Djupeffekt fungerar inte i iOS 16 låsskärm? Prova dessa 7 korrigeringar

Apples iOS 16-uppdatering förde med sig en rad nya funktioner till iPhones, men den omdesignade låsskärmen med stöd för Depth Effect tar kakan. När det fungerar förbättrar det utseendet på din tapet.

Men du kanske undrar varför Depth Effect inte fungerar när du väljer en tapet. Den här guiden visar hur du fixar djupeffekten på din iPhones låsskärm om den inte fungerar.

Vad är djupeffekt på iOS 16-låsskärmen?

Bildkredit: Äpple

För att skilja mellan motivet och bakgrunden använder din iPhone med iOS 16 AI-baserad bildbehandling. Som ett resultat har låsskärmen en effekt i flera lager.

Det primära motivet kommer till förgrunden, och klockan rör sig mellan förgrunden och bakgrunden, vilket gör att motivet sticker ut. Men beroende på motivets placering är en liten del av klockan på låsskärmen avstängd.

Till exempel, om du väljer en tapet med dig själv i förgrunden och en bra bakgrund, kommer låsskärmsklockan att vara mellan dig och bakgrunden.

Krav för låsskärmens djupeffekt på iPhone

Innan du felsöker Depth Effect på din iPhone, se till att du har uppfyllt förutsättningarna. Vad du behöver för att Depth Effect ska fungera på din iPhone är följande:

 • iOS 16 eller senare installerad på din iPhone
 • iPhone SE (2020), iPhone XR eller senare
 • En passande tapet med framträdande förgrund

Depth Effect förlitar sig på A12 Bionic eller nyare iPhone-processorer för att separera förgrunden och bakgrunden från tapeten. Så om du inte har en iPhone som stöds kommer Depth Effect helt enkelt inte att fungera.

Felsökningstips för att fixa djupeffekten som inte fungerar på iOS-låsskärmen

Funktionen Depth Effect kräver i första hand en iPhone med en A12 Bionic-processor. Om du har uppfyllt alla djupeffektens krav och inte kan få det att fungera, prova dessa felsökningstips för att säkerställa att det fungerar igen.

1. Uppdatera din iPhone

Eftersom Depth Effect är en mjukvarufunktion kan den vara buggig eftersom den är i inledningsskedet. Ibland släpper Apple fix för dessa buggar med de senaste iOS-uppdateringarna, vilket är en av anledningarna till att du behöver uppdatera iOS på din iPhone.

Så det är bäst att leta efter uppdateringar och installera dem på din iPhone. Så här letar du efter den senaste iOS-versionen och installerar den på din iPhone:

 • Öppna Inställningar på din iPhone.
 • Navigera till Allmänt > Programuppdatering.
 • Tryck på Ladda ner och installera om det finns en ny uppdatering tillgänglig.
 • Vänta tills den är klar och välj Installera när den har laddat ner uppdateringen. Din iPhone kommer att starta om och installera den senaste iOS-uppdateringen. När du har startat om, kontrollera om Depth Effect fungerar eller inte.

  Om det inte finns någon ny uppdatering tillgänglig på din iPhone, prova följande korrigeringar.

  2. Aktivera djupeffekt på låsskärmen

  Du kan ha inaktiverat alternativet Djupeffekt även om du har ställt in lämplig bakgrund på din låsskärm. Djupeffekt fungerar inte om du har inaktiverat alternativet. Så här aktiverar du det:

 • Öppna Inställningar.
 • Välj Bakgrund och tryck på Anpassa under bakgrunden på låsskärmen.
 • Tryck på menyn med tre punkter längst ner till höger och välj Djupeffekt från snabbmenyn.
 • Tryck på Klar när det är aktiverat.
 • Djupeffekt bör fungera på din iPhones låsskärmsbakgrund om du har haft den inaktiverad tidigare.

  3. Ta bort widgetar för låsskärm

  Låsskärmswidgetar är också en del av de nya funktionerna i iOS 16. Om du placerar några widgets på din låsskärm fungerar inte Depth Effect. Detta är ett misstag som många iOS 16-användare verkar göra. Du måste ta bort widgetarna från låsskärmen och så här:

 • Öppna appen Inställningar.
 • Gå till Bakgrund och välj Anpassa under låsskärmen.
 • Tryck på valfri widget och sedan på minusikonen (-) för att ta bort en widget på låsskärmen.
 • Tryck på Klar när du har tagit bort alla widgets för låsskärmen.
 • Om du tar bort widgetarna för låsskärmen bör funktionen Djupeffekt automatiskt aktiveras. Om inte, tillåt alternativet Djupeffekt från låsskärmen.

  4. Prova en annan bakgrundsbild på låsskärmen

  Du behöver en tapet med ett motiv som kan nå klockan på låsskärmen. Tapeten bör också ha en acceptabel upplösning för att funktionen Djupeffekt ska fungera.

  Vissa bakgrundsbilder, även med ett framträdande och tydligt förgrundsmotiv, kanske inte fungerar med djupeffekt. I sådana fall är det bäst att byta till en annan tapet.

  Men om du vill hålla fast vid din nuvarande tapet måste du göra några ändringar. Du kan använda onlineverktyg för att sudda ut delar av bilden, särskilt bakgrunden, för att göra förgrunden mer framstående.

  Prova att ställa in den redigerade bakgrunden, och Depth Effect bör börja fungera nu. Om inte, bör du byta till en annan tapet.

  Alternativt kan du söka på Google efter några fantastiska bakgrundsbilder med djupeffekt. Kontrollera dock r/deptheffectwallpaper Reddit-community för några säkra bakgrundsbilder som fungerar med Depth Effect.

  5. Kontrollera bakgrundens filformat

  Av någon anledning fungerar inte funktionen Depth Effect i iOS bra med PNG-format. Den stöder för närvarande endast JPEG- och HEIC-formaten utan några problem. Om du inte vet hur du kontrollerar din bakgrundsbilds filformat, följ dessa instruktioner:

 • Öppna appen Foton på din iPhone.
 • Välj det foto vars filformat du vill kontrollera.
 • Tryck på knappen Info (i) längst ned eller svep uppåt på bilden.
 • Du hittar filformatet bredvid bildens metadata under alternativet Justera. Om du ser PNG som filformat, skulle det vara perfekt att konvertera PNG-bilden till JPG på din iPhone.

  6. Placera om bakgrundsmotivet

  Tapeten bör automatiskt växla till djupeffekt när du väljer en lämplig tapet. Det fungerar dock inte alltid så. iOS kanske misslyckas med att separera förgrund från bakgrund, med tanke på att det är en AI-algoritm.

  Ibland måste du flytta om tapeten noggrant för att Depth Effect ska fungera. Så här kan du flytta din nuvarande bakgrundsbild på låsskärmen:

 • Öppna Inställningar på din iPhone.
 • Navigera till Bakgrund och sedan Anpassa under bakgrundsbilden Låsskärm.
 • Dra sakta bakgrunden med två fingrar tills den är precis under klockan på låsskärmen.
 • Som ett resultat bör Depth Effect börja fungera själv. Om inte, måste du leta efter en bättre tapet för Depth Effect.

  7. Starta om din iPhone

  Att starta om eller starta om är det bästa sättet att fixa ett programvarufel på vilken enhet som helst. Som en sista utväg bör du starta om din iPhone för att se om det löser problemet. Lyckligtvis finns det sätt att starta om din iPhone, även om knapparna inte fungerar.

  Efter att ha startat om din iPhone borde Depth Effect fungera perfekt. Om det fortfarande inte fungerar är det bästa valet att prova olika tapeter.

  Använd djupeffekt på din iPhone utan problem

  Vi hoppas att du äntligen fick Depth Effect att fungera med din iPhone-bakgrund. Det är ett utmärkt sätt att omdefiniera din låsskärm, vilket gör den unik för iPhones. Dessutom fungerar Depth Effect med flera bildformat och filter.

  Det är dock inte perfekt eftersom det är i inledningsskedet och kan ha problem som dessa under en tid. Så du måste se till att du har valt en lämplig tapet för Depth Effect.

  Förutom anmärkningsvärda funktioner som anpassning av låsskärm, introducerade iOS 16 också några fiffiga funktioner som du bara hittar om du gräver lite djupt.