I dagens digitala värld, där datasäkerhet och integritet blir allt viktigare, är det avgörande att tänka kritiskt kring hur vi hanterar våra lösenord. Många användare förlitar sig på de inbyggda lösenordshanterarna i sina webbläsare som ett snabbt och bekvämt alternativ för att spara sina inloggningsuppgifter. Trots deras enkelhet och tillgänglighet finns det flera anledningar till varför dessa lösningar kan vara en dålig idé. I den här artikeln kommer jag att belysa fem centrala skäl till varför du bör undvika att använda webbläsarens lösenordshanterare och istället överväga mer säkra, dedikerade alternativ.
Innehållsförteckning
1. Inte lika säkra som dedikerade lösenordshanterare
NONGASIMO / Katya Moon / Shutterstock
Att lagra lösenord i din webbläsare, även med kryptering, är inte den bästa idén. Om du till exempel delar enhet med någon eller om din enhet hamnar i fel händer, kan de få tillgång till dessa uppgifter. Det är en enkel sanning att de flesta webbläsare saknar säkerhetsmekanismer som multifaktorautentisering för att skydda dina lagrade uppgifter. Så länge någon har tillgång till enheten kan de potentiellt se lagrade uppgifter.
Även om webbläsare lagrar dina uppgifter på ett säkert sätt, är de mer mottagliga för skadliga program genom JavaScript, enligt cybersäkerhetsföretaget Avira. Om du föredrar att självhosta dina lösenord, tillåter inte webbläsarbaserade lösenordshanterare detta.
Å andra sidan erbjuder fristående lösenordshanterare mer säkerhet, såsom multifaktorautentisering och möjligheten att automatiskt låsa ditt valv, direkt eller efter en viss tid. Vissa erbjuder också friheten att självhosta dina uppgifter (till exempel kan du självhosta din Bitwarden-lösenordshanterare).
2. Erbjuder inte autofyllning utanför webbläsaren
En annan betydande begränsning med webbläsarbaserade lösenordshanterare är att de inte fungerar utanför webbläsaren. Autofyllning är bara tillgänglig när du använder dina favoritjänster inom webbläsaren.
Om du måste logga in på en app som Instagram eller Facebook måste du först hämta dina uppgifter i webbläsaren och sedan kopiera och klistra in dem på appens inloggningssida. Det är ganska otympligt.
Ännu värre, att kopiera dina inloggningsuppgifter är inte en bra idé, eftersom vissa appar på din enhet kan få åtkomst till klippinnehåll. Om det finns en skadlig app på din enhet kan det stjäla dina uppgifter.
För att ge erkännande där det är förtjänat, erbjuder vissa webbläsare som Google Chrome och Firefox dedikerade lösenordshanteringsappar för att ge autofyllning utanför webbläsaren.
3. Kan bara lagra lösenord
Webbläsarbaserade lösenordshanterare begränsar dig till att bara lagra lösenord, vilket har varit begränsande för mitt användningsfall. I kontrast till detta tillåter de bästa lösenordshanterarna att lagra alla typer av konfidentiella uppgifter. Jag använder Bitwarden som min primära lösenordshanterare eftersom den erbjuder mer än bara ett valv för att lagra lösenord. Den låter mig lagra kreditkort och identitetsuppgifter (personlig information som ditt namn, adress och mer) för att snabbt fylla i onlineformulär.
En lösenordshanterare som Bitwarden gör det också möjligt för mig att lagra säkra anteckningar, vilket har varit praktiskt för att lagra uppgifter som inte är lösenord—som API-nycklar, återställningskoder, osv. Dessutom kan jag lägga till en anpassad anteckning (som återställningskoder för tvåfaktorsautentisering), bilagor och anpassade fält för varje sparat lösenord.
Vissa webbläsare låter dig lagra din adress och betalningskort. Men du får inte hela paketet av funktioner som en dedikerad lösenordshanterare erbjuder.
4. Begränsningar över plattformar
Framesira/Shutterstock
Webbläsarens lösenordshanterare binder dig till den specifika webbläsaren. Om du byter till en annan webbläsare måste du importera alla dina lösenord eller gå igenom besväret att kopiera och klistra in.
Jag använder Chrome, Firefox och Safari, så jag kan inte använda någon av dem för att lagra mina lösenord. Om jag sparar lösenord i en webbläsare måste jag uppdatera lösenorden i alla tre varje gång jag byter ett lösenord.
En annan begränsning är att även om du kan få tillgång till dina lösenord genom att logga in på ditt konto (t.ex. Google-konto för Chrome-lösenord) på vilken webbläsare som helst, kommer du att förlora bekvämligheten med autofyllning. Detta kan göra det svårt att byta webbläsare.
5. Begränsade funktioner
Slutligen undviker jag min webbläsares lösenordshanterare eftersom den har begränsade funktioner. Oavsett om du använder Firefox, Safari, Chrome eller någon annan webbläsare med en lösenordshanterare, är den tillgängliga funktionen mycket begränsad i jämförelse med vad du kan få i fristående lösenordshanterare.
Först och främst tillåter vissa fristående lösenordshanterare dig att dela dina lösenord på ett säkert sätt med en inbyggd delningsfunktion eller genom att ha ett delat valv. Eftersom flera streamingtjänster fortfarande tillåter lösenordsdelning, är detta en praktisk funktion. Fristående lösenordshanterare har också familjeplaner, vilket gör att alla medlemmar kan ha privata lösenordsvault och delade vault för familjetjänster.
Vissa lösenordshanterare som Proton Pass har en inbyggd e-postalias-funktion som gör att du kan dölja din faktiska e-postadress när du registrerar dig för onlinekonton. Dessa är bara exempel; olika lösenordshanterare har olika ytterligare funktioner som en integrerad autenticator, anpassning av genererade lösenord och mer.
Trots att min favoritwebbläsare har en lösenordshanterare använder jag den inte av ovan nämnda skäl. Bitwarden är min föredragna lösenordshanterare, men det finns andra pålitliga alternativ som du kan använda istället för den som finns i din webbläsare. De flesta av dem är gratis, så att byta är sällan ett problem.