Denna nya lag kommer att göra det enklare att veta vilka digitala tillgångar du verkligen äger

När vi gled in i en livsstil där vi bytte ut våra DVD-skivor mot strömningstjänster, tog vi säkerheten med fysiska medier för givet. Nu upptäcker vi plötsligt att serier och filmer oväntat försvinner från våra betalda strömningsplattformar, och i värsta fall tas medier bort som vi trodde att vi ”ägde” för all framtid. En ny lag i Kalifornien har som mål att skydda konsumenter mot vilseledande försäljning av filmer, spel, böcker och andra digitala produkter. Denna lag är särskilt viktig i en tid där digitala tillgångar kan utsättas för plötsliga ändringar och borttagningar, vilket reser frågor om ägande och kontroll över vår digitala media.

Kalifornien breddar skyddet mot falsk marknadsföring

Enligt Kaliforniens Digital Democracy-databas, benämns lagen AB 2426: Konsumentskydd: falsk reklam: digitala varor, och den utökar den befintliga lagstiftningen som förbjuder falsk marknadsföring. Här följer ett utdrag ur lagen:

”Denna lag skulle, med vissa undantag, dessutom förbjuda en säljare av en digital vara att annonsera eller erbjuda en digital vara till en köpare med termer som köpa, inköp, eller andra begrepp som en rimlig person skulle uppfatta som att ge en obegränsad äganderätt till den digitala varan, eller i kombination med ett alternativ för en tidsbegränsad uthyrning, om inte säljaren vid varje transaktion erhåller en bekräftelse från köparen, eller om säljaren innan genomförandet av varje transaktion, ger ett tydligt och framträdande uttalande i enlighet med specifika krav.”

Med andra ord, får inte företag som Apple eller Amazon använda ord som ”köp” eller ”inköp” för en film, TV-serie eller e-bok om den digitala varan senare kan tas bort från ditt bibliotek. Kalifornien anser numera att detta inte bara är vilseledande, utan också olagligt.

Enligt den nya lagen måste klargöranden kring köp vara transparenta och uttryckliga – inte dolda i komplicerade användarvillkor.

En tillbakablick på medier som försvinner

Digitala köp som snabbt försvinner är inte något nytt. År 2021 kritiserades Apple för att ha annonserat iTunes-filmer som produkter man kunde ”köpa”, trots att det rent tekniskt fanns en möjlighet att dessa filmer kunde tas bort från ens bibliotek vid ett senare tillfälle.

Nyligen hamnade spelutvecklaren Ubisoft i trångmål i april efter att ha återkallat licenser för ett av deras spel som användare redan hade köpt. Även om dessa köpare ska ha fått återbetalning, belyser förlusten flyktigheten hos digitala tillgångar. Ibland handlar det inte bara om pengarna; man behöver veta vad man faktiskt får och hur länge man får det.

Vad AB 2426 betyder för vår digitala framtid

Den kaliforniska lagen kräver att företag informerar konsumenterna om huruvida det de faktiskt köper är en temporär licens för digital media. Även om det för närvarande bara är en lag på delstatsnivå, är Kalifornien hemvist för en stor del av underhållningsindustrin. Jag kan ha fel, men jag tror att om strömningsleverantörer gör ändringar i sina system och användargränssnitt, kommer dessa ändringar att appliceras i hela USA och inte enbart anpassas för kalifornier. Det finns också god chans att andra delstater kommer att följa efter och att detta kommer att bli den nya standarden.

Det finns många anledningar att föredra fysiska medier framför digitala, men faktum är att det alltid finns en risk att förlora saker. Jag har nog repat några DVD-skivor så att de blivit obrukbara. Men i det fallet hade jag full kontroll över den förlusten. I denna nya tid av köp och försäljning av digitala varor, är det avgörande att vi som konsumenter är medvetna om vad som egentligen omfattas av våra juridiska rättigheter.

Sammanfattning: Kaliforniens nya lag AB 2426, som rör konsumentskydd och falsk reklam, syftar till att skydda konsumenter mot vilseledande försäljning av digitala varor. Lagen säkerställer att säljare tydligt informerar sina kunder om vad de köper, vilket kan vara en temporär licens snarare än ett faktiskt ägande. Detta kan komma att förändra hur företag marknadsför och säljer sina digitala produkter, inte bara i Kalifornien, utan potentiellt även i övriga USA.