.

Schmidt var Googles längst sittande VD från 2001-2011, under vilken tid han ledde en era av massiv företagstillväxt. När han ställde upp 2011 skämtade han i en tweet om att vuxenövervakning av Google inte längre krävs. Mr. Page ersatte Schmidt 2011 och Sundar Pichai blev Googles nuvarande VD 2015.

2003: Google flyttar till Amphitheatre Parkway

Google stannade inte länge i Wojcickis garage, men 2003 stod det klart att företaget behövde en större webbplats att ringa hem.

Så det var 2003 som Google slog läger i Amphitheatre Parkway, Mountain View. Den sajten hyrdes först ut till Google, men företaget köpte senare fastigheter där för att etablera Googleplex. Googleplex är fortfarande Googles huvudkontor idag.

2006: Google förvärvar YouTube

2005 lanserade Google en Google Videos-webbplats som gick head-to-head med en annan ny videodelningssida som heter YouTube. YouTube-sajten, grundad av Steven Chen, blev en mycket större hit på internet.

Google gav upp försöket att konkurrera med YouTube 2006 och ordnade ett möte med Chen på en Denny’s-restaurang för att mumsa lite mat och diskutera ett föreslaget förvärv av hans videodelningssajt.

Eric Schmidt övertygade Chen att sälja YouTube till Google för 1,65 miljarder, ett belopp som avsevärt översköljde företagets Android-förvärv. Eftersom Google inte kunde slå YouTube var sökjätten tvungen att köpa den. The Big G stängde senare ner Google Videos, och YouTube blev den näst mest besökta webbplatsen efter Google Sök.

2006: Google Web Apps skapar ett produktivitetsmoln

Google var inflytelserik i uppfinningen av cloud computing, annars webbaserade produktivitetsappar, 2006. Sedan släppte Google onlineapparna Sheets, Docs och Slides. De var en del av en ny Google Apps-svit (nu Workspace) som även inkluderade Gmail.

De nya apparna Kalkylark, Dokument och Presentationer gjorde det möjligt för användare att för första gången ordbehandla dokument, skapa kalkylblad och ställa in bildspel i sina webbläsare. Det var en viktig milstolpe i World Wide Webs historia. Google Workspace-sviten är nu en av de största konkurrenterna till Microsoft Office.

2008: Android-revolutionen

Google tog fram ett kämpande Android-företag 2005 för ett pris av cirka 50 miljoner dollar, vilket visade sig vara en av de största kupperna i företagets historia. Android-teamet flyttade till Googleplex och fortsatte att utveckla ett nytt Linux-baserat operativsystem för mobiltelefoner. Utvecklingen av den första Android 1.0-versionen var klar i slutet av 2007.

Google etablerade den stora Open Handset Alliance, och OHA presenterade det första Android OS. HTC släppte T-Mobile G1 2008, som var världens första Android-baserade smartphone. Googles Android OS hade blivit världens främsta smartphoneplattform 2012.

Android är för närvarande världens största OS-serie, med en marknadsandel för mobiloperativsystem på cirka 70-71 procent i juli 2023, enligt Statista.

2008-2012: The Rise of Chrome

Eric Schmidt har erkänt att han förkastade idén med en webbläsare från Google när Page och Brin först föreslog honom en sådan produkt. Schmidt tvivlade på att en Google-webbläsare kunde stå emot Microsofts Internet Explorer.

Larry och Sergey ignorerade Googles verkställande direktör och uppmuntrade utvecklingen av en ny webbläsare under ledning av den dåvarande blivande vd Pichai. Schmidt ändrade sig när han såg en Chrome-demoversion.

Google släppte Chrome 2008, vilket utlöste ett nytt webbläsarkrig med Internet Explorer och Firefox. Google Chrome gick ut som vinnaren i det kriget när det gick om Internet Explorers användarandel 2012. Chrome dominerar nu webbläsarbranschen med en marknadsandel på 63,55 procent i juli 2023, enligt StatCounter.

2009-2013: ChromeOS Chromebooks skakar om laptopindustrin

Ett Google-operativsystem för bärbara datorer var en annan produktidé som Schmidt från början var skeptisk till, för det skulle också oundvikligen inkräkta på Microsofts territorium.

Ändå presenterade Google fortfarande ChromeOS 2009. De första kommersiella Acer- och Samsung Chromebook-bärbara datorerna baserade på ChromeOS blev tillgängliga 2011. Google lanserade senare sitt eget märke Chromebook Pixel 2013, som var bland företagets första anmärkningsvärda hårdvaruprodukter.

Chromebooks gjorde ett stort språng på utbildningsmarknaden från 2012 och framåt när fler och fler skolor tog upp dem. Skolor över hela Amerika blev förälskade i Chromebooks eftersom de var ett mer ekonomiskt och mindre komplicerat alternativ till Windows-datorer.

Under de senaste åren har Chromebooks blivit mer populära på den allmänna konsumentmarknaden och till och med sålde MacBooks för första gången 2020.

2016: Google lanserar den första Pixel-smarttelefonen

Efter Chromebook expanderade Google ytterligare in i hårdvaruindustrin genom att lansera sin första Android-baserade Pixel Phone 2016. Det var den första av åtta Google Pixel-smarttelefoner som släpptes från 2016 till 2023. Den senast presenterade Pixel Fold är Googles första hopfällbara mobila enhet .

Den ursprungliga Pixel-mobilen var den första som inkorporerade Google Assistant. Den hade också en fantastisk kamera, överlägsen snappers på många andra mobiler under 2016. Även om Google fortfarande är en relativt liten aktör i branschen för mobila enheter jämfört med Apple, har dess Pixel-mobiler blivit ett allt mer attraktivt alternativ till iPhones.

2022: Pichai förklarar en kod röd

Den populära ChatGPT AI-chatboten blev den snabbast växande appen någonsin från 2022 till 2023 och skrämde Google. Pichai ska ha förklarat en Google-kod röd i slutet av 2022 för att skapa ett brådskande svar på ChatGPT. Således har AI till synes nu blivit en stor prioritet för Google.

Googles första svar på ChatGPT verkar vara Search Generative Experience. Det är ett experimentellt AI-drivet sökverktyg från Google. Du kan registrera dig för att vara bland de första att prova Search Generative Experience idag. Kolla in vår hur du får åtkomst till Search Generative Experience-guiden för mer information om hur du går med i väntelistan.

Google är ett av världens största företag

Google (numera ett dotterbolag till Alphabet Inc) har utan tvekan kommit långt sedan Page och Brin slog läger i Wojcickis garage 1998. Idag rankas det bland de mest värdefulla företagen i världen efter Apple, Microsoft och Aramco vad gäller börsvärde.

Google har varit det mest inflytelserika internetföretaget i historien, med världens största sökmotor, webbläsare och videodelningssida bland de främsta produkterna i sitt namn.