Det idealiska verktyget för samarbete och anteckningar

Företag i dagens snabba, teknikdrivna miljö kräver samarbete i toppklass och programvara för anteckningar för att förbli konkurrenskraftiga.

Från studenter och yrkesverksamma till projektteammedlemmar, ett verktyg som hjälper till med effektiv och effektiv hantering av information är ett måste.

Confluence och OneNote är populära samarbets- och anteckningsverktyg som har funnits ett tag, och de stora användarbaserna de har sinsemellan har gjort dem tillförlitliga och pålitliga alternativ.

Om du har problem med att välja mellan de två, har vi dig täckt. Vår guide erbjuder en omfattande jämförelse som innehåller detaljerna om deras funktioner för att hjälpa dig fatta ett köpbeslut. Välkommen ombord.

Översikt över Microsoft OneNote

Microsoft OneNote är en digital antecknings- och organisationsapp som underlättar personlig produktivitet och teamproduktivitet. Programvaran låter användare skapa, fånga, organisera och dela att-göra-listor, handskrivna anteckningar, idéer, bilder, ljud- och videoinspelningar i en flexibel, sökbar digital anteckningsbok.

OneNote tillhandahåller praktiska funktioner som lösenordsskydd, taggning av anteckningsböcker och integration med andra Microsoft-program som Word och Outlook, vilket gör det enkelt att dela och samarbeta. Det viktigaste är att OneNote har ett mångsidigt och användarvänligt användargränssnitt som gör det känt bland team som måste samarbeta i alla projekt.

Läs också: Appar för att digitalisera dina anteckningar.

Översikt över Confluence

Confluence är ett teamsamarbetsverktyg från Atlassian och är uttryckligen utformat för att hjälpa till med innehållsskapande och informationshantering. Appen tillhandahåller en centraliserad plattform där teammedlemmar kan skapa, dela, organisera, dokumentera och diskutera planer och idéer på en central plats.

Confluences ledande funktioner inkluderar bloggar, wikis och sidor som gör det möjligt för användare att skapa och hantera innehåll samtidigt som varje dokuments historia och sammanhang bevaras.

Verktyget kan enkelt integreras med Trello och Jira, vilket gör arbetsflödesautomatisering och projektledning sömlös. Appen är idealisk för små och stora företag eftersom den hjälper till att effektivisera informationsdelning och gör den lättillgänglig för alla teammedlemmar.

Confluence vs. OneNote: Hur fungerar de?

Hur Confluence fungerar

Confluence underlättar förbättrat lagarbete och samarbete genom att låta medlemmarna dela, spara och organisera innehåll. Användare kan bygga projektplaner, göra anteckningar och skicka in individuella och teamprojektbehov samtidigt, förutom att kunna förbättra feedback genom att lägga till kommentarer.

Dina kommentarer som gruppmedlem är tillgängliga för hela teamet i realtid, och de kan svara därefter. Verktygets molnbaserade arkitektur och användarvänliga gränssnitt säkerställer att hela teamet kan hantera projekt var de än är, oavsett enhet.

Atlassian har gjort det möjligt för användare att integrera Confluence med tredjepartsapplikationer som Jira Align och Jira programvara. Verktyget är också kompatibelt med andra appar från tredje part, vilket innebär att de flesta företagsanvändare sannolikt kommer att upptäcka att verktyget integreras med projekthanteringsverktygen de redan använder. Detta gör det möjligt för användare att effektivisera sin affärsverksamhet, vilket ger deras team möjlighet att samarbeta och arbeta mer effektivt.

Så fungerar OneNote

OneNote underlättar digitalt anteckningar och erbjuder användarna ett centraliserat nav för att spara anteckningar, efterforska och planera relevant information, som de kan använda senare hemma, på kontoret eller i skolan.

Appen erbjuder bärbara datorer som du kan använda på obestämd tid, vilket innebär att du inte längre behöver oroa dig för penna och papper. Men om och när du behöver fysiska anteckningar, gör verktyget det enkelt att skriva ut och distribuera anteckningar eftersom du bara behöver använda sökfunktionen för att hämta nödvändig information så länge du kommer ihåg ett nyckelord, även om du glömt datumet.

OneNote är värd online, vilket innebär att användare alltid kan komma åt det när de är på språng så länge de har en internetanslutning.

Confluence vs. OneNote: Fördelar

Fördelar med att använda Confluence

Confluence kan medföra många förändringar i ditt företag om du alltid hanterar stora projekt som spänner över flera team eller platser. Appen kommer att förbättra din effektivitet genom att introducera följande fördelar:

➡️ Tidsbesparande: Confluence eliminerar den tidskrävande kommunikationen fram och tillbaka eftersom du kan ladda upp dokument där chefer och redaktörer kan indikera nödvändiga ändringar i realtid. Tillgången på färdiga mallar gör att projektdokumentation kan göras snabbt och enkelt, samtidigt som transparens gör det enkelt att hålla schemat.

➡️ Fjärrfunktioner: Teammedlemmar behöver inte resa eller arbeta från den exakta platsen – de kan samarbeta utan att behöva träffas ansikte mot ansikte eftersom de kan synkronisera via Android- och iOS-enheter.

➡️ Centraliserad datalagring: Du kan lagra all din data på ett utrymme, men du kan skapa olika arbetsytor för olika avdelningar. Denna funktion möjliggör enklare samarbete mellan avdelningar.

➡️ Redigering: Du kan använda verktygets sida och filversionsfunktion för att redigera och spara dokument men behålla originalfilen för senare åtkomst, vilket innebär att tidigare versioner alltid är tillgängliga för referens.

➡️ Kommunikation: Projektledare kan göra tillkännagivanden för att adressera omfattande eller anpassade grupper förutom enskilda medlemmar med företagsuppdateringar.

Fördelar med att använda OneNote

OneNote låter användare formatera texter, skapa tabeller eller dra och släppa bilder, förutom att lägga till ljud- och videoinspelningar till anteckningar. Andra fördelar med att använda verktyget inkluderar följande:

➡️ Digitalisering av anteckningar: Appen kan känna igen och konvertera handskrivna anteckningar till text elektroniskt, förutom att möjliggöra skanning av handritade diagram och infogning av dem i anteckningar – fördelaktigt under brainstormingsessioner.

➡️ Anteckningsdelning: Verktyget gör det enkelt att dela anteckningar med andra – de kan visa och redigera dina anteckningar, vilket säkerställer att teammedlemmar kan arbeta och röra sig samtidigt samtidigt som de ger och tar emot feedback.

➡️ Flytta mellan enheter: Programvaran är kompatibel med Windows-, iOS-, Mac- och Android-enheter.

➡️ Säkerhet på hög nivå: OneNote garanterar den högsta säkerheten förknippad med Microsoft med hjälp av användaridentifiering, datakryptering och lösenordsskyddade enskilda bärbara datorer.

➡️ Gratis att använda: Appen är idealisk för användare med en budget eftersom du kan välja mellan gratis- och lågkostnadsversionerna innan du bestämmer dig för premiumversionerna.

➡️ Integreringar: OneNote integreras enkelt med andra Microsoft-produkter vilket gör det möjligt att referera till viktig data utan att byta applikation.

➡️ Enkel dataorganisation: Appen gör det möjligt att skapa individuella anteckningsböcker med hjälp av olika mallar, så dataorganisation blir en bris.

➡️ Mångsidighet: OneNotes mångsidighet gör det möjligt för arbetare att anpassa verktyget för att passa deras behov, oavsett om de arbetar med ett enkelt eller komplext projekt.

Confluence vs. OneNote: Jämförelse

Funktioner

OneNote är uttryckligen utformat för att göra anteckningar och organisera innehåll i digitala anteckningsböcker. Den levereras med viktiga verktyg för formatering – ändra färg, stil eller teckensnitt eller lägga till bilder, video och ljudfiler till text. Dessutom kan du skriva och rita för hand innan du konverterar dina anteckningar till text, förutom att du kan söka efter texter från dina sparade anteckningar. Denna funktion gör det möjligt för användare att dela anteckningsböcker och arbeta samtidigt.

Confluence underlättar en enorm mängd samarbete mellan medlemmar utöver anteckningsförmåga. Användare kan skapa, hantera, lagra och organisera filer och spåra uppgifter och arbetsflöden för teamprojekt. Dessutom tillåter appen användare att manipulera tillgängliga teman, mallar och makron för att skräddarsy innehåll för specifika individuella behov. Confluence har ytterligare avancerade verktyg för att möjliggöra spårning av ändringar, lämna kommentarer och kommunikation förutom åtkomstkontroller, rapporteringsverktyg och revisionsspår.

Prissättning

OneNote är gratis för användare med ett Microsoft-konto men har färre funktioner.

Omvänt är Confluence ett fullt betalt verktyg som kräver en prenumeration men kommer med en gratis provperiod. Den faktiska kostnaden för Confluence bestäms av antalet funktioner du väljer och antalet användare.

Användargränssnitt – lätt att använda

OneNotes användargränssnitt ser mer användarvänligt och lättare att ta sig runt eftersom det liknar en digital anteckningsbok. Huvudskärmen visar en lista med anteckningsböcker, där varje anteckningsbok har avsnitt och sidor som du kan ordna som du vill. Du kan enkelt lägga till bilder, texter och andra former av media som du vill eller organisera dina anteckningar med taggar och etiketter.

Confluences gränssnitt kan vara komplicerat och har en brantare inlärningskurva. Verktyget är öppet för massor av anpassning, med huvudskärmen med en instrumentpanel som du kan använda för att ändra widgets förutom prylar som visar viktig information. Du kan organisera ditt innehåll genom att skapa utrymmen, sidor och bloggar, förutom att lägga till text, bilder, ljud, videor och andra medier till den befintliga texten. Med hjälp av varumärkes- eller teamteman, färger och logotyper kan du anpassa sidor och utrymmen.

Integration

OneNote är en del av Microsoft Office-paketet och fungerar sömlöst med framstående Microsoft-appar som PowerPoint, Excel och Word. Som ett resultat kan du enkelt importera expertartiklar mellan OneNote och de andra apparna. Du kan också dela dina anteckningar via OneDrive och Microsoft Teams, förutom andra tredjepartsappar som IFTTT eller Zapier, som underlättar arbetsflöde och uppgiftsautomatisering.

Confluence integreras enkelt med fler tredjepartsappar än OneNote, med listan bestående av kända appar som Slack, Trello, Jira och Salesforce; som ett resultat är det lättare för team som använder appen att samarbeta effektivt. Confluence-marknaden är full av ytterligare appar och tillägg som du kan installera beroende på dina individuella behov. Några framträdande exempel inkluderar möjligheten att lägga till flödesscheman, diagram eller tankekartor på dina sidor genom att installera relevanta appar. Användare kan ansluta sina appar till populära molnlagringstjänster som Google Drive eller Dropbox.

Prestanda

Confluence är en webbaserad app för anteckningar och samarbete som kräver en internetanslutning. Appens prestanda förbättras eller försämras avsevärt baserat på hastigheten och tillförlitligheten hos din internetanslutning och din dators eller annan enhets minne och processorkraft. Sammanflödet kan vara något långsammare när det gäller att visa innehåll eller ladda sidor än OneNote om din internetanslutning är långsam eller instabil. På baksidan har appen dock mer avancerade verktyg och kan hantera mycket mer innehåll, vilket gör den till ett idealiskt val för organisationer och stora team.

Å andra sidan är OneNote en mindre app som är kompatibel med de flesta datorer, bärbara datorer, smartphones och surfplattor. Du behöver inte för mycket minne eller processorkraft för att köra OneNote, eftersom det fungerar sömlöst med äldre enheter, inklusive mindre kraftfulla enheter. Det mest spännande med att använda OneNote är att du kan använda det utan internetanslutning, vilket innebär att användare kan göra nödvändiga ändringar eller andra ändringar i sina anteckningar när de är på språng i områden med begränsad eller dålig anslutning. Observera dock att appens prestanda när du använder eller lagrar stora medie-anteckningsböcker eller de med fler mediefiler påverkas när den används i områden med dålig internetanslutning.

OneNote vs. Confluence: Användningsfall

Sammanflöde

Europas förstklassiga underhållnings- och kommunikationskläder Himmel har ett team på över 30 000 distansarbetare som är beroende av att leverera originalfilmer och prenumerationsnyheter till en kundbas som överstiger 22 miljoner. Ett så stort team fördelat på 32 avlägsna platser kräver den högsta nivån av samarbete för att fungera effektivt och behålla förtroende och synlighet. Skys mjukvaruutvecklingschef David Grierson avslöjade att företaget använder Atlassians Confluence och indikerade att användningen av appen gjorde det möjligt för dem att bryta ner informationssilos.

Enligt Grierson, förutom spårbarhet, stärkte Confluence sitt grepp om hörbarhet genom att öka synligheten för utveckling istället för att ha saker gömda i silos. För Sky blev införandet av Confluence en spelförändring eftersom appens verktyg inte gav svar, men de visade dem frågorna de behövde ställa och öppnade företagets teammedlemmar för en kultur av öppen kommunikation som aldrig funnits tidigare.

En anteckning

Att använda OneNote har hjälpt internationell bloggare, talare, författare och YouTuber Ståld Hansen utveckla en mycket önskvärd balans mellan arbete och privatliv. Hansen har använt Microsofts produktsvit i minst åtta år och letade alltid efter en ny teknik som skulle förenkla hans liv så att han kunde överge vanan att alltid behöva kolla på sin telefon. Enligt honom upptäckte han att OneNote skapade affärer eftersom det gjorde det möjligt för honom att återta förlorad tid som han nu använder för att relatera till familjen, förbättra arbetskvaliteten och njuta av att titta på ”Star Wars”.

Hansen avslöjar att han använder OneNote dagligen på jobbet för att lägga ut sina idéer, tankar, att göra-listor, mötesanteckningar, uppgifter och whiteboardsessioner på en och samma plats – hans huvudanteckningsbok. Han registrerar varje idé som dyker upp i hans huvud, som han lätt kunde ha glömt. Eftersom han spelar flera roller i sin verksamhet hjälper appen honom att registrera information och hitta den när han söker. För Hansen är OneNote det ultimata verktyget som han anser att alla i en liknande situation bör använda.

Slutgiltiga tankar

OneNote och Confluence är dynamiska antecknings- och samarbetsprogram som erbjuder olika funktioner som du tycker är lämpliga baserat på dina behov och krav. Om du fortfarande är på stängslet, här är vad vi sa.

Välj Confluence när du letar efter en app som:

  • Underlättar samarbete i realtid av projekt och dokument
  • Lagrar data på en enda plats
  • Integrerar redigering, samarbetsskrivande och hantering av bloggar, sidor och wikis
  • Ger en historik över gjorda ändringar

Å andra sidan, välj OneNote om du är intresserad av ett verktyg som erbjuder:

  • Samarbete i realtid gör att flera användare kan arbeta samtidigt
  • Erbjuder valfritt lösenordsskydd
  • Integreras enkelt med Microsoft-verktyg och får åtkomst till flera enheter
  • Den stöder anpassningsbara bärbara datorer förutom att ha en kraftfull sökfunktion

När du jämför Confluence vs. OneNote inser du att det finns en tunn linje som skiljer antecknings- och samarbetsverktygen åt. Det ”bästa verktyget” beror därför på dina behov. Välj OneNote om du har en budget eller Confluence om du inte har något emot att spendera pengar för att få tillgång till premiumfunktioner.

Kolla sedan in den detaljerade artikeln om Confluence Vs. SharePoint.