En komplett guide för att organisera uppgifter i TickTick

Om du har hört talas om TickTick tidigare, finns det förmodligen en bra anledning till det. TickTick är en kraftfull uppgiftshanteringsapp med avancerade förmågor för att organisera dina uppgifter effektivt.

Att ta tag i ny programvara kan vara överväldigande. Det är därför vi har satt ihop en guide som hjälper dig att få ut det mesta av TickTick. Du behöver inte belamra ditt skrivbord med klisterlappar för att hålla ordning; så här kan du organisera uppgifter med TickTick.

Sidofältet ger snabb åtkomst till TickTicks primära funktioner. Du kan komma åt den när som helst genom att svepa åt höger på hemsidan. Det finns två typer av listor: smarta listor och vanliga. Exempel på smarta listor inkluderar Today, Tomorrow och Inbox. TickTick sorterar automatiskt nya uppgifter i dessa listor, vilket sparar dig arbetet.

Vissa listor är dolda som standard, vilket du kanske vill aktivera. För att lägga till listor i sidofältet, tryck på inställningsikonen i det nedre högra hörnet. Svep sedan över till smarta listor. Nu kan du växla mellan vilka listor som ska visas eller döljas. Svep över en gång till för att komma till avsnittet Taggar. Här kan du hantera befintliga taggar eller lägga till nya genom att trycka på plusknappen (+).

2. Skapa listor och mappar

TickTick erbjuder ett snyggt sätt att strukturera dina uppgifter med hjälp av listor och mappar. För att lägga till en ny lista, navigera till sidofältet och tryck på Lägg till lista. Tilldela listan ett namn och en färg och du är redo att gå. Du kan också ställa in en ikon genom att trycka på de tre raderna bredvid fältet Listnamn.

Mappar är en högre lagringsnivå som du kan använda för att gruppera liknande listor. Som ett exempel kan du gruppera en inköpslista och hushållssysslor under en ”Admin”-mapp. Om du har mer än en lista som du vill gruppera, håll och dra en av dem till den andra för att skapa en mapp. För att hålla ordning på sidofältet kan du komprimera och öppna mappar genom att trycka på dem.

3. Lägg till nya uppgifter

TickTicks mångsidiga tillvägagångssätt för uppgiftshantering är varför det är en av de bästa att-göra-listapparna för Android och andra enheter. Du kan ställa in uppgiftens förfallodatum och upprepade påminnelser, lägga till taggar och ställa in prioritetsetiketter.

För att lägga till en uppgift, tryck på plusknappen (+) från hemsidan. Skriv sedan uppgiftens namn och lägg till en beskrivning (om det behövs). Under beskrivningsfältet, tryck på ikonerna för att ställa in förfallodatum, lägga till taggar och ange en prioritet.

För ytterligare djup kan du trycka på helskärmsknappen till höger om fältet Namn. Tryck på de tre prickarna i det övre högra hörnet för att komma åt ytterligare alternativ, inklusive att lägga till en plats, bifoga en fil och konvertera en uppgift till en anteckning. Härifrån kan du lägga till deluppgifter som du kan använda för att skapa en struktur för arbetsuppdelning.

4. Använd genvägar för att påskynda ditt arbetsflöde

Smart Recognition är ett av många av TickTicks dolda knep för att öka din produktivitet. Den här funktionen känner igen datum, tider och andra attribut i ett textformat. Genom att skriva följande kortkommandon kan du ställa in attribut för uppgifter på mindre än en sekund:

  • Skriv ”!” för att tilldela en prioritetsnivå.
  • Skriv ”#” för att lägga till en tagg.
  • Skriv ”~” för att tilldela en uppgift till en lista.

Ett annat dolt knep är att trycka länge på plusknappen för att mata in uppgifter med hjälp av ett röstkommando. Röstinmatning använder också Smart Recognition, så du behöver inte ställa in detaljer manuellt.

5. Sortera och gruppera uppgifter

Efter att ha använt TickTick ett tag kan du upptäcka att uppgifter byggs upp, vilket gör listor svårare att hantera. Tack och lov erbjuder TickTick en lösning för att hantera överfulla listor med sina avancerade grupperings- och sorteringsfunktioner.

För att sortera uppgifter i en lista, tryck på de tre prickarna i det övre högra hörnet. Tryck på Sortera för att komma åt sorterings- och grupperingsalternativen. Du kan gruppera uppgifter efter förfallodatum, titel eller prioritetsnivå. För att ändra ordningen på uppgifter inom en grupp, använd alternativen under rubriken Sortera efter.

För att städa upp listor ytterligare kan du klicka på alternativet Dölj slutförda för att ta bort slutförda uppgifter från skärmen. Du kan också styra hur mycket information som är synlig genom att trycka på knappen Visa/Dölj detaljer, som också finns i menyn med tre punkter.

Att organisera och prioritera uppgifter hjälper dig att få en tydlig bild av vad som kräver din uppmärksamhet omedelbart och vad som kan göras senare. Detta kommer att hindra dig från att arbeta med saker i fel ordning och förlora tid.

6. Använd Eisenhower Matrix

Bland alla TickTicks skatter kan du prioritera uppgifter med hjälp av Eisenhower Matrix med dess dedikerade funktion. Funktionen visas inte som standard, så du måste aktivera den manuellt.

För att aktivera Eisenhower Matrix-funktionen, gå till Inställningar och tryck sedan på flikfältsalternativet. Här ser du en lista över inaktiverade och aktiverade funktioner. Tryck på plusikonen (+) bredvid Eisenhower Matrix-alternativet för att lägga till det i flikfältet. Nu kan du komma åt den när som helst genom att trycka på den blomformade ikonen på den nedre panelen på hemsidan.

TickTicks prioritetsetiketter synkroniseras med Eisenhower Matrix-systemet, så du behöver inte lägga till uppgifter manuellt. Du kan redigera utseendet på matrisen genom att trycka på de tre prickarna i det övre högra hörnet och välja Redigera.

7. Kom ikapp missade uppgifter

Såvida du inte är en robot kommer det alltid att finnas enstaka uppgifter som du inte hinner slutföra. För att hjälpa dig komma ikapp erbjuder TickTick en funktion för att omboka alla uppgifter på några sekunder.

Funktionen Planera din dag visar alla missade eller förfallna uppgifter som du kan bearbeta en efter en. För att komma åt funktionen, gå till fliken Idag och tryck sedan på den lilla cirkulära ikonen i det övre högra hörnet.

För varje uppgift som visas har du möjlighet att markera den som klar, flytta den till imorgon eller flytta den till ett senare datum. Du kan också ta bort uppgiften om den inte längre är relevant. Nu kan du komma ikapp dina uppgifter med några enkla steg.

Organisera din dag enkelt med TickTick

TickTick är en lysande app för att hålla dina uppgifter snyggt strukturerade och organiserade. Med dess offlineåtkomst kan du organisera uppgifter var du än är. Ge TickTick ett försök och upptäck innovativa sätt att hålla dina uppgifter organiserade.