De 9 bästa vektoriserings- och text-till-vektor-verktygen

Viktiga takeaways

  • Det finns en uppsjö av vektoriserings- och text-till-vektor-verktyg till ditt förfogande för att konvertera rasterbilder eller skapa en vektor från grunden.
  • Vectorizer.AI och Kittl AI Image Vectorizer är några av de mest effektiva och användarvänliga onlineverktygen för att vektorisera bilder.
  • Text-till-vektor-verktyg som Kittl AI Logo Generator och Illustroke möjliggör anpassade vektordesigner med högkvalitativa färger och text.

Att skapa eller skaffa vektorgrafik kan vara svårt. Om du har en rasterbild eller en tydlig mental bild kan du använda vektoriseringsverktyg och text-till-vektor-verktyg för att omvandla din bild eller vision till skalbar, icke-pixelerad vektorgrafik av hög kvalitet.

Vektorer är bilder gjorda av oändligt skalbara element. Till skillnad från rasterbilder – som foton eller skannade ritningar som bygger på pixlar – använder vektorer matematiska ekvationer för att säkerställa sömlös skalbarhet.

På grund av skillnaderna mellan raster- och vektorbilder kan du inte bara spara en rasterbild som en vektorfil, som SVG eller EPS. Istället måste själva bilden vektoriseras.

Med hjälp av designteknik och ibland AI är det lätt att vektorisera rasterbilder. Här är några av de bästa vektoriserare du kan hitta.

Vectorizer.AI är ett gratis, allt-i-ett AI-vektorverktyg och en go-to för vektorisering av bilder. Du kan ladda upp så många raster- eller bitmappsbilder som du behöver och snabbt ladda ner en vektor. Dess enkla gränssnitt kan se oattraktivt ut – det är ingen designprogramvara – men det ger fantastiska resultat i vektorform, utan nedladdningsbegränsningar.

Tillsammans med vissa färgalternativ kan du också välja en ritstil, stapling, gruppering, kurvalternativ, linjetolerans och mellanrumsfyllning innan du vektoriserar din bild. Det finns fem olika nedladdningsformat för din vektoriserade bild—SVG, EPS, PDF, DXF och PNG.

Kittl är en webbläsarbaserad grafisk designprogramvara som integrerar många vektorfunktioner. Den har en prenumerationsplan, men gratis Kittl-användare beviljas 15 poäng att använda för många av dess AI-baserade funktioner, inklusive Kittls AI Image Vectorizer.

Hitta verktyget genom att välja Verktyg > Verktyg > AI Vectorizer. Du kan också vektorisera en bild direkt på en Kittl-rityta.

När du skapar vektorn kan du välja mellan ett svartvitt eller flerfärgsresultat med hjälp av färgerna i din bild. När du väl vektoriserat har du möjlighet att ladda ner SVG-filen, eller så kan du öppna den från en Kittl-mapp för uppladdningar av rittavla för att ytterligare redigera din vektor.

SVG Converters gratis bildvektoriserare är ett enkelt men effektivt verktyg. Du kan ladda upp rasterbilder i PNG, JPG eller PSD och få en vektor på några sekunder.

Du kan inte ändra eller fixa din vektor, men det finns alternativ för bättre resultat. Du kan justera bakgrundens transparens, jämnhet, lagertyp eller välja anpassade färgalternativ – vilket begränsar befintliga färger, du kan inte lägga till nya färger.

Ladda ner din vektor i fyra olika format: SVG, AI, EPS eller PDF. Även om det här verktyget inte erbjuder något fancy, gör det jobbet relativt bra.

Om du någonsin har vektoriserat dina Procreate-ritningar med Adobe Illustrator, kommer du redan att kunna den här tekniken.

Illustrators bildspårning är ett anpassningsbart verktyg för att spåra över alla bilder – vilket är utmärkt för vektorisering av bilder. Även om det kan vara mödosamt, erbjuder Illustrator en hög precisionsnivå för din snart blivande vektorbild.

Du kan följa vår handledning för vektorisering av en bild med Illustrators verktyg för bildspårning, men observera att Illustrator uppdateras ofta. Det finns ett ökande bibliotek med anpassade spårningsalternativ, inklusive utökade stilar för spårning av bilder.

Illustrator är ett premiumverktyg. Det kostar $22,99 per månad som en solo-app, eller $59,99 per månad som en del av Adobes All Apps-plan. Du kan få en 7-dagars gratis provperiod om du är en ny användare.

Ladda ner:Adobe Illustrator (Från $22,99 per månad, gratis provperiod tillgänglig)

Även om namnet liknar vår första post, använder det här verktyget inte AI för vektorisering. Vectorizer är ett gratis webbläsarbaserat verktyg som ger resultat av hög kvalitet när du vektoriserar dina rasterbilder.

Jämfört med Kittls AI-bildvektoriserare – vi använde samma rasterbild för båda – blir resultaten bättre med Vectorizer. Texten ser bättre ut, och linjearbetet är mer framträdande.

Detta visar att AI-verktyg inte alltid är bättre än traditionell digital programvara. Du bör testa dina vektoriseringsalternativ för att hitta de bästa resultaten.

Autotracer är ett annat gratis vektoriseringsverktyg. Den kom med på vår lista eftersom den erbjuder en mängd vektorfilutgångar som inte finns i andra verktyg – som DXF, FIG och SK Sketch – tillsammans med de typiska filutgångarna.

Du kan också vektorisera en bild via URL istället för att direkt ladda upp din egen rasterbild. Den har några avancerade alternativ för din vektor, inklusive färgmängd, linjeutjämning, avfläckning och bakgrundsalternativ.

Resultaten är inte lika smidiga som andra verktyg, men om du behöver vektorisering direkt från en URL eller export till sällsynta format är Autotracer ett bra alternativ.

De bästa text-till-vektorgeneratorerna

Även om vektorisering av en befintlig bild innebär att du har förväntningar på hur din vektor ska se ut, manipulerar vektoriserare ofta färger, linjer och särskilt text negativt. Genom att skapa en vektor med hjälp av text-till-vektor AI-programvara kan du skapa anpassade vektorer med högkvalitativa färger, linjer och text.

Skillnaden mellan en vektoriserare och ett text-till-vektor-verktyg betyder att du kan få några överraskande resultat. Vissa text-till-vektor-verktyg skapar redigerbara resultat – inklusive text – för en helt anpassad vektorgrafik.

Var försiktig med vissa text-till-vektor-verktyg, eftersom vissa genererar vektorliknande bilder och inte vektorgrafik. Detta kan resultera i en rasterbild som ser ut som en vektor men som inte kan användas som en.

Även om Kittl har nämnts för sitt vektoriseringsverktyg, erbjuder det också ett enastående text-till-vektor-verktyg i sin AI Logo Generator och Image Generator. Dessa verktyg är några av många sätt att skapa logotyper i Kittl och resultaten är i toppklass.

Kittls två text-till-bild vektoralternativ fungerar olika. AI Logo Generator är mer effektiv och resulterar i helt redigerbara element – ​​du kan flytta element, ändra färger och skriva om text. Det kommer att generera fyra vektorer per prompt.

AI Image Generator är ett sekundärt alternativ. För din uppmaning, välj en vektorstil med platta komponenter. Detta gör att du kan ändra färgen på din genererade vektor, men du kommer inte att kunna redigera text eller flytta enskilda element.

Kittl låter dig bara exportera SVG- eller PDF-filer om du har en Pro-plan eller högre.

Illustroke är ett förstklassigt webbläsarbaserat text-till-vektor-verktyg. Efter att ha skrivit din prompt kan du välja mellan 43 olika stilar. Det finns ytterligare avancerade alternativ för anpassning före generering.

När den har skapats får du tre varianter från din prompt. Du kan ladda ner din vektorgrafik som SVG, PNG eller JPG – de två sistnämnda kommer att förlora vektorskalbarhet. Du kan ladda upp din SVG till Canva och redigera färger.

Illustroke erbjuder ingen gratis provperiod; du kan dock få gratis tokens genom att skicka meddelanden till Illustrokes konton för sociala medier. Du kan köpa 50 tokens för $6 eller 200 tokens för $18.

Adobe Illustrators verktyg för text till vektorgrafik är ett av de Adobe Firefly AI-funktioner. För att hitta text-till-vektor-verktyget i Illustrator, gå till Fönster > Text till vektorgrafik (Beta).

Genom att använda ett formverktyg eller välja ett befintligt element som ska ersättas, rita eller välj var din generation ska materialiseras. Skriv sedan din prompt i textrutan; du kan välja en stil för din vektor eller använda ritytans stil. Välj Generera så får du tre fullt redigerbara genererade vektorer.

Med många vektoriseringsalternativ, inklusive AI-baserade och traditionella modeller, tar det inte lång tid att hitta en lämplig metod för att vektorisera dina bilder. Text-till-vektor-verktyg tenderar att ge mycket bättre resultat, men nackdelen är att du inte alltid kan skapa exakt vad du vill ha.