Det här är inte AR, men det är coolt

Spread the love

Nyckel takeaways

 • Xreal Air 2-glasögonen erbjuder en högkvalitativ bärbar HD-skärm som kan bäras hela dagen och även levereras med receptbelagda linsinsatser om det behövs.
 • Den trådlösa överföringen och AR-funktionerna hos Xreal Beam-tillbehöret är knappt funktionella, vilket gör det till en undermålig mediaspelare med begränsade appalternativ.
 • Medan Xreal Air 2-glasögonen utmärker sig i visuell kvalitet, ger de inte ett övertygande användningsfall för förstärkt verklighet och saknar förmågan att interagera med den verkliga världen som äkta AR-glasögon.

Xreal (tidigare Nreal) Air 2 är ett par lättviktsglasögon med en liten HD mini-OLED-skärm i linsen. Utan datorkraft och bara grundläggande 3DOF-rörelsesensorer som behöver ett valfritt tillbehör att dra nytta av, är det svårt att kalla denna Augmented Reality av något slag. Men vad de erbjuder – en bärbar display som kan bäras hela dagen – är utmärkt kvalitet. Ditt enda problem kommer att vara att hitta ett faktiskt användningsfall för dem.

XREAL Air 2

Xreal Air 2-glasögonen erbjuder en bärbar HD-skärm som du kan använda hela dagen, med receptbelagda insatser om det behövs. Medan trådbundet läge fungerar felfritt, fungerar Beam-tillbehöret för trådlös överföring och AR-funktioner knappt. Det bredare problemet är att de fortfarande inte har något övertygande användningsfall.

Märke Xreal (tidigare Nreal)

Högtalare Inbyggda öppna öron

Vikt 72 g (2,54 oz)

Uppdateringshastighet 120Hz

Upplösning 1080p HD

Synfält 46°

Anslutning USB-C (eller trådlöst med Xreal Beam-tillbehöret)

Sensorer 3DOF rörelsesensor

Fördelar

 • HD-skärmar av hög kvalitet med ljusa, livfulla färger
 • Synlig i dagsljus, med ljusstyrka och mörkläggningsskärm för att passa andra miljöer efter behov
 • Receptbelagda linsinsatser
 • Perfekt som en bärbar bildskärm för trådbundna USB-C AltDP-kompatibla enheter, som Steam Deck

Nackdelar

 • Xreal Beam är en undermålig mediaspelare med bara ett fåtal appar
 • Trådlös casting fungerar knappt
 • Det finns inga riktiga ”AR”-upplevelser här
 • Nebula-appen fungerar knappt

Augmented Reality? Inte riktigt

Xreal Air 2 marknadsförs som AR-glasögon, men jag tycker att det är viktigt att vara tydlig i våra definitioner här. Meta Quest 3 (eller den kommande Apple Vision Pro), med dess förmåga att skanna din omgivning, integrera möbler i spelet och bibehålla positionen för objekt du placerar i den utökade miljön, är vad de flesta människor skulle betrakta som utökad eller blandad verklighet. De virtuella upplevelserna interagerar med din verkliga värld. Du kan lägga ett virtuellt pussel på ditt köksbord, gå därifrån och återvända till det fortfarande på ditt bord.

Relaterad Meta Quest 3-recension: Introduktion av den blandade verklighetens magi Även om de utlovade funktionerna inte riktigt är där än, är det vi har en magisk glimt och en förskjutning bort från isoleringen av typiska VR-upplevelser

Xreal Air 2 påminner mer om att ta bort bakgrundsbelysningen från din skrivbordsskärm och sedan limma fast den i ansiktet. Det kommer inte att skanna din omgivning, det kommer inte att interagera med dina möbler. Det finns inga kameror. Det är bara en uppsättning bärbara bildskärmar fastspända i ditt ansikte. Nu, missförstå mig inte: det är väldigt bra på att vara det. Den har en hög pixeltäthet med ett synfält som är likvärdigt med en stationär bildskärm och ger tillräckligt bra klarhet för att skriva, spela på eller titta på media. Det är bara inte att ”förstärka verkligheten” på något meningsfullt sätt.

Den visuella kvaliteten är superb

På en teknisk nivå använder Xreal Air 2 två 0,55-tums mini-OLED-skärmar monterade i toppen för att projicera nedåt på linserna. Detta resulterar i ett maximalt synfält på 46 grader. Det låter lågt jämfört med ett VR-headset (som vanligtvis är 90-120 grader), men det är jämförbart med att sitta några meter från en 27-tums skrivbordsskärm, och det är så bra som det behöver vara. Det här är inte utformat för att erbjuda en uppslukande upplevelse med full surround.

James Bruce / MakeUseOf

Även i full passthrough-läge, i genomsnittlig belysning, fann jag att färgerna var levande och exakta. Naturligtvis, eftersom svart inte kan projiceras, kommer det att ses som genomskinligt beroende på din omgivning. Så den exakta kvaliteten på allt mörkt kommer att variera. En vippströmbrytare på den högra ramarmen låter dig dämpa eller göra skärmen ljusare, så opaciteten för vitt och färger kan justeras från nästan helt ogenomskinlig till knappt synlig. Om du inte rör dig och inte behöver den yttre visionen kan du fästa det medföljande mörkläggningsskyddet för bästa bildkvalitet. Med detta på är svarta nivåer fantastiska.

till skillnad från Rokid Max, som jag kände tillsatte en mörk faner över allt för att skärmen överhuvudtaget skulle synas, märks knappt den mörkare effekten av linserna på Xreal Air 2. Xreal hävdar att upp till 500 nits ljusstyrka är möjlig, vilket sannolikt bidrar till detta.

  Vad är domänförökning? [+ 6 Tools to Track]

James Bruce / MakeUseOf

Jag kunde glatt gå runt och utföra mina dagliga sysslor medan jag hade dessa på mig, om än med en distinkt känsla av att jag levde i ett avsnitt av Black Mirror.

Som en sidonotering stöder Xreal Air 2 3D-SBS-format genom att hålla ner +-sidan av ljusstyrkevipparen. Detta kommer då att få dem att acceptera ett 3840 x 1080 bildformat så att du kan skicka in två full HD-skärmar (en för varje öga). Du måste dock bråka med inställningarna för bildförhållande för att tvinga den att sträcka ut bilden till dubbelt så bred som den skulle vara, så att grundläggande mediaspelare och rampackade format utesluts. Det är inte idealiskt, så jag skulle inte rekommendera Xreal Air 2 specifikt för fans av 3D-innehåll.

Design: Du kommer fortfarande att se löjlig ut

Xreal Air 2 ser ut som ett par stora solglasögon, och det finns väldigt lite som ger bort det faktum att de faktiskt innehåller vissa andra skärmar än något tjockare än vanliga bågar och armar. Jag fick ett par i sportigt rött, men svart finns också.

Huruvida du kan dra av dig att bära dessa offentligt utan att bli ondskefullt hånad är en annan sak. Jag har alltid varit stolt över min sons ärlighet: ”Du ser helt löjlig ut”, utbrast han. Jag antar att rött inte är min färg.

James Bruce / MakeUseOf

På bara 72 g (2,54 oz) är de lätta och ergonomiska och bör inte orsaka några komfortproblem på näsan. En hård väska medföljer för att hålla dem säkra under resan, samt en flätad USB-C-kabel med en 90-graders vinkel så att kabeln faller ner.

Tre former av nosskyddsfästen ingår, så du bör kunna hitta en som passar dig. Näsdynans material är mjukt och jag kunde bära dem under längre perioder utan problem. Men det finns en ganska liten sweet spot, och jag kom på mig själv att behöva pilla mycket med vinklarna för att få en helskärm synlig utan att kanterna blir suddiga.

James Bruce / MakeUseOf

Även mörkläggningsskärmar medföljer, som gör att du kan blockera allt inkommande ljus om du skulle behöva djupare svartnivåer. Naturligtvis kommer du fortfarande att ha ljus från utanför ramarna, så detta motsvarar inte ett VR-headset med ett ljusblockerande ansiktsgränssnitt.

Till skillnad från vissa personliga bioskärmar som Goovis G3 Max, har Xreal Air 2 ingen dioptrijustering. Det beror på att dessa är designade för att bäras hela tiden, så du måste fortfarande se omvärlden. En personlig bioskärm låter dig bara justera för att se skärmen direkt framför dig. Om du behöver använda glasögon måste du köpa några receptbelagda linser för cirka 100 USD. Jag gjorde detta, och de passar tillräckligt enkelt in, även om de är lite mindre än mina vanliga linser, så mer av min periferi blir suddig.

James Bruce / MakeUseOf

Medan jag väntade på att mina receptbelagda linser skulle komma, använde jag Xreal Air 2 över toppen av mina vanliga (slimline) glasögon, men de satt inte riktigt på mina öron. Visuellt var dock skärmen och displayerna funktionella. Så om du bara ska använda dessa när du sitter ner, kanske du till och med kan hålla ut de receptbelagda linserna.

Förutom skärmarna och de små högtalarna finns det ingen annan komplex elektronik inuti Xreal Air 2, inte ens ett batteri. Det betyder att den måste anslutas med USB-C-kabeln för att kunna göra något. Det finns dock en 3DOF-rörelsesensor, så att när den är ansluten till en kompatibel källa (vanligtvis Beam), kommer den att kunna känna av ditt huvuds rotation.

Xreal Beam är en trådlös adapter

Xreal Beam är en trådlös adapter och batteripaket, och den lägger till en del intressant AR-funktionalitet. Men det är viktigt att förstå exakt vad det är – och inte är det.

Xreal Beam är inte en fristående mediaspelare av någon definition. Den har Amazon Prime, Netflix och en lokal filwebbläsare vid tidpunkten för granskning, men inte mycket annat. Det finns ingen Google Play eller ens en tredjeparts App Store (även om vissa användare har lyckats med sidladdning). Om du vill ha en bärbar mediaspelare så att du inte behöver casta från en smartphone, leta någon annanstans.

Men Beam erbjuder två viktiga funktioner. Till att börja med är Beam en strömkälla för glasögonen. Utan det behöver du en ingångskälla som också ger ström via USB-C-anslutningen. Men Xreal Beam låter dig också casta trådlöst över AirPlay eller Miracast, så du behöver inte vara tjudrad. Ha bara Beam diskret i fickan så kan den ta emot en videosignal trådlöst från ditt skrivbord (inbyggt i både Windows eller Mac) eller smartphone.

  Hur snabbar du upp och säkrar din webbplats med Cloudflare?

James Bruce / MakeUseOf

Den palmstora Xreal Beam påminner om original-iPoden med sin centrala klickhjulsdesign, som gör att du kan navigera i gränssnittet utan en separat fjärrkontroll. Det finns också en rörelsesensor inuti, så att du kan vifta runt den för att fungera som en pekare i filappen. Det är uppenbart att det finns en hel del potential här, och det är kanske bara en fråga om att skaffa mer programvara eller öppna systemet officiellt.

På ena sidan av enheten finns en blå volymknapp (håll nere för att stänga av), medan en strömknapp sitter på ovansidan och en röd lägesomkopplarknapp är till vänster. Den övre delen av enheten och strömbrytaren sitter på en infälld metallstång omgiven av ett nät. Detta är ett utblås för den interna fläkten, som startar efter en halvtimmes streaming.

James Bruce / MakeUseOf

Förvirrande nog finns det två USB-C-portar på enhetens undersida. Den ena laddar Beam och den andra ansluts till Xreal Air 2-glasögonen. Det betyder att du kan ladda och använda Beam samtidigt eller använda den som en mellanliggande enhet för att lägga till några AR-funktioner till din ingångskälla. Men portarna är inte utbytbara; glasögonen måste vara anslutna till höger sida och laddaren eller ingångskällan går till vänster.

Med en vikt på 153 g (5,4 oz) väger Beam inte mer än en liten telefon och passar gärna i fickan. Det mesta av denna vikt kommer från batteriet, som bör hålla i upp till 3,5 timmar – tillräckligt för att se även de mest episka Sagan om ringen-filmerna.

Xreal Beam ”AR”-funktioner är mestadels en gimmick

Xreal Beam lägger också till några AR-funktioner till Xreal Air 2, inklusive möjligheten att låsa innehåll till en plats och justera visningsplatsen.

Tre visningslägen stöds när den är ansluten till Beam: Smooth Follow, med skärmen centrerad och följer huvudrörelsen med en liten fördröjning; Body Anchor, där bilden är låst till en specifik plats, och försvinner om du rör på huvudet; och Sideview, som krymper skärmen och flyttar den till ett mindre påträngande hörn av din syn. Du måste använda ett av dessa visningslägen. Det inbyggda alternativet att ha skärmen i full storlek just låst till din mittpunkt är inte längre tillgänglig när den är ansluten via Beam.

Body Anchor tar dig närmast en verklig AR-upplevelse, men med hjälp av en 3DOF (tre frihetsgrader, eller endast rotation) rörelsesensor inbyggd i glasögonen. Det betyder att du inte kan placera din skärm i en virtuell miljö utan i en specifik vinkel runt ditt huvud. Om du till exempel placerar den över din vänstra axel och sedan går iväg någonstans, kommer den fortfarande att sitta över din vänstra axel. 6DOF AR-system skulle placera din skärm på en specifik plats; du skulle behöva flytta tillbaka till den platsen i ditt fysiska utrymme för att se displayen igen.

Jag tyckte inte att något av de tre AR-lägena var särskilt användbart.

Att låsa skärmen på en 3DOF-plats möjliggör inte rumslig beräkning på samma sätt som Quest 3 eller Apple Vision Pro gör; illusionen fungerar bara om du sitter still vid ett skrivbord, och varför skulle du vilja placera den någon annanstans än framför dig? Det är inte så att du kan ha flera skärmar och omge dig med dem.

Jag upptäckte att Smooth Follow-läget inte skulle visa hela mitt skrivbord, så jag var tvungen att skanna runt mer för att se kanterna. Jag tyckte också att den smidiga delen av läget uppriktigt sagt var irriterande, eftersom jag väntade en stund på att skärmen skulle komma ikapp.

Sidovyn var för liten för att vara användbar; du skulle behöva ett heads-up-display-gränssnitt speciellt utformat för detta. Om du gillar idén att ha en YouTube-video i storleken på din tumme, kanske du kommer att gilla det här läget.

Apple AirPlay fungerar, men YouTube bryter allt

Den goda nyheten är att casting via inbyggt AirPlay till Xreal Beam fungerar utmärkt, och om du ville gå med medan du doomscrolling Reddit med handen i fickan så kan du absolut. Jag kan med säkerhet säga att jag såg nästan 52 % mindre zombie-lik ut när jag gick nerför gatan på det här sättet. Sluta bli överkörd av bilar för att du inte letar vart du ska!

James Bruce / MakeUseOf

Tyvärr, om dina planer på en iPhone innebär att du öppnar YouTube, kanske du vill tänka om. Så snart jag öppnade appen spelade den som standard upp den första videon på hemsidan. När jag tog upp min iPhone för att välja en annan video startade Xreal Beam tillbaka till startskärmen. Trots att YouTube-appen hävdade att den castade den valda videon till enheten via AirPlay, så var den definitivt inte det. När du stänger YouTube-appen och återansluter AirPlay åtgärdas det, men sedan upprepas samma problem när du öppnar YouTube igen. Så se det som ett lotteri, så kanske du kommer att njuta av den slumpmässiga videon den visar dig.

  12 bästa zombiespel för att testa dina överlevnadsförmåga [2023]

Ett annat problem visade sig vid det här laget: det var alldeles för tyst, även på full volym. Jag kunde knappt höra det i mitt tysta kök; Jag kan inte tänka mig att försöka lyssna på det här på gatorna eller i trafiken med kollektivtrafik.

Android Streaming är inte mycket bättre

Jag hade hoppats att med Beam som en Android-enhet skulle casting från en Android-telefon bli mer framgångsrik. Ingen sådan lycka. Jag provade två enheter: en äldre Ulefone 18T och en nyare Tecno Phantom V hopfällbar. Xreal Beam dök inte upp i listan över gjutbara enheter på Ulefone förrän jag hittade en användbar YouTube-video, som nämnde att man måste fördjupa sig i inställningarna, klicka på menyn med tre punkter och aktivera Wireless Desktop Display. Sedan dök det upp i listan och allt fungerade bra, om än med en märkbar fördröjning. Castningsalternativen för Tecno Phantom V visade ingen sådan inställning, och den vägrade överhuvudtaget att erkänna existensen av Beam.

Sammantaget var min erfarenhet av att casta trådlöst från vilken smartphone som helst ganska underväldigande. Med det menar jag att det inte riktigt fungerade eller erbjöd en undermålig upplevelse. Det bredare problemet är att användningen av trådlös casting för ditt allmänna telefonanvändargränssnitt känns som en icke-startare. Det finns ingen markör eller ett sätt att navigera utan att titta tillbaka på telefonens skärm, så förutom att strömma inbyggd video eller tanklöst rullning (du behöver fortfarande tummen på skärmen), finns det inte mycket av ett äkta användningsfall här.

Kabelspegling är där Xreal Air 2 lyser

Du har några alternativ för att spegla din enhet med en kabel.

Den första är att använda en direkt USB-C-anslutning direkt in i Xreal Air 2-glasögonen. Detta är bara möjligt om din enhet har stöd för Alt-DP-läge och försörjer ström. Jag provade ett SteamDeck, som fungerade fantastiskt för detta. Nintendo Switch gör det inte och måste dockas med en HDMI-adapter.

Den trådbundna anslutningen innebär noll latens, men du förlorar också all konfiguration för skärmen som erbjuds av Xreal Beam. Skärmen kommer att vara låst i mitten och i full storlek. Du kan justera ljusstyrkan eller stänga av displayen från knapparna på glasögonen, men det är den enda justeringen du får.

Det andra trådbundna alternativet är att använda Xreal Beam som mellanhand. Genom att använda en USB-C till USB-C eller HDMI till USB-C-adapter i Beam kan du använda alla de konfigurerbara AR-skärmalternativen som erbjuds där – till exempel låsa skärmen i hörnet av din syn.

Nebula-appen erbjuder mer AR (förmodligen)

Xreal Nebula-appen erbjuder AR-upplevelser över en trådbunden anslutning med Xreals egen SDK, med ett urval av Android-enheter som stöds. Tyvärr stöds ingen av de jag äger.

Det finns också en betaversion för macOS, så jag försökte det…och det fungerade inte heller. En Windows-version är under arbete men inte tillgänglig i skrivande stund.

Så jag skulle gärna berätta om alla AR-appar som görs möjliga genom att använda Nebula-appen, men jag är rädd att jag inte har den minsta aning. Överflödet av enstjärniga betyg på appbutikens sida skulle tyda på att även när det fungerar är upplevelsen undermålig, så jag tvivlar på att jag saknar mycket.

Ska du köpa Xreal Air 2? Kanske

Det finns några övertygande skäl att köpa Xreal Air 2, men det är fortfarande en djupt defekt produkt på andra sätt.

Min erfarenhet av att casta trådlöst från en smartphone med Beam var till stor del en katastrof. Det fungerade antingen, knappt, på Android, eller de flesta fungerade bra på iPhone men kraschade när du öppnade YouTube. Hur som helst behöver du fortfarande din telefon i handen för att styra den.

James Bruce / MakeUseOf

I teorin skulle Xreal Air 2 vara bra för en bärbar bioupplevelse. Men det är sviket av det faktum att Xreal Beam egentligen inte är en mediaspelare, så den måste fortfarande paras ihop med en smartphone eller annan utmatningsenhet.

Som sagt, när det gäller den nuvarande skörden av ”pseudo-AR-skärm framför dina ögon”-glasögon är Xreal Air 2-glasögonen en vinnare. Bilden är kristallklar i HD, tillräckligt ljus för att användas i dagsljus, och med valfria linser för de av oss med mindre-än-perfekt syn, så att du kan bära dem hela dagen. Det förutsätter att du har en kompatibel utenhet och en övertygande anledning att använda dessa, vilket verkar vara den största stötestenen.

Resultatet är fantastiskt – men vad exakt vill du lägga in?

XREAL Air 2

Xreal Air 2-glasögonen erbjuder en bärbar HD-skärm som du kan använda hela dagen, med receptbelagda insatser om det behövs. Medan trådbundet läge fungerar felfritt, fungerar Beam-tillbehöret för trådlös överföring och AR-funktioner knappt. Det bredare problemet är att de fortfarande inte har något övertygande användningsfall.