En guide för att köpa SD-kort: Specifikationer, hastigheter, funktioner förklarade

Viktiga takeaways

 • Att köpa ett SD-kort kan vara överväldigande, men att kontrollera specifikationerna säkerställer att du köper rätt kort utan att spendera för mycket.
 • Lagringskapacitet och maximal överföringshastighet är de viktigaste specifikationerna att tänka på när du köper ett SD-kort.
 • Bussgränssnittet och hastighetsklasserna spelar också en roll för kortets prestanda, men är kanske inte nödvändigt för alla användare.

Att köpa ett SD-kort kan vara överväldigande om du inte är bekant med korttyper, specifikationer och funktioner. Å ena sidan vill du inte köpa ett kort som saknar tillräckligt med lagring och hastighet; du vill inte heller spendera för mycket på specifikationer du inte behöver.

Det råder stor förvirring kring SD-specifikationer och funktioner, men att kolla in specifikationerna betyder att du kommer att köpa det största och snabbaste SD-kortet för alla situationer – utan att spendera mer än du behöver.

Vad betyder specifikationer, symboler och siffror på ett SD-kort?

Om du någonsin har tittat på etiketten på ett SD-kort och undrat vad alla dessa symboler, bokstäver och siffror betyder, kommer du att bli lättad över att höra att det inte är så förvirrande som det ser ut.

För det mesta relaterar all den informationen till två saker:

 • Hur mycket data SD-kortet kan lagra
 • Hur snabbt SD-kortet kan skriva/läsa data
 • De flesta behöver förmodligen bara titta på två delar av information på framsidan av ett SD-kort: lagringskapacitet och maximal överföringshastighet. Den andra informationen relaterar till dessa två specifikationer ändå, men det hjälper ändå att veta vad det betyder.

  Lagringskapacitet

  Lagringskapacitet talar om hur mycket data ett SD-kort kan innehålla. De flesta SD-kort som finns tillgängliga idag rymmer någonstans mellan 2 GB och 2 TB data, och detta är normalt den mest framträdande informationen på en SD-kortetikett. Föga överraskande är det också en av de största faktorerna för hur mycket ett SD-kort kostar. Det är också en av de specifikationer som bedragare hoppar upp för att sälja falska SD-kort, så det är värt att dubbelkolla.

  Maximal överföringshastighet

  SD-korts maximala överföringshastighet anger hur mycket data det kan överföra per sekund. Kom dock ihåg att dessa siffror är maximala potentialer vid toppprestanda, och verkliga hastigheter kommer att vara långsammare.

  Förutom tillverkarens logotyp och produktnamn är detta normalt den näst mest framträdande informationen på en kortetikett, mätt i MB/s. Som du säkert kan gissa är detta också en av de största faktorerna för kortprissättning, och snabba kort med hög kapacitet är generellt sett dyrast.

  SD-korttyper

  Nu när vi har täckt de två viktigaste specifikationerna är det här det börjar bli lite rörigt. För det första har du SD-korttyper, men detta klassificerar bara kort efter deras lagringskapacitet.

  Typ

  Kapacitet

  SD

  2 GB eller mindre

  SDHC

  2GB till 32GB

  SDXC

  32GB till 2TB

  SDUC

  2TB till 128TB

  Det finns ingen prestandafördel med att använda ett 32GB SDXC-kort över ett 32GB SDHC med samma överföringshastighet. De flesta moderna SD-kort är nu SDXC, och även om de flesta SD-kort och SD-kortplatser är kompatibla, är det ett av misstagen att undvika när man köper ett SD-kort.

  Att köpa ett SD-kort med tillräckligt med lagringsutrymme och hastighet är viktigast.

  Bussgränssnitt

  Bussgränssnittet på ett SD-kort avgör till stor del hur snabbt det kan överföra data, och återigen finns det tre klasser för detta:

  Bussgränssnitt

  Max. Överföringshastighet

  UHS-I

  50MB/s till 104MB/s

  UHS-II

  156MB/s till 312MB/s

  UHS-III

  312MB/s till 624MB/s

  UHS-III tog aldrig riktigt fart, så du hittar bara UHS-I och UHS-II SD-kort från välrenommerade tillverkare. Du behöver bara den här specifikationen för att kontrollera att din enhet stöder kortet du köper. De flesta moderna enheter med en SD-port stöder UHS-I och UHS-II i alla fall, och bakåtkompatibilitet betyder att båda korten fungerar.

  Du kommer inte att få UHS-II-prestanda från en UHS-I-port. Ett UHS-II-kort återgår till UHS-I-överföringshastigheter i sådana fall.

  Betyg för hastighetsklass

  Problemet med specifikationer för maximal överföringshastighet är att de är optimistiska, minst sagt. I den verkliga världen kommer du inte att träffa de siffrorna, varför du alltid bör kontrollera hastighetsklassen för ett SD-kort.

  Sedan 2000 har vi haft tre olika hastighetsklasser:

  Min. Skriv hastighet

  Hastighetsklass

  UHS hastighetsklass

  Videohastighetsklass

  90 MB/s

  V90

  60 MB/s

  V60

  30 MB/s

  U3

  V30

  10 MB/s

  C10

  U1

  V10

  6MB/s

  C6

  V6

  4MB/s

  C4

  2MB/s

  C2

  Den förvirrande delen är att moderna kort visar alla tre klasserna på etiketten. Så om du köper ett kort med videohastighetsklass V90, som SanDisk 128GB Extreme PRO, hittar du fortfarande hela uppsättningen av hastighetsklasser C10, U3 och V90 på etiketten.

  Du behöver bara vara uppmärksam på videohastighetsklassen för nyare SD-kort om lägsta överföringshastigheter är viktiga för dig. Tack och lov är detta också den mest beskrivande hastighetsklassificeringen (en sällsynt vinst för SD-specifikationer).

  SD-kort vs. microSD-kort: Vad är skillnaden?

  Amazon

  Den enda skillnaden mellan SD- och microSD-kort som spelar roll är storleken på själva korten. Med tanke på den större fysiska storleken på SD-kort kan de ha större lagringskapacitet än microSD-kort, men detta gäller bara när du börjar titta på 1 TB eller mer lagringsutrymme.

  SD-kort vs SD Express

  SD Express är den senaste generationen av SD-lagringsteknik, som lovar högre hastigheter och större lagringskapacitet igen. Tyvärr är stöd nästan obefintligt, och få enheter kan ens matcha överföringshastigheterna för SD Express-kort.

  För att göra saken värre innebär en bakåtkompatibilitetsbotch att SD Express-kort återgår till UHS-I-hastigheter i UHS-II-portar. Samtidigt vänder sig kameratillverkare till alternativ som CF Express och XQD-kort, vilket väcker ytterligare frågor om framtiden för SD Express.

  Vad är ett Wi-Fi SD-kort?

  Ett Wi-Fi SD-kort är en unik typ av SD-kort med Wi-Fi-anslutning. Det ser precis ut som ett vanligt SD-kort men har inbyggda Wi-Fi-möjligheter, vilket gör att det kan upprätta en direkt trådlös anslutning med andra enheter, som smartphones, surfplattor eller datorer. När du är ansluten kan du överföra filer, som foton eller videor, från kortet till den anslutna enheten utan att behöva fysiska kablar eller ta bort kortet från kameran.

  I huvudsak förvandlar det en standardkamera till en Wi-Fi-aktiverad enhet, vilket möjliggör omedelbar delning och säkerhetskopiering av mediefiler. Det är särskilt användbart för fotografer och videografer som snabbt och effektivt behöver hantera sina mediefiler på språng. De flesta Wi-Fi SD-kort kommer tydligt att ange sin funktionalitet på märkningen, och det finns många Wi-Fi SD-kort på marknaden att välja mellan.

  Toshiba FlashAir Wi-Fi SD-kort

  Märke Toshiba

  Kapacitet 16GB

  Flashminne typ SD

  Hårdvarugränssnitt SDHC, SDXC

  Hastighet (läs, skriv) 90MB/s, 70MB/s

  Kontrollera dessa 4 specifikationer innan du köper ett SD-kort

  Att förstå specifikationerna och funktionerna för SD-kort är en sak, men kortprestanda är inte det enda att tänka på. Här är en snabb genomgång av specifikationerna som är viktiga och andra saker du behöver tänka på innan du köper ett SD-kort.

  1. Lagringskapacitet

  Lagringskapacitet är den enklaste SD-kortspecifikationen att förstå, men hur mycket utrymme behöver du egentligen? Allt beror på vad du använder SD-kortet till. Det enklaste sättet att svara på den här frågan är att ta reda på hur stora filerna du vill lagra är och bestämma hur många du vill lagra på ett enda kort.

  Till exempel kräver större Nintendo Switch-spel någonstans mellan 16,3 GB och 55,4 GB utrymme, enligt Spelaren. Så ett 256 GB-kort skulle enkelt ge dig tillräckligt med utrymme för 4-5 större spel på ett enda kort.

  2. Överföringshastighet och hastighetsklass

  Förutom att ha tillräckligt med lagringsutrymme vill du ha ett tillräckligt snabbt kort för hur du än ska använda det. Alla behöver dock inte de snabbaste korten. Om du bara överför filer från en enhet till en annan medan du gör något annat, kanske du inte oroar dig för hastigheten för mycket.

  Å andra sidan, om du är en bröllopsfotograf/videograf som ständigt tar högupplösta bilder, vill du ha ett kort som kan skriva lika snabbt som du fotograferar. Som förklarats tidigare kan en kontroll av överföringshastigheten (MB/s) på framsidan av ett kort hjälpa dig att snabbt välja snabbare kort, men siffrorna är missvisande.

  Om hastigheten verkligen spelar någon roll för dig, kontrollera hastighetsklassificeringen för kort och överväg storleken på filerna du har att göra med. Behöver du minsta skrivhastighet på 90MB/s, eller kan du nöja dig med ett långsammare (och billigare) kort?

  SDCard.org

  3. Enhetskompatibilitet

  Tack vare SD-kortets bakåtkompatibilitet fungerar de flesta kort du köper i vilken SD-kortplats som helst. Du kommer dock inte att få full prestanda från ett högspecifikt kort i en äldre SD-kortplats. Så det finns ingen mening med att köpa det snabbaste UHS-II-kortet om din enhet bara stöder UHS-I.

  Att kontrollera kortkompatibiliteten för din enhet hjälper dig att välja det bästa kortet för dina behov utan att betala för mycket för specifikationer som du inte kan använda.

  4. SD-kortplatsöverföringshastighet

  Den sista kontrollen innan du köper ett SD-kort är överföringshastigheten för SD-kortplatsen på din enhet. Återigen, du vill inte spendera bra pengar på ett ultrasnabbt kort bara för att ta reda på att din enhets SD-kortplats har en lägre läs- eller skrivhastighet.

  Till exempel kan Nintendo Switch överföra hastigheter upp till runt 90MB/s, enligt Trådbunden. Tyvärr är det inte alltid lätt att ta reda på hur snabb SD-kortplatsen på en enhet är. Det bästa sättet att hitta hastigheten på en SD-kortplats är genom forskning och lite försök och fel:

  • Kontrollera användarhandboken eller enhetsguiden för att se om en specifik överföringshastighet finns i listan.
  • Gör en internetsökning efter något som ”[device name] SD-korthastighet” eller ”[device name] SD-kortplatshastighet.” Du kanske måste gå igenom några resurser för att hitta svaren.
  • Läs recensioner för enheten du använder eller funderar på att köpa. En granskare kan redan ha listat den maximala SD-överföringshastighet som är tillgänglig för enheten.
  • Om du redan äger enheten och äger flera SD-kort med olika specifikationer kan du försöka mäta hur lång tid filöverföringen tar. Men eftersom vissa enheter inte visar någon överföringstid eller datahastighet är detta lättare sagt än gjort men kan ändå vara användbart.

  Så det är meningslöst att köpa ett snabbare kort om du inte ska använda samma kort på snabbare enheter.

  Vilken typ av SD-kort behöver du?

  Att välja rätt SD-kort känns utmanande, men det är inte så svårt när man väl bryter ner SD-kortspecifikationerna. Helt enkelt vill du ha tillräckligt med lagringsutrymme och hastighet för din avsedda användning – det är allt. Klassificeringarna och marknadsföringen kring SD-kort komplicerar bara saker i onödan.

  Du behöver bara veta tre saker för att välja rätt kort: hur mycket utrymme du behöver, hur snabbt du behöver överföra data och SD-kortstödet/specifikationerna för din enhets kortplats.