De 9 bästa metoderna för Android-sekretess

Din mobiltelefon kan vara en guldgruva för illvilliga aktörer på nätet. Det finns risk att obehöriga får tillgång till dina kontakter, bilder, webbhistorik, ekonomiska uppgifter och mycket mer. Därför är det klokt att vidta åtgärder för att skydda din enhet, och därmed din information, när du använder internet. Läs vidare för att upptäcka de bästa sätten att hålla din Android säker när du är online.

1. Se över appbehörigheter

När du installerar en ny app på din Android-telefon dyker det upp notifikationer som frågar om du vill ge appen tillgång till vissa funktioner på din enhet. Det kan handla om tillgång till din plats, kamera, mikrofon eller kontakter. Dessa kallas appbehörigheter, och det är viktigt att du regelbundet kontrollerar dem.

När du installerar nya appar, se till att endast ge de behörigheter som appen faktiskt behöver för att fungera korrekt. Gå även igenom listan med dina befintliga appar och säkerställ att du inte gett onödiga behörigheter som kan göra din enhet mer sårbar.

För att kontrollera appbehörigheter, gå till Inställningar > Appar och välj den app du vill granska. Klicka sedan på ”Behörigheter” och välj ”Tillåt” eller ”Inaktivera” för de olika behörigheterna i listan.

2. Installera appar från säkra källor

Det finns många alternativa appbutiker som erbjuder en stor variation av appar. Trots att de flesta av dessa plattformar och webbplatser är säkra, finns det en risk att vissa kan innehålla skadliga eller på annat sätt osäkra appar.

Installera därför i första hand appar från pålitliga källor. Det säkraste alternativet är att använda den officiella Google Play Butik, eller att välja bland etablerade webbplatser som erbjuder säkra Android APK-nedladdningar.

3. Schemalägg regelbundna appkontroller

Det är lätt att bli entusiastisk och installera appar, bara för att sedan glömma bort dem. Appar som inte används, och som inte uppdateras, kan utgöra en säkerhetsrisk.

En enkel lösning på detta är att schemalägga regelbundna appkontroller, till exempel en gång i veckan. Då kan du gå igenom dina appar, kolla om det finns några uppdateringar, och avinstallera appar du inte längre använder.

4. Välj och använd en pålitlig VPN

Ett virtuellt privat nätverk (VPN) krypterar din internettrafik genom att leda den via en server, eller flera servrar, på andra platser. Det är populärt för att få tillgång till geografiskt begränsat innehåll, men även ett utmärkt sätt att skydda din integritet när du surfar på nätet. Genom att kryptera din internettrafik kan ett VPN öka din säkerhet.

Alla VPN-tjänster är dock inte likvärdiga. Innan du väljer en VPN-lösning för din Android-enhet, finns det några saker du bör tänka på. Kolla upp leverantörens bakgrund och se till att det är ett seriöst företag. De bör även ha starka krypteringsprotokoll och en policy som inte loggar din aktivitet. En 256-bitars kryptering är oftast tillräckligt.

5. Använd säkra Wi-Fi-anslutningar

Osäkra Wi-Fi-anslutningar kan vara en enkel väg in för illvilliga aktörer som vill komma åt din enhet. Hemma räcker det oftast med att ditt Wi-Fi har ett starkt lösenord och ett bra krypteringsprotokoll, helst WPA2 eller WPA3. Se även till att ändra routerns standardanvändarnamn och lösenord, och att hålla routerns programvara uppdaterad.

Om du behöver använda offentligt Wi-Fi, bör du alltid använda ett VPN. Det krypterar din trafik, vilket gör det mycket svårare för hackare att fånga upp din data via en metod som kallas Wi-Fi-avlyssning, även på offentliga nätverk. Det är generellt sett bäst att undvika offentligt Wi-Fi om möjligt.

6. Begränsa platsdelning

Flera appar begär tillgång till din plats. För appar som Google Maps och Waze är detta förståeligt. Vissa appar för sociala medier kan också fungera bättre med tillgång till din plats.

Platsdelning bör däremot inaktiveras för appar som inte absolut behöver det för att fungera korrekt. Detta är särskilt viktigt om appen inte anses vara pålitlig. För att göra detta, gå till Inställningar > Appar och välj den aktuella appen. Gå sedan till Behörigheter > Plats och välj ”Tillåt inte”.

7. Överväg integritetsfokuserade appar

Om du, som många andra, känner att vissa appar utsätter din data för risk, kan du överväga att använda integritetsfokuserade alternativ. Det kan handla om att välja bland de bästa webbläsarna som blockerar reklam och spårare, krypterade meddelandeappar och molnlagring som prioriterar din datasäkerhet.

Värt att nämna är att en del av dessa alternativa appar kan sakna vissa funktioner som finns i vanliga appar. Men i gengäld ger de dig mer kontroll över hur din data används.

8. Säkerhetskopiera din telefon regelbundet

Att säkerhetskopiera din telefon skyddar din information om den skulle bli stulen eller om du skulle tappa bort den. Det är även en förebyggande åtgärd ifall skadlig programvara tar sig in i din Android och antingen blockerar eller på annat sätt begränsar tillgången till din information.

Försök att säkerhetskopiera din Android minst en gång i veckan. Du kan göra detta till en molnlagringstjänst, en dator, eller en extern lagringsenhet.

9. Se över dina Google-kontoinställningar

Eftersom dina Android-enheter är kopplade till ditt Google-konto är det viktigt att du går igenom dina Google-enhetsinställningar. Det finns ett par alternativ som är särskilt viktiga. Dessa inkluderar tvåstegsverifiering, appar och tjänster från tredje part, samt aktiva enheter.

1. Aktivera tvåstegsverifiering

För att aktivera tvåstegsverifiering, gå till Inställningar > Google > Hantera ditt Google-konto > Säkerhet > Tvåstegsverifiering. Du behöver ange lösenordet till ditt Google-konto för att fortsätta.

När du är på inställningssidan för tvåstegsverifiering klickar du på ”PÅ” och väljer dina Google-promptenheter.

Här kan du även lägga till en autentiseringsapp, använda röst- eller textmeddelanden, eller välja bland flera metoder för att generera reservkoder som alternativ till en prompt.

2. Övervaka appar och tjänster från tredje part

Gå igenom vilka appar och tjänster från tredje part som har tillgång till din data. För att göra det, gå till Inställningar > Google > Hantera ditt Google-konto > Data och sekretess > Appar och tjänster från tredje part. Här får du en överblick över dina anslutningar.

Beroende på hur många appar och tjänster du använder kan listan vara mer eller mindre omfattande. Här kan du se var du är inloggad och vilka appar och tjänster som har tillgång till ditt konto, kalender, Dokument, Drive, Gmail med mera.

När du trycker på en app eller tjänst kan du se detaljer om vilken data de har tillgång till, och en möjlighet att radera anslutningen till ditt konto. Om du ser några appar eller tjänster du inte känner igen, bör du överväga att ta bort deras anslutning.

3. Kontrollera aktiva enheter

Slutligen bör du kontrollera dina aktiva enheter. Det är de enheter där du just nu är inloggad på ditt Google-konto. För att göra det, gå till Inställningar > Google > Hantera ditt Google-konto > Säkerhet > Dina enheter.

Gå igenom listan med enheter. Om du ser några enheter du inte känner igen, klicka på dem och logga ut från ditt Google-konto på den enheten.

Skydda din Android-enhet

Genom att följa dessa tips kan du hjälpa till att skydda din Android-enhet och personliga data från hot på nätet. Säkerheten kan visserligen förbättras genom mjukvaruuppdateringar, men det är bäst att vara vaksam och ha kontroll över dina inställningar.

Utöver dessa åtgärder kan du även lära dig mer om nätfiske och andra bedrägerier. Det är till exempel viktigt att bara öppna länkar i meddelanden och e-post från kontakter du litar på.