De bästa flashenheterna 2023

USB-minnen är det bästa valet för att ta med dina viktiga digitala filer på språng. De små, kompakta enheterna kan innehålla mycket data, erbjuder otroliga läs- och skrivhastigheter och kommer med imponerande säkerhetsfunktioner.

Kingston

För några av de snabbaste läs- och skrivhastigheterna till ett överkomligt pris, överväg Kingston DataTraveler Max. Med en USB 3.2 Gen 2-standard har den branschledande läs- och skrivhastigheter på upp till 900 MB/s respektive 1 000 MB/s. Det är en av de snabbaste USB-flashenheterna som finns och är tillgänglig med kapaciteter på 256 GB, 512 GB eller hela 1 TB.

USB-C-kontakten stöder moderna bärbara och stationära datorer samt iPhone 15-serien och de flesta Android-smarttelefoner med USB OTG. Den har också ett bekvämt enhandsskydd för snabb anslutning, en LED-statuslampa och en praktisk nyckelringsögla för att hålla ihop dina nödvändigheter i fickan.

Kingston DataTraveler Max

Bäst överlag

Med några enastående läs- och skrivhastigheter och variationer i kapacitet hela vägen upp till en massiv 1TB, är Kingston DataTraveler ett av de bästa valen du kan göra när det kommer till en USB-flashenhet.

Fördelar

 • Blixtsnabb
 • Stora kapaciteter
 • Bra pris för kapaciteten

PNY

Om du letar efter en prisvärd och pålitlig flashenhet för vardagliga sysslor, blir den inte mycket mer budgetvänlig än PNY Turbo Attache 3. Det är en USB-A-enhet och är tillräckligt snabb för allmänt bruk, även om skrivaren hastigheterna är inkonsekventa, vilket kan avskräcka vissa. Men för priset är det mer än kapabelt.

Konstruktionen är solid, och den kommer att överleva fall. Den är också lätt, liten och har en ögla för att fästa på en nyckelring. Dessutom har den en skjutbar mantel istället för en keps som lätt kan förläggas.

Den är tillgänglig i kapaciteter på 32 GB hela vägen upp till 512 GB, medan du kan spara ännu mer genom att köpa i bulk med paket med två, tre, fem och tio tillgängliga.

PNY Turbo Attache 3

Bästa budgeten

$8 $11 Spara
$3

PNY Turbo Attache 3 är ett mycket prisvärt och pålitligt USB-A-minne. Den är tillgänglig med en mängd olika lagringskapaciteter upp till 512 GB, och du kan också köpa i bulk i förpackningar upp till tio om du behöver köpa den till familjen eller ditt team på jobbet. Det räcker för allmänna uppgifter och kan spara mycket pengar.

Fördelar

 • Perfekt för dagligt bruk
 • Billig
 • Olika lagringskapaciteter

Nackdelar

 • Inkonsekventa skrivhastigheter

Sandisk

SanDisk iXpand Flash Drive Luxe är ett utmärkt val för Apple-användare. Den har både en USB-C- och en Lightning-kontakt, så den fungerar med vilken iPhone eller MacBook som helst och möjliggör sömlös överföring mellan alla dina Apple-enheter såväl som alla stationära datorer eller Android-telefoner du har. Den senare kommer dock att kräva en USB OTG-adapter.

Den är väldigt liten och elegant och finns med 64, 128 och 256 GB kapacitet. Läs- och skrivhastigheter annonseras inte, men enheten fungerar bra och överföringarna går snabbt. Du får också fördelen av automatisk iCloud-bildsäkerhetskopiering via SanDisk-appen, och du kan lösenordsskydda dina filer på alla dina enheter.

SanDisk iXpand Flash Drive Luxe

Bäst för Mac

$36 $45 Spara
$9

iExpand Flash Drive Luxe är idealisk för MacBooks och andra Apple-produkter. Med både USB-C- och Lightning-kontakter fungerar den på vilken Apple-enhet som helst och erbjuder snabba överföringar, samtidigt som du också får automatisk iCloud-säkerhetskopiering och bra säkerhetsfunktioner.

Fördelar

 • Lightning och USB-C-kontakt
 • Snabba överföringshastigheter
 • Lösenordsskydd för filer

SanDisk

SanDisk Extreme Pro är ett hållbart USB 3.2 SSD-minne som är ett utmärkt val för resenärer. Det kan vara lite dyrt, men om du behöver snabba överföringar av stora filer, som 4K-videor och tusentals resefoton, ovanpå en solid konstruktion som är idealisk för resor, är det det bästa valet.

Den är tillgänglig med lagringskapacitet på 128, 256 och 512 GB; om du behöver ännu mer finns det ett 1TB-alternativ också. Anslutningstypen är USB-A, och med krypteringsmjukvaran SanDisk SecureAccess och programvaran RescuePRO Deluxe dataåterställning ingår, är dina filer säkra och i goda händer.

SanDisk Extreme Pro USB 3.2

Bästa USB 3.2-minnet

Med ett robust aluminiumhölje kan SanDisk Extreme Pro USB 3.2 överleva långa resor och lite tuff hantering. Det är ett idealiskt val för resenärer som behöver höga hastigheter, samtidigt som den erbjuder bra säkerhetsfunktioner och ett brett urval av lagringsstorleksalternativ.

Fördelar

 • Slitstarkt aluminiummetallhölje
 • Upp till 420MB/s läs- och 380MB/s skrivhastigheter
 • Bra säkerhetsprogram medföljer
 • Enkla och snabba överföringar

Nackdelar

 • Dyrare än vissa konkurrenter

Kingston

Kingston IronKey Keypad 200 kan verka dyr, men det är väl värt investeringen om du värdesätter säkerhet framför något annat. Denna fästning av en flash-enhet går långt för att säkerställa att din data förblir i rätt händer.

KP200 uppfyller FIPS 140-3 nivå 3 certifieringskrav för militär klass och väntar på officiell certifiering. Den har också XTS-AES 256-bitars hårdvarubaserad kryptering, vilket gör den till en så ogenomtränglig flashenhet som du kan hitta. Dessutom kan du ställa in både administratörs- och användar-PIN-koder, och ingen kan få åtkomst utan en.

Om dessa funktioner inte räcker för att du ska känna dig säker, är de interna kretsarna också förstärkta för att förhindra åtkomst, och den alfanumeriska knappsatsen är belagd med ett skyddande lager som förhindrar fingeravtrycksanalys.

Kingston Ironkey Keypad 200

Bäst för säkerhet

Med avancerade säkerhetsfunktioner för att skydda känsliga filer är Kingston IronKey Keypad 200 ett toppval för en säker flashenhet. Den har en alfanumerisk knappsats för extra förstärkning, och du kan inte komma åt utan en PIN-kod. Den är också mycket hållbar och vatten- och dammsäker.

Fördelar

 • Små förvaringsstorlekar tillgängliga
 • Data på enheten raderas efter tio misslyckade PIN-försök
 • IP57 damm- och vattenskydd
 • Kan användas på alla operativsystem
 • Alternativ för USB-A och USB-C

FAQ

F: Ska jag köpa ett USB 2.0-minne eller ett USB 3.0-minne (eller högre)?

Du bör kontrollera USB-standarden för dina enheter. Om du funderar på att köpa en USB 3.0 eller högre flashenhet, bör du se till att din enhet(er) har rätt port för att få ut det bästa av de hastigheter som erbjuds. Det finns ingen mening med att köpa en USB 3.0-flashenhet för användning i en 2.0-port. De är bakåtkompatibla, så en 3.0 fungerar i en 2.0-port, men den kommer att fungera med en 2.0-hastighet.

Med överföringshastigheter som är tillräckliga för grundläggande uppgifter som att överföra dokument och foton är USB 2.0 ett mer prisvärt alternativ. Det är en äldre USB-standard som kan flytta dokument med upp till 480 Mbps.

Med upp till 5 Gbps har USB 3.0 mycket snabbare överföringshastigheter. Om du ofta överför mycket stora filer eller använder enheter, såsom avancerade smartphones eller DSLR-kameror, är USB 3.0 det överlägsna alternativet. USB 3.1 och 3.2 ger ännu högre hastigheter men är generellt sett dyrare.

F: Vad är USB 3.2?

USB 3.2 är den andra stora uppdateringen av USB 3.0. Men gruppen som övervakar USB-standarder, USB-IF, byter kontinuerligt namn på de olika generationerna.

Det som en gång var USB 3.0 är nu USB 3.2 Gen 1, eller ibland USB 5Gbps. Denna standard kan ha en typ A, C eller mikro-USB-kontakt.

USB 3.1 går nu via USB 3.2 Gen 2×1, eller ibland USB 10Gbps, som också kan ha en typ A, C eller mikro-USB-kontakt.

Det finns nu USB 3.2 Gen 2×2, även känd som USB 20Gbps. Detta är den snabbaste USB-standarden och använder endast en USB-C-kontakt.

Dessa namn används ofta omväxlande, och du kan också höra namn som SuperSpeed ​​och SuperSpeed+ kastas runt. Om du är förvirrad av alla de olika namnen, kontrollera specifikationerna för din enhet och överföringshastigheterna de kan och se till att den matchar överföringshastigheterna som annonseras på flashenheten du överväger.

F: Vad är skillnaden mellan ett flashminne och ett USB-minne?

Alla USB-minnen är flashminnen. Men alla flash-enheter är inte USB-minnen. SD-kort och CF-kort är också flashenheter men har ingen USB-kontakt. Men flash-enhet och USB-minne används ofta omväxlande för att beskriva ett USB-minne.

F: Hur länge räcker data på en flash-enhet?

Flera faktorer kommer att säkerställa din datas livslängd. Den första är typen av flashminne som används. SLC-minne erbjuder den ultimata livslängden och används i avancerade applikationer. MLC är standardminnestypen som finns i de flesta kvalitets-USB-minnen. TLC ger den lägsta livslängden och är ofta en funktion av budget-USB-minnen.

Data kan förbli bevarade i över ett decennium med ett högkvalitativt USB-minne och följa idealiska förhållanden. Dessa villkor inkluderar att hålla stickan borta från extrema temperaturer, minimera skriv- och raderingscykler och uppdatera enhetens firmware när det rekommenderas.

Men det är vettigt att alltid ha viktiga filer säkerhetskopierade till molnet eller en extern hårddisk.

F: Vilka är några bärbara alternativ till flash-enheter?

SD- och microSD-kort är bland de bästa valen för att lagra stora mängder data på dina enheter, som din smartphone eller kamera. De är mindre och lättare än USB-minnen men kan bara fungera med en enhet som har en kortplats.

Bärbara hårddiskar och solid-state-enheter är skrymmande än USB-minnen. Men de är fortfarande bärbara och idealiska för större filer, som filmer. SSD-enheter är det överlägsna alternativet eftersom de är mindre, lättare, snabbare och håller längre än traditionella hårddiskar.

Molnlagring är den ultimata bärbara lagringen eftersom du inte behöver ha med dig något. Du lagrar din data online och kommer åt den från vilken enhet som helst med en internetanslutning.

F: Ska jag använda en flash-enhet eller en extern hårddisk för lagring?

Flash-enheter är mer bärbara och hållbara än externa hårddiskar. De tenderar också att vara billigare.

Externa hårddiskar erbjuder dock mycket större kapacitet och bättre datalivslängd. De ger också högre hastigheter och är ett bättre val för att arbeta med filer.

F: Kan jag överföra filer från min Android eller min iPhone till andra enheter med en flash-enhet?

Ja, du kan absolut överföra filer från Android och iPhone. För Android behöver du en prisvärd USB On-the-Go (OTG)-adapter om din telefon inte stöder det. Från din iPhone behöver du en Lightning till USB-adapter. Med iPhone 15 och dess nya USB-C-port kan du enkelt koppla in ett USB-C-minne.