Den bästa gratis programvaran för musikproduktion för nybörjare

Viktiga takeaways

  • Waveform Free 12 är ett funktionsspäckat stycke musikproduktionsprogramvara med ett förbättrat gränssnitt och obegränsat med tredjeparts plugins.
  • GarageBand är nybörjarvänlig programvara för musikskapande på Mac med kraftfulla funktioner och enkel integrering mellan Apple-enheter.
  • Audacity är en mångsidig ljudredigerare och produktionsprogramvara med löpande uppdateringar, Muse Hub-integration och högkvalitativa verktyg.
  • LMMS är en plattformsoberoende musikproduktionsapp som lämpar sig för alla typer av musikskapande, och erbjuder kompatibilitet med tredjepartsappar och en rad syntar.
  • Vital Basic är en elegant och intuitiv VST-synthesizer-mjukvara med möjligheten att mata in dina egna samplingar, och erbjuder ljud av professionell kvalitet gratis.
  • Cakewalk av BandLab är enbart Windows-program för musikskapande med ett kraftfullt gränssnitt, obegränsade spår och effekter i studiokvalitet.

Oavsett om du börjar göra musik som en hobby eller planerar att bli en världsberömd producent, är det bäst att börja med gratis programvara för musikskapande. Om allt går bra kan du sedan byta till ett premiumalternativ. I den här artikeln har vi valt ut den bästa gratis programvaran för musikskapande för nybörjare i Windows, macOS och Linux.

1. Waveform Free 12: Bäst för en rad funktioner

Tracktion T7 var en gång en premiummusikproduktionsapp. Istället för att släppa T7 när nästa version kom ut, bestämde sig Tracktion för att ge bort den under ett annat namn, Waveform, vilket gör detta gratis musikprogram till ett av de mest funktionsspäckade alternativen på den här listan.

År 2024 kan du få Waveform Free 12, som har ett förbättrat gränssnitt, förbättrad prestanda och flera nya och förbättrade lagerplugins, instrument och verktyg. Dessutom kan du ladda ner plugins från tredje part utan begränsningar.

På samma sätt finns det inga spår- eller exportbegränsningar och inga dolda spår. Detta gör den till en fantastisk digital ljudarbetsstation (DAW) för att redigera ljud, komponera med ditt klaviatur som en MIDI-kontroller, lägga till effekter och automatisera olika instrumentparametrar.

Waveform fungerar på Windows, macOS och Linux. Kommer du bra överens med gratisversionen kan du alltid uppgradera till Pro-versionen. Den här versionen erbjuder ännu fler funktioner, inklusive Groove Doctor, Subtractive Synthesizer och Celemony Melodyne Essential.

Ladda ner: Vågform gratis för Windows, macOS och Linux (Gratis, premiumversion tillgänglig)

2. GarageBand: Det bästa gratisalternativet på Mac

När det kommer till nybörjarvänlig programvara för att skapa musik på en Mac är GarageBand det gratis alternativet nummer ett. Det är enkelt att ladda ner från App Store, och det lär nybörjarmusiker hur man gör några kraftfulla saker, som att göra beats med loopar.

GarageBand råkar också vara en av de enklaste plattformarna att använda för att göra fantastisk musik. Den låter dig skapa en låt med upp till 255 spår och erbjuder till och med en virtuell sessionstrummis.

För att påskynda inlärningsprocessen rekommenderar vi att du installerar den på alla dina Apple-enheter: Mac, iPhone och iPad. iCloud ger dig flexibiliteten att arbeta med din musik oavsett var du är eller vilken enhet du använder.

Om du någon gång känner att du har vuxit ur den här gratisappen kan du överföra alla dina GarageBand-filer till Apples premiummusikproduktionserbjudande: Logic Pro.

Ladda ner: GarageBand för Mac OS | iOS (Fri)

3. Audacity: Bäst för att kombinera produktion och redigering

Till skillnad från den kostnadsfria musikmjukvaran vi redan har täckt, är Audacity en digital ljudredigerare, inte en digital ljudarbetsstation. Det finns många kreativa användningsområden för Audacity, även om dess huvudsakliga syfte är att manipulera ljuddata. Men om du letar efter en kombination av gratis musikproduktion och redigeringsprogram, är Audacity rätt väg att gå.

Audacity låter dig redigera prover, bearbeta ljudfiler och exportera musik i en rad olika format, inklusive MP3, WAV eller AIFF. Detta betyder att Audacity är ett bra sätt att börja göra musik gratis.

Även om Audacity har funnits ganska länge, förblir den i toppen av paketet med gratis musikproduktionsprogram på grund av dess pågående uppdateringar. Ändringar i slutet av 2023 lade till en rad användbara verktyg, som förbättrad tidsutsträckning och beat snapping för alla dina ljudfiler.

Dessutom erbjuder Audacity nu integration av Muse Hub-applikationen, som låter dig importera ljud och lägga till effekter som efterklang och komprimering direkt till din arbetsyta. Ladda ner Muse Hub för att få ut det mesta av denna mycket mångsidiga funktion.

Det pågående stödet för Audacity skapar den perfekta blandningen av ett äldre gränssnitt med nya och högkvalitativa redigerings- och produktionsverktyg.

Ladda ner: Audacity för Windows | Mac OS | Linux (Fri)

4. LMMS: Bäst för tredjepartskompatibilitet

LMMS (som brukade stå för Linux MultiMedia Studio) är en plattformsoberoende musikproduktionsapp, nu tillgänglig på macOS, Windows och Linux. Det är lämpligt för alla typer av musikproduktion och är ett fantastiskt gratisprogram för nybörjare.

LMMS använder flera fönster för att hjälpa dig skapa musik. Du kan redigera melodier i Piano Roll och skapa en rytmsektion med Beat+Bassline Editor. Få en överblick över din låts struktur i Song Editor, och blanda sedan allt tillsammans med FX Mixer.

Du kan till och med automatisera effekter och volym med hjälp av Automation Editor. LMMS erbjuder också ett brett utbud av instrumentsynthesizers, så det är en fantastisk mjukvara för att göra musik gratis med MIDI-kontroller.

De flesta gratisappar för musikproduktion är vanligtvis begränsade i sin förmåga att integreras med annan programvara för musikframställning. LMMS lyser i sin kompatibilitet med appar från tredje part, och den gratis programvara för musikskapande som du redan använder kommer sannolikt att inkluderas.

Programmet stöder VST- och LADSPA-plugins, vilket ger dig en myriad av effektalternativ att applicera på din musik. När ditt projekt är klart kan du exportera det som MP3, AIFF eller WAV, eller överföra dina mediefiler till en annan app.

Ladda ner: LMMS för Windows | Mac OS | Linux (Fri)

5. Vital Basic: Bäst för fans av virtuella syntar

Vital Basic är ett av de nyare tilläggen till VST-synthesizerscenen, men den konkurrerar med de senaste och bästa VST-synthesizerna på marknaden, som Serum. Älskare av elektronisk musik och ljuddesign kommer inte att vilja missa denna gratis programvara för musikproduktion.

Det som gör Vital Basic sticker ut är dess eleganta, lättillgängliga och mycket intuitiva design. Detta kan hjälpa dig att lära dig och förstå hur de flesta synthesizers fungerar. Vital har också en oscillator och filter till än Serum-synthesizern, vilket ger dig ännu fler verktyg för att skapa och manipulera ljud som aldrig förr.

En annan bra funktion är att du kan mata in dina egna prover i Vital. Till exempel kan en ljudinspelning av din eller någon annans röst konverteras till ett fullfjädrat synthinstrument via dess vocode eller pitch-splice wavetable-omvandlare.

Medan Vital erbjuder sina Plus- och Pro-versioner med ytterligare funktioner, såsom mer vågbara förinställningar, kan du använda och utveckla ljud av professionell kvalitet med den kostnadsfria Vital Basic-versionen. Gratisversionen erbjuder 25 wavetables tillsammans med 75 förinställningar, och den använder samma motor och funktioner som sina betalda motsvarigheter.

Detta gör Vital Basic till en av de bästa musikproduktionsprogramvaran du kan få för att skapa, manipulera och utveckla dina ljud.

Ladda ner: Vital Basic för Windows, macOS och Linux (Gratis, premiumversion tillgänglig)

6. Cakewalk av BandLab: The Best Complete Package

Precis som Waveform var Cakewalk SONAR förr en premiummjukvara för musikproduktion som du nu kan få gratis tack vare att BandLab köpte Cakewalk 2018.

Omdöpt till Cakewalk av BandLab, denna gratis programvara för musikskapande för Windows stöds av över 30 års utveckling. Det är ett annat kraftfullt alternativ som du kan använda för att komponera, spela in, redigera, mixa, mastera och dela din musik.

Du kan lägga till ett obegränsat antal ljud- eller MIDI-spår med hjälp av dess prisbelönta användargränssnitt. Dra sedan nytta av Cakewalks VST3-programvaruinstrument och effekter i studiokvalitet, som faltningsreverb och dynamisk komprimering.

Cakewalk av BandLab är endast tillgängligt för Windows-användare, men det är en av de bästa gratisapparna för musikskapande för PC. BandLab rekommenderar att du använder en dator med en multicore Intel-processor och minst 4 GB RAM. För att få det måste du först registrera dig för och installera BandLab. Du kan välja vilka instrument- och effektpaket som ska laddas ner med Cakewalk SONAR med hjälp av BandLab-appen.

Ladda ner: Cakewalk av BandLab för Windows (Fri)

Den här listan med gratis programvara för musikskapande är bara toppen av isberget. Om du menar allvar med att lära dig hur man gör digital musik gratis, finns det många andra musikproduktionsappar att utforska. Kom ihåg att prioritera fri programvara med uppgraderingsalternativ eller överförbar kunskap om du vill ta steget till produktionsprogramvara senare.