De bästa marknadsföringsstrategierna för sociala medier för framgång och tillväxt för små och medelstora företag

Marknadsstrategier för sociala medier som kommer att stärka affärstillväxt!

Marknadsföring på sociala medier för företag, särskilt små och medelstora företag (SMB) som inte har en effektiv onlinenärvaro, kräver strategi, planering och korrekt utförande. Den svåraste delen av SMM för små och medelstora företag kan vara att nå det mest grundläggande steget: marknadsföringsstrategier för sociala medier.

Marknadsföring på sociala medier kan hjälpa små och medelstora företag att etablera sin identitet, varumärkesuppfattning, hitta nya kunder, leverera utmärkt kundservice på sociala medier och hitta trovärdighet genom samarbete. Marknadsföring på sociala medier för ditt små eller medelstora företag blir strömlinjeformad när du börjar följa dessa strategier och tar lite hjälp av dessa verktyg, som vi har gett en tjuvtitt av nedan:

Titel

Beskrivning

Utforska

Senare

Skapa inlägg i sociala medier, schemaläggning, analyser.

Utforska

Hootsuite

Schemaläggning av sociala medier, postorganisation, trender.


Utforska

Buffert

Organisk räckviddsoptimering, hashtagsförslag, samarbetande arbetsflöden.


Utforska

SocialPilot

SMM-postschemaläggning, AI-verktyg, visualisering av innehållsstrategi.

Utforska

Medvind

Internt SMM-team, innehållsplanering, Ghostwriter AI, optimering av e-handelsannonser.


Utforska

Så, vilka SMM-strategier bör ditt varumärke eller företag följa för att öka försäljningen och samhällsengagemang?

Innan vi går in på det, låt oss beröra en annan viktig fråga: Vad kan SMM göra för små och medelstora företag?

Som du redan vet är marknadsföring i sociala medier användningen av olika sociala mediekanaler för att öka ditt företags försäljning, konverteringar, potentiella kunder, gilla-markeringar, följer och samhällsengagemang. När det gäller små och medelstora företag med liten eller ingen närvaro online, kan marknadsföring på sociala medier göra följande gratis:

 • gör dem upptäckbara och sätt dem på kartan🗺️
 • öka försäljningen, omvandlingarna och förstå vilka SKU:er som är populära
 • öka varumärkesmedvetenheten och hjälpa till att hitta en målgrupp för effektiv kundsegmentering

Låt oss nu ta en titt på dessa strategier, eller hur?

Sätt och spåra SMARTa mål

Varje bra marknadsföringsstrategi för sociala medier bör börja med att sätta upp marknadsföringsmål för sociala medier som är SMARTA (specifika, mätbara, uppnåbara, relevanta och tidsspecifika). När målen har satts måste du spåra realistiska mätvärden för att se hur avkastningen på investeringen (ROI) är.

SMART marknadsföringsmål för sociala medier för små och medelstora företag

För små och medelstora företag (små och medelstora företag) kan SMART-mål för marknadsföring i sociala medier se ut så här:

 • Ökad upptäckbarhet och varumärkesmedvetenhet
 • Öka trafiken till företagets webbplats
 • Öka samhällsengagemang kring varumärket och dess produkter
 • Generera leads och öka försäljningen
 • Förbättra kundservice, konverteringar och varumärkesrykte
 • Samla in marknadsinsikter genom socialt lyssnande (varumärkesomnämnanden, taggar, hashtags)
 • Anställa nya talanger till attraktiva tjänster

När du sätter upp SMART-mål för SMM, kom på olika strategier och mål för olika nätverk. Du kanske har spräckt varumärkesmedvetenheten på LinkedIn, och nu fokuserar du på att anställa nya talanger.

Dessa mål och mätvärden kommer att skilja sig helt från din Facebooks marknadsföringsstrategi för sociala medier, där du försöker utnyttja försäljningen och öka konverteringarna via Meta Business-annonser och Facebook Marketplace.

Vilka mätvärden att spåra för sociala medier SMART-mål?

Som in-house varumärkesmarknadsförare är dessa mätvärden jag använde för att spåra de SMART-mål som implementerades för ett medelstort företag som är erkänt som en av de indiska unicorn-startuperna 2022:

Sociala medier SMART MålMätverk för att spåra Upptäckbarhet och varumärkeskännedom Gillar, följare, antal delningar Gemenskapsengagemang Antal delningar, antal räddningar,
varumärkesomnämnanden (taggar och berättelsetaggar)
och andra mätvärden för att mäta räckvidd för engagemangLeads, försäljning och konverteringar E-postregistreringar, webbplatsbesök,
klickfrekvens (CTR), omvandlingsfrekvens,
omvandlingsfrekvens för sociala medier, avvisningsfrekvens, effektiva leads, marknadsföringskvalificerade leads (MQLs) Kundservice och varumärkesrykte Ökad kundnöjdhet,
minskning av väntetider för lösning,
branschtrender och sociala känslor

En annan säker strategi som kan hjälpa små och medelstora företag att fullända sitt SMM-spel är att bygga en effektiv närvaro på sociala medier. Jag menar dock inte ett enormt antal följare eller tusentals likes. De är inte bra om de inte backas upp med en kraftfull engagemang.

Att bygga en effektiv närvaro på sociala medier handlar om att spika grunderna. Så överväg att svara positivt på kommentarer på dina sociala mediesidor, svara på DM i tid och skapa engagerande innehåll.

De flesta användare av sociala medier älskar😍 videoinnehåll som är kort, roligt och underhållande. Därför är det en bra idé att ha en närvaro på sociala medier som fyller dessa hinkar. Dessutom kan en effektiv närvaro på sociala medier också nås genom att samarbeta med trovärdiga kreatörer och influencers.

Som en Born on Instagram (BOI) Creator och en LinkedIn Top Writing Voice (2023) själv kan jag intyga hur värdiga skaparsamarbeten kan hjälpa varumärken och företag att etablera en meningsfull närvaro på sociala medier.

Dina användare kommer att börja lita mer på dig på grund av dessa samarbeten, och du kommer att nå ännu nyare målgrupper.

Överväg att lägga upp konsekvent och återanvänd innehåll på olika plattformar för att säkerställa att du aldrig är ur spåret.

Välj rätt plattform

Även om din närvaro i sociala medier bör vara hög och effektiv på alla populära plattformar så småningom, bör du börja din sociala medieresa med plattformar där din publik finns.

Om du går i cirklar om att välja rätt plattform, ställ dig själv dessa frågor:

 • Var är din publik? Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat, LinkedIn eller YouTube?
 • Var är dina konkurrenter? Vilka hashtags riktar de sig mot?
 • Vilka sociala medieplattformar är perfekta för små och medelstora företag?
 • Finns det ett socialt medienätverk där din publik är närvarande, men inte dina konkurrenter?

Om svaret på den sista frågan är ja, bör du börja med det sociala nätverket. Du har hittat ett marknadsgap och din tillväxt kommer att bli exponentiell om din marknadsföring på sociala medier kan vara konsekvent och meningsfull.

Vilka sociala medieplattformar bör små och medelstora företag välja för att rikta in sig på rätt målgrupp?

 • Facebook fortsätter att vara den bästa sociala medieplattformen med 2,9 miljarder aktiva användare. Så ge det en chans och utöka din Facebook Marketplace och metaannonser så småningom.
 • Instagram är bra för att hitta en nisch. Faktum är att med 2 miljarder aktiva användare och 1,62 miljarder annonsräckvidd är Instagram där 70 % av användarna hittar sitt nästa köp. Därför bör du överväga Instagrams organiska marknadsföring och betalkanaler för att öka försäljningen, bygga upp synbarhet.
 • TikTok är där användarna spenderar den högsta dagliga tiden på 1,5 timmar. TikTok är exceptionellt för små och medelstora företag eftersom TikTok är rätt plats där användare upptäcker nya produkter, eller hittar relaterbart innehåll och köper av en känsla av gemenskap. Om din produkt är populär på TikTok kommer du att svämma över i försäljning.
 • LinkedIn är rätt plats för företag, det har låga annonskostnader jämfört med andra populära nätverkssajter. Den har dock 950 miljoner användare att rikta in sig på. Det är också ett bra ställe för att bygga upp ditt rykte, leverera kundservice eller anställa nya talanger.
 • Twitter (nu X) är också en bra start för små och medelstora företag eftersom det har minimala installationskrav och är en av de bästa plattformarna för kundservice.
 • Glöm inte att införliva e-handel

  Som användare av sociala medier är det mer sannolikt att vi köper direkt i appen, snarare än att bli omdirigerad till webbplatsen och slutföra ett köp där. Därför är det avgörande för små och medelstora företag att införliva e-handel i sina sociala medienätverk.

  De flesta sociala medienätverk som Facebook, Instagram eller Pinterest har inbyggda e-handelsfunktioner som låter dig dela inlägg och berättelser med produktköptaggar aktiverade. Dessa taggar tillåter användare att slutföra köp på plats och hjälper till att minska avvisningsfrekvensen eller droppfrekvensen.

  Du kan använda vittnesmål, recensioner och kundfeedback för att etablera varumärkets trovärdighet och närvaro på sociala medier. Dela dem på berättelser, spara dem som höjdpunkter, skapa annonser som är rekommendationsbaserade för att uppmuntra användare att handla på dina sidor.

  Planera ditt innehåll med en innehållskalender

  Glad SEO-planeringskampanj för sociala medier isolerad platt vektorillustration. Tecknade små figurer som står nära kalendern med plan för webbplatsinnehåll. utveckling och kommunikation koncept

  SMB har alltid mycket att göra på alla fronter. Därför kommer din marknadsföringsstrategi för sociala medier inte att lyckas om du inte har en innehållsplan för marknadsföring på sociala medier.

  Gör det till en praxis att upprätthålla en SMM-innehållskalender varje månad. Du kan använda en innehållsplanmall eller ett verktyg (mer om det senare) för att skapa detta.

  Vad ska du inkludera i din SMM-innehållsplan?

  Din innehållsplan kommer att vara ofullständig utan datum, plattform, innehåll (format och annonsmaterial) och CTA. Din innehållsplan för en dag bör se ut så här, i sin mest grundläggande form:

  PlattformDatumInnehåll FormatInnehåll Kreativ LänkInnehåll Kreativ TextCTALänkar, taggar, hashtags som ska inkluderasKampanjen den är en del av Instagram05/11/2023ReelHandla nu#modetips #2023otd Årets slutrea

  Du kan utöka det grundläggande formatet jag har skapat ovan till att inkludera statistik som du kommer att spåra. Överväg att lägga till kolumner för antal gilla-markeringar, antal delningar, antal sparningar, CTR, avvisningsfrekvens, genererade MQL:er, direktförsäljning, webbplatsbesök och sådant. Välj de som är relevanta för dig.

  Schemalägg inlägg

  (Gärna från en enda instrumentpanel)

  När du har en innehållskalender på plats är det viktigt att schemalägga alla dina inlägg veckor i förväg. Det hjälper dig att spara tid och se till att du aldrig går miste om din marknadsföring på sociala medier.

  Det finns två sätt som små och medelstora företag som du själv kan gå igenom schemaläggning av inlägg:

  • Schemalägga inlägg individuellt på varje social medieplattform
  • Schemalägga inlägg via en enda instrumentpanel, underlättat av ett verktyg

  Verktyg som Hootsuite, Later eller andra populära alternativ (jag kommer att diskutera nedan) kan effektivisera dina processer för att skapa innehåll och ge dig tillräckligt med tid för att finjustera din SMM-marknadsföringsstrategi.

  Hur kan verktyg hjälpa marknadsföring på sociala medier för små och medelstora företag

  En annan fördel med att använda verktyg är att de kan hjälpa dig att spåra kritiska mätvärden automatiskt och på en enda instrumentpanel. Detta hjälper dig att ta en titt på hur din försäljning är, hur dina konverteringar är och hur ditt engagemang i samhället är för alla plattformar, men på en enda skärm.

  Du bör också titta på dessa analyser för att förstå vilka inlägg som fungerar var. Bra verktyg ger dig innehållsrekommendationer, visar dig de bästa inläggen och de bästa innehållssegmenten som presterar bra. De gör uppgiften att hantera sociala medier mycket enklare, speciellt när du har så mycket på tallriken i små och medelstora företag. Nyckeln till framgång är att delegera eller automatisera vad du kan.

  Du kan också använda automatiserade verktyg eller verktyg för att skapa AI-innehåll för att påskynda de vardagliga uppgifterna då och då. En chatbot kan hjälpa till att svara på vanliga frågor innan en agentingripande krävs för att förbättra kundservicen. Du kan också använda verktyg för att skapa AI-innehåll för att skapa stockgrafik, korta videor och annonskopior.

  Medan vi pratar om hur marknadsföringsverktyg för sociala medier kan hjälpa till att effektivisera SMM-strategier, har jag samlat de bästa marknadsföringsverktygen för sociala medier du kan överväga:

  Senare

  Du kan skapa, redigera och schemalägga alla inlägg på sociala medier med Later. Inte bara det, du kan använda dess verktyg för att skapa innehåll för att ta ditt A-spel till dina SMM-strategier. Du kan spåra all analys på ett ställe. Du kommer att kunna vara konsekvent samtidigt som du ökar dina visningar, konverteringar och engagemang.

  Hootsuite

  Hootsuite är ett annat otroligt schemaläggningsverktyg för sociala medier som kan hjälpa dig att dra nytta av toppinlägg och generera fler som dina bäst presterande. Faktum är att du kan organisera befintliga inlägg, planera avancerade inlägg och övervaka trender så att du alltid har koll på vad som är trendigt.

  Buffert

  Buffert är ett marknadsföringsverktyg för sociala medier som kan hjälpa dig att öka den organiska räckvidden genom att tala om för dig när och vad du ska publicera. Du hittar föreslagna hashtags som fungerar bäst på vissa plattformar. Dessutom får du tillgång till automatiserade rapporter för att övervaka och mäta prestanda. Dessutom kan du ställa in godkännanden och kreativa behörigheter i ditt team utan att störa arbetsflöden för bästa samarbete.

  SocialPilot

  Perfekt för små och medelstora företag, SocialPilot har planer för alla företag och varumärken. Schemalägg och publicera upp till 500 SMM-inlägg på alla plattformar på en gång, anpassa inlägg med hög prestanda enkelt och generera inlägg med AI-automatiska verktyg. Du kommer också att ha möjlighet att visualisera innehållsstrategi med en social media-kalender och möjlighet att lagra ditt bäst presterande eller vintergröna innehåll.

  Medvind

  Medvind beter sig som ett internt marknadsföringsteam för sociala medier som kan hjälpa dig att planera inlägg, skapa innehållskalendrar, få kopia på begäran med Ghostwriter AI och tillgång till design som görs för dig. Faktum är att du också kan optimera annonser från Tailwind för att öka din e-handelstrafik.

  Effekten av marknadsföring i sociala medier på 2 riktiga företag

  Marknadsföring på sociala medier kan hjälpa företag av alla storlekar och på organiska sätt kan betalkanaler bara hoppas på att åstadkomma. Det är därför jag har samlat två företag med utmärkta SMM-strategier som vinner internet nu:

  Durex

  Ett bästsäljande kondommärke, grundat 1980, känt för sitt kvicka, knäppa och mycket underhållande innehåll på sociala medier. Durex SMM har blivit sensationellt, och det är dags att prata om stan nu.

  I vissa delar av världen håller den sex ed talks för att uppmuntra samtal kring sex. Sammantaget är Durex fokus, som varumärke, att vara relaterbar.

  Airbnb

  När Airbnb förlorade 80 % av sin verksamhet på grund av pandemin, beslutade Airbnb att helt avstå från prestationsmarknadsföring samtidigt som de enbart fokuserade på varumärkesmarknadsföring och SMM. Sedan dess har Airbnb haft en lönsam börsintroduktion och är ett känt namn nu.

  Det är vad SMM kan göra för ditt företag – du kan gå från en produkt/tjänst till ett känt namn. Airbnbs SMM fokuserade på dess kärna: hem, värdar och gäster. Det har lyckats oerhört! När allt kommer omkring, från AI-reseplanerare till hotellbokningsdetaljer, det finns nästan ingenting du inte hittar online.

  SMM-strategier SMB-företag använder i verkliga livet

  Att ge dig den verkliga bilden kanske inte är komplett om jag inte samlar ihop några lärdomar från verkliga små och medelstora företag om hur de planerar sina SMM-strategier eller går till väga:

  • Använd verkliga och fantastiska bilder eftersom de gör det bättre än stockbilder en viss dag
  • Fånga händelser i realtid och ge en unik upplevelse av ögonblicksmarknadsföring
  • Få kontakt med din målgrupp genom att använda riktiga användare som din show leads
  • Hitta en märkeston som är underhållande och engagerande
  • Se till att du hoppar på trender tillräckligt, utan att se desperat ut
  • Använd annonskopior som är korta och relaterbara
  • Glöm aldrig att lägga till enkla CTA:er som vägleder dina användare vad de ska göra härnäst
  • Dra fördel av flera SMM-kanaler och ha en annan strategi för varje

  AI är en riktig hjälp när det kommer till digital marknadsföring. Och så, prova din hand på AI-verktyg och läs allt du kan om marknadsföring på sociala medier!

  Lyssna på🎧: Marknadspodcaster som kommer att förändra din strategi.

  Framgångsrik SMM-marknadsföring handlar om konsistens

  Som små och medelstora företag kan den mest skrämmande uppgiften vara att vara regelbunden och konsekvent med din marknadsföringsstrategi för sociala medier.

  Du kanske inte får de gilla-markeringar, följer, delningar eller försäljningar du önskar. Nyckeln är dock att hålla på och fortsätta göra det. Fortsätt att finjustera ditt innehåll och dina annonsmaterial efter trender och dina topppresterande inlägg då och då.

  Som någon som har arbetat som en intern varumärkesmarknadsförare kan jag bekräfta att konsekvens är nyckeln till framgång för marknadsföring på sociala medier. Att komma till dina första 10 000 är förmodligen det svåraste. När du väl är där blir det bara enklare och snabbare.

  Härnäst, de bästa tiderna att göra inlägg på Tiktok, Instagram, Twitter, Facebook och LinkedIn.