De 6 bästa växtidentifieringsapparna för Android och iPhone

Har du någonsin tittat på en blomma eller växt och undrat, ”Vilken blomma är det här?”, eller ”Vad är det här för växt?”. Lyckligtvis är det möjligt att använda din telefon för att identifiera en blomma genom en bild. Du behöver bara använda en blomidentifieringsapp för att få svaret.

Av de tillgängliga apparna är få så framgångsrika som Microsofts Bing och Googles anläggningsidentifierare, Google Lens. Förutom att identifiera blommor och växter kan dessa appar också identifiera produkter, böcker och till och med platser. Men det finns andra bra alternativ också.

Så här identifierar du växter med Google och Bing, tillsammans med resten av de bästa apparna för växtidentifiering för Android och iOS att använda när du försöker namnge den växten.

1. Bing

Även om du kan anta att Bing-växtidentifieraren inte är lika bra som Googles växtidentifierare, är Bing-mobilappen faktiskt bra för att identifiera flora. Det finns två sätt att söka efter växter i Bing. Den första är en traditionell bildsökningsfunktion; den andra använder Bings ChatGPT-integration för att både identifiera växter och berätta om dem.

När du först öppnar Bing-appen ser du ett sökfält högst upp med en kamera och en mikrofonknapp i närheten. För att använda Bing som växtidentifierare, tryck på kameraikonen för att öppna kamerans sökfunktion och rada sedan din växt eller blomma i sökaren och knäppa den. Du kan också ta befintliga bilder från din kamerarulle.

När du har tagit ett foto kommer Bing att skanna bilden och förse dig med möjliga sökresultat, inklusive tillhörande bilder. Appen visar ofta annonser och shoppinglänkar först, så tryck på Relaterat innehåll för att hoppa ner till den faktiska informationen du letar efter.

Identifiera växter med Bing Chat

Alternativt kan du välja det mer moderna tillvägagångssättet. Bing Chat, den AI-aktiverade delen av Bing, stöder bildsökning. Tryck bara på chattknappen längst ned på skärmen och fråga ”Vilken växt är det här?”. Tryck sedan på kameraikonen i textrutan och ta en bild.

Bing Chat tar några sekunder att identifiera växter, men resultaten är fantastiska. Det berättar inte bara vad de är, utan det ger dig också information om dem, med länkar till webbplatser för att lära dig ännu mer. Det kommer bara att bli bättre också.

Ladda ner: Bing för Android | iOS (Fri)

2. Google Lens

Kan Google identifiera växter från en bild? Ja, det kan det! Tja, Google Lens anläggningsidentifiering kan.

Google Lens är tillgänglig som en fristående app för Android-användare. Samtidigt får iPhone-ägare Google Lens medföljande som en del av Google-appen. Det fungerar på ungefär samma sätt på båda plattformarna.

På Android kan du antingen starta Lens-appen eller trycka på Lens-ikonen i Google-widgeten på din startskärm. På iPhone öppnar du Google-appen och trycker på linsikonen i sökfältet. När du gör detta blir hela din telefonskärm en kameralins.

Tryck på Sök med din kamera och rikta kameran mot växten eller blomman du vill identifiera. Tryck på den stora avtryckaren för att söka. Google Lens visar ett huvudresultat för det objektet, tillsammans med ett foto, en lista med relaterat innehåll och liknande bilder.

Genom att trycka på huvudbilden kommer du till en söksida på Google med en beskrivning av växten. Om du istället trycker på Sök-knappen kommer Google att visa dig en sökresultatsida med det resulterande plannamnet som nyckelord.

Som du kan förvänta dig av Google är resultaten bra. Även om det vanligtvis finns på en enda växt eller blomma, kommer det ibland att ge dig några alternativ om det inte går att hitta exakt vad du tittar på.

Ladda ner: Google Lens för Android (Fri)

Ladda ner: Google för iOS (Fri)

Kameraappen för iPhone har också grundläggande stöd för anläggningsidentifiering, driven av Siri. Ta bara ett foto eller ta en bild från din Foto-app, svep uppåt och du bör se ett Slå upp-alternativ. Tryck på detta för att försöka identifiera din växt eller blomma.

3. PictureThis

PictureThis är en växtidentifierande app med både gratis- och premiumversioner. Det är en av de mest nedladdade apparna för identifiering av växter och blommor som finns tillgängliga, och av goda skäl. Appen hävdar att den kan identifiera växter med 98 % noggrannhet.

Lätt att använda, enkel att navigera och med utmärkta sökresultat, visade den här appen under tester att den kunde identifiera blommor och alla växter på varje foto vi tog.

Varje bild du tar med appen lagras i avsnittet Mina växter så att du enkelt kan komma åt denna information igen om du behöver. Du kan skapa anpassade samlingar baserade på växttyper, inklusive blommor, bladväxter, grönsaker, ogräs och mer.

Premiumversionen låter dig identifiera växter utan några begränsningar, få växtvårdsguider och fråga experter om eventuella problem du kan ha med dina växter. Det låter dig också använda appen utan några annonser eller avbrott. Även med den begränsade gratisversionen av PictureThis kan du fortfarande få ut mycket av tjänsten.

Ladda ner: PictureThis för Android | iOS (Gratis köp i appen finns)

4. PlantNet

PlantNet har samlat tiotals miljoner nedladdningar över Android och iOS. Den är snabb och kraftfull och kan identifiera över 20 000 typer av växter eller blommor.

Appen är så enkel eller så detaljerad som du behöver den. Du kan bara ta ett foto och låta appen identifiera det, eller så finns det andra alternativ för att förbättra dina resultat. Du kan ange om ditt foto är av ett löv, en blomma, bark eller andra saker för att hjälpa till att filtrera resultaten, till exempel, och du kan också använda GPS för att begränsa alternativen till endast de växter som växer där du är.

Appen levererar en lång lista med potentiella resultat och visar ett sannolikhetsvärde för att vägleda dig om hur sannolikt ID:t är korrekt. Vi tyckte att det var ganska bra överlag, och om du trycker på Bekräfta för rätt växt (förutsatt att du vet det) hjälper det att förbättra resultaten i framtiden. Du kan också använda PlantNet via dess webbplats om du hellre inte vill använda en växtidentifieringsapp.

Ladda ner: PlantNet för Android | iOS (Fri)

5. Plantidentifiering ++

Plant Identification ++ är en anläggningsidentifieringsapp för iOS som är gratis att använda med ett valfritt premiumabonnemang. Den kostnadsfria versionen fungerar dock bra om allt du hoppas på är att identifiera växter snabbt och enkelt.

När du öppnar appen, ta en bild på en växt eller dra upp en bild från ditt fotoalbum. När du tar ett foto söker appen i sin databas och visar möjliga resultat. Vi tyckte att dessa sökresultat var mycket exakta. Dessutom, när du trycker på resultaten, lokaliserar Plant Identification ++ anläggningens informationssida på Wikipedia.

Om du prenumererar på premiumversionen får du obegränsade identifieringsverktyg och hälsobedömningar för dina växter.

I huvudsak är den här appen enkel att använda och stressad. Det är perfekt för människor som inte vill gå med i en växtentusiastgemenskap. Den stora nackdelen är att den bara är tillgänglig för iPhone.

Ladda ner: Plant Identification ++ för iOS (Gratis köp i appen finns)

6. Plantum

Precis som de andra apparna på den här listan låter Plantum dig utforska världen omkring dig. Med möjligheten att hoppa direkt in i en premiumplan efter en tredagars provperiod eller fortsätta med den begränsade gratisversionen, har Plantum en lösning för alla. Den är perfekt för både avancerade användare och enstaka entusiaster.

När du identifierar en blomma för bild drar Plantum upp ett ID-kort på den. På det här kortet ser du namnet på växten, dess taxonomi, en lista över underarter, odling och praktiska användningsområden för växten och andra nischdetaljer som symbolism och folklore. Detta sista avsnitt talar om vad blommorna eller växterna har betytt historiskt och vad de symboliserar nu.

Utöver allt detta visar Plantum hälsan hos dina växter och låter dig ställa in vårdpåminnelser, så att du inte glömmer att ta hand om dem.

Ladda ner: Plantum för Android | iOS (Gratis köp i appen finns)

Hur man identifierar växter med Google, Bing och andra appar

Med dessa fantastiska appar kommer du att kunna identifiera praktiskt taget alla blommor eller växter från en bild. Att identifiera växter kan vara mycket roligt när du väl kommit igång, och det bästa med dessa appar är att om du använder dem tillräckligt ofta kommer du att börja identifiera buskar, blommor och växter på egen hand.

Förbi är de dagar då du måste skicka någon ett foto bara för att fråga dem: ”Vilken växt är det här?”