De 7 viktigaste specifikationerna att kontrollera innan du köper en smart-tv

Viktiga aspekter att beakta vid TV-köp

  • Anpassa skärmstorleken efter rummets dimensioner och avståndet till tittaren för en optimal upplevelse.
  • Välj mellan 1080p eller 4K-upplösning; 8K är sällan nödvändigt om du inte har en extra stor skärm.
  • Utvärdera LED, OLED eller QLED-skärmar utifrån dina behov och säkerställ HDR-stöd.

Marknaden erbjuder ett enormt utbud av smarta TV-apparater, vilket kan göra det lockande att välja den billigaste modellen. Dock är det viktigt att inse att kvaliteten varierar avsevärt mellan olika smarta TV-apparater. Innan du investerar dina pengar, bör du därför granska ett antal nyckelparametrar.

1. Skärmens mått och dimensioner

Skärmstorleken är ofta den första aspekten som potentiella TV-köpare noterar. Även om det kan kännas frestande att köpa den största möjliga TV:n, rekommenderas inte detta utan eftertanke. Börja med att noggrant utvärdera platsen där TV:n ska placeras. Att packa upp en nyinköpt TV och upptäcka att den inte får plats är en frustrerande situation. Mät därför hyllan eller TV-bänken och jämför dessa mått med TV:ns specifikationer.

Amazon

Å andra sidan, en alltför liten TV kan leda till en mindre engagerande tittarupplevelse. Sträva efter att hitta en idealisk balans mellan tillgängligt utrymme och betraktningsavstånd. Enligt Society of Motion Picture and Television Engineers, bör en skärm optimalt uppta minst 30 grader av synfältet för den bästa upplevelsen.

För att underlätta beräkningen, föreslår många källor att du multiplicerar betraktningsavståndet (det vill säga avståndet mellan TV:n och din sittplats) med 0,625. Som exempel, om betraktningsavståndet är 7,5 fot, eller cirka 90 tum, ger en beräkning på 90 x 0,625 resultatet 56,25 tum. En 55-tums TV är då det närmaste idealet, vilket illustrerar vikten av att anpassa skärmstorleken efter avståndet.

2. Upplösning

Gorodenkoff/Shutterstock

Majoriteten av dagens TV-apparater erbjuder antingen 1080p (vanligt för skärmar under 40 tum) eller 4K-upplösning. Även om vissa modeller erbjuder 8K-upplösning, är detta sällan nödvändigt om du inte har en mycket stor skärm och föredrar att sitta nära den.

Om du är osäker, kan RTINGS erbjuda en användbar tabell som visar optimal upplösning baserat på skärmstorlek och betraktningsavstånd. Generellt sett bör du inte välja en TV med lägre upplösning än 1080p, eller Full HD. För skärmar större än 40 tum är 4K-upplösning att föredra.

Om budgeten inte är en begränsning kan en 8K smart-TV vara ett alternativ, men det innebär en betydande investering. En 75-tums Samsung Neo QLED 8K TV kan kosta närmare 2300 dollar på Amazon. Dessutom är utbudet av innehåll optimerat för 8K-upplösning fortfarande begränsat, vilket gör att du inte kan utnyttja dess fulla potential just nu. Om du är osäker på om 8K är värt extrakostnaden, kan en jämförelse mellan 4K och 8K TV-apparater hjälpa dig att fatta ett mer informerat beslut.

3. Skärmteknik

Jovana Kuzmanovic/Shutterstock

I början av TV-eran var CRT-skärmar den enda tillgängliga tekniken. Men med introduktionen av plasma- och LCD-skärmar har konsumenter fått ett bredare utbud av alternativ. Idag dominerar tre huvudtyper av skärmar marknaden: LED, QLED och OLED.

LED-TV-apparater är i grunden LCD-skärmar som använder LED-lampor istället för traditionella lysrör. Denna teknik är den äldsta och oftast den mest prisvärda. För de flesta användare kommer en LED-TV att tillgodose deras behov.

OLED-TV-apparater utmärker sig genom sin exceptionella färgåtergivning och djupa svärta, vilket också gör dem till de dyraste alternativen. En nackdel är att OLED-skärmar inte är lika ljusstarka som LED- och QLED-skärmar, vilket gör att de lämpar sig bäst i rum med kontrollerad belysning.

QLED erbjuder en balans mellan OLED och LED. QLED-TV-apparater har bättre ljusstyrka än OLED, men kanske inte lika levande färger. De erbjuder bättre färgåtergivning än LED men till ett högre pris. QLED är ett bra val för TV-apparater som placeras i rum med mycket dagsljus, exempelvis vardagsrummet.

Andra tekniker, som QNED och QD-OLED, kombinerar ljusstyrkan hos QLED med färgnoggrannheten hos OLED. Dessa alternativ är oftast de dyraste men erbjuder även den bästa bildkvaliteten som finns tillgänglig.

4. HDR-kompatibilitet

Grzegorz Czapski/Shutterstock

Många filmer och TV-program stöder nu HDR (High Dynamic Range). Därför är det viktigt att din TV har stöd för detta format. Låt dig inte luras av TV-apparater som endast påstår sig ha HDR. Sök efter officiella logotyper och certifieringar, som till exempel DisplayHDR, som är en VESA-certifiering som garanterar att skärmen uppfyller strikta HDR-kriterier.

Alternativt, leta efter standarder som Dolby Vision, HDR10 eller HLG, som indikerar att TV:n har korrekt HDR-hantering. Du kan fördjupa dig i HDR-tekniken genom att läsa mer i vår guide om hur du väljer en HDR-skärm.

5. Anslutningsmöjligheter

Oluwademilade Afolabi/www

De flesta moderna smarta TV-apparater är utrustade med flera fysiska portar och trådlösa anslutningsalternativ. HDMI-portar är standard, men det är fördelaktigt att ha minst två eller tre, särskilt om du planerar att ansluta flera enheter, såsom en mediacenter-PC och en spelkonsol. Kontrollera också om TV:n har rätt ljudanslutningar för att ansluta en soundbar eller ett hemmabiosystem med surroundljud.

Utöver detta är det viktigt att säkerställa att din smarta TV har inbyggt Wi-Fi. Även om de flesta nya modeller har denna funktion, är det värt att dubbelkolla, särskilt om du planerar att streama innehåll. Bluetooth-anslutning är också användbart, särskilt om du vill använda trådlösa hörlurar för att inte störa andra medan du tittar på TV.

6. Uppdateringsfrekvens

Uppdateringsfrekvensen anger hur ofta TV:n visar en ny bild per sekund. De flesta smarta TV-apparater har en uppdateringsfrekvens på minst 60 bilder per sekund (FPS). Om du planerar att spela spel på TV:n är en högre uppdateringsfrekvens på minst 120 FPS att föredra.

En högre FPS minskar rörelseoskärpa, vilket gör actionscener och sportevenemang mer tydliga. En högre uppdateringsfrekvens gör även spelupplevelsen smidigare och kan ge dig en fördel i online-spel.

7. Operativsystem

Smarta TV-apparater kan betraktas som datorer i sig själva, och som sådana behöver de ett operativsystem. Om du är en Android-användare kan en smart TV som kör Google TV ge dig den mest sömlösa upplevelsen.

Andra populära tillverkare har sina egna operativsystem. LG använder WebOS, Samsung har TizenOS, Amazon erbjuder Fire TV och Roku har Roku TV. Varje operativsystem har sina egna fördelar och nackdelar, så undersök dem noga för att hitta det som passar dig bäst.

Sammanfattningsvis är dessa de viktigaste specifikationerna att undersöka när du köper en ny smart TV. Se till att du granskar specifikationerna och produktinformationen innan du gör ditt val.

Sammanfattning

Att navigera i utbudet av smarta TV-apparater kan kännas överväldigande. Genom att fokusera på skärmstorlek, upplösning, skärmteknik, HDR-kompatibilitet, anslutningsmöjligheter, uppdateringsfrekvens och operativsystem kan du göra ett mer välgrundat val. Kom ihåg att dina personliga behov och den miljö där TV:n ska användas är avgörande för ditt val. Med rätt kunskap kan du försäkra dig om att du investerar i en TV som levererar en utmärkt upplevelse.