De 7 bästa genvägarna att använda med din iPhone 15 Pros åtgärdsknapp

För att få ut det mesta av din iPhone 15 Pros åtgärdsknapp måste du tilldela en anpassad iOS-genväg som hjälper dig att spara tid. Detta är enkelt om du använder appen Genvägar i stor utsträckning, men om du inte är bekant med den och har slut på idéer, har vi listat några bra exempel.

Hur man tilldelar en genväg till din iPhones åtgärdsknapp

Innan du börjar är det värt att veta hur du tilldelar en genväg till din iPhones Action-knapp i första hand. Gå till Inställningar > Åtgärdsknapp och svep åt vänster tills du hittar genvägsalternativet.

Välj vilken genväg du vill; nästa gång du länge trycker på åtgärdsknappen får du en bekräftelse på din iPhones Dynamic Island att du har utlöst genvägen.

För varje genvägsidé nedan bygger du den först i appen Genvägar och går sedan in i appen Inställningar som nämnts för att programmera den till åtgärdsknappen på din iPhone.

1. Skriv ner något i en anteckning

Hur bra skulle det vara att ha ett sätt att snabbt skriva ner något på din iPhone utan att behöva hitta Notes-appen eller svepa ner från kontrollcentret? Tja, tack vare appen Genvägar kan du programmera din iPhones Action-knapp för att öppna en ny anteckning med ett tryck, så att du kan börja skriva direkt.

För att skapa den här genvägen startar du appen Genvägar, trycker på plusknappen (+) i det övre högra hörnet och väljer Lägg till åtgärd. Sök nu efter ”anteckning” och välj åtgärden Skapa anteckning från resultaten som visas. Du kan till och med ställa in den så att den fylls i med text varje gång eller automatiskt spara den i en mapp som du väljer.

2. Slå på och släck ditt hembelysning

Om du har HomeKit-aktiverade smarta lampor kan du programmera din iPhones Action-knapp för att ställa in en viss scen. För att komma igång, sök efter ”hem” i menyn Lägg till åtgärd i appen Genvägar och välj åtgärden Styr mitt hem från resultaten. Välj sedan scenen eller tillbehöret du vill använda, och du är i stort sett redo för grundläggande användning.

Dessutom, om det behövs, kan du lägga till en If-åtgärd till din genväg för att stänga av eller på allt, beroende på det aktuella tillståndet. Så om du lämnar huset och dina lampor är tända släcks de genom att trycka på Action-knappen, och om du kommer hem och alla lampor är släckta kommer ett tryck att slå på dem igen. Om-åtgärden visas i förslagen medan du ställer in den här genvägen.

3. Lägg till en ny kalenderhändelse i farten

Kanske behöver du inte komma ihåg något specifikt i en anteckning utan snarare komma ihåg att en händelse kommer upp. Om så är fallet, använd genvägar för att få åtgärdsknappen att aktivera panelen Ny händelse i Apples kalenderapp.

Sök efter ”kalender” efter att ha tryckt på Lägg till åtgärd i genvägsmenyn och välj sedan Lägg till ny händelse från resultaten. Se till att du för varje fält trycker länge och väljer Fråga varje gång.

Vissa kalenderappar från tredje part stöder också detta, så om du använder något annat än Apples kalenderapp, försök att söka efter det i genvägar för att se om lämplig åtgärd är tillgänglig.

4. Spela din egen musikstation

Om du använder Siri och Apple Music tillsammans kanske du är bekant med det enkla kommandot ”Spela lite musik.” Detta hämtar från din personliga musikstation som Apple Music skräddarsyr baserat på dina gillande och lyssnarhistorik. Rekommendationerna är vanligtvis på punkt, så oavsett om du vill jamma ut eller lyssna på musik i bakgrunden, överväg att mappa din Action-knapp till den här stationen.

Efter att ha tryckt på Lägg till åtgärd i den nya genvägsmenyn, sök efter ”musik” och hitta åtgärden Spela musik. Tryck sedan på fältet Musik och välj Lyssna nu eller Radio för att hitta din station. Den ska ha ditt fullständiga namn i titeln. Alternativt kan du använda den här genvägsåtgärden för att mappa din iPhones åtgärdsknapp till en spellista eller artist från ditt bibliotek istället.

5. Anropa ChatGPT

ChatGPT är för användbart för att förbli begravd i en app någonstans på din startskärm. Så länge du har ChatGPT-appen installerad och inställd på din iPhone kan du söka efter ChatGPT-åtgärderna i Genvägar för att få din iPhone 15 Pros åtgärdsknapp att automatiskt starta en AI-konversation.

Hitta åtgärden Fråga ChatGPT, tryck sedan länge på meddelandefältet och välj Fråga varje gång. När du väl har valt den här genvägen för din åtgärdsknapp och trycker på den startar en pop-over-konversation med ChatGPT. Det tvingar dig inte att lämna det du gör just nu och byta över till appen – det är ett lysande sätt att ställa en fråga eller två och komma tillbaka till din aktivitet direkt.

6. Ring eller FaceTime din betydelsefulla andra

En superenkel men otroligt behändig genväg att ställa in för din Action-knapp är att automatiskt ringa eller FaceTime din partner, bästa vän eller familjemedlem. En knapptryckning kan initiera samtalet om du använder åtgärden Ring eller FaceTime i en genväg. Välj sedan den kontakt du vill ringa varje gång, så är du igång.

Trots att den har widgets och kontaktfavoriter är den här genvägen med Action Button det enda som verkligen kommer i närheten av att replikera snabbvalsfunktionen från decennier tidigare.

7. Identifiera musik med Shazam

En enda knapptryckning för att starta Shazam och snabbt identifiera musiken som spelas omkring dig? Ja tack. Jag tycker att iPhone 15 Pros åtgärdsknapp skapades för stunder som detta – det är förvånande att Apple inte inkluderade den som ett av standardalternativen.

Medan Shazam ofta agerar ganska snabbt, kan det ibland vara lägligt att identifiera en låt om låten nästan är över eller om du lämnar området. Om du är den typen av person som älskar att upptäcka ny musik, förvandla din Action-knapp till en Shazam-knapp.

Den bästa delen? Du behöver inte ens Shazam-appen installerad på din iPhone. Du kan hitta Shazam-genvägen från Galleri-sektionen i appen Genvägar. Alternativt kan du söka efter åtgärden Recognize Music, spara din nya genväg och mappa den till din iPhones åtgärdsknapp.

Det är otroligt hur kreativa människor har blivit med genvägar för åtgärdsknappar; förhoppningsvis inspirerar dessa tips dig antingen att bygga något större eller introducera ny funktionalitet till din Action-knapp som du inte visste att du behövde. Och glöm inte att du kan byta funktionen för din Action-knapp när som helst från appen Inställningar.