De bästa budgetmoderkorten för spel 2024

Att bygga en dator för spel är inte direkt billigt, även om du sätter ihop en nybörjarrigg. Lyckligtvis kan moderkort vara relativt billiga, vilket gör att du kan allokera mer av din budget till en bättre GPU och CPU. Och även budgetmoderkort för spel har många av de klockor och visselpipor du behöver, som de senaste Intel- och AMD-socklarna och Gen 5 M.2-slots.

MSI

Det som är bra med MSI MAG B760 Tomahawk är att det inte bara är ett väl avrundat budgetmoderkort för spel, utan det saknar stora svagheter. Visst, Gen 5 M.2 sockets skulle vara fantastiskt, men Gen 4 är fortfarande fantastiskt, och du får tre sockets att fylla, så du kommer aldrig att behöva utrymme.

MSI MAG B760 Tomahawk går också utöver det vanliga med PCIe 5.0 x16-kortplatsen för din GPU. Med de extra lödpunkterna är moderkortet mer än kapabelt att hantera rejäla, fullstora GPU:er, vilket förhindrar GPU-nedsättning.

Och för att svepa en båge på allt är LGA 1700-sockeln perfekt för budgetbyggen. Du kan välja den populära ingångsnivån 12100F och sedan uppgradera till en 14:e generationens Intel-processor senare på vägen när priset är rätt. Allt du behöver är en BIOS-uppdatering för att stödja det.

MSI MAG B760 Tomahawk WiFi DDR4

Bäst överlag

$170 $190 Spara
20 USD

Med ett bra urval av portar, inklusive Wi-Fi 6E, är MSI MAG B760 Tomahawk bland de mest väl avrundade budgetmoderkorten. Den har också några fiffiga funktioner som att överklocka ditt RAM-minne, M.2 och stöd för 14:e generationens Intel-processorer, vilket erbjuder en uppgraderingsväg på vägen.

Fördelar

 • RAM kan överklockas
 • PCIe-kortplatsen har strukturellt stöd för tyngre GPU:er
 • Bra urval av portar, Wi-Fi 6E och Ethernet

Nackdelar

 • Begränsad till DDR4
 • Brist på RGB

Gigabyte

Vad är bättre än ett budgetmoderkort? En som du enkelt kan arbeta med, vilket är särskilt användbart om du är ny på PC-byggande. Gigabyte A620I AX passar bekvämt i det lägret samtidigt som den erbjuder fördelarna med AMD:s Ryzen 7000-seriens processorer.

Normalt måste du placera in några komponenter, som CPU:n, för att uppdatera BIOS. Q-Flash Plus låter dig kringgå det helt med bara en USB-enhet, strömstöd och en knapptryckning. Sedan har du EZ-spärren, som inte bara ger din GPU en snygg, åtsittande passform, utan det blir lättare att mata ut när du uppgraderar din rigg.

Medan Gigabyte A620I AX är begränsad till PCIe 4.0 GPU:er, borde den inte vara en dealbreaker. De flesta moderna grafikprocessorer använder fortfarande PCIe 4.0, som NVIDIA GeForce 4060 Ti. På baksidan kan du få ut lite extra kraft genom att överklocka ditt RAM-minne.

Gigabyte A620I AX

Bästa Mini-ITX

$120 $150 Spara
30 USD

Oavsett om du siktar på ett litet AM5-bygge eller om du bara vill ha ett enkelt mini-ITX-kort att arbeta med, är Gigabyte A620I AX det perfekta alternativet. Dess Q-Flash Plus gör det enkelt att uppdatera BIOS, och den får bonuspoäng för ARGB-stöd.

Fördelar

 • Väldigt lätt att arbeta med
 • RAM kan överklockas
 • Formfaktor fungerar också med små byggen

Nackdelar

 • Endast en M.2 (och det är inte Gen 5)
 • Begränsad till PCIe 4.0 GPU:er

ASRock

En av fördelarna med att ha en speldator är att driva komponenterna till sina gränser genom överklockning. Lyckligtvis ASRock B760M PG Riptide låter dig släppa loss din Intel-processor!

Medan ASRock B760M PG Riptide stöder 14:e generationens Intel-processorer, bör möjligheten att överklocka inte förbises, särskilt om din budget är knapp. Den stöder också 12:e och 13:e generationen, vilket innebär att du enkelt kan välja en nybörjar-CPU och fästa den med ordentlig kylning, som en AIO-kylare, för att driva dess prestanda några steg framåt.

En annan fördel med ASROCK B760M PG Riptide är dess PCIe 5.0 GPU-stöd, och själva kortplatsen har ankarpunkter och en stark spärr för att hålla tunga grafikkort på plats. Detta öppnar upp för många uppgraderingsvägar på vägen, med tanke på att PCIe 5.0 är bakåtkompatibel.

ASRock B760M PG Riptide

Bäst för Intel

Utrustad med en olåst LGA 1700-sockel, har ASRock B760M BG Riptide inga betänkligheter över att pressa Intel-processorer till sina gränser. Som ett mikro-ATX-moderkort är det också lika perfekt för mindre byggnader.

Fördelar

 • Stöder CPU och RAM-överklockning
 • Har ett ARGB-huvud
 • Finns i en mängd olika formfaktorer

Nackdelar

 • Behöver en BIOS-uppdatering innan du kan använda 14:e generationens Intel-processorer

SOM OSS

Mycket på det sätt som ASRock B760M PG Riptide låter dig pusha Intel-processorer, över på Team Red, det finns ASUS TUF B650-Plus. Med en olåst AM5-sockel finns det mycket potential här för både överklockning (eller underspänning) på nybörjar- och avancerade AMD-processorer.

Överklockning stannar dock inte vid din processor. Stöd för DDR5 och överklockning är ett säkert sätt att få en snygg prestandaökning, eftersom din processor kommer att ha mer data att tugga igenom.

Naturligtvis betyder det att du kommer att införa mycket mer värme i ditt system. Tack och lov dämpar ASUS TUF B650-Plus resten av riggens värmegenerering via kylflänsar för VRM- och M.2-platserna. Du vill ändå överväga att ha en allt-i-ett-kylare.

Asus TUF Gaming B650-Plus

Bäst för AMD

$215 $220 Spara
5 USD

Oavsett om du har köpt en AMD-processor på ingångsnivå eller en avancerad, ger Asus TUF Gaming B650-Plus dig kraften att undervolta eller överklocka processorn. Den kommer också försedd med kylflänsar på viktiga platser, som VRM- och M.2-öppningen, för att hjälpa till att reglera värmeutvecklingen.

Fördelar

 • Tre M.2. slots, varav en är Gen 5-hastigheter
 • Bra urval av portar, inklusive Gen 2 Type-C
 • Olåst AM5-uttag

ASRock

Om det finns en aspekt av PC-byggande som du inte kan få med en konsol, är det anpassning, och du behöver inte blåsa upp din budget för att få det att fungera. Välj ett budget PC-fodral, kombinera det med ASRock B760M Steel Legend, och du har den perfekta grunden.

Till att börja med har ASRock B760M Steel Legend både RGB- och ARGB-headers, så att du kan gå vild med någon av de bästa RGB-fläktarna för att komplettera moderkortets egen belysning. Du kan också synkronisera färger med ASRocks programvara Polychrome Sync.

ASRock B760M Steel Legend handlar dock inte bara om stil. Med en LGA 1700-socket, DDR5 och stöd för PCIe 5.0-grafikkort, är himlen gränsen. Du är begränsad till Gen 4 M.2-hastigheter, men du får tre platser för att fylla den med helst stora 1TB SSD-enheter för dagens ständigt växande videospel.

ASRock B760M Steel Legend WiFi moderkort

Bästa RGB

$160 $220 Spara
60 USD

ASRock B760M Steel Legend öppnar dörren för en mängd olika anpassningar tack vare dess dedikerade ARGB-huvuden. Det svarta och benvita färgschemat är också ganska snyggt, och det finns även RGB längs kanterna.

Fördelar

 • Stöder 12:e, 13:e och 14:e generationens Intel-processorer
 • Wi-Fi 6E och 2,5G LAN
 • Snyggt färgschema och RGB

Nackdelar

 • Begränsad till Gen 4 M.2 hastigheter

FAQ

F: Vad är skillnaden mellan ett moderkort och en CPU?

Om du någonsin har undrat varför en dator inte fungerar utan processor, beror det på att moderkortet inte kan utföra uppgifter och processer på egen hand. Moderkortet är till för att underlätta kommunikationen mellan komponenter, som GPU och CPU, medan CPU utför data.

F: Spelar moderkortet någon roll för spel?

Ja! Ditt största problem är att välja ett moderkort som stöder alla komponenter du vill ha. Till exempel, om du har en Intel-processor på din önskelista, kommer den att vara inkompatibel med en AMD-sockel. Om du inte är säker på var du ska börja kan vi komma igång med det bästa sättet att välja ett moderkort.

F: Vilka andra komponenter är viktigast för en speldator?

Förutom en processor och strömförsörjning behöver du ett grafikkort, RAM och lagring i form av en SSD eller hårddisk. Naturligtvis behöver du också ett fodral för att rymma allt. Beroende på riggen du bygger kan du behöva ytterligare fläktar för höljet och CPU eller välja en AIO. Det är mycket att ta in, så det du kan använda för att hålla din kompass rak är vår PC-köpguide.

F: Behöver jag ett high-end moderkort för spel?

Nej, du behöver inte köpa ett dyrt moderkort för spel, även om du köper förstklassiga grafikkort och processorer.

F: Vilka är de olika moderkortsstorlekarna?

Om du bygger en PC är de vanligaste formfaktorerna du kommer att stöta på, från minsta till största: mini-ITX, micro-ATX, ATX och E-ATX.