De 5 bästa VTubing-apparna för nybörjare VTubers

Vill du komma in i VTubing men är inte säker på var du ska börja? Förutom en dator, webbkamera (eller smartphone) och mikrofon kommer du att behöva lite kvalitets VTuber-programvara.

Det finns två typer av programvara för VTubers: programvara du kan använda för att skapa din VTuber-avatar och programvara för att spåra dina rörelser när du sänder. Den här artikeln kommer att diskutera några av de bästa apparna från båda kategorierna för spirande nya VTubers.

Vad är VTubing?

Bildkredit: AI Channel/Youtube

VTubers, även kallade virtuella YouTubers, är livestreamare eller YouTubers som använder digitala avatarer. VTubing har sitt ursprung i Japan genom en karaktär som heter Kizuna AI på YouTube. Därifrån började byråer som Nijisanji rekrytera röstskådespelare för att förvandlas till virtuella stjärnor.

Nuförtiden kan vem som helst bli VTuber utan att behöva en byrå eller produktionsbolag. Populära VTubers på Twitch och YouTube spelar vanligtvis spel, sjunger eller bara chattar med sin publik.

Det finns två typer av VTuber-avatarer: 2D och 3D. 2D-avatarer är något mer önskvärda inom VTubing-communityt eftersom ”rigging” erbjuder mer anpassning. I slutändan kommer vilken modell du än väljer att bero på personliga preferenser och vad som passar din kompetens och budget.

VTuber Creation Software

När de börjar, väljer många att göra sina egna VTuber-modeller för att minska kostnaderna. Skräddarsydda VTuber-modeller kostar vanligtvis mellan $1 000 och $5 000, beroende på kvaliteten på modellen och artistens skicklighet. Naturligtvis är VTuber-modeller dyra av en anledning; det tar tid och skicklighet att skapa anpassade avatarer av hög kvalitet.

De flesta nybörjare som vill skapa sina egna avatarer börjar med en enkel PNG (även kallad PNGtubers) eller använder nybörjarvänlig programvara för att skapa VTuber för 3D-modeller. Skapandet av en 2D VTuber-modell skiljer sig mycket från 3D.

1. VRoid Studio

VRoid Studio låter dig skapa 3D-avatarer för VTubing och är en av de mest populära apparna för nybörjare. VRoid Studio är mycket användarvänlig, mångsidig och kraftfull nog för erfarna animatörer också.

En nybörjare till VRoid Studio kan spendera några timmar på att göra en genomsnittlig modell som den på bilden ovan. Men en duktig artist som är bekant med VRoid Studios verktyg kan producera en modell av mycket högre kvalitet, som Snowdrop, en karaktär skapad av 39studioJP på YouTube.

Det finns många VRoid Studio-videor på YouTube, som alla visar att du med övning och några grundläggande konstfärdigheter kan ta en ”okej” 3D-modell och förvandla den till ett unikt konstverk av hög kvalitet. Leta inte längre än VRoid Studio om du menar allvar med att skapa din egen 3D VTuber-modell på en budget.

Ladda ner: VRoid Studio för Steam | Windows | Mac OS (Fri)

2. Live2D-kubism

Bildkredit: Live2D

När det kommer till 2D VTuber-avatarer måste de först ritas i någon form av digital konstmjukvara innan du riggar dem i programvara som Live2D Cubism. Live2D är ett känt namn i VTubing-communityt och ett absolut måste om du vill animera din 2D VTuber-modell.

Även om det finns en brant inlärningskurva för denna kraftfulla programvara, är det väl värt tiden, energin och frustration om du inte har råd att betala någon för att rigga din modell.

Live2D är ett av de dyrare programmen på vår lista till ungefär $15,99/månad (priserna varierar enligt växelkursen för den japanska yenen). Även om du inte är en blivande VTuber, är det en värdefull (och nödvändig) investering om du är intresserad av att rigga avatarer för andra hoppfulla VTubers som ett sätt att tjäna pengar.

Det som är bra med Live2D är att du kan få en gratis provperiod i 42 dagar. För att få ut så mycket som möjligt av din kostnadsfria provperiod rekommenderar vi att du lär dig så mycket du kan om riggning innan du börjar. Du kan kolla in Live2D YouTube-kanal att titta på tutorials; de är bara tillgängliga på japanska men med automatiskt genererade engelska undertexter.

Ladda ner: Live2D Cubism för Windows | Mac OS (Gratis provperiod, prenumeration tillgänglig)

Annan VTuber Creation Software

Blender för 3D-animering är ett populärt program i VTubing-communityt och är både gratis och öppen källkod. För 2D-avatarer, medan Live2D är guldstandarden, använder vissa kreatörer Adobe Character Animator.

Listan ”Live 2D Alternatives” från Alternativ till föreslår några jämförbara alternativ till Live2D som är billiga eller till och med gratis. Innan du laddar ner något är det en bra idé att göra lite efterforskningar om någon programvara du är intresserad av, eller så kan du nå ut till en community som Virtuella YouTubers på Reddit för förslag.

VTuber-spårningsprogramvara

När det gäller spårningsprogramvara finns det två kända namn i VTubing-branschen: VSeeFace för 3D-avatarer och VTube Studio för 2D-avatarer. Men i takt med att efterfrågan och intresset för VTubing ökar, har andra mjukvarutitlar dykt upp mitt i den växande trenden.

Det finns andra program som erbjuder spårningstjänster med sina färdiga avatarer, men de passar inte riktigt in i ”anime-stil”-estetiken som är populär bland VTubers.

3. VSeeFace

VSeeFace är den mest populära spårningsmjukvaran för 3D-avatarer och är gratis att använda. Det är en ganska enkel mjukvara och kan ställas in med program som OBS eller Streamlabs Desktop för livestreaming.

För att använda VSeeFace behöver du en webbkamera och din egen 3D-avatar, som måste importeras direkt till programvaran. Därifrån behöver du bara testa din avatars rörelser och kalibrera kameran om det behövs.

Ladda ner: VSeeFace för Windows (Fri)

4. VTube Studio

För 2D-avatarer blir det inte bättre än VTube Studio. Med VTube Studio kan du importera din egen modell eller använda en av de färdigtillverkade modellerna som följer med programvaran. Det är gratis att ladda ner och använda, med möjlighet att betala en avgift för att ta bort vattenstämpeln.

I VTube Studio finns till och med möjligheten att fästa digitala tillbehör på din modell, från kattöron till solglasögon. Det gör ett bra jobb med spårning och kan laddas ner till din PC via Steam. Om du inte har någon webbkamera eller hellre vill använda din telefon så har VTube Studio en app för både iPhone och Android.

Ladda ner: VTube Studio för Ånga | iOS | Android (Gratis köp i appen finns)

5. VTuber Maker från Live3D

Bli inte förvirrad av namnet; Live3D är inte anslutet till Live2D Cubism, och du kan inte heller skapa en VTuber med denna programvara. Live3D liknar VSeeFace, förutom att det innehåller färdiga modeller som du kan använda.

Även om Live3D i sig är gratis, är många av funktionerna låsta bakom en betalvägg, inklusive de flesta av de färdiga avatarerna. Ändå kanske du föredrar den här vägen om du inte har pengar att köpa en anpassad modell.

Ladda ner: VTuber Maker (Gratis, prenumeration tillgänglig)

Annan VTuberTracking-programvara

Animera av Facerig och Adobe Character Animator kan användas för livestreaming och kommer med färdiga avatarer. Inget av dessa program kommer dock med avatarer i anime-stil, som är populära i VTubing-communityt.

Animaze erbjuder en mängd gratis djuravatarer som hundar och katter, samt avatarer som du kan köpa med valuta i appen. Adobe Character Animator har tecknade avatarer som har en rolig, barnslig karaktär.

Starta din VTubing-resa på rätt sätt

Om du är intresserad av att bli en VTuber finns det flera program som hjälper dig att komma igång. VRoid Studio är utmärkt för att hjälpa nybörjare att skapa en 3D-avatar från grunden. Live2D är programmet du behöver om du vill gå 2D-vägen, men du måste rita din modell först. När din modell är klar att använda är antingen VSeeFace eller VTube Studio din bästa insats för ansiktsspårning.

Innan du bestämmer dig för att spendera en rejäl bit på en skräddarsydd modell, prova att skapa din egen avatar och streama ett tag för att vara säker på att du gillar det.