De 9 bästa metoderna för Android-sekretess

Din telefon är en potentiell jackpott för dåliga skådespelare på webben. Människor kan få tillgång till dina kontakter, foton, webbhistorik, ekonomiska data och mycket mer. Det är en bra idé att vidta åtgärder för att säkra din enhet, och därmed din data, medan du använder webben. Fortsätt läsa för de bästa sätten att hålla din Android säker när du är online.

1. Granska appbehörigheter

När du installerar en ny app på Android visas meddelanden där du kan tillåta eller neka appen åtkomst till funktioner på din telefon. Detta inkluderar vanligtvis förfrågningar om åtkomst till din plats, kamera, mikrofon och kontakter. Dessa är kända som behörigheter för Android-appar, och det är en bra idé att kontrollera dem.

När du installerar nya appar, se till att endast tillåta behörigheter som appen behöver för att fungera korrekt. Och, för säkerhets skull, gå igenom din applista och dubbelkolla att du inte har gett onödiga behörigheter till appar som kan göra din enhet sårbar.

För att kontrollera appbehörigheter för en app, gå till Inställningar > Appar och välj valfri app. Tryck här på Behörigheter och välj Tillåt eller Inaktivera för valfri behörighet i listan.

2. Installera appar från betrodda källor

Det finns en uppsjö av appbutiker från tredje part som är värd för en mängd appar. Även om många av dessa plattformar och webbplatser sannolikt är säkra, kan vissa innehålla skadliga eller på annat sätt utsatta appar.

Installera bara appar från pålitliga källor när det är möjligt. Det bästa är att använda den officiella Google Play Butik eller välja från de bästa webbplatserna för säkra Android APK-nedladdningar.

3. Schemalägg appkontroller varje vecka

Det är lätt att ryckas med och installera appar, bara för att kort därefter helt glömma bort dem. Appar som inte används och som inte uppdateras automatiskt kan utgöra en säkerhetsrisk.

Det finns en enkel lösning på detta problem. Överväg att schemalägga appkontroller varje vecka – det vill säga en gång i veckan, kontrollera om några appar behöver uppdateringar och avinstallera appar som du inte använder.

4. Välj och använd en pålitlig VPN

Ett virtuellt privat nätverk krypterar din internettrafik genom att dirigera den genom en server, eller flera servrar, på andra platser. Även om det är populärt för åtkomst till regionlåst innehåll, är det också fantastiskt för att skydda din integritet när du surfar på webben. VPN:er krypterar din internettrafik,

Alla VPN är dock inte skapade lika. När du väljer ett VPN för din Android-enhet finns det några saker du bör tänka på först. Kontrollera leverantörens meritlista och se till att det är ett välrenommerat företag. De bör också ha robusta krypteringsprotokoll och en policy utan loggar. En 256-bitars kryptering är vanligtvis mer än tillräckligt.

5. Använd säkra Wi-Fi-anslutningar

Osäkra Wi-Fi-anslutningar är en enkel ingång för dåliga skådespelare att få tillgång till din enhet. Hemma räcker det vanligtvis att ditt Wi-Fi har ett starkt lösenord och krypteringsprotokoll, helst WPA2 eller WPA3. Se dessutom till att ändra routerns standardanvändarnamn och lösenord och hålla din routers firmware uppdaterad.

Om du behöver komma åt offentligt Wi-Fi, använd alltid ett VPN. Detta krypterar din trafik, vilket gör det mycket svårare för hackare att fånga upp din data, genom en metod som kallas Wi-Fi-avlyssning, även på offentliga nätverk. Det rekommenderas dock ofta att undvika offentligt Wi-Fi när det är möjligt.

6. Begränsa platsdelning

Det finns flera appar som begär tillstånd att komma åt din plats. För appar som Google Maps och Waze är detta vettigt. Vissa appar för sociala medier kan fungera bättre om de också har tillgång till din plats.

Men platsdelning bör inaktiveras för appar som inte absolut behöver det för att fungera korrekt. Detta är särskilt viktigt om det inte anses vara en pålitlig app. För att göra detta, gå till Inställningar > Appar och välj appen i fråga. Gå här till Behörigheter > Plats och tryck på Tillåt inte.

7. Överväg integritetsfokuserade appar

Om du känner, som många, att vissa appar utsätter din data för risker kan du överväga sekretessfokuserade alternativ. Detta inkluderar att välja bland de bästa integritetsfokuserade webbläsarna som blockerar annonser och spårare, krypterade meddelandeappar och molnlagring som sätter din datasäkerhet främst.

Det är värt att notera att vissa av dessa alternativa integritetsfokuserade appar kan sakna vissa bekvämligheter med vanliga appar. Däremot ger de dig mer kontroll över hur din data används.

8. Säkerhetskopiera din telefon regelbundet

Säkerhetskopiering av din telefon skyddar din information om den skulle bli stulen eller om du tappar bort den. Men det är också en förebyggande åtgärd om skadlig programvara tar sig in i din Android och antingen blockerar den eller på annat sätt begränsar åtkomsten till din information.

Överväg att säkerhetskopiera din Android varje vecka. Du kan göra detta på en molnlagringstjänst, en dator eller en extern lagringsenhet.

9. Granska Google-kontoinställningar

Med tanke på att dina Android-enheter är kopplade till ditt Google-konto är det viktigt att du granskar dina Google-enhetsinställningar. Det finns några alternativ, särskilt, som är särskilt viktiga. Dessa inkluderar tvåstegsverifiering, appar och tjänster från tredje part och aktiva enheter.

1. Aktivera tvåstegsverifiering

För aktiv tvåstegsverifiering, gå till Inställningar > Google > Hantera ditt Google-konto > Säkerhet > Tvåstegsverifiering. Du måste ange lösenordet för ditt Google-konto för att fortsätta.

När du är på inställningssidan för tvåstegsverifiering trycker du på PÅ och väljer dina Google-promptenheter.

Här kan du också lägga till en autentiseringsapp, använda röst- eller textmeddelanden eller använda en av många metoder för att generera reservkoder som alternativ till en prompt.

2. Övervakning av appar och tjänster från tredje part

Överväg att titta på vilka appar och tjänster från tredje part som har tillgång till din data. För att göra detta, gå till Inställningar > Google > Hantera ditt Google-konto > Data och sekretess > Appar och tjänster från tredje part. Här kan du hålla reda på dina anslutningar.

Beroende på hur många appar och tjänster du har använt har du en större eller mindre lista att granska. Här kan du se var du är inloggad och vilka appar och tjänster som har åtkomst till ditt konto, kalender, Dokument, Drive, Gmail med mera.

När du trycker på en app eller tjänst kan du se detaljer om vilken data den har åtkomst till och ett alternativ för att radera alla anslutningar den har till ditt konto. Om du ser några konstiga appar eller tjänster, överväg att ta bort deras anslutningar.

3. Kontrollera aktiva enheter

Slutligen vill du kontrollera dina aktiva enheter. Dessa enheter är där du för närvarande är inloggad på ditt Google-konto. För att göra detta, gå till Inställningar > Google > Hantera ditt Google-konto > Säkerhet > Dina enheter.

Här bläddrar du igenom enheterna som visas på listan. Om du märker några enheter som inte verkar bekanta kan du välja dem och logga ut från ditt Google-konto för enheten.

Skydda din Android-enhet

Genom att följa dessa tips kan du hjälpa till att skydda din Android-enhet och personliga data från onlinehot. Även om säkerheten genom mjukvaruuppdateringar kan förbättras dagligen, kan det vara det bästa alternativet att hålla sig vaksam och övervaka specifika inställningar.

Utöver dessa metoder kan du också överväga att lära dig mer om nätfiskebedrägerier. Det är till exempel viktigt att endast öppna länkar i meddelanden och e-postmeddelanden från kontakter du litar på.