Det snyggaste PCVR-headsetet som finns, men fortfarande buggigt

Viktiga takeaways

 • Pimax Crystal erbjuder oöverträffad bildkvalitet och fördjupning i VR-upplevelser.
 • Integrerad eyetracking-teknik ger en prestandaökning i spel som stöds.
 • Headsetet är tungt men bekvämt att bära, och dess design möjliggör framtida uppgraderingar och trådlösa PCVR-möjligheter.

PCVR-utrymmet har stått stilla ett tag, men Pimax erbjuder en stråle av hopp i form av Kristallen. Det är ett premium, högupplöst tjudrat headset med pålitlig spårning inifrån och ut, den bästa grafiken du har sett hittills och integrerad eyetracking för en förstärkt renderingsprestandaökning.

Men det kräver ett kraftfullare grafikkort än någonsin för att få ut det bästa av det, och även om det är det bästa i klassen för flygsim- och racingentusiaster, är det svårt att helt rekommendera för alla andra.

Pimax Crystal

Om du har hårdvaran för att få ut det bästa av det, är Crystal den snyggaste bilden du hittar i ett PCVR-headset och en enkel rekommendation för flight-sim- och racingfans. Vissa användare kommer också att hitta en prestandafördel eller användningsfall från den integrerade Tobii eye-tracking. Men för alla andra finns det bättre värdealternativ.

Märke Pimax

Upplösning (per öga) 2880 x 2880

Displaytyp OLED

Batteritid 4-6 timmar (använder även batteri i anslutet läge)

Spårningsteknik inifrån och ut, med fyra kameror

Audio Integrerade off-ear hörlurar

Vikt 960 g (34 oz)

Uppdateringshastighet 120Hz

Processor SnapDragon XR2

Fördelar

 • Otrolig bildkvalitet ger oöverträffad tydlighet och fördjupning i VR-upplevelser
 • Integrerad eyetracking-teknik som erbjuder Dynamic Foveated Rendering i spel som stöds
 • Trots vikten är Crystal bekväm att bära tack vare viktfördelningen och spärrremmen
 • Bra byggkvalitet
 • Modulär design innebär att du kan uppgradera till en Lighthouse spårad frontplatta och potentiellt trådlös PCVR i framtiden

Nackdelar

 • Plötsliga rörelser kan få headsetet att flytta runt på grund av vikten
 • Ett batteripaket krävs även när det är kopplat (två medföljer dock)
 • Kräver avancerad hårdvara för att få ut det bästa av det
 • Mjukvaruupplevelsen är mindre polerad
 • Styrenheter känns billiga
 • Fristående läge är i stort sett värdelöst för tillfället

Uppackning: Det finns mycket

James Bruce / MakeUseOf

Inuti den stora och tätt packade lådan hittar du:

 • Headsetet och skumglasögonmellanlägg.
 • Två kontroller.
 • Två batteripaket på 6000mAh, plus en batterihållare.
 • Video- och strömkabel; proprietär kontakt på headsetsidan, DisplayPort och två USB på den andra.
 • USB-strömadapter och USB A till A-kabel för att ansluta hubben till din dator.
 • Två USB-A till C-kablar för laddning av kontrollerna.

Styrenheter: Funktionella men otäcka

James Bruce / MakeUseOf

Regulatorerna känns lite billiga och är tydligt modellerade efter Quest 2, med stora spårningsringar som rymmer de infraröda lysdioderna. Samtidigt har Quest 3 gjort bort dessa ringar.

Relaterad Meta Quest 3-recension: Introduktion av den blandade verklighetens magi Även om de utlovade funktionerna inte riktigt är där än, är det vi har en magisk glimt och en förskjutning bort från isoleringen av typiska VR-upplevelser

Knapparna känns lite för knasiga för min smak, och styrspakarna för knarriga. Det finns inget motstånd i triggarna, och de känns helt enkelt inte så bra att använda.

Pimax Crystal-kontrollerna är tillräckligt bra för att de får jobbet gjort och spårar bra, men har inga unika funktioner eller design. De är långt ifrån PSVR2-kontrollerna med sin avancerade haptik, adaptiva trigger och generella Sony-behärskning av allt som har med kontroller att göra. Valve Index-setet är billigare och har utan tvekan mer avancerade kontroller, men jag är inte ett fan av dem heller – jag tappar för alltid av misstag eller tar tag i föremål tack vare de tryckkänsliga gripfunktionerna. Åtminstone Pimax Crystal-kontrollerna har en grundläggande fysisk greppknapp. Om jag ska vara ärlig så går ingenting att jämföra med de enorma HTC Vive-trollstavarna, som alltid kändes som om du höll i en pistol eller ett svärd.

Design: Tung men bekväm

James Bruce / MakeUseOf

Crystal-headsetet känns stensäkert, vilket det borde göra eftersom det väger ett ton. Eller, rättare sagt, 960 g (34 oz). Det är nästan dubbelt så mycket som Quest 3, men lite mindre än Quest Pro.

Pimax Crystal använder en spärrrem för att säkerställa komfort och en säker passform, samt ett grundläggande tyg och silikonband på toppen. Jag är ett stort fan av spärrband; de är mycket lättare att passa än ett stretchigt tygband med spännen. Märkligt nog, trots den extra vikten, trycker den inte ner på mitt ansikte så mycket som jag förväntade mig. Detta beror sannolikt på att viktfördelningen av batteripaketet finns på baksidan av headsetet, vilket balanserar det något. Racketremmen hjälper också här, vilket gör att du kan spänna ner den i en mer bekväm position. Men om du inte gör remmarna upp till en ogudaktig stramhet, fann jag att trögheten från headsetets tyngd var tillräckligt för att få det att flytta runt med plötsliga rörelser. Detta är det första tecknet på att den lämpar sig mer för spel med långsammare tempo, som de i en sittbrunn där plötsliga huvudrörelser vanligtvis inte behövs.

James Bruce / MakeUseOf

Off-ear-hörlurar är också integrerade på ett liknande sätt som Valve Index. De är av rimlig kvalitet och ger en rundad ljudbild, även om basutgången inte är helt jämförbar med on-ear-hörlurar.

James Bruce / MakeUseOf

Bisarrt nog kräver Pimax Crystal ett batteri även när den används i PCVR-kopplat läge och ansluten till den strömförsedda hubben. Detta beror tydligen på användningen av XR2-kretsuppsättningen — samma som används i Meta Quest 3. Men med tanke på att de flesta kommer att använda detta i ett tjudrat läge och helt ignorerar den fristående funktionaliteten, är det ett frustrerande designval, men kanske en som kommer att förverkligas senare med expansionsmoduler som trådlös överföring.

James Bruce / MakeUseOf

Batteriet är utbytbart och ska räcka i cirka fyra till sex timmar vid vanlig PCVR-användning, med två i lådan. Förutsatt att saker är rätt inkopplade, bör det laddas automatiskt när headsetet inte används. Om du slutar med ett dåligt batteri kan du upptäcka att dina spelsessioner blir kortare, men totalt sett var detta beroende av ett batteri ett mindre problem än jag hade antagit att det skulle vara. Jag tyckte dock att spärrmekanismen för batteripaketet var knepig; Jag kan se mig själv bryta det någon gång, vilket skulle göra det värdelöst eftersom batteriet går in underifrån.

Jag bör också varna mig genom att säga att även om jag tyckte att Pimax Crystal var bekväm, kommer alla att vara olika. Det är en mycket subjektiv fråga, med olika huvudstorlekar, former och ögonpositioner. Min fru kunde tolerera det bara en kort tid. Ett headset som är perfekt för alla finns inte, och kommer aldrig att göra det. Jag skulle alltid uppmuntra dig att demonstrera ett headset innan du köper – vilket kan vara svårt med Pimax Crystal. Ändå är kombinationen av en spärrrem och balanserande vikt på baksidan av Crystal mycket bekvämare, enligt min mening, än en vanlig tygrem och lättare headset.

Installation och upplevelse är mindre välpolerad

James Bruce / MakeUseOf

Efter att ha installerat den nödvändiga PiPlay-mjukvaran och satt på headsetet, möts du av samma standard karga marslandskap som jag minns från min ursprungliga Pimax 5K-recension för fem år sedan, men det är en högre upplösning nu. Det är ännu fler pixlar för att se ett dystert, föga imponerande landskap som du inte kan interagera med på något sätt eller flytta runt.

Däremot är Meta Home-miljöerna roliga och varierande; på en PC kan du till och med interagera med dem och placera föremål. Steam VR erbjuder något liknande. Men åtminstone kan du förvänta dig ett menysystem. Det finns ingen här. Du måste ta av headsetet för att antingen starta ett spel direkt eller öppna Steam VR och sedan hoppa in därifrån.

Vid enstaka tillfällen skulle displayen slockna helt. Detta skulle då kräva en slumpmässig kombination av att ta ut och koppla in DisplayPort-kontakten, USB-kabeln och/eller starta om PiPlay-programvaran och enhetstjänsten. Det finns mycket som kan gå fel med alla headset, men det finns många saker du kan konfigurera på Pimax Crystal också – vilket du ofta måste göra för att få saker att fungera korrekt.

Crystal är det mest petiga headsetet jag har spelat med hittills. Vilket är synd för när det fungerar kan det se helt otroligt ut.

KayakVR har varit min favoritupplevelse för avkoppling och visar verkligen upp skönheten i Pimax Crystals display. De livfulla färgerna och det skimrande vattnet är häpnadsväckande, även om jag inte kan få upp upplösningen till fullo.

Bildkvaliteten är superb

James Bruce / MakeUseOf

Om namnet på headsetet inte gav bort det, är tydlighet vad Pimax siktade på här. Med 2880 x 2880 pixlar per öga erbjuder standardlinserna 35 pixlar per grad (ppd) av din syn. För jämförelses skull är 60ppd det magiska tal som sägs motsvara mänskliga ögon. Varyo Aero är 27ppd; Meta Quest 3 är 25, medan Valve Index är runt 15. Det är dock ingen exakt vetenskap och headset med ett större synfält (FOV) kommer naturligtvis att få lägre pixeltäthet, även om upplösningen är densamma . Många VR-entusiaster skulle gärna byta pixeltäthet mot FOV.

På tal om det, synfältsmätningar är inte heller en exakt vetenskap, men Pimax anger 115° horisontellt och 105° vertikalt. Det är lite mer än Quest 3:s 110/96, men ungefär samma som Valve Index. Detta är ungefär så bra som du kan förvänta dig av nuvarande linsteknik. Utöver det kommer du att börja uppleva kraftig distorsion runt kanterna.

Med ett interpupillärt avstånd (IPD) intervall på 58-72 mm bör kristallen rymma de flesta människor. Och om du inte känner till din exakta IPD, aktivera bara ögonspårning i inställningsverktyget: det mäter det automatiskt varje gång du sätter på dig headsetet.

Naturligtvis är det värt att påpeka att för att verkligen dra nytta av denna höga pixeltäthet, kommer du att behöva lite riktigt bra hårdvara. För grafiskt detaljerade och intensiva spel som Microsoft Flight Simulator, tittar du på en 4070 eller 4090. Min 3060 kan knappt hänga med.

Men låt oss vara tydliga: ur ett hårdvaru- och bildperspektiv kan du inte slå Pimax Crystal just nu för tjudrad PCVR.

Dynamisk foveated rendering ger dig en prestationsboost (i teorin)

Som nämnts tidigare, inuti Pimax Crystal finns ett magiskt stycke eyetracking-teknik från Tobii, som känner av dina ögonrörelser och skickar tillbaka till din dator där du tittar in i scenen.

Förutom att kunna visa dina ögonrörelser i applikationer som VRChat, och ställa in din IPD automatiskt, kan denna ögonspårning också användas för Dynamic Foveated Rendering – vilket innebär att endast återge detaljerna för den bit du faktiskt tittar på. Detta är något som PSVR2 också har implementerat. Eftersom din perifera syn ändå är suddig behöver den inte samma mängd detaljer som det du tittar direkt på. Så du borde kunna få en viss prestationshöjning.

Spelet måste dock även stödja DFR för att få en förmån. Jag hittade en användarinlämnad lista över titlar och de anspråkade boostarna. Observera att vissa spel stöds inbyggt, och vissa måste du konfigurera för att använda en annan drivrutin.

Jag provade en handfull av dessa, och i praktiken gjorde det ingen skillnad för min prestation. Problemet, som jag förstår det, är att eftersom mitt system inte kan uppnå 90fps, riktar det sig mot 45fps och väljer att interpolera ramar däremellan för bästa upplevelse. Även med ögonspårning på var inte prestandaökningen på kanske 5-15 fps (jag gissar där, för återigen, jag kunde faktiskt inte mäta en framerate-ökning) för att göra skillnad – så den siktar fortfarande på 45 fps. Tyvärr hittade jag inget sätt att inaktivera denna automatiska raminterpolation i SteamVR.

Om ditt system vippar på kanten av 90 fps men inte riktigt klarar av det (eller ens nära 120, vilket Pimax också stöder), så kan Dynamic Foveated Rendering bara vara tricket för att pressa dig upp och över, ur fällan av interpolerade ramar.

Kamerabaserad spårning inifrån och ut är så bra som förväntat

Fyra kameror på framsidan av Pimax Crystal gör att headsetet kan spåra i både fristående och kopplat läge utan användning av basstationer eller externa sensorer. Som alla kamerabaserat system förlitar det sig på att din lekplats är väl upplyst och med lämpliga markörer runt om i rummet. Ett tomt rum med enkla vita väggar och en omönstrad matta kommer inte att spåra, inte heller ett mörkt rum.

James Bruce / MakeUseOf

Om du har basstationer eller vill ha ännu bättre spårning (till exempel i svagt ljus), kan du köpa den valfria Lighthouse Faceplate, som ersätter kameraspårningen med det mer pålitliga Lighthouse-systemet. Även om jag har basstationer för användning med Valve Index, fick jag inte Lighthouse Faceplate för testning, så jag kan inte kommentera vilken skillnad det skulle göra.

Som sagt, jag upplevde inga oväntade problem med den kamerabaserade spårningen. För det mesta spelar jag racing sims och äventyrsspel i långsam takt, men det klassiska lackmustestet är Beat Sabre. Den hade inga problem att hänga med i mina rörelser där – kom bara ihåg att hålla dina kontroller ungefär framför dig, inte åt sidan eller bakom.

Fristående läge är bäst att glömma bort (för nu)

Förutom att fungera tillsammans med en kraftfull dator i tjudrat läge, har Pimax Crystal också ett fristående läge, liknande Meta Quest. Det är dock inte alls lika utvecklat (och det är snyggt uttryckt), och kommer kanske aldrig att bli det om det förblir ett nischalternativ. Pimax har helt enkelt inte inflytandet att få utvecklare ombord på sitt ekosystem, men du hittar en handfull appar där.

Att titta på film skulle vara ett bra användningsfall för denna fristående, men tyvärr är det enda alternativet Whirligig, som är min minsta favorit bland mediaspelare, och som för närvarande har ett 2-stjärnigt betyg, med båda recensionerna säger att det faktiskt inte kommer att spelas filmfiler.

Spårning i fristående läge verkar fungera lika bra som tjudrat, även om processorkraften begränsar vad som är grafiskt möjligt.

Ska du köpa Pimax Crystal?

För många kommer kravet att hålla ett batteri på headsetet laddat när de använder det helt för ansluten VR vara frustrerande. Men vissa kanske också anser att det är en icke-fråga som hjälper till med viktfördelningen.

Det fristående läget är inte värt att röra just nu, och det kanske det aldrig blir. Åtminstone borde det ha tillhandahållit en grundläggande funktion för filmtittande – men det gör det inte.

Det råder ingen tvekan om att skärmhårdvaran som erbjuds här är den bästa du kan få till ett halvt rimligt pris just nu. Men är den tre gånger så bra som en HP Reverb eller Quest 3? Det är ett svårt samtal. PCVR kan vara temperamentsfull i de bästa tiderna (speciellt om du kopplar ihop den med rattar eller flygpinnar och en rörelserigg!)

James Bruce / MakeUseOf

Pimax Crystal slår upp den svårigheten ett snäpp, och trots förstklassig hårdvara är mjukvaran fortfarande buggig, och din upplevelse kommer att skadas av det.

Så vem ska köpa Pimax Crystal? Jag skulle bara rekommendera detta för simracing- eller flygande fans med djupa fickor som är villiga att anstränga sig för att få saker att fungera. Detaljnivån, synfältet och fördjupningen som uppstår när allt fungerar bra är oöverträffad.

För alla andra är Quest 3 ett bättre övergripande köp om du vill ha lite av den söta fristående action och trådlös PCVR. Om du vägrar att ha något med Meta att göra, är antingen Valve Index eller HP Reverb G2 förmodligen din bästa insats för tjudrad VR, men båda är föråldrade vid det här laget. Vi vet att ett nytt Valve-headset, med kodnamnet Deckard, är på gång, som ryktas erbjuda någon form av trådlös streaming. Men det är inte officiellt meddelat, så det är troligen minst sex månader från leverans.

Som sagt, jag tror att Pimax Crystal har en enorm potential. Topphårdvaran, i kombination med eyetracking för foveated rendering, är framtidssäkrad ett tag. Programvarubuggarna kan bearbetas, och jag är övertygad om att förbättringar kommer, tillsammans med olika uppgraderingar. Pimax har redan meddelat de håller på att utveckla en 60G trådlös modul, även om det inte finns något fast leveransdatum i skrivande stund. En modulär design är att applådera, men bara om dessa moduler kommer till stånd.

För Pimax representerar Kristallen en höjdpunkt av prestation. På deras åttaårsjubileum, tror de att de äntligen har uppnått det ursprungliga målet att göra ”ett VR-headset som suddar ut gränsen mellan det verkliga och det virtuella”. Även om det alltid finns förbättringar att göra, och jag skulle ifrågasätta några av designvalen som gjorts för Crystal, råder det ingen tvekan om att den fyller en avancerad nisch för PCVR-sim-entusiaster.

Om du har hårdvaran för att få ut det bästa av det, är Crystal den snyggaste bilden du får i ett PCVR-headset. Men för alla andra finns det bättre alternativ.

Pimax Crystal

Om du har hårdvaran för att få ut det bästa av det, är Crystal den snyggaste bilden du hittar i ett PCVR-headset och en enkel rekommendation för flight-sim- och racingfans. Vissa användare kommer också att hitta en prestandafördel eller användningsfall från den integrerade Tobii eye-tracking. Men för alla andra finns det bättre värdealternativ.