De bästa bärbara datorerna för programmering och kodning

Att hitta rätt bärbar dator för dig kan vara en skrämmande uppgift, med så många tillgängliga alternativ. Fördelen med olika val är dock att det finns något för alla, oavsett om du är en spelare, utvecklare eller tillfällig användare. Om du är en programmerare eller kodare vill du ha en bärbar dator som har en bra processor, tillräckligt med RAM, betydande lagringsutrymme och en högupplöst skärm. Spelutvecklare vill också ha ett bra dedikerat grafikkort. Och ett bekvämt tangentbord är ett måste för alla.

Det finns olika alternativ för bärbara datorer för alla typer av programmerare och kodare och för varje budget. Vi har sammanställt en lista över de bästa och högst rankade maskinerna.

Våra val för de bästa programmerings- och kodningsbärbara datorerna 2023

Dell XPS 15 9530

Bäst överlag

En bärbar dator som utmärker sig inom ett brett spektrum av programmeringsfält

9530-modellen av Dell XPS 15 erbjuder några seriösa specifikationer. Den har en kraftfull CPU, gott om RAM, ett stort lagringsutrymme och ett dedikerat grafikkort. Utöver sin prestanda har den också en ljusstark och färgexakt 3,5K OLED-skärm och ett tillfredsställande tangentbord för omfattande skrivning.

Fördelar

 • Utmärkt 14-timmars batteritid
 • Enastående prestation
 • Dedikerat grafikkort
 • Stor och lyhörd pekplatta
 • Bakgrundsbelyst tangentbord

Nackdelar

 • Endast USB-C-portar
 • 720p webbkamera

En utmärkt Windows-dator för programmering och kodning är Dell XPS 15 9530-modellen. Specifikationerna som erbjuds av denna maskin överstiger vida vad de flesta programmerare behöver. Om du konsekvent arbetar med stora projekt erbjuder 32 GB DDR5 4 800 MHz RAM och Intel 13:e generationens 14-Core i9-13900H Evo-processor mer än tillräckligt med kraft och gör att du kan använda flera applikationer och datauppsättningar samtidigt.

Som specificerat kommer denna version av Dell XPS 15 9530 med NVIDIA RTX 4060 GPU. Men om du inte behöver ett dedikerat grafikkort eller letar efter något mindre kraftfullt kan du spara lite pengar genom att nedgradera till RTX 4050 eller Intel Arc A370M. Om du behöver mer kan du naturligtvis uppgradera till RTX 4070 också.

Du får också en riklig mängd 1 TB SSD-lagring medan 15,6-tums 3,5K OLED InfinityEdge-skärmen spränger 400 nits toppljusstyrka. Återigen, Dell XPS 15 är mycket anpassningsbar. Så du kan spara genom att få en Full HD+ IPS-skärm, som faktiskt är ljusare och mer färgexakt än den högre upplösta OLED-modellen.

Tangentbordsdäcket är mjukt att ta på, vilket skapar en tillfredsställande skrivupplevelse, och den lyhörda pekplattan är rymlig. Den bärbara datorn levereras med Windows 11 Pro, och den har två Thunderbolt 4-portar, en USB-C 3.2 Gen 2, ett hörlursuttag och en SD-kortläsare med Intel Wi-Fi 6E och Bluetooth 5.2-anslutning.

Sammantaget är det en bärbar dator av hög kvalitet för att utveckla komplexa applikationer och stora kodbaser och är ett utmärkt val för seriösa programmerare.

MacBook Pro 16-tums M2 Pro/Max 2023

Bästa MacBook

M2 Max och Pro Chip Power för programmerare

Att välja M2 Max Chip kommer att ge den mest kraft som en MacBook kan ge, samtidigt som M2 Pro Chip levererar extrem kraft till ett betydligt billigare pris. Vilket chip du än väljer får du också en fantastisk Liquid Retina XDR-skärm, en otrolig batteritid och ett bekvämt tangentbord som du kan skriva på i timmar utan att bli trött.

Fördelar

 • Extrem kraft
 • Fantastisk display
 • Exceptionell batteriprestanda
 • Bekvämt och rymligt tangentbord
 • Utmärkt ljudsystem

Nackdelar

 • Ganska tung
 • Dyrt, speciellt om du får M2 Max-versionen

Den bästa MacBook för programmering och kodning är MacBook Pro 16-tum. För den ultimata kraften kan du välja M2 Max-chippet. Men för de flesta kodare borde det billigare M2 Pro-chippet vara mer än tillräckligt. Med M2 Max får du en 12-kärnig CPU, en 38-kärnig GPU, 32 GB enhetligt minne och 1 TB SSD-lagring. Om du verkligen vill ”Maxa ut” kan du uppgradera dessa specifikationer till ett kolossalt 96 GB enhetligt minne med 8 TB lagringsutrymme.

Priset för denna kraft är dock högt och kan vara överdrivet för många programmerare. Att välja M2 Pro-chippet istället ger ett billigare pris men ändå gott om kraft. Du får också en batteritid som konkurrerar med det bästa som alla bärbara datorer kan ge vid 22 timmar och ett rymligt, bekvämt, bakgrundsbelyst tangentbord med en rymlig och lyhörd styrplatta.

Den 16,2-tums Liquid Retina XDR-skärmen är stor, fantastisk och kan nå häpnadsväckande toppljusnivåer. Men om du föredrar en mindre skärm, erbjuder en konfigurerbar 14-tumsmodell ungefär samma specifikationsalternativ. Portar-mässigt ger MacBook Pro dig tre Thunderbolt 4-portar, en HDMI, en praktisk SDXC-kortplats, ett välkomsthörlursuttag och en MagSafe 3-port för laddning.

ASUS VivoBook 15

Mest budgetvänligt

En prisvärd ASUS bärbar dator med förvånansvärt kraftfull prestanda

ASUS Vivobook 15 är ett kvalitetsval för programmerare och kodare som letar efter en prisvärd bärbar dator. Det finns olika konfigurationer som hjälper dig att hitta rätt mängd kraft och lagring, och Full HD-skärmen är ljus och tydlig.

Fördelar

 • Bra val av konfigurationer
 • Praktiskt urval av portar
 • Kvalitetsdisplay
 • Prisvärd
 • Bekvämt att skriva

För ett budgetvänligt alternativ, överväg 2023-modellen av ASUS Vivobook 15. Det bästa stället att välja är 20GB RAM/512GB SSD-modellen för en bra balans mellan specifikationer och kostnad. Däremot kan du välja mellan allt mellan 12 till 36 GB RAM och 256 GB till 2 TB SSD-lagring – samtidigt som du håller dig stadigt i budgetprisklassen.

Med ett integrerat grafikkort kanske det inte har tillräckligt med ström för de mest grafikintensiva uppgifterna. Men tillsammans med Intel Core i5-1135G7-processorn finns det tillräckligt med muskler för de flesta programmerare, och den bärbara datorn klarar de mest krävande uppgifterna utan bekymmer.

Med en 15,6-tums Full HD IPS-skärm har du en bra storlek och upplösning för en programmeringsbärbar dator. Det finns också ett nummerblock för dem som kommer att ange många nummer. Det bakgrundsbelysta tangentbordet i full storlek är bekvämt att skriva på, även om tangenterna känns lite väl åtskilda. Styrplattan är också placerad utanför mitten, vilket kan ta lite att vänja sig vid.

Batteritiden lämnar dock en del övrigt att önska. Så om du planerar att ta bort programmeringen från skrivbordet måste du ta med dig laddaren och vara nära ett vägguttag.

MacBook Air 15,3-tums M2 2023

Mest prisvärd MacBook

Ett toppval av MacBook till ett mer överkomligt pris

Apples 15-tums MacBook Air är en kraftfull best. Även om den kanske inte når den kolossala kraft som MacBook Pro kan uppnå med sina Pro- och Max-chips, erbjuder Air med ett vanligt M2-chip fortfarande otrolig kraft till ett mer överkomligt pris. Med alternativ för att uppgradera kan du konfigurera den för att passa dina programmerings- och kodningsbehov. Skärmen når den fantastiska livlighet och detalj som MacBooks är kända för, medan batteriet kan hålla längre än nästan alla andra bärbara datorer i denna prisklass.

Fördelar

 • Utmärkt ljudkvalitet
 • Fantastiskt tangentbord med sensor för omgivande ljus
 • Ljusstark, livfull 15-tumsskärm
 • Kraftfull prestanda

Om den superdyra 16-tums MacBook Pro överstiger din budget, är MacBook Air 15,3-tums också en kraftfull best, men den är tillgänglig till ett mindre iögonfallande pris. Chippet på denna modell är det vanliga M2-chippet och inte Pro eller Max. Det är dock inte felaktigt att säga att den fortfarande erbjuder otrolig kraft. Basmodellen levereras med en 8-kärnig CPU och en 10-kärnig GPU med 8 GB enhetligt minne och 512 GB SSD-lagring. Mot en extra avgift kan du uppgradera till upp till 24 GB enhetligt minne och upp till 2 TB lagringsutrymme.

Om du föredrar en mindre skärm finns det en 13-tumsvariant med samma konfigurerbara alternativ. Eller så kan du till och med välja ett äldre M1-chip som fortfarande har tillräckligt med kraft för programmering och kodning. Du får också varumärket Liquid Retina Display med hög upplösning, som erbjuder upp till 500 nits ljusstyrka med P3-vid färg och otroliga detaljer.

Dessutom får du också Apples legendariska Magic Keyboard, känt för sina mjuka, stora tangenter och sensor för omgivande ljus och en exceptionell batteriprestanda på upp till 18 timmar.

Microsoft Surface Laptop 4

Bästa tangentbordet

Ett lyxigt tangentbord för programmering hela dagen

Med sitt överdådiga tangentbord, vackra display och kraftfulla prestanda är Microsoft Surface Laptop 4 ett idealiskt instegsval för programmerare och kodare. Även om det dedikerade grafikkortet i AMD Ryzen 7 inte är det mest kraftfulla, finns det fortfarande tillräckligt med muskler för de flesta programmeringsuppgifter. När du räknar in batteritiden, markerar den alla rutor för att hjälpa dig komma igång.

Fördelar

 • Utmärkt batteritid på 13 timmar
 • Mycket bekvämt tangentbord
 • Stor och lyhörd pekplatta
 • Optimerad nyckelresa
 • Underbar display

Ett utmärkt instegsalternativ för programmerare och kodare är Microsoft Surface Laptop 4. AMD Ryzen 7 Surface Edition är en kraftfull processor som överträffar Intel Core-processorer när det gäller multitrådsprestanda. Den har åtta kärnor och 16 trådar, vilket ger hästkrafterna för att kompilera kod och köra programmeringsuppgifter.

Det integrerade grafikkortet är inte så kraftfullt, men ändå tillräckligt bra för det mesta av programmering. Du bör överväga att lägga till ett dedikerat kort för grafikintensiv programmering. Men med 16 GB DDR4 RAM kan du köra flera applikationer tillsammans, och 512 GB SSD-lagring är tillräckligt för de flesta projekt och ger snabba start- och laddningstider. Om du föredrar mer RAM och lagring finns det ett 32GB/1TB-alternativ med en Intel Core i7-processor.

Tangentbordet är bland det mest bekväma du kan hitta, med optimerad tangentrörelse och ett däck täckt av mjukt Alcantara-material. Du kan skriva bekvämt hela dagen, och med en batteritid på cirka 12–13 timmar (annonserad vid 17,5 timmar) och en vacker pekskärm på 2496 x 1664, har du den perfekta bärbara datorn på ingångsnivå för programmerare och kodare.

HP Spectre x360 14

Bästa 2-i-1

En kompakt men ändå kraftfull 2-i-1

$900 $1500 Spara
600 USD

Med sin 13,5-tumsskärm och 2-i-1-design är HP Spectre x360 ett bra rop för programmerare och kodare som söker något mer kompakt och mångsidigt. Men det är också en kraftfull bärbar dator med mäktiga specifikationer, en WUXGA-pekskärm, ett bekvämt tangentbord och en bra batteritid.

Fördelar

 • Wi-Fi 6E och Bluetooth 5.3
 • 360-graders växelgångjärn
 • 50 % laddning på cirka 45 minuter
 • Windows 11 Pro redo
 • Stylus medföljer

Nackdelar

 • Integrerat grafikkort
 • Kan inte uppgradera RAM

HP Spectre x360 är en idealisk bärbar dator för uppgifter som att kompilera kod och felsöka stora kodbaser. Den har en kraftfull 13:e generationens i7-1355U-processor med 10 kärnor och 12 trådar som inte saktar ner när du kör flera applikationer. Dessutom räcker 16 GB RAM till det mesta av kodning och programmering, och 512 GB SSD-lagring borde också räcka.

Men RAM-minnet går inte att uppgradera, så om du planerar att köra resurskrävande appar samtidigt, kanske du vill överväga ett annat alternativ med minst 32 GB. Vidare är grafikkortet integrerat och otillräckligt för seriös spelutveckling. Men om du behöver mer lagringsutrymme för större kodbaser eller mediafiler finns det 1TB och 2TB alternativ för en extra kostnad.

Det är ett bra val för alla som letar efter något mindre, oavsett om du behöver en mer bärbar och lätt bärbar dator eller om du bara föredrar en 13,5-tumsskärm. 1920x1280p, 60Hz, IPS-skärmen är en pekskärm och har en maximal ljusstyrka på 400 nits och 100 % sRGB-täckning. Du kan också vika ihop den bärbara datorn till surfplatta, vilket gör den till ett utmärkt val för programmerare och kodare som föredrar en 2-i-1-design.

Det bekväma bakgrundsbelysta tangentbordet har snabba tangenter med ett tillfredsställande klick på dem. Pekplattan är lyhörd, exakt och tillräckligt rymlig för Windows-gester med fyra fingrar. Och med en batteritid på 12 timmar kan du ta bort din programmering från arbetsstationen när du känner behov av att byta miljö.

Acer Swift 3

Mest bärbara

Ett kraftfullt och bärbart val

Acer Swift 3 är ett toppval i mellanregister för programmerare och kodare. Den har en enastående AMD Ryzen 7 4700U-processor och erbjuder enorm kraft. Även om skärmen kan vara lite på den svaga sidan och färgomfånget inte är så omfattande, är Full HD-skärmen fortfarande färgexakt, medan den bärbara datorn har bra batteritid och ett bekvämt tangentbord och pekplatta.

Fördelar

 • Tunn, lätt och bärbar
 • Kraftfull AMD Ryzen 7 4700U-processor
 • Utmärkt multitasker
 • Bra batteritid
 • Anständiga konfigurationsalternativ

Acer Swift 3:s lysande fyr är dess AMD Ryzen 7 4700U CPU. Det är en mycket kapabel processor med åtta kärnor och integrerad Radeon-grafik. Tillsammans med 16 GB DDR4 RAM kan den bärbara datorn hantera krävande projekt och köra flera utvecklingsverktyg samtidigt. Du får också snabb åtkomst och applikationsladdning, samt tillräckligt med lagringsutrymme med 512 GB SSD, medan 14-tums Full HD IPS-skärm ger klarhet och färgnoggrannhet.

Avvägningen är dock en svag skärm. Även om den är färgexakt, är den inte särskilt livfull och den högsta ljusstyrkan är relativt låg. Om det är en ljusstark, färgmättad skärm du söker är det bättre att du väljer en annan bärbar dator. Det är inte så att skärmen är outhärdlig eller ser hemsk ut; det är bara det att det finns bättre alternativ i detta avseende. Ändå ger den en kraftfull prestanda till ett mer än rimligt pris. Det finns också en rad konfigurations- och paketalternativ som hjälper dig att bestämma vad som är bäst för dig.

För en bärbar dator i mellanklassen får du också en utmärkt batteritid på cirka 11 timmar – tillräckligt för att du ska kunna ta dig bort från arbetsytan. Och dess lätta och slimmade konstruktion förbättrar dess lämplighet som en bärbar dator för programmerare som är på språng. Det finns också ett bra utbud av portar, och de fjädrande tangenterna ger ett behagligt klick med varje slag. Tangentbordet är upplyst och pekplattan är tillräckligt rymlig och lyhörd för att bekvämt utföra Windows-gester.

Att välja rätt bärbar dator för programmering och kodning för dig

De flesta in-the-know människor kommer att berätta för dig att du behöver minst 8 GB RAM och 500 GB SSD-lagring. Du behöver också en kvalitets-CPU, med minst en Intel Core i5 eller AMD Ryzen 5. Skärmmässigt skulle det vara bäst om du letade efter en 13-tums Full HD-skärm åtminstone.

Du behöver dock inte bara vara uppmärksam på specifikationerna när du köper en bärbar dator för programmering och kodning. Innan du tar steget måste du också överväga faktorer som tangentbordskomfort och funktioner, bildkvalitet och batteritid.

16-tums MacBook Pro med Pro eller Max-chipset erbjuder kolossal kraft. Den har också den batteritid och tangentbordskomfort du behöver för längre programmeringstimmar. Med sin fantastiska display kontrollerar den också alla rutor som programmerare och kodare kräver. Det är dock inte billigt, och om du vill ha ett mer prisvärt alternativ är det MacBook Air med M2-chippet du ska välja. Trots det lägre priset erbjuder den fortfarande otrolig prestanda och alla samma lyxiga funktioner.

Men om du vill ha ett riktigt budgetalternativ, har ASUS Vivobook 15 utmärkt prestanda med många konfigurationsalternativ. Den har också alla andra funktioner som gynnas av programmerare förutom en lång batteritid. Till det här priset måste det finnas någon sorts avvägning, och det är inget som du inte kan lösa med ett vägguttag.

Dell XPS 15 (9530-modell) är vårt bästa val för en bärbar dator för programmering och kodning. Det har inte bara mäktiga specifikationer, utan det dedikerade grafikkortet gör det också till ett utmärkt instegsval för spelutveckling. Du får också alla andra klockor och visselpipor, från ett bekvämt tangentbord till en fantastisk, ljus skärm och en mängd olika portar.

Dell XPS 15 9530

Bäst överlag

En bärbar dator som utmärker sig inom ett brett spektrum av programmeringsfält

9530-modellen av Dell XPS 15 erbjuder några seriösa specifikationer. Den har en kraftfull CPU, gott om RAM, ett stort lagringsutrymme och ett dedikerat grafikkort. Utöver sin prestanda har den också en ljusstark och färgexakt 3,5K OLED-skärm och ett tillfredsställande tangentbord för omfattande skrivning.

Fördelar

 • Utmärkt 14-timmars batteritid
 • Enastående prestation
 • Dedikerat grafikkort
 • Stor och lyhörd pekplatta
 • Bakgrundsbelyst tangentbord

Nackdelar

 • Endast USB-C-portar
 • 720p webbkamera