De 6 fördelarna och nackdelarna med kryptoutlåning och -lån

Viktiga takeaways

  • Utlåning och lån av krypto kan göras på centraliserade eller decentraliserade plattformar, var och en med sina egna fördelar och processer.
  • Fördelarna med kryptoutlåning och -upplåning inkluderar låga räntor, ett brett urval av tillgångar att välja mellan och inga kreditkontroller krävs.
  • Det finns dock också nackdelar att ta hänsyn till, såsom volatila tillgångar, närvaron av skumma plattformar och bristen på reglering i kryptoindustrin.

Kryptoindustrin har utvecklats så mycket under det senaste decenniet att det inte längre bara handlar om att köpa och sälja. Det finns nu så många finansiella tjänster som är skräddarsydda för DeFi-sfären, inklusive utlåning och upplåning. Men är det säkert att låna ut och låna krypto, eller är det nackdelar?

Låt oss diskutera fördelarna och nackdelarna med kryptoutlåning och -lån för att se om detta finansiella alternativ är något för dig.

Hur lånar och lånar du krypto?

Utlåning och lån av krypto kan göras på en centraliserad eller decentraliserad plattform. Börser som Binance erbjuder kryptolån, men projekt som MakerDAO erbjuder liknande alternativ.

Låna och låna ut krypto på en centraliserad plattform

Låt oss börja med den centraliserade rutten.

På centraliserade plattformar styr en grupp människor i allmänhet vad som händer. Du är fri att använda alla funktioner du vill ha på ditt konto, men tillägg och borttagning av funktioner, användning av data och kundupplevelse är nere på ett antal högre nivåer. Sociala medier som Facebook och Instagram fungerar på samma sätt.

När du lånar krypto på en centraliserad plattform som Binance, kan du vanligtvis välja bland många tillgångar att låna, även om du måste tillhandahålla tillräckligt med säkerhet för att ta lånet. Binance beräknar hur mycket säkerhet du behöver sätta in med hjälp av sin Loan to Value-formel, eftersom kryptovalutor skiljer sig från varandra i pris och ständigt fluktuerar. Om lånet till värde är högt är den utlånade tillgången mer riskfylld, vilket innebär att det behövs mer säkerhet.

Binance erbjuder över 25 olika tillgångar att låna, allt från Bitcoin och Ethereum till Filecoin och Monero. När du lånar från denna plattform tar Binance hand om dina säkerheter. Du kan också låna ut på Binance och andra centraliserade plattformar och få lite pengar. Du kan anpassa hur länge du vill låna ut och vilken tillgång du vill låna ut.

Låna och låna ut krypto på en decentraliserad plattform

Så, hur fungerar decentraliserad kryptoutlåning och -upplåning?

På en decentraliserad kryptoutlåningsplattform är ingen enhet ansvarig, med kraft och data sprids över nätverket mellan noder (eller enskilda datorer). När du lånar eller lånar ut krypto på ett decentraliserat nätverk har du inte att göra med någon enhet eller individ. Snarare sätter långivare in pengar i en pool, från vilken medel kommer att tas och lånas ut till låntagare tillfälligt.

Decentraliserade plattformar kräver att användare sätter in säkerheter för att säkra sig mot prisfall under utlåningsfönstret. Beroende på vilken plattform du använder kommer typen av säkerhet du kan sätta in att ändras, liksom vilken typ av tillgång du kan låna ut. De vanligaste tillgångarna på en DeFi-utlåningsplattform är Ethereum, Dai, Tether, USD Coin och Bitcoin. Du kan inte sätta in traditionella pengar som säkerhet, eftersom DeFi-plattformar endast hanterar decentraliserade tillgångar.

Oavsett om du lånar på en centraliserad eller decentraliserad plattform, kom ihåg att dina säkerheter tas från dig om du inte betalar tillbaka lånet.

Som långivare kan du tjäna en liten vinst på att tillhandahålla medel till en DeFi- eller CeFi-utlåningspool. Beloppet du tjänar kommer att variera beroende på hur länge du lånar ut pengarna.

Fördelarna med kryptoutlåning och -lån

Låt oss börja med fördelarna med att låna ut och låna kryptovaluta för att se vad den kan erbjuda dig.

1. Låga räntor

En av de tuffaste sakerna med att ta ett lån är att tolerera de höga räntorna. Låneföretag tjänar ofta på räntor, så det är ingen överraskning att de kommer att pressa intresset för att få en större avkastning. Ditt typiska låneföretag kommer att ta ut en ränta på cirka 10 procent, men den kan stiga till vilken siffra som helst så länge personen undertecknar ett avtal.

På kryptoplattformar tenderar räntorna att vara lägre, även om du använder en centraliserad plattform. Binances räntor skiljer sig åt beroende på tillgången som lånas, men de kan gå så lågt som 0,95 procent. Priserna kommer också att variera beroende på om du vill ha en stabil eller flexibel figur, vilket är upp till dig.

På decentraliserade plattformar kan räntorna sjunka till två procent men kan stiga till dubbelsiffriga. Återigen, allt beror på tillgången som lånas.

Hur som helst så är kryptolåneräntor fortfarande lägre över hela linjen än de som är förknippade med traditionell utlåning.

2. Brett urval av tillgångar

När du lånar från din lokala bank är chansen stor att du bara kommer att kunna välja från ditt lands nationella anbud. Men när du lånar krypto, har du vanligtvis ett brett utbud av olika mynt och tokens att välja mellan. Bitcoin och Ethereum är vanliga på kryptoutlåningsplattformar, men saker slutar inte där. Du kan också låna mindre kända tillgångar, såväl som stablecoins.

Detta fungerar också till förmån för långivare. Om du har en tillgång du vill låna ut kanske du kan hitta en DeFi-plattform som vill ha dina pengar.

Här är en lista över DeFi-utlåningsplattformar och deras accepterade utlåning och upplåningstillgångar:

  • Aave: ETH, BAT, MANA, AVAX, MATIC, USDC, USDT, DAI.
  • MakerDAO: DAI.
  • Sammansättning: DAI, ETH, USDT, USDC, WBTC, ZRX, SAI, REP, BAT.
  • Kurvfinansiering: DAI, USDC, USDT, WBTC, WETH, FRAX, TUSD, CRV, BUSD.

Om du väljer en mycket mångsidig plattform kan du låna ut flera tillgångar samtidigt, vilket ökar din avkastning.

3. Inga kreditupplysningar

När du tar ett lån från en traditionell bank är det första du tittar på din kreditpoäng. Om din poäng sjunker under minimikraven kommer du inte att kunna få ett lån eller kommer bara att kunna få ett med hög ränta.

På DeFis låneplattformar behöver du inte gå igenom en kreditprövning för att låna pengar, vilket gör det lättare att ta ett lån. Du bör dock fortfarande vara försiktig när du lånar pengar, eftersom du kommer att vara skyldig att betala tillbaka dem med ränta.

Nackdelarna med kryptoutlåning och -lån

Även om det finns några fantastiska förmåner med kryptoutlåning, finns det också ett antal nackdelar att överväga.

1. Volatila tillgångar

Kryptotillgångar är flyktiga till sin natur, vilket innebär att inget mynt eller token förblir samma pris länge. Om du lånar en tillgång och säkerheten du sätter in sjunker i värde, måste du sätta in mer av den säkerheten för att nå det tidigare värdet du angav. Du kanske inte har tillräckligt med pengar för att öka dessa säkerheter, vilket gör att du inte kan legitimera ditt lån. Vid denna tidpunkt måste du ge tillbaka de lånade medlen.

2. Skuggiga plattformar

Kryptoindustrin har blivit en fristad för kriminella. Oavsett om du handlar, satsar, investerar eller lånar och lånar ut, riskerar du alltid att bli måltavla av illvilliga aktörer.

När det gäller att låna krypto på en skum sajt kan du bli ombedd att sätta in en stor mängd säkerheter som vida överväger värdet på tillgångarna som lånas. Alternativt kan de illvilliga operatörerna höja räntorna så att du betalar en otroligt hög avgift för att låna pengar som skulle kosta mindre någon annanstans.

Om du bestämmer dig för att låna ut pengar på en skum plattform kanske du aldrig får se dessa pengar igen. En skadlig plattform kan ta tillgångarna du sätter in i en utlåningspool, överföra dem någon annanstans och sedan ge sig ut på vägen. Du vill vara säker på att DeFi-plattformen du lånar från eller lånar ut till är legitim och har en lång rad positiva recensioner och vittnesmål.

3. Brist på reglering

Till skillnad från den traditionella finanssektorn har kryptoindustrin en lång väg att gå när det gäller reglering. Vissa lagar har antagits i relation till kryptovaluta, med fler restriktioner som förväntas under de kommande åren, men det finns fortfarande många juridiska fallgropar som sätter investerare och handlare i riskzonen.

Ett kryptolån har inte samma försäkring och uppbackning som ett traditionellt lån. Du kommer inte att ha en officiell bank som underlättar lånet, och dina säkerhetstillgångar är inte 100 procent säkra.

Detta är också en nackdel för kryptolångivare. Om du lånar ut krypto och plattformen blir skum eller sårbar för cyberattacker, kan du förlora alla dina tillgångar utan någon metod för återvinning.

Ska du låna ut eller låna krypto?

Om du vill låna krypto är det bäst att se till att du har en bra anledning. Du vill inte sätta in användbara tillgångar och betala räntor om du inte har något verkligt behov av att låna pengar. Men om du behöver ett innehav av krypto men inte vill köpa pengar för permanent ägande, kan lån på en legitim plattform fungera för dig.

Om du har ett innehav av krypto som du inte gör någonting med, och du inte direkt vill sälja det, kan du genom att låna ut det till en pool dra ekonomiskt nytta av dina pengar utan att behöva släppa dem. Se bara till att plattformen du använder är legitim och säker.

Allt som allt är kryptoutlåning och -lån en blandad påse av för- och nackdelar, så det är viktigt att ha dessa i åtanke innan du förbinder dig till något.