De 5 bästa SSH-klienterna för Mac

Viktiga takeaways

  • SSH-klienter som Terminal, PuTTY för Mac, iTerm2, Termius och ZOC Terminal låter dig fjärråtkomst till och styra andra datorer via en krypterad anslutning.
  • Terminal, den inbyggda SSH-klienten på Mac, är gratis och redan installerad på din dator, vilket gör det till ett bekvämt val för dem med erfarenhet av kodning.
  • PuTTY för Mac ger ett grafiskt användargränssnitt och möjlighet att spara inloggnings- och sessionsinformation, medan iTerm2 erbjuder avancerade funktioner som delade rutor och alternativ för autoslutförande av kod. Termius är ett mångsidigt alternativ som fungerar på flera enheter, och ZOC Terminal erbjuder organisations- och anpassningsfunktioner för avancerade användare.

SSH, eller Secure Shell, är ett nätverksprotokoll som gör att du kan fjärråtkomst till en annan dator via en krypterad anslutning. Du använder SSH för att öppna filer och köra program på en dator medan du använder en annan.

SSH är inbyggt i de flesta moderna datorer, inklusive Mac. Detta är bra för att arbeta på distans och få enkel åtkomst till filer. Men vilken SSH-klient är den bästa för Mac?

Vi har sammanställt en lista över våra favorit Mac SSH-klienter nedan. Kolla in den för att se vilken som är bäst för dig så att du kan börja använda den så snart som möjligt!

1. Terminal

Din Mac kommer med ett program som låter dig komma åt och köra SSH inbyggt i den. Denna applikation är Terminal, som du vanligtvis kan hitta genom att gå till mappen Applications och titta inuti Utilities, även om det finns några sätt att öppna Terminal på en Mac.

Med Terminal öppen kan du logga in på en fjärrdator via en SSH-anslutning genom att ange ssh user@IP-Address, där användaren ersätts med ditt användarnamn för systemet och IP-adressen ersätts med IP-adressen för fjärrservern.

Därifrån kan du mata in kommandon för att komma åt filer och köra program på den andra datorn. Det finns inget grafiskt system för detta – Terminalen är textbaserad – så du skriver ut dina kommandon och trycker på Enter för att komma åt, köra och göra ändringar på ett annat system.

Vi har ett fuskblad för Mac Terminal-kommandon om du behöver idéer eller påminnelser om vad du kan mata in och köra via kommandoraden i Terminal.

Om du inte kan mycket om kodning, eller inte har använt Terminal mycket tidigare, kan det vara en svår Mac SSH-klient att använda. Men om du har lite bakgrund inom dessa områden borde du klara dig. Dessutom är det gratis och redan på din Mac! För oss skulle alla SSH-klienter för Mac behöva vara mycket imponerande för att slå den.

2. PuTTY för Mac

Ett PuTTY-konfigurationsfönster öppnas på en Mac med fliken Fönsterfärger markerad

PuTTY är ett Windows-program för anslutning till SSH-servrar som även kan installeras och användas på Mac. PuTTY för Mac, liksom Windows PuTTY, tillåter SSH-anslutningar genom att skapa terminalfönster som kör kommandoradsingångar för att logga in och använda fjärrdatorer.

Till skillnad från Unix-baserade Mac-datorer har Windows inte Terminal inbyggd. PuTTY fyller det gapet. Så PuTTY för Mac är inte nödvändigt för att göra en SSH-anslutning eller köra kommandorad på en Mac, men det kommer med funktioner som gör det användbart som en SSH-klient på Mac.

PuTTY för Mac har ett grafiskt användargränssnitt (GUI) som du kan logga in med istället för att använda terminalfönstren. Det grafiska användargränssnittet har alternativ för att spara din SSH-inloggningsinformation, så du behöver inte ha lösenord nedskrivna överallt för att komma ihåg dem.

Du kan också använda PuTTY för Mac för att spara din SSH-sessionsinformation – IP-adressen och portnumret du loggar in på. Detta sparar mycket tid när du loggar in och växlar mellan fjärrdatorer.

Men i slutändan fungerar PuTTY för Mac ungefär som Terminal när det gäller drift och vilka åtgärder den kan utföra. Det rekommenderas också att använda Terminal för att installera PuTTY på en Mac. Det kan vara vettigt att bara använda Terminal istället för att ladda ner en helt separat SSH-klient för samma grundläggande funktioner.

Men om du känner till PuTTY från Windows, eller verkligen vill ha din inloggnings- och sessionsinformation sparad, är PuTTY för Mac bra, och vi rekommenderar det fortfarande.

Ladda ner: PuTTY för Mac (Fri)

3. iTerm2

Om du är bekant med Terminal och har några klagomål om det, eller känner att det har vissa begränsningar, är iTerm2 SSH-klienten för dig. iTerm2 är en komplett terminalersättning. Förutom att låta dig upprätta SSH-anslutningar låter den här klienten dig utföra funktioner på din Mac som Terminal utför, men med en massa ytterligare användbara funktioner.

iTerm2 stöder delade rutor, så att du kan ha flera terminalfönster öppna och fungera precis bredvid varandra eller ovanpå varandra. Det låter dig också söka genom ett iTerm2 Terminal-fönster efter ett visst ord eller kommando, så att du kan komma till den bit kod du behöver på några sekunder.

Att kopiera och klistra in i iTerm2 är mycket enklare än det är i PuTTY för Mac, och det håller en inklistringshistorik åt dig så att du snabbt kan hitta det näst sista objektet du kopierade. Det låter dig också gå tillbaka och återställa text som du har tagit bort eller ändrat med en funktion för direktuppspelning.

När det gäller SSH kommer iTerm2 att hålla dig informerad om vilken katalog du befinner dig i, och låter dig navigera tillbaka till tidigare kommandon genom att trycka på Shift + Cmd + Up eller Shift + Cmd + Down.

iTerm2 håller också reda på vilka kataloger du besöker oftast på dina SSH-anslutningar, så att du kan komma in i dem igen mycket snabbare. Och det låter dig ställa in och snabbt växla mellan profiler, så att du kan använda olika behörighetsnivåer eller snabbt gå till olika SSH-anslutningar.

Med kodalternativ för autoslutförande (som fungerar i SSH-anslutningar och i vanliga terminalfönster) och möjligheten att dra upp applikationen med en snabbtangent, är iTerm2:s funktioner otroliga för att skapa och använda SSH-anslutningar, och för att slutföra terminalfunktioner i allmänhet.

Det kan ha lite av en inlärningskurva om du inte redan känner till Terminal-kommandon ganska bra. Men om du vill lära dig Terminal – och ha lite hjälp med det genom en autokompletteringsfunktion – kan iTerm2 vara en fantastisk SSH-klient för Mac, även om den kan skämma bort dig med sina många fantastiska funktioner.

Ladda ner: iTerm2 (Fri)

4. Termius

Termius är en SSH-klient som fungerar inte bara på Mac-, Windows- och Linux-datorer utan även på mobila enheter. Så du kan använda den för att ansluta till SSH-servrar på din Mac, men även på dina iOS-enheter. Det betyder att det är en solid metod för att kryptera och skicka data mellan enheter du äger, såväl som alla fjärrenheter du behöver komma åt.

Termius är inte en terminalersättning som iTerm2, men den har en liknande autoslutförandefunktion för att skriva ut kommandoradstext, såväl som möjligheten att spara ofta använda kommandon, som du kan dela med andra på SSH-servern.

Utöver terminalliknande fönster och kontroller har Termius ett GUI för SFTP (Secure File Transfer Protocol), en säker metod för att dela filer mellan enheter. Så du kan ladda upp och ladda ner filer via en SSH-anslutning i Termius utan att behöva använda kommandoraden!

Detta, enligt vår uppfattning, gör Termius till en enklare Mac SSH-klient att förstå och använda än många alternativ på den här listan. För att få SFTP-funktionen måste du dock betala $10 i månaden för Pro-versionen av Termius. Termius har en startversion som är gratis, men utan SFTP-gränssnittet är det ganska likt de andra alternativen på vår lista.

Om det inte är värt att lära sig kommandoraden för dig, eller för ett team av människor du kommer att använda detta med (Termius har också en Teams-version som kostar $20 per månad per teammedlem och Termius Business som är $30 per månad och anställd), Termius Premium kan vara värt pengarna. Annars är Termius Basic fortfarande en riktigt bra SSH-klient för Mac!

Ladda ner: Termius (Gratis, prenumeration tillgänglig)

5. ZOC-terminal

En annan Terminal-emulator som fungerar otroligt bra som en SSH Mac-klient är ZOC Terminal. Detta är en emulator som är riktigt bra för att hålla dig organiserad när du använder och flyttar runt filer i SSH-anslutningar.

ZOC Terminal låter dig öppna flera terminalflikar och färgkoda dem för att påminna dig själv om vad du är ansluten till och var. Den upprätthåller också en ”adressbok” med mappar och värdar åt dig som också är färgkodade för snabb åtkomst och underhåll av olika servrar.

Du kan enkelt bläddra tillbaka genom kommandon du har matat in i ZOC Terminal och se allt du har matat in under en session också. Så du kan gå tillbaka i en session också eller använda samma kommandon om och om igen så snabbt du behöver.

ZOC Terminal möjliggör också massor av anpassning. Du kan helt mappa om ditt tangentbord inuti ZOC Terminal för att skapa snabbtangenter för vissa kommandoradsfunktioner och textinmatning. Det tillåter också F-Macro-tangenter och anpassade knappfält för kommandon.

Återigen har vi en SSH-klient för Mac som kräver mycket kunskap om Terminal och kommandoraden för att kunna använda. Men om du har den kunskapen och vill ha något som, som iTerm2, kan ersätta Terminal med fler organisations- och anpassningsfunktioner, är ZOC Terminal något för dig.

Ladda ner: ZOC terminal (Fri)

Det finns så många SSH-klienter att använda på Mac

Mac-datorer har ett inbyggt sätt att göra SSH-anslutningar med Terminal. Men många andra SSH-klienter finns också för Mac, och de har var och en sina egna funktioner som gör dem till fantastiska sätt att använda SSH-anslutningar för att fjärråtkomst till andra enheter.

Vi hoppas att du hittar en SSH-klient som fungerar bra för dina behov på din Mac. Vi vet att vi har hittat vår, och vi kommer att dela filer och data säkert och säkert från och med nu!