De 5 nyckelskillnaderna mellan Galaxy S24 Ultra och S23 Ultra

Samsung introducerade sin senaste flaggskeppssmarttelefon, Galaxy S24 Ultra, vid Galaxy Unpacked-evenemanget i januari 2024. Men är det värt en uppgradering jämfört med sin föregångare, Galaxy S23 Ultra? Låt oss jämföra de två och kolla in förbättringarna.

1. Titanram med platta kanter

Samsung

Även om både S24 Ultra och S23 Ultra har en 6,8-tums AMOLED-skärm, har den förstnämnda något tunnare ramar med platta kanter. Samsung verkar ha tagit anteckningar från iPhone 15 Pro som vi recenserade 2023, eftersom den lade S23 Ultras aluminiumram för en mer hållbar titanram.

S24 Ultras skärm kan leverera upp till 2 600 nits toppljusstyrka, medan föregångaren var begränsad till 1 750 nits. Även om du inte kommer att märka någon skillnad inomhus, är förbättringarna bättre för utomhusbruk i direkt solljus. Galaxy S24 Ultra är också något tunnare, med 0,3 mm.

2. 5X 50MP teleobjektiv

Samsung

Du kanske är bekant med 10x teleobjektivet på S23 Ultra. Samsung ersatte denna 10x 10MP kamera med en mer praktisk 5x 50MP teleobjektiv på S24 Ultra. Denna förändring bibehåller bildkvaliteten med ett högre megapixelantal, vilket möjliggör 10x digital zoom i dagligt bruk samtidigt som den erbjuder fördelarna med en 5x optisk zoom.

Förutom det delar både S24 Ultra och S23 Ultra identiska kameraspecifikationer, med en 200 MP huvudkamera, en 12 MP ultrabred kamera och en 10 MP frontkamera.

Galaxy S24 Ultra lyfter Nightography med en OIS med en 2x bredare korrigeringsvinkel. Detta hjälper till att förbättra stabiliteten för att säkerställa att dina videor förblir av hög kvalitet, även om du rör dig. Den innehåller också en scenoptimerare och en AI-bildförstärkare. Dessa funktioner analyserar varje foto och optimerar din bilds detaljer för att producera mer levande och exakta resultat.

3. Snapdragon 8 Gen 3

Samsung/Youtube

Galaxy S24 Ultra drivs av Snapdragon 8 Gen 3-chipet, som använder TSMC:s 4nm-process. Qualcomm hävdar chippet ger en 30% förbättring av CPU-prestanda och en 25% ökning av GPU-prestanda. Å andra sidan har Galaxy S23 Ultra Snapdragon 8 Gen 2, som fortfarande är otroligt kapabel för även avancerade användare.

Medan 256 GB lagringsvarianten av S23 Ultra levereras med endast 8 GB RAM, får S24 Ultra 12 GB RAM i alla varianter. Och även om båda modellerna har samma 5 000 mAh-batteri, bör det mer strömsnåla Snapdragon 8 Gen 3-chippet tillåta S24 Ultra att hålla längre om vi går förbi Qualcomms påståenden.

Samsung Galaxy S24 Ultra har också ett förbättrat kylsystem, med en ångkammare som är 1,9 gånger större än sin föregångare. Även om den nya enheten är imponerande, kan du inte gå fel med någon av enheterna – med tanke på den iterativa karaktären hos de flesta årliga uppgraderingar är det osannolikt att du kommer att märka några prestandaproblem under typisk daglig användning av den äldre modellen.

Samsung

Medan de flesta av skillnaderna mellan S23 Ultra och S24 Ultra är minimala, är den nyare telefonen packad med flera artificiell intelligensfunktioner. Här är några anmärkningsvärda:

  • Live Translate: Galaxy AI kan översätta och transkribera telefonsamtal för båda deltagare. Det betyder att du kan prata med en icke-engelsktalande och få liveöversättningar hörbart och visuellt på din skärm.
  • Chat Assist: Galaxy AI kan också hjälpa dig att förfina dina texter medan du använder meddelanden och appar för sociala medier. Detta inkluderar att åtgärda stavfel du gör i en hast, översätta text och generera textsammanfattningar för att säkerställa att dina meddelanden håller rätt ton för din kommunikation.
  • Note Assist: Galaxy AI kan sammanfatta dina anteckningar, översätta dem, formatera innehållet och korrigera stavfel i Notes-appen.

Förutom Galaxy AI får S24 Ultra och dess syskon även Googles Circle to Search-funktion vid lanseringen. I skrivande stund kommer dessa att vara de enda telefonerna som stöder det förutom Pixel 8 och Pixel 8 Pro. Som namnet antyder låter den här funktionen dig söka vad som helst på din skärm på Google genom att helt enkelt cirkla eller trycka på den efter att ha tryckt länge på hemknappen.

På den ljusa sidan, Engadget rapporterade att några Galaxy AI-funktioner också kommer till Galaxy S23-serien. Samsung har dock ännu inte klargjort vilka funktioner som kommer att förbli exklusiva för S24-serien.

5. Nya färgalternativ och mjukvarustöd

Samsung

Galaxy S24 Ultra finns i fyra standardfärger: Titanium Violet, Titanium Yellow, Titanium Black och Titanium Grey. Du kan hitta ytterligare tre exklusiva alternativ – Titanium Green, Titanium Orange och Titanium Blue – om du går över till Samsungs S24 Ultra beställningssida.

På samma sätt finns S23 Ultra tillgänglig i fyra standardfärger: Grön, Phantom Black, Lavendel och Cream. Men om du besöker Samsungs S23 Ultra-beställningssida hittar du ytterligare fyra exklusiva alternativ: Lime, Sky Blue, Graphite och Red.

Om du vill ha en smartphone som kommer att stödja programuppdateringar i flera år kommer S24 Ultra inte att göra dig besviken. I Samsungs nyhetsrumsinlägg, lovar företaget sju generationer av OS-uppdateringar och sju år av säkerhetsuppdateringar för sina flaggskepp 2024. Som jämförelse är S23 Ultra begränsad till fyra års OS-uppdateringar och fem års säkerhetsuppdateringar.

Sammantaget är Galaxy S24 Ultra en värdig investering om du tror att du skulle dra nytta av de inkrementella uppgraderingarna. Men om du redan äger en S23 Ultra kan det vara en bättre idé att hoppa över Samsungs flaggskepp 2024 eftersom du inte behöver uppgradera din smartphone varje år.