De bästa e-läsarna för bokälskare

e-läsare har revolutionerat konsten att läsa. Det är förståeligt att många fortfarande älskar doften och känslan av en bra bok. Bibliotek med romaner, biografier och uppslagsverk har fortfarande sin värdefulla plats i hemmet. Men för att vara på språng kan bokälskare nu bära tusentals titlar i en liten, lätt enhet.

Utseendet och känslan av e-läsare utvecklas också. Ögonen vårdas mer med färgtemperaturjusteringar. Dessutom kan synskadade öka teckenstorleken, öka belysningen eller till och med byta till ljud.

Här är de bästa e-läsarna som finns tillgängliga idag.

Våra bästa eReader-rekommendationer för 2023

Kobo Libra 2

Bäst överlag

Den ultimata eReading Companion

$170 $190 Spara
20 USD

Kobo Libra 2 är en toppläsare som är bekväm att använda i många situationer, från livliga pendlar till att koppla av vid poolen. Dess sidvändningsknappar, liggande läge och vattentäta betyg säkerställer en sömlös och bekväm läsupplevelse. Dessutom tillåter dess blåljusreducerande teknik och skarpa skärmtext för utökad läsning utan att anstränga dina ögon. Det är ett utmärkt val för alla bokälskare som letar efter en mångsidig och användarvänlig e-läsare.

Fördelar

 • Vattentät
 • Bluetooth-stöd
 • Regelbundna firmwareuppdateringar
 • USB-C laddning
 • ComfortLight Pro

Nackdelar

 • Inte en spolskärm
 • Saknar dammmotstånd

Om du letar efter en e-läsare som är bekväm för alla situationer du befinner dig i, är Kobo Libra 2 väl värd att överväga. Det har dig täckt oavsett om dina händer är fulla, pendlar på ett fullsatt tåg eller sitter vid poolen med barn som plaskar runt.

Knapparna för att vända sidan är särskilt bekväma, och de är en funktion som utelämnas av många e-läsare. Du kanske ammar ett barn eller håller i en väska; Hur som helst är det enkelt att vända blad med en hand. Den väldetaljerade skärmen kan också växla till liggande läge när du behöver det. Och med en IPX8-klassificering är det problemfritt att ta enheten vid poolen.

När man väl har fastnat i en bra bok kan det vara svårt att lägga ifrån sig den. Men du kan njuta av din fängslande roman när som helst på dygnet utan att trötta ögonen. Kobo Libra 2 har blåljusreduceringsteknik och en mörklägesinställning. Skärmen hanterar även reflektioner oklanderligt bra, samtidigt som texten är skarp och kontrasten bra.

Med det nya Bluetooth-tillägget kan du nu lyssna via en extern trådlös högtalare eller hörlurar. Inte bara det, utan Kobo har hoppat av mikro-USB-porten till förmån för en USB-C-port som möjliggör snabb laddning och filöverföringar. Slutligen, med ett lagringsutrymme på 32 GB, finns det tillräckligt med utrymme för att lagra en bok om dagen i decennier framöver.

Amazon Kindle

Mest prisvärd

Prisvärd Amazon Kindle Access

Den senaste Amazon Kindle är fortfarande ett prisvärt alternativ för ivrig läsare. Med en elegant design och tillgång till miljontals titlar är det ett budgetvänligt val för att njuta av e-böcker när du är på språng.

Fördelar

 • Bluetooth för Audible-prenumerationer
 • Lätt och bärbar
 • 300PPI-skärmen är jämförbar med premium Kindles
 • USB-C-port
 • 16 GB lagringsutrymme

Nackdelar

 • Ingen varmljusjustering
 • Inte vattentät

​​​​Den senaste versionen av Amazon Kindle släpptes 2022 och är den lättaste och mest kompakta versionen hittills. Den är nu inne i sin elfte generation och har en överlägsen bländfri 300PPI högupplöst skärm. Dessa specifikationer matchar premiumenheterna i Kindle-serien av eReaders. Inte bara det, den har nu 16 GB lagringsutrymme och har äntligen en USB-C-port. Och du får allt detta till vad du fortfarande kan betrakta som ett budgetpris.

Tyvärr får du inte vattentätningen eller det justerbara varma ljuset till detta pris. Du måste också nöja dig med pekskärmen för att vända sidorna. Men du får en mycket förbättrad batteritid som nu varar upp till sex veckor. Dessutom finns det fyra justerbara LED-frontljus och en Bluetooth-anslutning.

Du har också olika alternativ att mixtra med. Du kan till exempel välja att inte ha några annonser eller välja från ett par Kindle Unlimited-alternativ. Denna modell kommer med en fyra månaders gratis prenumeration som ger tillgång till miljontals titlar i Kindle-butiken.

Kindle Kids

Bäst för barn

Pedagogisk uppmuntran för barn

Kindle Kids är en barnvänlig version av standard Amazon Kindle. Den har färgglada omslag, ett års prenumeration på Amazon Kids+ och en överordnad instrumentpanel för innehållshantering. Den erbjuder också en distraktionsfri läsupplevelse och uppmuntrar barn att utforska ett stort bibliotek av böcker och ljudböcker, vilket gör det till det perfekta valet för föräldrar som vill odla en kärlek till läsning hos sina barn.

Fördelar

 • Lagrar över 1 000 böcker
 • Justerbar frontljus
 • OpenDyslexic teckensnitt
 • Inga distraktioner i enheten
 • Ordförrådsbyggare och Word Wise för att uppmuntra unga elever

Kindle Kids är samma som en standard Amazon Kindle med extra funktioner för barn. Den är lika lätt och smal som din typiska Kindle och har samma bländfria 300PPI högupplösta skärm. De 16 GB lagringsutrymmet är också detsamma, vilket innebär att ditt barn eller barn kan lagra över 1 000 böcker. Den har också samma nya USB-C-anslutning och, tack och lov, en liknande rimlig prislapp.

Skillnaderna? Tja, det är dessa som gör Kindle Kids intressanta. Du kan välja mellan ett av tre snygga och färgglada omslag. Utöver det finns det ett års prenumeration på Amazon Kids+, ett omfattande bibliotek med romaner och ljudböcker för barn. Sedan finns det överordnade instrumentpanelen där du kan ställa in och hantera innehåll för att uppmuntra läsning. Du kan också justera filter och till och med ställa in ett läggdagsmeddelande.

Det finns inga appar, videor, meddelanden och definitivt inga spel på den här enheten. Allt den har är oavbruten läsning med massor av uppmuntran och lärande. Det är ett måste för alla föräldrar som vill att deras barn ska läsa mer.

Amazon Kindle Paperwhite

Bästa vattentätningen

Bekymmersfri läsning vid poolen eller i badet

Femte generationens Amazon Paperwhite har en större skärm och en vattentät design med IPX8-klassificering, vilket möjliggör bekymmersfri läsning i badet eller vid poolen. Den har också en bländfri 300PPI-skärm och justerbar färgtemperatur för bekväm läsning dag som natt.

Fördelar

 • Ny större display
 • Bländfri
 • Snabbare svarstid
 • IPX8-klassad
 • Integration med Audible

Denna femte generationens Amazon Paperwhite har en större skärm och smalare ramar än tidigare. Du kan lagra upp till 8 GB på denna eReader, vilket är tillräckligt för de flesta. Men om du behöver mer finns en 16GB-version tillgänglig, eller så kan du prova den dyrare Signature Edition, som ger dig upp till 32GB.

Med sin bländfria skärm på 300PPI kanske du tror att du läste en verklig bok om det inte var för frånvaron av den där unkna gamla boklukten. Men tack vare den justerbara färgtemperaturen på de 17 frontljus-LED:erna är den snäll mot dina ögon eftersom du kan ändra den till ett varmare ljus på natten. Alternativt, om du är synskadad kan du lyssna på dina böcker med en Audible-prenumeration.

Amazon har uppdaterat denna iteration till en snabbare processor, vilket gör den mer lyhörd. Sidvändning går nu upp till 20 procent snabbare. Batteriet har också fått en ny livslängd, där Amazon säger att du kan få upp till 10 veckor med minimal användning. Du kan nu även ladda via USB-C-porten.

Dessutom är droppar i badet eller poolen inget bekymmer. Dess IPX8-klassificering säkerställer att du kan sänka den till ett djup av 1,5 meter i upp till 30 minuter.

Onyx Boox Tab Ultra

Mest mångsidig

Få mer av din eReader

Boox Tab Ultra från Onyx är en förstklassig eReader med surfplattaliknande funktionalitet. Den har en 10,3-tums E Ink-skärm, frontljus för bekväm läsning, en penna för att göra anteckningar och dubbla mikrofoner för skarp ljudinspelning. Du kan till och med förvandla den till en grundläggande 2-i-1 bärbar dator genom att köpa det separat sålda magnetiska fodralet med inbyggt tangentbord, vilket gör det till det bästa alternativet för dem som letar efter en allt-i-ett läs- och produktivitetsenhet.

Fördelar

 • Stor, lättläst, responsiv display
 • Magnetisk penna och tangentbordsstöd
 • 16 MP kamera för dokumentskanning
 • 128 GB lagring som kan utökas till 2 TB med microSD-kort
 • Strömknapp med fingeravtrycksigenkänning

Nackdelar

 • Vissa appar har en nedslående prestanda

Med sitt premiumpris är det vettigt att Boox Tab Ultra från Onyx erbjuder mer än bara läsning av e-böcker. Förutom att få en snygg 10,3-tums E Ink-skärm med en utmärkt upplösning på 1872x1404p kan du i stort sett använda den som en surfplatta. Du kan till och med köpa ett separat sålt magnetfodral med ett inbyggt tangentbord för att förvandla din eReader till en enkel 2-i-1 bärbar dator.

Utan tangentbordet och locket är den lättare och mindre skrymmande än din vanliga surfplatta men lite tyngre än din vanliga eReader. Denna vikt beror på aluminiumbeslagen i den robusta konstruktionen, batteriet på 6 300 mAh och den stora skärmen.

Skärmen är också snabbare än andra e-läsare. Även om det fortfarande kommer att finnas fall av skärmuppfräschning kan du titta på videor, spela spel och använda appar. Men du måste komma ihåg att det inte är en LCD-skärm. Så upplevelsen kommer inte alltid att vara lika tillfredsställande som att använda en riktig surfplatta. Framljusen gör dock läsning med trötta ögon desto lättare. Du kan läsa i vita och varma färger eller blanda dem för att uppnå önskad ljusstyrka.

För att göra anteckningar kommer den med en penna. Om du föredrar att ta muntliga anteckningar har den dubbla mikrofoner som spelar in skarpt klingande anteckningar. De dubbla högtalarna är också ganska bra, så att du kan lyssna på ljudböcker om du föredrar det. Eller så kan du använda en extern enhet för att lyssna. Som sagt, det finns inget hörlursuttag, men du kan fortfarande para ihop det med Bluetooth-öronsnäckor eller en högtalare.

Onyx Boox Nova Air C

Bästa färgskärm

Ett färgstarkt val för serier

Boox Nova Air C är en imponerande färgläsare med en livfull display. Dess färgförbättrade skärm väcker bilder och illustrationer till liv, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för att läsa serier och tidningar.

Fördelar

 • Överraskande bra ljud från högtalarna
 • Bluetooth för att lyssna på ljudböcker
 • On-Cell E Ink för utmärkt färgomfång och noggrannhet
 • Färgtemperaturjustering
 • Boox Pen Plus stylus medföljer

Nackdelar

 • Fördröjning och spökbilder är fortfarande uppenbara

Om du vill ta din e-läsning till nästa nivå, är Boox Nova Air C en färgläsare som säkerligen kommer att imponera. Inte bara det, utan den drivs av Android 11, vilket innebär att du kan ladda ner vilken app som helst från Google Play Butik och använda dem med varierande framgång. Dessa inkluderar andra eReader-appar, som Kindle. Så du kan ladda upp filer därifrån och njuta av dem igen på den här enheten.

Boox Nova Air C är en hybrid av Nova Air och Nova3 Color, vilket gör den både ultratunn och färgförbättrad. Men vissa kan tycka att färgfunktionen är överflödig, särskilt om din primära oro är att läsa romaner. Men om du älskar serietidningar och tidskrifter är det det bästa valet, även om det krävs lite justering att läsa dem på en 7,8-tumsskärm.

Att ta anteckningar är en fröjd på den här enheten, särskilt när du tänker på färgalternativen. Du kan använda den medföljande pennan för att skriva på skärmen. Pennans beröring är jämförbar med att skriva på papper och är lika bra som vilken penna som helst. Du kan använda gult för att markera anteckningar och rött eller blått för att ringa in eller understryka viktiga områden som du vill uppmärksamma senare.

Det finns olika lägen du kan använda beroende på din aktivitet. Dessa sträcker sig från enkel romanläsning till att titta på videor på YouTube. Den kraftfulla Snapdragon 662-processorn går ihop med 3 GB RAM och 32 GB lagringsutrymme för att dessa lägen ska fungera effektivt. Fördröjning och spökbilder förblir dock ett problem ibland, men detta har mer att göra med enhetens E Ink-skärm än dess tekniska specifikationer. När spökbilder är uppenbara kan du uppdatera skärmen för att bli av med den.

Kobo Elipsa 2E

Bäst för anteckningar

En anmärkningsvärd e-läsare för anteckningar

Kobo Elipsa 2E är en e-läsare med en stor 10,3-tumsskärm med funktioner som gör den perfekt för anteckningar. Den kommer också med en utmärkt penna som låter dig skriva, rita och kommentera PDF-filer och e-böcker.

Fördelar

 • OverDrive-stöd för att låna böcker
 • Utmärkta anteckningsfunktioner
 • Omfattande formatstöd
 • Stor, ljus skärm
 • Ergonomisk stylus

Nackdelar

 • Ingen mobilanslutning
 • Stöder inte Kindle-köpta böcker
 • Begränsat urval av ljudböcker

Kobo Elipsa 2E är en värdig rival till Kindle Scribe för anteckningar. Nyckelfunktioner inkluderar en mängd olika anteckningsbokmallar, mappar för att hålla ordning och handskrift-till-skriven textkonvertering. Dessutom låter den ergonomiskt omdesignade Kobo Stylus 2 dig kommentera och enkelt organisera dina dokument – ​​den har till och med ett snyggt suddgummi ovanpå. Att säkerhetskopiera allt är enkelt med Kobo Cloud, eller så kan du exportera via USB eller Dropbox.

Även om den inte är vattentät, har den en lätt, slimmad design med en återvunnen magnesiumlegering och plastkonstruktion. Den 10,3-tums E Ink Carta 1200-pekskärmen har en upplösning på 1404x1872p. Skärmen är skarp och detaljerad, med utmärkt dynamiskt omfång, och Elipsa 2E har också en matt beläggning för förbättrad synlighet. Tillsammans med dess justerbara ljusstyrka är det lätt att läsa och skriva även under de ljusaste dagarna. Och när du läser efter mörkrets inbrott kan du filtrera blått ljus för att säkerställa att du lätt kan glida iväg när sandmannen kommer.

Med utmärkta 32 GB lagringsutrymme kan denna e-läsare rymma upp till 24 000 böcker åt gången. Du kan komma åt titlar via Kobo Store, och det finns miljoner att välja mellan. Dessutom får du i genomsnitt två veckors batteritid på en enda laddning.

Kobo Clara HD

Bästa färgjustering

Färgjusterande komfort till ett överkomligt pris

$100 $120 Spara
20 USD

Kobo Clara HD är en eReader som är lätt för ögonen. Den har funktioner som justerar displayen för att matcha ditt omgivande ljus och minskar blått ljus så att du kan läsa bekvämt i timmar i sträck.

Fördelar

 • Lång batteritid
 • Kompakt och lätt
 • OverDrive boklån
 • Enkel enhandsläsning
 • Skarp display

Nackdelar

 • Inga bläddringsknappar
 • Inte vattentät
 • Inget stöd för ljudböcker

Om att ta hand om dina tittare är din högsta prioritet när du väljer en eReader, erbjuder Kobo Clara HD utmärkt färgtemperaturjustering. I Comfort PRO-läget matchar displayen ditt omgivande ljus, medan nattläget minskar blått ljus stegvis när du närmar dig läggdags. Du kan också justera färgtemperaturen manuellt från en rad förinställningar för att passa ditt humör och din komfort.

Bortsett från det är det också en utmärkt och prisvärd eReader som kan konkurrera med Amazon Kindle. Den har mer eller mindre samma storlek och vikt och har samma 6-tums, 300PPI, bländfria display. Du kan läsa den på ljusa, soliga dagar i parken utan problem, precis som du kan med en riktig bok. Det finns också ett brett utbud av teckenstorlekar och typer att välja mellan, och du kan göra anteckningar, markera passager och använda den integrerade snabbtrycksordboken för de stora, snygga orden.

Med 8 GB lagringsutrymme kan Clara HD rymma cirka 6 000 böcker – mer än tillräckligt för att ta sig igenom även den längsta tågresan. Om du tar dig igenom dem alla kan du bläddra i den integrerade Kobo eBookstore och välja bland över sex miljoner titlar. Dessutom kan du komma åt ditt lokala bibliotek med inbyggt offentligt bibliotekslån från OverDrive.

Vad du bör tänka på innan du köper en eReader 2023

e-läsare är mer populära än någonsin, och de gör fantastiska presenter. Oavsett om du köper till en moster, din morfar eller ett litet barn, kan vem som helst uppskatta en bra e-läsare. Ju mer du är beredd att betala, desto fler funktioner kommer eReader att ha. Men det betyder inte att det blir en besvikelse att nöja sig med en budgetvänlig.

Den grundläggande Amazon Kindle är fortfarande den mest populära e-läsaren som finns tillgänglig idag, och även om den inte har antecknings- eller ljudfunktioner, gör den exakt vad den säger på burken. Det är en eReader som du kan använda för att lagra många titlar, har en skarp skärm och är rimligt prissatt. Kobo Clara HD är en enhet med liknande priser med ungefär samma funktioner.

Att få barn att läsa nuförtiden kan vara en utmaning, med tanke på alla distraktioner som finns i den moderna världen. Det finns dock e-läsare utformade speciellt för barn som aktivt uppmuntrar läsning. Kindle Kids är ett utmärkt val. Den har funktioner utformade för att inspirera läsning och kommer också till ett överkomligt pris.

Sedan finns det andra e-läsare som erbjuder mer än bara läsning. Kobo Libra 2 är ett annat utmärkt val med praktiska kontroller och faciliteter som hjälper till att minska påfrestningarna på ögonen. Den kommer fortfarande in till ett angenämt pris samtidigt som den matchar premium e-läsare för kvalitet. Den är också vattentät och lätt och erbjuder hela 32 GB lagringsutrymme, vilket gör den till ett utmärkt val för att ta med på semestern.

Kobo Libra 2

Bäst överlag

Den ultimata eReading Companion

$170 $190 Spara
20 USD

Kobo Libra 2 är en toppläsare som är bekväm att använda i många situationer, från livliga pendlar till avkoppling vid poolen. Dess sidvändningsknappar, liggande läge och vattentäta betyg säkerställer en sömlös och bekväm läsupplevelse. Dessutom tillåter dess blåljusreducerande teknik och skarpa skärmtext för utökad läsning utan att anstränga dina ögon. Det är ett utmärkt val för alla bokälskare som letar efter en mångsidig och användarvänlig e-läsare.

Fördelar

 • Vattentät
 • Bluetooth-stöd
 • Regelbundna firmwareuppdateringar
 • USB-C laddning
 • ComfortLight Pro

Nackdelar

 • Inte en spolskärm
 • Inte dammbeständig