De bästa peka-och-skjut-kamerorna för alla budgetar

Med de bästa smartphones som producerar högkvalitativa bilder och videor kan du undra varför det överhuvudtaget är nödvändigt att köpa en peka-och-skjut-kamera.

Tja, de är fortfarande mer mångsidiga än till och med de bästa smartphonekamerorna. Du kan uppnå mycket mer med de olika objektiven, brännvidderna och inställningarna på peka-och-skjut-kameror än enkla selfies och grundläggande bilder. Att fånga bilder på avstånd av vilda djur eller actionbilder på stadion är lättare att uppnå med en kompakt peka-och-skjut.

Inte bara det, utan en riktig kamera känns mycket bekvämare och ser mycket coolare ut än din genomsnittliga smartphone.

Här är de bästa pek-och-skjut digitalkamerorna som finns tillgängliga idag.

Våra bästa peka-och-skjut kameraval 2023

Canon PowerShot G7 X Mark III

Bäst överlag

En balans mellan kvalitet och värde

Canon PowerShot G7 X Mark III kompaktkamera kombinerar avancerad teknik och exceptionell bildkvalitet. Med funktioner som en högupplöst sensor, mångsidig lins och effektiv bildstabilisering är det ett tillförlitligt val om du vill ha en multifunktionell kamera.

Fördelar

 • Kompakt, lätt och bärbar
 • Utmärkt byggkvalitet
 • Skärmen kan vändas framåt
 • Hög kontinuerlig slutartid

Canon PowerShot G7 X Mark III kombinerar en kompakt storlek med ett imponerande utbud av avancerade funktioner. Dess 20,1 MP 1-tums staplade CMOS-sensor ger detaljerade och skarpa bilder, medan DIGIC 8-bildprocessorn säkerställer snabb och exakt prestanda. Dessutom har den ett mångsidigt 24-100 mm motsvarande F1.8-2.8-objektiv som är lämpligt för olika fotogenrer.

G7 X Mark III har ett ISO-känslighetsområde på 125-12 800, vilket kan utökas till 25 600, och bruset syns inte märkbart förrän du når ISO 3 200. I kombination med sin snabba bländare och effektiva bildstabilisering är den en utmärkt prestanda i svagt ljus. Den objektivbaserade bildstabiliseringen ger upp till fyra stegs skakkompensation. Tillsammans med sin 5-axliga Advanced Dynamic IS, har G7 X Mark III ett effektivt system för att minska skakningar.

Funktionen Auto Level är ett annat värdefullt tillägg. Den justerar kamerans orientering för att bibehålla jämna horisonter. Denna funktion är särskilt praktisk för fotografering på ojämna ytor eller vid panorering av landskap.

Även om ögonavkänning inte stöds har kameran ett responsivt AF-system för kontrastdetektering. Den erbjuder både enkel och kontinuerlig autofokusläge, även om kontinuerlig AF för serietagning och motivföljning inte är tillgänglig.

Olympus Tough TG-6

Mest robust

En tuff resekamera för äventyr utanför nätet

Olympus Tough TG-6 är en mycket hållbar peka-och-skjut-kamera designad för äventyrare som söker robusthet och tillförlitlighet. Med sin förmåga att motstå extrema förhållanden och olyckor är den den perfekta följeslagaren för off-the-beaten-track utforskning, vilket säkerställer att du fångar oförglömliga ögonblick med lätthet och sinnesfrid.

Fördelar

 • Mycket hållbar
 • Bra fångar i svagt ljus
 • Utmärkta makrolägen
 • Vattentät upp till 15 meter

Nackdelar

 • 12MP upplösning kan vara bättre

Tuff till namnet, tuff av naturen; Olympus Tough TG-6 är Rocky Balboa av peka-och-skjut-kameror. Det är en mycket hållbar enhet som tål olika ytterligheter. Med sin IP68-klassning är den vattentät upp till 15 meter (liksom dammtät). Dessutom är den stötsäker och till och med krosssäker upp till 100 kgf. Kort sagt, om du vill ha en kamera som kan stå emot alla årstider, väderförhållanden eller oväntade olyckor, är detta det perfekta valet.

Dess hållbarhet begränsar dock inte dess förmåga för sofistikerad fotografering. Även om bildupplösningen på 12 MP kan vara bättre, kan den producera kvalitetsbilder som passar de flesta vardagsfotograferingsbehov.

Dessutom är den här enheten ett utmärkt rop för makrofotografering. Den har en 8x zoom, ett vidvinkel f/2-objektiv och fyra utmärkta makrolägen som gör att du kan fotografera så nära som 1 cm från framsidan av ditt objektiv.

Körsbäret på toppen är det enastående mikroskopkontrollläget som kan uppnå upp till 44x digital förstoring. Dessa närbilder av insekter och hav kommer att vara skarpa, detaljerade och utan tvekan fascinerande. Utöver det kommer tre vitbalanslägen att hjälpa dig att uppnå fantastiska färger och fler detaljer.

Prestanda i svagt ljus är också utmärkt tack vare dess snabba f/2-objektiv, bildstabilisering med sensorförskjutning och ISO-känslighet från 100 till 12 800. Dessutom kan du spela in 4K-filmer av hög kvalitet med 30 FPS. Du får också Full HD vid 120 FPS, vilket ger möjlighet till episka slowmotion-videor för att lysa upp dina sociala mediesidor.

Sony ZV-1 II

Bäst för vloggare

Specifika funktioner för mångsidig vloggning

Sony ZV-1 II är en uppgraderad peka-och-skjut-kamera designad för vloggare. Det erbjuder anmärkningsvärda förbättringar som förbättrar dess lämplighet för att skapa högkvalitativt videoinnehåll. Med funktioner som ett bredare synfält, förbättrad närbildstagning, ett mer intuitivt användargränssnitt och bekväma lägen för att lägga till stämning och atmosfär, ger den vloggare en förbättrad filmupplevelse och större kreativ kontroll.

Fördelar

 • Snabb Hybrid AF
 • 20,1 MP Exmor RS CMOS-sensor
 • 4K vid 30FPS video
 • 18-50 mm vidvinkelzoomobjektiv idealiskt för vloggning
 • Lätt och bärbar

Nackdelar

 • Dålig batteritid
 • Ingen optisk bildstabilisering

ZV-1 var redan en utmärkt peka-och-skjut-kamera populär bland vloggare. Mark II introducerar flera betydande förbättringar som vloggare kommer att uppskatta ännu mer, med det nya 18-50 mm objektivet som den viktigaste. Detta objektiv erbjuder ett bredare synfält, samtidigt som närbilder också förbättras tack vare ett kortare minsta brännvidd. Men för att tillgodose dessa nödvändiga ändringar var Sony tvungen att minska zoomomfånget.

Ändå har de uppdaterat användargränssnittet, vilket gör det mer intuitivt. Du kan enkelt komma åt kamerans utbud av filter och lägen riktade specifikt till den moderna vloggaren. Att skapa olika stilar för att lägga till stämning och atmosfär till dina videor är enkelt, med inställningar som Cinematic Vlog som ger en touch av Hollywood-klass.

Om du marknadsför produkter kan du också njuta av Product Showcase Mode, där kameran automatiskt fokuserar på objekt som du tar med i bilden. Dessutom isolerar Bokeh Switch omedelbart ditt motiv genom att göra bakgrunden suddig med en knapptryckning. Fans av Mark I kommer att vara glada att veta att den utmärkta 3-kapselmikrofonen med främre, bakre och rundstrålande inspelning fortfarande finns i Mark II. Dessutom finns den fullt artikulerande pekskärmen från föregående iteration kvar.

Fujifilm Instax Mini Liplay

Bästa budgeten

Fånga ögonblickliga minnen med Vintage Flair

Fujifilm Instax Mini Liplay är en kompakt, lättanvänd peka-och-skjut-kamera som tar tillbaka nostalgin av omedelbar fotografering. Möjligheten att omedelbart skriva ut foton och till och med lägga till ljud erbjuder ett roligt och minnesvärt sätt att fånga ögonblick utan att behöva fotografera.

Fördelar

 • Omedelbar fotoutskrift
 • Kompakt, lätt och smal
 • Prisvärd
 • Till skillnad från andra snabbkameror sker utskrift inte automatiskt efter fotografering

Nackdelar

 • Ingen redigering i kameran
 • Displayen är inte särskilt ljusstark
 • Ingen bra artist med svagt ljus

Fujifilm Instax Mini Liplay är smal, lätt och mycket roligt, en peka-och-skjut-kamera med lite retroskillnad. Den delar samma funktionalitet som de sedan länge bortglömda Polaroid-kamerorna men har en distinkt fördel. Istället för att direkt skriva ut bilder kan du granska och välja vilka foton du vill skriva ut när det passar dig.

Inte bara det, du kan också lägga till ljud till dina bilder eller vara kreativ med olika ramar och filter för den perfekta bilden. Skriv ut dina skapelser direkt från kameran eller till och med direkt från en smartphone eller surfplatta. Bildkvaliteten kommer inte att imponera, men den är tillräckligt bra för en prisvärd kamera. Inga fotografiska kunskaper är nödvändiga; allt är gjort för dig eftersom det inte finns några manuella kontroller. Det är ett roligt peka-och-skjut som ger omedelbara tryckta minnen.

Med tre vackra design att välja mellan, finns det en stil för alla. Du har det eleganta valet av rouge guld eller elegant svart eller vitt för en mer klassisk look. Den är liten, kompakt och passar lätt i en skjortficka eller handväska, och batteritiden är bra för upp till 100 utskrifter.

Fujifilm X100 V

Bästa premium

Premium Point-and-Shoot-prestanda

Fujifilm X100V är en förstklassig peka-och-skjut-kamera som kombinerar en elegant design med avancerad teknik, vilket ger fotografer en förstklassig fotograferingsupplevelse. Med sin exceptionella bildkvalitet, kompakta storlek och hållbara konstruktion är den här kameran ett toppval för kräsna fotografer som är villiga att investera i ett högkvalitativt verktyg för att fånga fantastiska ögonblick.

Fördelar

 • Slimline med en pannkakslins
 • Utmärkt för resenärer
 • Lutbar LCD-pekskärm
 • Gammaldags ISO-urtavla
 • Snabb fokus

Fujifilm X100V är en utmärkt peka-och-skjut-kamera med ett fast 23 mm (motsvarande 35 mm) f/2 pannkaksobjektiv. Det är ett fantastiskt val för nybörjare eftersom den här kameran verkligen gör konsten att ta kvalitetsbilder till en njutbar upplevelse genom att skära bort en hel del av faffet.

Kärnan i denna kameras förträfflighet är den banbrytande X-Trans CMOS 4-sensorn. Den fungerar med X-Processor 4 för att leverera bilder och videor av överlägsen kvalitet. Du kan fånga breda kompositioner av gatuliv, landskap, stadsbilder och nästan allt annat. Men på grund av den fasta linsen måste du vara nära ditt motiv för porträtt, och att fånga avlägsna motiv är en uppgift för en annan kamera.

Fotoupplösningen på 26 MP ger vackra resultat som du kan förstora till affischstorlek utan att det påverkar kvaliteten. Men det är förmodligen inte det bästa valet för vloggare. Uppvärmningsproblem begränsar längden på video du kan spela in. Med bara tio minuter tillgängligt i 4K per klipp kanske det inte tilltalar vloggare som vill spela in långa livsstilsvideor, och det finns ingen bildstabilisering. Men de korta 4K-videor den fångar är mycket detaljerade och av utmärkt kvalitet.

Det är den perfekta kameran för resenärer eftersom den är lätt och lätt att packa. Den passar också lätt i en ficka och har damm- och stänkskydd. Den är dock inte väderbeständig. För detta måste du köpa en separat adapterring.

Canon PowerShot SX740 digitalkamera

Bäst för dagligt bruk

Peka-och-skjut förträfflighet i vardagen

Canon Powershot SX740 är en mångsidig, användarvänlig peka-och-skjut-kamera, perfekt för att fånga vardagsögonblick. Dess kompakta storlek, lätta design och högkvalitativa bilder och videor gör den till ett idealiskt val för fotograferingsentusiaster på språng.

Fördelar

 • Smal och lätt
 • Bra batteritid
 • Enkel att använda
 • 40x optisk zoom
 • Utmärkt 5-axlig bildstabilisator

Canon Powershot SX740 är en mångsidig peka-och-skjut-kamera väl lämpad för vardagsfotografering. Den har en 20,3 MP CMOS-sensor, en 40x optisk zoomlins och en 5-axlig bildstabilisator som gör att du kan ta skarpa foton och filmer i svagt ljus.

Även om det inte är den mest avancerade kameran på marknaden, är det ett bra värde för priset. Den producerar bilder och videor av hög kvalitet och är lätt att använda. Dessutom passar den perfekt i fickan och är lätt, så att du kan bära den hela dagen eller hänga den runt halsen utan att känna dig nedtyngd.

Du kan spela in högkvalitativa filmer och time-lapses i 4K i 30FPS eller 25FPS och se dem tillbaka på den praktiska 180-graders uppfällbara LCD-skärmen. Skärmen är en fin touch, vilket gör det lättare att ta selfies och gruppfoton. Men det är inte en pekskärm, och avsaknaden av en elektronisk sökare kan också avskräcka vissa köpare.

Sony RX100 VII

Bäst för action

En kompaktkamera för att frysa handlingen

$827 $1298 Spara
471 USD

Sony RX100 VII är en avancerad peka-och-skjut-kamera idealisk för att ta actionbilder, som sport eller vilda djur, med levande detaljer och skärpa. Med anmärkningsvärd autofokus och serietagningsfunktioner producerar den här kompaktkameran imponerande resultat som kan konkurrera med många premiumkameror.

Fördelar

 • Höghastighetsseriefotografering
 • Utmärkt autofokus
 • Bra zoomomfång
 • Utmärkt 4K-videoinspelning

Om du letar efter en enkel och effektiv peka-och-skjut som ger skarpa bilder även i svagt ljus, då kan Sony RX100 VII vara kameran för dig. Den har en 20 MP 1-tums staplad CMOS-sensor, en imponerande fullformats-ekvivalent brännvidd på 24-200 mm och ett bländarområde på f/2.8 (bred) eller f/4.5 (telefoto) till f/11 med en sju- bladets öppning.

Den presterar bäst när det gäller actionbilder, vilket gör den till ett idealiskt val för sport- eller naturfotografering. Den här prestandan beror främst på dess anmärkningsvärda enkelbildstagningsläge på upp till 90FPS och ett mycket effektivt autofokussystem med 357 fasdetekterings- och 425 kontrastdetekterande AF-punkter.

Tack vare sitt omfattande utbud av slutartider, fångar kameran snabba rörelser eller mörka motiv med skärpa och levande detaljer. Landskap kommer också ut bra, med bra dynamiskt omfång. Dessutom bidrar dess ISO-intervall på 100-12 800 (kan utökas till 64 till 25 600) och utmärkt bildstabilisering till dess goda prestanda i utmanande ljus.

Kameran är liten och lätt att bära. Även om den inte är lika lätt som andra kompaktkameror kan den ändå glida ner i fickan utan krångel. Men om du behöver något robust och väderbeständigt bör du veta att Sony RX100 VII kanske inte är lika hållbar som andra pek-och-skjut och behöver lite mer vård.

Sony Cybershot RX10 IV

Bästa zoomobjektivet

En Superzoom Point-and-Shoot Bridge-kamera

Sony Cyber-shot RX10 IV är en starkt rekommenderad kamera för att fånga ett brett spektrum av motiv. Tack vare dess utmärkta 25x optiska zoomobjektiv kan du enkelt och snabbt fånga avlägsna motiv och närbilder av action, vilket säkerställer att du aldrig missar ett ögonblick.

Fördelar

 • Utmärkt batteritid
 • Högkvalitativa bilder
 • 3-tums lutande skärm
 • Bra optisk bildstabilisering
 • Snabb autofokus

Sony Cyber-shot RX10 IV är ett annat utmärkt val för att ta snabbrörliga bilder, tack vare dess blixtsnabba autofokus. Den har 315 fasdetekterande och 25 kontrastdetekterande AF-punkter som täcker 65 procent av bilden med hjälp av 24FPS-seriefotografering. Oavsett om du vill ta avlägsna lejon på safari eller närbilder av ditt barn på sportplanen, ger den här kameran dig oförglömliga frysta bilder.

Det fungerar ganska bra även i svagt ljus. Bilderna är skarpa med sin breda bländare på f/2,4, effektiv bildstabilisering och ett ISO-intervall på 100 till 12 800 (kan utökas till 64 till 25 600). Du får också relativt minimalt brus vid högre ISO, och det dynamiska omfånget är utmärkt.

Den 25x optiska zoomen är ett anmärkningsvärt omfång, motsvarande 24-600 mm, vilket gör den till ett utmärkt val för att fånga avlägsna motiv. Detta ökar dock kamerans bulk och kan vara en avgörande faktor om du vill ha en tunn och fickanvänd peka-och-skjut. På uppsidan är den fukt- och dammbeständig, en sällsynthet bland kompaktkameror. Om du kan förbise dess lite större storlek har du en hållbar kamera som tar exceptionella bilder.

Ricoh GR IIIx

Mest kompakt

Ett utmärkt alternativ för resefotografering

Ricoh GR IIIx är en kompakt och lätt kamera som kombinerar portabilitet med imponerande bildkvalitet, vilket gör den idealisk för shutterbugs som söker en högkvalitativ peka-och-skjut för resor.

Fördelar

 • Pekskärm med en levande display
 • Kompakt och lätt
 • Intuitivt menysystem
 • Utmärkt bildkvalitet

Nackdelar

 • Inte briljant för att ta videor
 • Relativt kort batteritid
 • Ingen inbyggd blixt

När man överväger en peka-och-skjut-kamera, söker de flesta användarvänlighet och kompakta dimensioner. Ricoh GR IIIx levererar på båda punkter. Trots att den har en 24 MP APS-C-sensor, väger GR IIIx bara 9,2 pund och har smala dimensioner på 4,3 x 2,4 x 1,4 tum. Den är bekväm att hålla i och lätt att hantera, samtidigt som kontrollerna är intuitiva och ger enkel åtkomst till olika inställningar. Dessutom har GR IIIx en pekskärm LCD-skärm för att förenkla menynavigering.

Den stora sensorn ger imponerande bildkvalitet med detaljer från kant till kant. Med sitt breda ISO på 100 till 102 400 känslighetsområde och 3-axlig bildstabilisering är fotokvaliteten konsekvent i alla ljusförhållanden. Brus är begränsat upp till ISO 12 800, vilket gör att du kan snäppa iväg med snabba slutartider och smala bländare när du är inomhus eller efter skymningen.

Dess ekvivalenta 40 mm-objektiv vänder sig väl till gatufotografen, och det hybridfas- och kontrastdetekterande autofokussystemet har ett omfattande täckningsområde. Den innehåller också anständig mänsklig ansikts- och ögondetektion för att fånga människor exakt.

Kameran erbjuder även motivföljning och kontinuerlig autofokusfunktioner. Men som en kompakt peka-och-skjuta kan dessa funktioner vara något mindre exakta när du tar snabba motiv jämfört med premiumkameror. Kontinuerlig fotografering är begränsad till 5FPS, och det kan hålla denna takt i cirka 10 RAW-bilder eller 15 JPEG-bilder innan du behöver buffra.

Punkter att tänka på innan du köper en peka-och-skjut-kamera 2023

När du köper en peka-och-skjut-kamera letar du troligen efter enkelhet, bekvämlighet, portabilitet eller alla tre. Nuförtiden har dessa kameror högupplösta sensorer och avancerad bildbehandling, vilket resulterar i utmärkt bildkvalitet. Som ett resultat kan det vara onödigt för de flesta att skvätta på dyra DSLR-kameror och premiumkameror utan spegel. Även proffs eller seriösa hobbyister kanske söker ett bärbart alternativ för att ta på semester.

Även om de kanske inte erbjuder den nivå av manuell kontroll eller utbytbara objektiv som mer avancerade kameror gör (du måste leta efter några av de bästa DSLR-kamerorna för det), men peka och skjuta är mångsidiga, och vissa har specifika funktioner och fotograferingslägen som tillgodoser olika fotograferingsbehov.

Sony ZV-1 II erbjuder till exempel ett vidvinkelobjektiv och utmärkta möjligheter att fotografera närbilder, vilket gör den perfekt för vloggare. Den innehåller också olika kreativa lägen och ett intuitivt gränssnitt. Å andra sidan kan långtidsresenärer och nomader behöva en tuff och robust kamera som Olympus Tough TG-6, designad för att överleva de ytterligheter som deras äventyr tar dem till.

Den bästa peka-och-skjut-kameran som kombinerar bra värde med allt annat är dock Canon PowerShot G7 X Mark III. Det är ett mångsidigt val som de flesta kan njuta av och har ett bekvämt teleobjektiv som inte kompromissar med bildkvaliteten.

Canon PowerShot G7 X Mark III

Bäst överlag

En balans mellan kvalitet och värde

Canon PowerShot G7 X Mark III kompaktkamera kombinerar avancerad teknik och exceptionell bildkvalitet. Med funktioner som en högupplöst sensor, mångsidig lins och effektiv bildstabilisering är det ett tillförlitligt val om du vill ha en multifunktionell kamera.

Fördelar

 • Kompakt, lätt och bärbar
 • Utmärkt byggkvalitet
 • Skärmen kan vändas framåt
 • Hög kontinuerlig slutartid