De 7 värsta sakerna med Samsung Galaxy-telefoner (från en Samsung-fan)

För många människor är Android och Samsung synonyma, speciellt om du bor i USA. Den sydkoreanska jätten gör några av de bästa Android-enheterna du kan få tag på, oavsett din budget.

Men det är också sant att Galaxy-enheter inte är fria från problem, allt från lätt irriterande till irriterande. I den här artikeln kommer vi att lista de sju värsta sakerna med Galaxy-telefoner, som delas av ett Samsung-fan.

1. För mycket bloatware

Galaxy-enheter kommer fyllda med förinstallerade Samsung-appar, varav många helt enkelt är alternativ till Google-apparna som också kommer förinstallerade på alla Android-telefoner. Om du inte gillar att använda Samsung-alternativen måste du manuellt radera dessa appar från din telefon för att få tillbaka allt slösat lagringsutrymme.

Dessutom kan systemappar som Galaxy Store, Bixby, AR Zone och fler inte avinstalleras eller inaktiveras, så ditt enda alternativ är att dölja dem från applådan och startskärmen.

Många Samsung-användare klagar över att deras telefon automatiskt laddar ner appar utan tillåtelse, och det finns inget enkelt sätt att stoppa Galaxy Store från att installera bloatware-appar på din telefon. All extra bloatware fortsätter att köras i bakgrunden, processorkraft och tar ur telefonens batteri snabbare.

2. Foton ser överbearbetade ut

Idag är mjukvara lika viktig som hårdvara för smartphonefotografering eftersom bildbehandlingsalgoritmer blir kraftfullare. Men om du äger en Samsung-telefon måste du ha märkt hur den tenderar att överdriva bearbetningen, vilket gör att dina bilder ser falska ut.

Det du ser i sökaren är så ofta så annorlunda än slutresultatet att du aldrig riktigt vet vad du kan förvänta dig av din kamera. Detta problem är mer framträdande på mellanklass- och budgettelefoner från Samsung än på flaggskeppen som har bättre bildbehandling.

I jämförelse ser bilder från iPhones mer naturliga, konsekventa ut och blir aldrig överbearbetade. Oavsett vilken iPhone du köper kan du lita på dess kamerasystem.

3. Ett UI-störningar

Bildkredit: Lukmanazis/Shutterstock

Även om vi är överens om att One UI är ett av de bästa Android-skinnen där ute, är det sant att vissa delar av det antingen är dåligt designade, inte vettigt eller känns ofullständigt.

Till exempel finns det inget inbyggt alternativ för att ändra formen på appikoner. Ett användargränssnitt brukade ha det här alternativet, men Samsung tog bort det senare utan uppenbar anledning. Det betyder att du har fastnat med squircle-ikoner om du inte laddar ner Samsungs Good Lock-anpassningsapp.

Långsam fingeravtrycksskanning

Vi har också märkt att det tar för lång tid att registrera fingeravtryck, särskilt för personer som har förhårdnader eller andra hudavvikelser på fingertopparna. Ibland vägrar telefonen helt enkelt att registrera ditt fingeravtryck på grund av detta problem.

Även när de väl är registrerade tar vissa Galaxy-telefoner i mellanklassen för lång tid att läsa ditt fingeravtryck och låsa upp låsskärmen. Detta är väldigt obekvämt eftersom du skulle behöva kämpa för att låsa upp din telefon varje gång.

Widgets och applådan

Bildkredit: Samsung

En annan irriterande funktion i One UI är hur den ordnar applådan. I stort sett alla Android-telefoner arrangerar den vertikalt så att du enkelt kan rulla den för att hitta dina önskade appar. Det är naturligt, flytande och enkelt. Men Samsung-telefoner arrangerar det horisontellt vilket innebär att du måste svepa skärmen istället för att rulla, vilket är mycket mindre intuitivt.

Dessutom går det inte att ändra storlek på flera Samsung-widgets som Dual clock, Digital Wellbeing, Samsung Internet’s Search, Bixby Routines, Calendar’s Month and Today, och mer. Detta gör det svårare för dig att inreda din startskärm som du vill. Andra Samsung-widgets kan ändras storlek, men bara något.

Vi gillar inte heller hur Samsung sätter sina egna tjänster som standardalternativ för många åtgärder i användargränssnittet. Om du till exempel trycker länge på strömknappen startar Bixby som standard, inte avstängningsmenyn. Och genom att svepa åt vänster från startskärmen dras Samsung Free upp istället för Google Discover.

Men vårt kanske största klagomål med One UI är hur svårt det är att navigera ibland. Bara för att vara tydlig, vi älskar att One UI är fullproppad med användbara funktioner, men vi kan inte ignorera den oavsiktliga konsekvensen av att behöva hitta funktioner begravda djupt i programvaran. På grund av detta lämnas många bra funktioner oanvända.

4. Samsung Pass fungerar inte med Chrome

Samsung Pass är en biometrisk autentiseringstjänst som du kan använda för att snabbt logga in på webbplatser och appar med ditt fingeravtryck. Det är i princip en autofylltjänst. Det bästa med det är att din biometriska information skyddas med Samsung Knox säkerhetssystem.

Samsung Knox är den överlägset säkraste Android-mobilsäkerhetsplattformen som gör Samsung Pass säkrare än tredjepartsautentiseringstjänster som LastPass.

Fångsten? Samsung Pass är endast tillgängligt på Samsung Internet, företagets standardwebbläsare för mobilen. Om du använder Chrome eller någon annan webbläsare som standard kommer du inte att kunna dra fördel av den och Knox-säkerhet.

5. Långsammare laddning än Android-rivaler

Samsung är kanske långsammast när det kommer till att öka laddningshastigheterna på sina telefoner jämfört med sina Android-rivaler. Medan andra märken driver ut telefoner med 65W, 80W, 120W eller till och med högre laddningshastigheter, är den högsta som Samsung erbjuder just nu upp till 45W med sin flaggskeppsmodell S23 Ultra.

6. Samsung meddelandeproblem

Samsung Messages är standardmeddelandeappen på många Galaxy-enheter, och den är en direkt konkurrent till Google Messages. Problemet är att Samsung Messages är ganska begränsande.

Till exempel har Google Messages Smart Reply, Nudges, Föreslagna åtgärder, Google Assistant-förslag och möjligheten att skicka filer i konversationer och automatiskt radera OTP-meddelanden efter 24 timmar. Samsung Messages har inga av dessa saker.

Dessutom är Google Messages mycket enklare att använda på skrivbordet tack vare tjänsten Messages for web; Samsung Messages kräver att du hoppar över ringar för att uppnå samma resultat. Det sistnämnda tvingar dig också att använda Samsung Keyboard om du vill skicka klistermärken i en konversation, och skickar ett meddelande varje gång du skickar ett nytt meddelande som du måste svepa bort.

7. Slutarfördröjning när du tar högupplösta bilder

Samsung älskar att skryta med sina högupplösta kameror, så mycket att den lade till en jättestor 200 MP-kamera på S23 Ultra. Problemet är att de inte så tekniskt kunniga bland oss ​​ofta (felaktigt) tolkar närvaron av fler megapixlar som en indikation på bättre bildkvalitet och misslyckas med att lägga märke till hur det bidrar till ökad slutarfördröjning.

Att lägga till fler megapixlar ökar helt enkelt den maximala upplösningen som din telefon kan ta. Problemet här är att ju högre upplösning bilden har, desto mer information kommer din kamera att behöva fånga för att det ska bli en ren bild. Att ta in all denna extra information tar tid och saktar därför ner hastigheten för fångst.

Detta är särskilt illa om du fotograferar ett rörligt motiv som ett vattenfall, en bil i rörelse eller dina barn som leker eftersom du förmodligen inte kommer att få ett rent resultat.

I jämförelse har iPhones praktiskt taget ingen slutarfördröjning, dels för att de inte tillåter att ta löjligt högupplösta bilder i första hand, men också för att Apple Silicon-chips har mer CPU-kraft och kan därför bearbeta data snabbare, vilket minimerar slutarfördröjningen.

Bristerna i Samsung-telefoner

Å ena sidan finns det mycket att älska med Samsung-telefoner, från överflöd av funktioner till ökat stöd för anpassning, till Knox-säkerhet. Å andra sidan gör saker som bloatware-appar, automatiska appinstallationer, överbearbetning av foton och UI-designproblem upplevelsen värre.

Visst, vissa problem med Samsung-telefoner är inte specifika för företaget; till exempel är Xiaomi-telefoner också fyllda med bloatware och Nokia och Motorola är inte precis kända för snabbladdning. Ändå hjälper det att notera dessa problem när du är ute på marknaden för att köpa din nästa Galaxy-telefon.