De bästa VR-headseten 2023

Spread the love

Virtual reality blir mer mainstream för varje dag, särskilt när det kommer till spel. Med ett brett utbud av VR-headset på marknaden, allt från den mest avancerade tekniken till budgetvänliga alternativ, finns det ett headset som kommer att glädja alla.

James Bruce / MakeUseOf

Meta Quest 3 är en uppgradering jämfört med Meta Quest 2 i alla avseenden. Den senaste versionen av mixed-reality-headsetet har en skärm med högre upplösning, förbättrad haptik, jämnare grafik, färggenomgångskameror och en snabbare, kraftfullare processor.

Om du vill uppleva virtuell verklighet helt kabelfritt är detta ett utmärkt alternativ att överväga. Fri från kabeltrassel är du fri att helt fördjupa dig i trådlöst spel. Och det fina med denna fristående enhet är att den inte kräver en avancerad speldator eller en spelkonsol för att styra den heller.

Med superbt 3D-ljud som också kastas in i mixen är detta VR-headset en veritabel fest för sinnena. Och med ett enormt bibliotek av Quest VR-titlar att utforska, har Meta ökat satsningen för trådlöst virtuell verklighetsspel.

Meta Quest 3

Bäst överlag

Med genomgångskameror i fullfärg och funktioner för rumsskanning är Metas Quest 3 det bästa fristående VR-headsetet hittills, vilket ger uppslukande upplevelser var som helst och utan behov av en avancerad speldator.

Fördelar

 • Trådlös
 • Kräver ingen speldator
 • Stort bibliotek med spel

Nackdelar

 • Relativt kort batteritid

Jordan Gloor / MakeUseOf

Hur lockande VR-världen än kan vara, du kanske vill doppa tån i för att testa det först innan du spenderar hundratals dollar på ett headset. Du kan göra det med Meta Quest 2 för en bråkdel av priset jämfört med nyare, dyrare VR-headset.

Det är en mångsidig enhet som möjliggör både trådbunden och trådlös spelning, med möjlighet att ansluta den till en avancerad speldator för att uppleva några av de mer krävande VR-titlarna i Quest-biblioteket. Även om det kanske saknar en del av klockorna och visselpiporna från sin mer sofistikerade efterträdare, är det ett bra ställe att börja om du är ny på VR och inte vill gå all-in från början.

Quest 2 är lätt och bekväm att bära och representerar utmärkt värde för pengarna. Det kräver ingen form av extra hårdvara för att komma igång (förutom att para ihop med en smartphone) och ger en lockande nybörjarprospekt för VR-nyfiken.

  Hur skyddar du din Internetsekretess?

Meta Quest 2

Bästa budgeten

$250 $300 Spara
50 USD

Meta Quest 2 är Metas allt-i-ett VR-headset på nybörjarnivå som låter dig spela spel med eller utan PC. Den har en högupplöst skärm, ett stort spelbibliotek och en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Detta VR-headset är en fantastisk VR-enhet för både nybörjare och experter.

Fördelar

 • Ett bra instegsalternativ
 • Trådlös
 • Relativt prisvärd
 • Ingen PC krävs

Nackdelar

 • Kort batteritid
 • Lägre spec jämfört med konkurrenterna

Bästa Premium VR-headset: Ventilindex

Ventil

De Ventilindex representerar den bästa premium VR-upplevelsen just nu. Flyttar på gränserna för VR-upplevelsen i hemmet, med funktioner som individuell fingerspårning som perfekt kompletterar den skarpa, smidiga bilden, kartläggning av stora ytor och 130-graders FOV. Lägg även in dess direkta integration med Steam i mixen, så har du det perfekta receptet för ett riktigt expansivt VR-spel.

Indexet erbjuder också en klassens bästa ljudupplevelse. Närfältshögtalare sitter på vardera sidan av headsetet, precis ovanför öronen, pumpar utsökt 3D-ljud och omsluter dig i en arena av ljud som ger total nedsänkning samtidigt som du fortfarande kan höra omgivande ljud runt dig.

Även om Valve Index i hög grad är en trådbunden VR-upplevelse, finns det få rivaler där ute som kan konkurrera med omfattningen av vad det ger. Det kan kosta en ganska slant och kräva en mer omfattande installation, men för avancerade PC-spelare är detta fortfarande ett av de bästa VR-headseten som erbjuds.

Ventilindex

Bästa Premium Headset

Valve Index är ett högpresterande PC VR-headset med hög uppdateringsfrekvens, fingerspårningskontroller och off-ear-högtalare. Den är kompatibel med Steam VR, vilket innebär att du kan njuta av ett enormt bibliotek av VR-spel med detta imponerande kit.

Fördelar

 • Hög uppdateringsfrekvens
 • Fingerspårningskontroller
 • Fantastiskt 3D-ljud
 • Stort bibliotek med spel

Nackdelar

 • Väldigt dyr
 • Inte trådlöst

PlayStation VR2 är ett anmärkningsvärt kit och är det allra bästa sättet för konsolspelare att uppleva spänningen och utsläppen av VR-spel.

Det tar bara några sekunder att installera, med en enkel trådbunden anslutning till din PS5-konsol. En snabb handledning senare, och du är redo att gå. En imponerande passthrough-funktion låter dig kontrollera din IRL-omgivning när som helst med en knapptryckning, och OLED-panelen inuti headsetet ger avsevärt förbättrad bild med högre upplösning och en förbättrad FOV. Dessutom har haptiken i både headsetet och kontrollerna fått lite kärlek i den här senaste iterationen, vilket ger en mycket mer uppslukande upplevelse.

På nackdelen kan du mycket väl avstå från det begärda priset, som för närvarande är högre än själva PS5. Men med många PSVR-exklusiva titlar som är tillgängliga för närvarande och vid horisonten, är det tydligt att Sony satsar stort på denna hårdvara. Och med löftet om ännu större och bättre titlar framöver ser framtiden ljus ut för PSVR2.

Sony PlayStation VR2

Bäst för konsoler

Med en enkel anslutning med en kabel, 4K-bilder, innovativa genomgångskameror och fantastiskt 3D-ljud är PlayStation VR2 det bästa sättet att fördjupa dig i VR-spel på din PS5.

Fördelar

 • Utmärkt grafik
 • 3D-ljud
 • Superenkel installation
 • Genomgångskameror med en knapptryckning

Nackdelar

 • Kostar mer än en PS5-konsol

Markera LoProto / MakeUseOf

De HTC Vive Pro 2 VR Headset imponerar delvis på grund av dess fenomenala upplösningshastighet. Med 2 448 x 2 448 pixlar per öga kommer du att kämpa för att hitta allt som ger visuella bilder i samma liga som detta headset. Slå ihop detta med en 120Hz uppdateringsfrekvens och en stor 120-graders FOV, så får du en nästan oslagbar visuell upplevelse.

Du behöver en kraftfull avancerad speldator för att få ut det bästa av Hive Pro 2 och uppleva den nivån av visuell trohet. För att inte tala om en hel del engångspengar. Men för dem som gör det, dina ögon är verkligen i för en behandling här.

Även om detta i första hand är ett trådbundet VR-headset, ger HTC Vive Pro 2 möjligheten att bli trådlös, med tillägg av en trådlös adapter (som säljs separat). Och att vara kompatibel med Steam VR betyder att det inte finns någon brist på titlar att njuta av här heller.

HTC Vive Pro 2 VR-headset

Bäst för PC

$790 $800 Spara
10 USD

HTC Vive Pro 2 är ett trådbundet VR-headset med en fantastisk 5K-upplösning och ger underbara och uppslukande bilder för high-end PC VR-spel. Med silkeslen rörelsespårning och ett ultrabrett synfält ger den en oöverträffad visuell upplevelse för spelare.

Fördelar

 • Otrolig 5K-upplösning
 • Mycket smidig rörelsespårning
 • Bred FOV
 • Fungerar med Valve Index-regulatorer

Nackdelar

 • Dyr
 • Styrenheter och basenhet ingår ej
 • Inte trådlöst om du inte använder separat adapter

FAQ

F: Vad står VR och AR för?

VR och AR står för Virtual Reality respektive Augmented Reality.

F: Vad är skillnaden mellan ett VR-headset och VR-glasögon?

VR-glasögon tenderar att vara smalare och mindre skrymmande än VR-headset, vilket gör dem bekvämare att bära längre. De saknar dock processorkraften hos VR-headset och är därför mindre kapabla att återge uppslukande VR-miljöer.

F: Kommer ett VR-headset att göra mig rörelsesjuk?

Eventuellt. Vissa headsetbärare kan uppleva åksjuka under VR-spel, men det varierar från person till person, såväl som specifikationerna för hårdvaran du använder.

F: Kan jag använda ett VR-headset om jag har glasögon?

Ja. Många VR-headset är justerbara och byggda för att rymma bärare i glasögon.

F: Behöver du en konsol eller PC för att använda ett VR-headset?

Inte nödvändigtvis. Det finns några VR-headset, som Meta Quest 3, som möjliggör trådlöst VR-spel utan att behöva en speldator.

F: Hur håller jag VR-headsetlinserna dammfria?

Du kan hålla dina VR-linser rena mellan användningarna genom att damma av dem med en mikrofiberduk och flytta dem i en cirkulär rörelse medan du rengör. Detta säkerställer en smidig, fläckfri rengöring.

F: Kan jag spela Meta Quest 2-spel på min Meta Quest 3?

Ja. Meta Quest 3 är bakåtkompatibel med Meta Quest 2-titlar.

F: Kan jag spela PSVR-spel på min PSVR2?

Nej. PSVR2 har inte bakåtkompatibilitet med PSVR-headsetet.