De 6 bästa systemövervakningsapparna för Linux

Viktiga takeaways

  • GNOME System Monitor är en standardsystemmonitor i populära Linux-skrivbordsmiljöer, som tillhandahåller information om CPU, RAM och nätverksanvändning tillsammans med en aktivitetshanterare.
  • Plasma System Monitor är ett anpassningsbart alternativ till GNOME System Monitor, som erbjuder mer information och möjligheten att anpassa skärmen.
  • Resources är en visuellt tilltalande systemmonitor för GNOME som separerar körande applikationer från processer och möjliggör snabb identifiering och stängning av appar som inte beter sig.

Din skrivbordsmiljö levereras med en systemövervakningsapp som hjälper dig att veta hur mycket minne, CPU, etc. dina appar använder. Men visste du att du kan använda ett alternativ i dess ställe? Och du kan bli förvånad över hur många högkvalitativa alternativ som finns där ute.

Liksom de flesta skrivbordsmiljöer kommer GNOME med sin egen systemmonitor. Eftersom GNOME är standard i Ubuntu, Fedora och de flesta större versioner av Linux, är detta den systemmonitor som du med största sannolikhet kommer att stöta på.

För många människor, kanske de flesta, är GNOME System Monitor tillräckligt bra. När allt kommer omkring visar appen hur mycket du använder var och en av din dators processorer och hur mycket RAM-minne som är upptaget, tillsammans med din swap-användning. Den visar också hur mycket data du hämtar från webben.

Fliken ”Processer” visar dina nuvarande processer, som du kan tvinga att avsluta om du upptäcker att en app är frusen och inte svarar.

Det här är de uppgifter som en systemövervakare förväntas utföra, och du kan förvänta dig att vart och ett av alternativen också hanterar dem.

Om du har köpt ett Steam-däck, är du en Linux-användare som inte kommer att stöta på GNOME System Monitor direkt.

Det beror på att Steam-däckets skrivbordsläge använder KDE Plasma-skrivbordet istället. Så när du börjar gräva runt efter ett alternativ till Windows Task Manager kommer du att stöta på Plasma System Monitor i dess ställe.

KDE:s systemmonitor visar mer information än GNOMEs, men det är bara en del av det som gör appen fantastisk. Eftersom detta är KDE-programvara kan du anpassa det.

Plasma System Monitor ger dig möjligheten att redigera befintliga sidor eller skapa dina egna, så att du kan bestämma vilken typ av information du kan se. Det är en grad av frihet och flexibilitet som du helt enkelt inte ser i de flesta grafiska verktyg, oavsett operativsystem.

Naturligtvis är Plasma System Monitor ett utmärkt verktyg. Om du bestämmer dig för att installera Linux på din dator, men du vill avvika från KDE Plasma, kan du fortfarande installera Plasma System Monitor på GNOME eller andra skrivbordsmiljöer.

Många av de moderna, spännande versionerna av systemskärmar för Linux riktar sig för närvarande till GNOME. ”Resurser” är en app som omfattar sidofältsdesignen i full höjd som introducerades i GNOME 45 tillsammans med andra förändringar som en ny aktivitetsindikator. Du kan hitta den nya stilen i standardfilhanteraren och systeminställningar-appen, tillsammans med några andra.

Enbart utseende är en övertygande anledning att byta till Resources, eftersom GNOME System Monitor ser lite lång ut i tanden.

Men det handlar inte bara om utseende. Resurser skiljer applikationer som körs från processer som körs för närvarande. Detta är information som datoranvändare är mer benägna att bry sig om, snarare än att systemadministratörer hanterar servrar eller en maskinpark.

Resurser visar programnamn tillsammans med deras appikon, så om du har en app som inte beter sig är den lätt att hitta. En Avsluta applikation-knapp visas också tydligt i rött, så att du snabbt kan se hur du stänger din frusna programvara.

Låt oss anta att du, precis som många Linux-användare, redan är bekant med Microsoft Windows. I så fall är din första inkörning med en systemmonitor varken GNOME eller KDE:s verktyg, utan Windows Task Manager. Kan du köra den appen på Linux? Inte riktigt. Men Mission Center är nog nära nog.

Mission Center visar information i samma layout, med samma färger, som Microsofts verktyg. Men det är inte bara estetik. Både Windows Task Manager och Mission Control går mer på djupet om din CPU, och visar antalet trådar, handtag, drifttid och mer.

Ovannämnda verktyg är sådana du öppnar, utför en uppgift, ser informationen du letar efter och stänger omedelbart. Du kan låta dem köra i bakgrunden om du vill, men det är inte precis vad de är designade för. Men om du vill hålla ett öga på din dators prestanda, är det där Monitorets kommer in.

Monitorets är en app som mer ser ut som en widget. Den visar löpande information om din CPU, GPU, RAM, nätverk och mer i ett litet diskret fönster. Appen kommer med ett ganska omfattande utbud av alternativ.

Du kan växla mellan ett mörkt och ljust tema, välja en horisontell eller rutnätslayout istället för det vertikala standardarrangemanget och bestämma om du vill hålla koll på lagringsutrymme och temperaturer för olika delar av din dator.

Du kan lämna Monitorets-fönstret svävande i bakgrunden eftersom du behöver regelbunden tillgång till informationen, eller så kan du bara lämna det öppet eftersom det är ganska trevligt att titta på det.

GNOMEs designspråk är inte för alla. Om du inte är så bekymrad över att ha en app som smälter in med resten av ditt skrivbord, kanske du uppskattar tillvägagångssättet System Monitoring Center tar för att visa information. I stället för grafik får du en cirkulär mätare som hastighetsmätaren i en bil.

Som sagt, den här appen är ingen gimmick. Var och en av flikarna ger dig inblick i olika aspekter av vad som får din dator att ticka. Förutom fliken ”Processer”, som listar processer som de som finns i standard GNOME System Monitor, får du också se de många olika tjänsterna som körs på din maskin också. Det är tjänster som bluetooth.service (Bluetooth) och cups.service (utskrift).

Och om du behöver känna till din dators specifikationer, ger fliken ”System” en mängd information mer djupgående än din skrivbordsmiljö kan ge.

System Monitoring Center tillhandahåller mycket i form av data, men om det du vill är att hålla mätaren öppen på skrivbordet hela tiden, då Mini System Monitor är versionen du är ute efter. Den kommer från samma utvecklare men håller appfönstret kompakt, som en widget.

På Linux behöver du inte en grafisk app för att utföra varje uppgift. Ofta kan du göra jobbet i en terminal istället. Detta är inte bara en fråga om preferenser. Kommandoradsverktyg går ibland mycket mer på djupet än någon grafisk app.

Om du verkligen vill dyka in i ditt systems inre funktioner, kanske du vill kolla in ett av Linuxs många terminalbaserade systemövervakningsverktyg.