De 5 bästa Wi-Fi-analysatorerna för att kontrollera om ett nätverk är säkert

Hur ofta ansluter du till ett nytt Wi-Fi-nätverk? Oavsett vad ditt svar på den här frågan är, skulle du definitivt inte vilja ansluta till ett nätverk som inte är säkert.

Dessutom, om ditt hemnätverk inte skyddar dig från inkräktare, är du redan i riskzonen. Det är därför du behöver en Wi-Fi-analysator, ett program som skannar för att kontrollera om ett nätverk är säkert. Här är de fem bästa Wi-Fi-analysatorerna som finns tillgängliga idag.

1. Fing

Fing är en av de mest kända Wi-Fi-analysatorerna av en anledning: den gör vad den behöver för ganska bra, och den är användarvänlig.

Även om du aldrig har använt programvara för nätverksanalys tidigare, borde Fing inte vara alltför svårt att ta reda på. Slå på appen så skannar den nätverket du är ansluten till på några sekunder. Den kommer också att visa närliggande åtkomstpunkter, tillsammans med information om signalstyrka, vilken typ av skydd ett nätverk använder och mer.

Fings skanner upptäcker alla enheter som är anslutna till ett nätverk, vilket innebär att den låter dig se en enhets IP-adress, namn, modell, MAC-adress och så vidare. Med Fing kan du även testa ditt hemnätverks hastighet, se om det finns några säkerhetsproblem som måste lösas, ställa in varningar och blockera enheter.

Det bör noteras att du måste prenumerera på Starter- eller Premiumversionen av Fing för att få tillgång till alla funktioner, men den grundläggande är gratis och vad den erbjuder borde räcka för de allra flesta.

Ladda ner: Finger för Windows | Mac OS | Android | iOS (Gratis, prenumeration tillgänglig)

2. NetSpot

NetSpot är en annan populär Wi-Fi-analysator, som först kom ut på marknaden 2011. Det är ett mer komplicerat (och utan tvekan mer avancerat) verktyg än Fing, så det är avsett för mer tekniskt sinnade användare.

NetSpot upptäcker automatiskt alla Wi-Fi-nätverk i området och tillhandahåller livedata om dem. Detta inkluderar information om säkerhet, signalstyrka, hastighet, konfigurationsproblem, signalläckor, nätverksstabilitet och mycket mer. Denna data kan exporteras i form av rapporter, antingen i PDF- eller CSV-format, vilket gör NetSpot till ett värdefullt verktyg för IT- och nätverksadministratörer.

Även om det är sant att NetSpot främst används för att analysera nätverksstyrka och täckning, kan data som extraheras verkligen visa sig vara värdefulla om du misstänker att det finns säkerhetsproblem med ditt hem Wi-Fi.

Kom dock ihåg att det finns olika versioner av NetSpot. Du kan använda verktyget gratis, men med begränsade funktioner, medan tillgången på vissa funktioner kan variera beroende på enhetens operativsystem.

Ladda ner: Netspot för Windows | Mac OS | Android | iOS (Gratis, prenumeration tillgänglig)

3. Arg IP Scanner

Angry IP Scanner har funnits i mer än två decennier. Den är gratis, öppen källkod och tillgänglig på de tre huvudsakliga operativsystemen för skrivbordet: Windows, MacOS och Linux.

Till skillnad från många andra Wi-Fi-skannerprogram, är Angry IP Scanner varken flashig eller komplex. Det är ganska snabbt, minimalistiskt och lätt att använda. Ladda bara ner programmet, starta det och tryck på skanna. Det är ganska mycket det. Men Angry IP Scanner erbjuder mycket mer än vad man kan se.

Angry IP Scanner skannar en rad IP-adresser (du kan definiera intervallet) ganska snabbt och ger automatiskt en mängd information: enhetens MAC-adress, pingtid, värdinformation, öppna portar. Du kan naturligtvis modifiera skanningen på vilket sätt som helst och låta verktyget generera rapporter i olika format.

Säkerhetspersonal använder Angry IP Scanner för att identifiera okända enheter som är anslutna till ett nätverk, utföra analyser och bedöma potentiella sårbarheter. Det kanske inte är för alla, men det är definitivt ett kraftfullt och unikt program.

Ladda ner: Angry IP Scanner för Windows | Mac OS | Linux (Fri)

4. Akryl Wi-Fi Analyzer

Acrylic erbjuder ett brett utbud av produkter som en del av sin Windows-svit: Wi-Fi Analyzer, Wi-Fi Heatmaps, Wi-Fi Sniffer, Wi-Fi LEA, Bluetooth LE Analyzer.

För att testa Wi-Fi-säkerheten behöver du Wi-Fi Analyzer. Även om vissa av dessa andra verktyg också kan vara användbara för det ändamålet, kan de bara köpas separat, vilket verkligen inte är för allas budget.

Du kan använda Wi-Fi Analyzer gratis i upp till fem dagar, vilket borde vara mer än tillräckligt om du bara vill testa den och köra en analys av ditt hemnätverk. Men vad kan du egentligen göra med det här programmet, och hur jämför det med andra nätverksanalysprogram?

Acrylics Wi-Fi Analyzer är avancerad, men väldigt intuitiv. Med en elegant och modern design gör den scanning och felsökning enkel med sina många funktioner. Med det här programmet kan du kontrollera nätverkets hälsa och säkerhet, upptäcka och åtgärda eventuella problem, ta emot realtidsdata, se vilka enheter som är anslutna till ditt Wi-Fi (klassificera dem efter typ, tillverkare etc.), spara infångad data, skapa rapporter med mera.

Ladda ner: Acrylic Wi-Fi Analyzer för Windows (Gratis, prenumeration tillgänglig)

5. Nätverksanalysator

Tillgänglig på Android och iOS, Network Analyzer (lite-versionen av Network Analyzer Pro) är en lätt och mångsidig Wi-Fi-skanningsapp som kan visa sig användbar för alla som ofta ansluter till nya nätverk med sin smartphone.

Till att börja med kan du bara starta appen och låta den skanna det Wi-Fi du är ansluten till. Navigera till menyn (via de tre små staplarna i det övre vänstra hörnet) för ytterligare alternativ. Här kan du komma åt olika verktyg, starta en LAN-skanning, testa din Wi-Fi-signal och annat.

Med Network Analyzer kan du också upptäcka alla enheter som är anslutna till en åtkomstpunkt och leta efter eventuella inkräktare, se deras IP-adresser, skanna portar, få ytterligare nätverksinformation och så vidare.

Det här är definitivt en nybörjarvänlig app, men det betyder inte att den inte är lämplig för nätverksproffs och IT-administratörer också. Det erbjuder mycket mer än de flesta av sina konkurrenter, och det är gratis, vilket definitivt är en stor fördel.

Ladda ner: Network Analyzer för Android | iOS (Fri)

Skaffa en Wi-Fi-analysator för att förbättra din säkerhet

Oavsett om du är en professionell eller bara någon som vill bättre skydda sin data, är Wi-Fi-analysatorer ett oumbärligt verktyg som du behöver ha i din arsenal.

Det finns hundratals nätverksanalysprogram på marknaden, men dessa fem är utan tvekan de bästa. Ladda ner en till varje enhet du använder och förbättra din övergripande säkerhet.