Den praktiska guiden till varje Cherry MX-switchtyp

Viktiga takeaways

  • Cherry MX erbjuder ett brett utbud av switchar, alla med sina egna egenskaper och funktioner, inklusive linjära, taktila, klickbara och tysta alternativ.
  • De populära Cherry MX Red, Blue och Brown switcharna är välkända, men det finns många andra alternativ tillgängliga för att passa olika preferenser och syften.
  • Den rätta Cherry MX-switchen för dig beror på dina personliga preferenser och avsedd användning, oavsett om du behöver mjuka knapptryckningar för spel, taktil återkoppling för att skriva eller tystare switchar för en brusfri upplevelse.

Cherry är ett av de mest ikoniska namnen inom mekaniska tangentbord, och dess Cherry MX Red, Blue och Brown switchar finns på otaliga tangentbord.

Men visste du att röd, blå och brun inte är de enda växlarna Cherry gör? Även om dessa är standardbrytarna, gör Cherry massor av växlar som täcker linjära, taktila, klickiga och tysta, alla med olika namn (men alla färger, sinne).

Så här är varje Cherry MX-switch förklarad i detalj och varför du kanske vill använda var och en.

Varje Cherry MX Switch jämfört

Innan du går in i detaljerade beskrivningar av varje Cherry MX-switch, här är en praktisk jämförelsetabell för switchar för att komma igång:

Växla

Aktiveringskraft

Resa

Respons

Egenskaper

Cherry MX Svart

60 g

2 mm aktivering, 4 mm botten

Linjär

Tung, smidig switch som är bra för spel

Cherry MX Röd

45g

2 mm aktivering, 4 mm botten

Linjär

Lätt, snabb omkopplare perfekt för spel

Cherry MX Brun

55g

2 mm aktivering, 4 mm botten

Taktil bula

Lätt taktil feedback, bra för att skriva

Cherry MX Blå

50 g

2,2 mm aktivering, 4 mm botten

Taktil bula, hörbart klick

Bra taktil och hörbar feedback för att skriva

Cherry MX Clear

65g

2 mm aktivering, 4 mm botten

Taktil bula

Styvare taktil switch, mer uttalad bula

Cherry MX Green

80 g

2,2 mm aktivering, 4 mm botten

Taktil bula, hörbart klick

Mycket styv, motståndskraftig känsla, hörbart klick

Cherry MX Vit

60 g

2,2 mm aktivering, 4 mm botten

Taktil bula, hörbart klick

Lättare än gröna, hörbart klick

Cherry MX Grå

80 g

2 mm aktivering, 4 mm botten

Taktil bula, dämpad

Taktil, tystare strömbrytare

Cherry MX Speed ​​Silver

45g

1,2 mm aktivering, 3,4 mm botten

Linjär

Mycket snabb aktivering bra för spel

Cherry MX Silent Red

45g

2 mm aktivering, 4 mm botten

Linjär, dämpad

Linjär, tystare strömbrytare

Cherry MX Silent Black

60 g

2 mm aktivering, 4 mm botten

Linjär, dämpad

Linjär, tyngre, tystare strömbrytare

Bildkredit: Gavin Phillips/MakeUseOf

Cherry MX Svart

Cherrys röda, blå och bruna omkopplare är de mest kända, men visste du att Cherry MX Black är dess äldsta mekaniska tangentbordsomkopplare? Cherry MX Black utvecklades först 1984 och är en tung linjär strömbrytare med en aktiveringskraft på 60 g och 2 mm aktiveringsväg.

Det betyder en annan skriv- och spelupplevelse än de flesta förväntar sig, vilket kräver mer kraft för att göra en knapptryckning. Men eftersom de är linjära omkopplare (utan en taktil bula eller klickande återkoppling), är omkopplarens rörelse fortfarande ganska jämn.

Ändå, på grund av den extra vikten, kan Cherry MX Black-omkopplare bli lite tröttsamma under långa skrivande och spelsessioner. Den extra kraften blir märkbar efter ett tag.

Cherry MX Black Clear Top

Vill du ha något lite tyngre och lite mer unikt? Cherry MX Black Clear-Top är vad du vill ha, med en aktiveringskraft på 63,5 g och 2,0 mm aktiveringsväg. Efter att ha använt båda switcharna är skillnaden inte särskilt märkbar, det måste sägas.

Cherry MX Röd

Bildkredit: Gavin Phillips/MakeUseOf

Cherry släppte sin ikoniska röda switch 2008, och blev snabbt den bästa switchen för maskinskrivare och spelare över hela världen. Cherry MX Red switch är baserad på Cherry MX Black. Det är en linjär omkopplare men har en mycket lättare aktiveringskraft på 45 g och 2 mm aktiveringsrörelse, vilket gör den bättre lämpad för längre skriv- och spelsessioner.

Bilden ovan visar de ursprungliga Cherry MX Red-omkopplarna tillsammans med Cherry MX Silent Red-omkopplarna (nederst).

Cherry MX Brun

Det första mekaniska tangentbordet jag någonsin ägt använde Cherry MX Brown-switchar, och de är ett annat av Cherrys mest populära switchalternativ.

Cherry MX Brown-omkopplare har en taktil bula som visar när nyckeln är aktiverad, vilket ger dig fysisk feedback medan du skriver. Den taktila stöten är inte densamma som det hörbara klickljudet du får med Cherry MX Blue (mer om dessa härnäst), och för många människor är det den perfekta balansen mellan mjuka linjära och brusklickar.

Cherry MX Brown-omkopplarna har en aktiveringskraft på 55 g och 2 mm aktiveringsrörelse, vilket gör dem utmärkta för att skriva, men de rekommenderas inte alltid för spel. Som sagt, jag använde dem i flera år, men jag spelar inte så mycket konkurrenskraftiga onlinetitlar (som CS:GO, Overwatch, etc.).

Cherry MX Blå

Bildkredit: Gavin Phillips/MakeUseOf

Det tredje stiftet av Cherrys mest välkända strömbrytare, Cherry MX Blue, är den bullriga, klickiga strömbrytaren som kommer att få dina kollegor eller nära och kära att bli galna. Men de låter bra när du skriver iväg, och det hörbara klicket, tillsammans med den taktila stöten, ger en utmärkt skrivupplevelse.

Cherry MX Blue-omkopplarna är något lättare än Cherry MX Brown på 50 g med 2,2 mm aktiveringsväg.

Cherry MX Clear

De taktila Cherry MX Clear-omkopplarna är tjockare, tyngre än de flesta andra (men inte alla!) Cherry-omkopplare, med en aktiveringskraft på 65 g och 2 mm aktiveringsväg.

Tyngre switchar kan bli lite tröttsamma att använda med tiden, så de rekommenderas vanligtvis inte för långa skrivande eller spelsessioner. Cherry MX Clear-omkopplarna kommer dock med en något mer uttalad bula än Cherry MX Brown, vilket kan tilltala dem som vill ha lite mer feedback utan att köpa en klickknapp.

Cherry MX Green

Cherry MX Clear är tung, men de klickiga Cherry MX Green switcharna är de tyngsta switcharna som Cherry gör. Dessa omkopplare med styv känsla kräver 80 g aktiveringskraft och har 2,2 mm aktiveringsrörelse, vilket kombineras för en mycket motståndskraftig switchupplevelse.

Det är ärligt talat väldigt svårt att rekommendera Cherry MX Green-switcharna till någonting. Deras totala nivå av kraft och motstånd gör att dina fingrar och händer blir trötta snabbt, och jag kämpar för att se varför du skulle använda dem för dagliga uppgifter över enklare och mer användarvänliga växlar.

Cherry MX Vit

Bildkredit: Gavin Phillips/MakeUseOf

Älskar de klickiga omkopplarna men vill du inte trötta ut händerna? Cherry MX White-omkopplarna 60 g aktiveringskraft och 2,2 mm aktiveringsrörelse är ett utmärkt alternativ till både de gröna och blå omkopplarna.

Med en något tyngre aktiveringskraft än Cherry MX Blue (50g vs. 60g), är Cherry MX White-omkopplarna ganska praktiska för dem som gillar att skriva med kraft och vill ha det hörbara klicket och den taktila stöten.

Cherry MX Grå

Cherry MX Grey-omkopplaren har en taktil bula för att ge skrivfeedback, liknande de populära Browns. Men Grey har en mycket högre aktiveringskraft på 80g, vilket ger den en styvare, mer motståndskraftig känsla än Browns (och liknar mer en MX Green i egenskaper).

Dessutom innehåller Grey brusdämpande kuddar för att avsevärt minska knapptryckningsljudet. Så det här är en bra taktil switch om du vill ha lite mer kraft, tillsammans med en tystare skrivupplevelse.

Cherry MX Speed ​​Silver

Som namnet antyder handlar Cherry MX Speed ​​Silver om hastighet. Den har en ultralätt 1,2 mm aktivering, med en ännu lättare aktiveringskraft på bara 40g. Detta möjliggör extremt snabba knapptryckningar, vilket är perfekt för snabba spel.

Den mycket lätta aktiveringskraften betyder dock att du sannolikt kommer att få fler oavsiktliga knapptryckningar – en avvägning för hastigheten. Men om du vill ha en av de snabbaste mekaniska strömbrytarna som finns, levererar Speed ​​Silver.

Cherry MX Silent Red

Cherry MX Silent Red är en tystare version av den populära röda switchen. Den använder samma lätta linjära kraft på 45 g men har integrerade brusreducerande kuddar för att avsevärt dämpa buller på både nedåtgående och uppåtgående.

Om du gillar linjära switchar för spel eller skrivning men vill ha en dämpad, tystare ljudprofil, är Silent Reds ett utmärkt val. Du får samma smidiga, snabba känsla som klassiska Reds utan lika mycket brus. Kolla in skillnaden mellan en vanlig Cherry MX Red och Cherry MX Silent Red nedan.

Du kan se hur den tysta mekaniska tangentbordsomkopplaren är tystare än sin vanliga motsvarighet.

Cherry MX Silent Black

I likhet med Silent Reds tar Silent Blacks den 60g linjära Black-omkopplaren och lägger till brusdämpande kuddar för att minska brus. Så du får samma jämna, relativt styva linjära rörelse men med mindre ljud som genereras.

Vilken Cherry MX Switch kommer du att använda?

Du har läst listan. Du har kollat ​​specifikationerna. Cherrys switchfärger avmystifieras. Frågan är bara vilken Cherry MX-switch kommer du att välja för ditt nästa mekaniska tangentbord? Med över ett dussin olika brytartyper som täcker linjära, taktila, klickiga, tysta och hastighetsvarianter, erbjuder Cherry MX ett omfattande utbud av mekaniska brytaralternativ. Den rätta Cherry MX-switchen för dig beror på personliga preferenser och avsedd användning.

Linjära omkopplare som de röda och svarta ger mjuka, oavbrutna knapptryckningar perfekta för spel och snabbt skrivande. Taktila bump-brytare som Browns och Clears ger taktil feedback idealisk för att skriva. Klickiga omkopplare som Blues och Greens lägger till hörbara klick till den taktila stöten för maskinskrivare som gillar den akustiska feedbacken. Tysta alternativ som Silent Reds dämpar brus för en tystare upplevelse. Speed ​​Silver ger extremt snabb aktivering för spel.

Även om häftklamrar som Cherry MX Red, Blue och Brown kan vara de mest populära, avslöjar du djupare omkopplare som passar alla smaker och krav. Oavsett dina behov kommer en Cherry MX-switch sannolikt att ge dig den perfekta skriv-, spel- och allmänna användarupplevelsen.