De 7 bästa molnplattformarna med öppen källkod för företaget

Bygg ditt eget moln och spara miljoner!

Det finns så många saker att ta hand om, som serverutrymme, utvecklingsmiljöer, säkerhet, mjukvarustackar, mjukvaruuppdateringar, hårdvaruunderhåll, att hela plattformens underhållskostnader tenderar att bli överväldigande. Företag som utvecklar och distribuerar applikationer behöver allokera massor av sina resurser för att hålla plattformen igång – resurser som annars skulle kunna utnyttjas för programvaruutvecklingsändamål.

Det var därför behovet av molnplattformslösningar uppstod. Dessa lösningar använder en datormolnmodell för att tillhandahålla allt som utvecklarna behöver för att utföra sitt arbete, från värdbaserade utvecklingsmiljöer och databasverktyg, till kompletta applikationshanteringsfunktioner. Utvecklare som arbetar inom en molnplattform har tillgång till alla resurser de behöver för att bygga, distribuera och lansera mjukvaruapplikationer. För företag skulle molnplattformen kunna ge en skalbar bas för nya applikationer som behöver levereras på kort sikt. Med en pay-as-you-grow-modell finns det inget behov av långsiktiga investeringar i lokala plattformar.

Varför öppen källkod?

Nu när vi uttalade fördelarna med moln kontra traditionella, lokala plattformar, är nästa fråga att ställa varför en molnplattform med öppen källkod är ett bättre alternativ än en proprietär molnplattform. Det mest uppenbara svaret är kostnaden: licenserna för egenutvecklade lösningar innebär alltid högre prislappar. En annan viktig fördel är flexibiliteten och friheten att välja mellan en mängd olika ramverk, moln och tjänster.

Proprietära plattformar, å andra sidan, kan binda dig till de verktyg och tjänster de äger. I utbyte erbjuder de vissa fördelar, såsom engagemang för SLA (servicenivåavtal) och att du slipper hinder som testning och integration, men de fördelarna överväger knappast fördelarna med öppenhet.

Nedan hittar du ett urval av molnplattformarna med öppen källkod för företaget som styr dagens marknad.

Molngjuteri

Ursprungligen utvecklad av VMware (nu ägs av Pivotal Software), Molngjuteri utmärker sig för att vara tillgänglig som en fristående mjukvaruapplikation med öppen källkod, vilket gör den oberoende av molnleverantörer. Det kan distribueras på VMware vSphere eller andra molninfrastrukturer, såsom HP Helion, Azure eller AWS. Eller så kan du till och med välja att vara värd för det själv på din OpenStack-server.

Genom att använda byggpaket underlättar Cloud Foundry runtime och stöd för ramverk. När du trycker på en app väljer Cloud Foundry Application Runtime det mest bekväma byggpaketet för den. Sedan tar buildpack hand om att kompilera appen och förbereda den för lansering.

Cloud Foundry är designat för att erbjuda snabb applikationsutveckling och distribution genom en mycket skalbar arkitektur och DevOps-vänliga arbetsflöden. Dess språkstöd inkluderar Python, Ruby, PHP, Java och Go, bland många andra. För att passa ordentligt i Cloud Foundry rekommenderas dock att ditt projekt följer applikationsstandarden Twelve-Factor: en metod som är speciellt utformad för att utveckla optimala SaaS-appar (software-as-a-service).

Udemy fick en trevlig kurs i att utveckla för molnet med Cloud Foundry.

WSO2

Om du arbetar intensivt med SOA måste du säkert hantera många interna och externa API:er. Det är scenariot där WSO2 lyser, tack vare dess API Manager, som kan hantera hela API-livscykeln. WSO2 ger överensstämmelse med de flesta av de krav som dina kunder kan lägga fram, inklusive versionshantering, API-dokumentation och SSL-avlastning.

WSO2 använder ett butikskoncept där utvecklare kan hitta, prova och betygsätta API:er. Implementeringen är enkel och okomplicerad och ger många alternativ för att kontrollera flödet av API. Den erbjuder också en automatisk återställningsfunktion, om en slutpunktsavstängning inträffar. Alla dessa egenskaper syftar till att minska time-to-market, förenkla kostnadshanteringen och totalt sett förbättra affärsprocessernas smidighet.

Ett stort plus med WSO2 API Manager är dess enkla integration med WSO2 Identity Server, en API-driven IAM-lösning (Identity and Access Manager). Denna integration erbjuder en vänlig plattform för autentisering i molnmiljöer.

Cloudify

Cloudify är ett orkestreringsramverk utformat för att modellera applikationer och tjänster samtidigt som deras livscykler automatiseras. Detta inkluderar möjligheten att distribuera i valfri molnmiljö eller datacenter och utföra kontinuerligt underhåll. Den erbjuder också verktyg för att övervaka alla aspekter av de distribuerade applikationerna, upptäcka feltillstånd och lösa dem, antingen manuellt eller automatiskt.

En av Cloudifys mest anmärkningsvärda funktioner är TOSCA-baserad blueprint-modellering. Denna innovation låter utvecklare använda YAML för att skapa ritningar av applikationens topologier. YAML är ett mänskligt läsbart dataserialiseringsspråk som används för att skriva definitioner baserade på TOSCA-specifikationen, vilket ger utvecklare ett standardiserat sätt att beskriva sammankopplingar mellan applikationer, system och molninfrastrukturkomponenter.

Cloudify molnorkestrering ger en solid bas för IT-styrning och säkerhet, vilket låter användare tillämpa åtkomstbegränsningar med olika roller och behörighetsnivåer. För att kommunicera med externa tjänster, som Kubernetes-behållare, molntjänster (AWS, Azure, vSphere, OpenStack) och konfigurationshanteringsverktyg (Puppet, Ansible, Chef), använder Cloudify sin uppsättning officiella plugins, medan många andra tjänster stöds av generiska befintliga plugins.

OpenShift

OpenShift är en Kubernetes-baserad plattform, med en flexibel och mycket snabb installation och omfattande API-stöd, vilket gör att utvecklare kan utöka plattformen efter sina behov. Den är byggd med säkerhet i åtanke, vilket illustreras av ett exempel: behållare förväntas köras som icke-rootanvändare, och när så inte är fallet kräver OpenShift en explicit åsidosättning för att köra behållaren.

Dess användning av Kubernetes kräver ett avsevärt serverantal, och det krävs en viss inlärningskurva för att bemästra det. Det är därför den här plattformen inte är väl lämpad för små distributioner om de inte kan förvandlas till en större implementering inom en snar framtid.

OpenShift-användare lyfter fram dess snabba installations- och konfigurationsprocedurer, samt att det är lätt att underhålla moduler och växlar. Ett annat plus är faktumet att ha sin egen Git-repo. Vad de inte gillar alltför mycket är svårigheten att läsa och tolka loggar. I synnerhet när det uppstår ett misslyckande när ett projekt laddas upp är det svårt att förstå var problemet ligger.

Lär dig OpenShift är lätt.

Tsuru

Rede Globo, det näst största kommersiella TV-nätverket i världen, lanserades Tsuru som en Docker-baserad PaaS-produkt (plattform som en tjänst) som kan orkestrera och köra applikationer i en produktionsmiljö. Det är en öppen källkodsplattform för flera leverantörer som stöder webbplatser med miljontals användare, utvecklad av Globo.com.

Tsuru-användare bekräftar att det avsevärt förbättrar tiden till marknaden utan att ge upp enkelhet, hög tillgänglighet, säkerhet eller stabilitet. Det kan köras i en mängd olika molninfrastrukturer, oavsett om de är offentliga eller privata, så länge de stöds av en Docker-maskin. Det stöder också nästan alla tillgängliga programmeringsspråk, vilket ger utvecklarna friheten att välja enligt sina preferenser.

Med Tsuru kan du använda olika datalager, inklusive SQL- eller NoSQL-databaser, eller alternativ i minnet, som Memcached eller Redis. Du väljer bara den som du föredrar och kopplar in den till din app. För att hantera appen kan du välja mellan att använda kommandoraden eller ett webbgränssnitt och senare distribuera via Git. Tsuru-infrastrukturen kommer att ta hand om alla små detaljer.

Stackato

Stackato är en polyglot PaaS-produkt baserad på Cloud Foundry och Docker som körs ovanpå din molninfrastruktur och fungerar som en lanseringsplattform för dina applikationer. Stackato-användare säger att det tillhandahåller en smidig och robust applikationsplattform som hjälper till att förbättra produktiviteten för både molnadministratörer och utvecklare. Det är väl lämpat för företagsmolninstallationer, som kombinerar flexibiliteten att få direkt åtkomst till den virtuella datorn i molninfrastrukturen med den automatiserade konfigurationen som tillhandahålls av en fullfjädrad PaaS. De molninfrastrukturer som stöds inkluderar bland annat HP Cloud Services, Citrix XenServer, AWS, OpenStack, VMware.

I Stackato har varje applikation sin egen Linux-behållare (LXC), vilket garanterar en effektiv och säker delning av resurser. Dess utbud av tjänster består av: Helion Control Plane, som Stackato använder för att kommunicera med det underliggande molnet och för att hantera servicelivscykler; Helion Service Manager, ett arkiv med tilläggstjänster tillgängliga för applikationer; Helion Cloud Foundry, en elastisk körtid utformad för att förenkla apphosting och utveckling; Helion Code Engine, en kontinuerlig leveranstjänst integrerad med Git-arkiv, antingen privata eller offentliga och Helion Stackato Console, ett webbgränssnitt för att hantera alla Helion Cloud-funktioner.

Alibaba

Även om det knappast nämns när man talar om molnplattformar med öppen källkod och PaaS, Alibaba moln Datorverksamheten har vuxit i snabb takt, efter att redan ha erövrat 50 % av den kinesiska offentliga molnmarknaden och samvetsgrant lärt sig hur man servar marknader utanför Kina. Till exempel börjar de tillhandahålla faktureringsstöd i amerikanska dollar i 168 länder och designar tjänster speciellt anpassade för utomeuropeiska marknader.

Molnplattformstjänsterna som ingår i Alibabas erbjudande omfattar många gratisfunktioner, inklusive containertjänster för Docker och Kubernetes, Container Registry, Auto Scaling och DataWorks, en säker miljö för offlinedatautveckling. Dess tjänster är väldokumenterade och åtföljs av allt du kan behöva för att börja migrera dina appar till molnet direkt, till exempel många instruktionsvideor. Efter några enkla steg och utan att investera en dollar, inbjuder Alibaba dig att börja bygga på nolltid.

Till sist…

Lyckligtvis nog för alla utvecklare styr öppenhet molnvärlden. För ett par år sedan hotade konkurrensen om containerteknologier (Docker, Kubernetes, Mesos, Nomad, ECS, för att nämna några) att dela upp marknaden i vattentäta fack, vilket genererade avsevärda risker närhelst du behövde välja en plattform. Men även om det numera finns fler plattformar att välja mellan, är skillnaderna mellan dagens val av öppen källkod bara på detaljerna: olika kostnadsscheman, olika hanteringsverktyg, olika tillvägagångssätt för säkerhet. Med andra ord, om du väljer en molnplattform med öppen källkod idag och du inte är nöjd, kan du gå till en annan i morgon, och kostnaderna kommer inte att döda dig.

Med informationen vi gav dig här kommer du förhoppningsvis att kunna välja den plattform som bättre passar dina behov och låter dig glömma huvudvärk som serverkapacitet, mellanprogram, ramverk, virtuella maskiner, datalagrar, och så vidare. När du väl har befriat dig från allt det kommer du att kunna lägga alla dina resurser och all din uppmärksamhet på den enda sak som verkligen betyder något för dig: leverera din kick-ass-applikation till dina användare så snabbt som möjligt och håll dem nöjda medan du använder den.

Letar du efter en gratis nivå eller kredit på molnplattformar? Läs den här listan.