Du kan betala för utökad Windows 10-support, men borde du?

Viktiga takeaways

  • Microsoft kommer att erbjuda en betald plan för utökade säkerhetsuppdateringar för Windows 10-användare som kan fortsätta att ta emot viktiga säkerhetsuppdateringar fram till 2028.
  • Planen innehåller endast korrigeringar för allvarliga utnyttjande och säkerhetshål, inte nya funktioner eller prestandajusteringar.
  • Överväg att betala för planen om du förlitar dig på Windows 10 för specifika appar eller om din nuvarande hårdvara inte kan stödja Windows 11, men var beredd att hoppa av innan supporten tar slut.

Som ett överraskande drag kommer Microsoft att tillåta Windows 10-användare att fortsätta få uppdateringar för sina system. Haken är att du måste betala för att fortsätta få support, men är det värt att göra det? Låt oss undersöka varför du bör eller inte bör betala för att fortsätta få Windows 10-uppdateringar.

Vad är den betalda planen för Microsoft Windows 10 End-of-Support?

Unsplash

Folk förväntar sig att utvecklare håller appar uppdaterade, vilket är ännu mer fallet för operativsystem. Det innebär att förse systemet med säkerhetsuppdateringar, funktioner och prestandajusteringar för att hålla det säkert och fungera optimalt.

Tyvärr måste företag minska stödet så småningom. Om de inte gjorde det, skulle de behöva stödja produkter de släppte för decennier sedan. För att förhindra att företaget spenderar mycket tid och pengar på uråldriga enheter och system, ger de sina produkter ett ”slut-of-life”-datum, varefter supporten kommer att minskas.

Windows 10 är inget undantag: Microsoft kommer att minska stödet för det den 14 oktober 2025. Men i ett nytt drag tillkännagav Microsoft på sin Vanliga frågor om Windows livscykel att det kommer att tillåta människor att betala en årlig avgift för en ”Utökade säkerhetsuppdateringar”-plan för att fortsätta få uppdateringar fram till 2028.

Förut, när Microsoft erbjöd en liknande tjänst för Windows 7, var det bara företag som fick köpa planen. Individer kan dock betala för att hålla Windows 10 uppdaterat efter slutdatumet. I skrivande stund vet vi inte hur mycket planen kommer att kosta.

Vad ger dig planen för utökade säkerhetsuppdateringar för Windows 10?

Om du letar efter coola nya Windows 10-funktioner efter slutdatumet, kommer du att bli mycket besviken. Som Microsoft säger i sin Vanliga frågor om Windows livscykel:

Om du är en enskild konsument eller en organisation som väljer att fortsätta använda Windows 10 efter att supporten upphör den 14 oktober 2025, har du möjlighet att registrera din dator i det betalda programmet Extended Security Updates (ESU). ESU-programmet gör det möjligt för datorer att fortsätta att ta emot kritiska och viktiga säkerhetsuppdateringar […] genom en årlig prenumerationstjänst efter att supporten upphört.

När du betalar för den utökade säkerhetsuppdateringsplanen är allt du får korrigeringar för allvarliga missbruk och säkerhetshål. Mindre brister (som Microsoft ger betyget ”Moderate” och ”Low”) kommer inte att åtgärdas.

Skäl att betala för Windows 10:s utökade säkerhetsuppdateringsplan

Unsplash

Nu vet vi vad planen ger dig, låt oss utforska några anledningar till varför du kan betala, förutsatt att kostnaden inte spelar någon roll.

Apparna du behöver har inte övergått till Windows 11 än

Om du är beroende av specifika appar för ditt jobb eller din hobby, men de inte fungerar på Windows 11 ännu, är det mycket meningsfullt att betala för fortsatt Windows 10-support. Se dock till att apparna du använder är planerade att migrera till Windows 11 snart.

Om du inte kan hitta någon information om huruvida utvecklarna migrerar sina appar till Windows 11, skicka ett e-postmeddelande till dem. Om utvecklarna överger en app bör du prova alternativa alternativ som fungerar på Windows 11 så att du inte har fastnat med ett Windows 10 som inte stöds när 2028 kommer.

Din PC kan inte hantera Windows 11s hårdvarukrav

Det största hindret människor hade när de försökte uppgradera från Windows 10 var hur strikta Windows 11:s systemkrav var. Enbart hårdvarukraft var inte tillräckligt; du behövde också din hårdvara för att följa specifika säkerhetsåtgärder, annars skulle Microsoft förklara din dator inkompatibel.

Om du inte kan satsa på ny hårdvara ännu, kan ett utökat stöd för ditt Windows 10-system ge dig tid att spara pengar. Detta beror dock till stor del på hur mycket Microsoft kommer att besluta sig för att debitera dig. Om de vill ha mer än 100 $ per år, är det bättre för dig att använda de pengarna på ny hårdvara – eller så kan du bara kringgå Windows 11:s minimikrav på hårdvara.

Skäl att uppgradera till Windows 11 istället

Unsplash

Även om Windows 10 vann många människors hjärtan, finns det också några goda skäl att uppgradera till Windows 11 istället.

Betalda uppdateringar för Windows 10 kommer endast att innehålla säkerhetskorrigeringar

Som vi nämnde tidigare kommer du bara att betala för säkerhetsbaserade funktioner. Det betyder inga fler coola tillägg, prestandajusteringar eller ens korrigeringar för mindre säkerhetsbuggar.

Windows 11 delar inte detta problem; Microsoft håller den ständigt uppdaterad med intressanta nya funktioner och förbättringar av operativsystemet. Som sådan kommer du att gå miste om några fantastiska nya funktioner om du håller dig till Windows 10.

Du kan få Windows 11 att fungera som Windows 10

Om du inte gillar hur Windows 11 ser ut eller fungerar kan du få det att se mer ut som Windows 10 så att det känns mer bekant. Detta inkluderar att ladda ner appar från tredje part för att få Windows 11 att se mer ut som Windows 10.

Windows 10:s betalda support kommer så småningom att upphöra

Hur trevligt det än låter att förlänga Windows 10:s end-of-life support, det är allt det är: en förlängning. När 2028 rullar runt kommer det utökade stödet att upphöra och du kommer tillbaka till ruta ett. Du måste överväga om det är värt investeringen för de extra åren att betala för att uppgradera till Windows 11.

Ska du betala för Windows 10:s utökade säkerhetsuppdateringsplan?

Med tanke på att vi fortfarande inte vet hur mycket det utökade stödet kommer att vara, är det svårt att ge ett hårt ja eller nej till denna fråga. Men när kostnaden är utanför ekvationen blir det mycket lättare.

Personer som förlitar sig på Windows 10, antingen för att apparna de använder bara körs på det, eller för att deras hårdvara inte stöder Windows 11, bör överväga att betala årsavgiften. Detta är inte menat att vara en permanent lösning, utan istället ett sätt att undvika att använda ett osäkert operativsystem tills du är redo att ta steget till Windows 11.

Att betala för Windows 10-support trots Windows 11 kanske inte är en bra idé. Fråga dig själv: kommer du att fortsätta använda operativsystemet när Windows 10 förlorar stödet 2028? Om inte kan du spara lite pengar och migrera nu. Om du vill kommer du att få flera års säkerhet för dina pengar, men sedan är du tillbaka till att sakna stöd igen.

Om kostnaden är ditt största problem kan det vara bättre att använda en Linux-distro för Windows-användare istället.