De 3 bästa Mac Dynamic Wallpaper-sajterna (och hur man gör din egen)

Bakgrundsbilder på din Mac behöver inte se likadana ut hela dagen. Om du kör någon programvara från macOS Mojave och framåt kan du ställa in dynamiska bakgrundsbilder som automatiskt anpassar sig till tiden eller ditt systemtema.

Apple inkluderar ett gäng bakgrundsbilder som standard, men de flesta av dessa är grafik och bara några är faktiska foton. Du kommer antagligen snart finna att du önskar fler alternativ. Så här är de bästa ställena att hitta nya dynamiska bakgrundsbilder för macOS, plus hur du skapar en från dina egna bilder.

Hur man ställer in en dynamisk bakgrund på macOS

Det finns två sätt att konfigurera en dynamisk bakgrund från tredje part på macOS. Det är ganska likt att ställa in en vanlig skrivbordsbakgrund i macOS, som det finns massor av tips och tricks för.

Det enklaste och mest välbekanta sättet är att gå till Systeminställningar > Bakgrund. Väl inne på den här skärmen hittar du ett urval av dynamiska skrivbordsalternativ högst upp. Det finns totalt nio som du kan välja mellan. Klicka på bakgrunden du vill byta till så ersätter den ditt befintliga alternativ automatiskt.

Alternativt kan du högerklicka på valfri HEIC-fil (använd Get Info för att kontrollera en bild) och klicka på alternativet Set Desktop Wallpaper. Detta är precis som du normalt skulle göra för alla andra statiska bakgrunder. Dock kommer tapeten att visa det rörliga elementet i bilden, vilket ger dig en dynamisk bakgrund.

Hur du skapar din egen dynamiska bakgrund

Finns det ingen av Apples aktieoptioner? Du kan skapa din egen dynamiska tapet istället. Att utveckla en personlig dynamisk tapet är enkelt – allt du behöver är ett par bilder.

Vanligtvis visar dynamiska bakgrundsbilder samma bild natt och dag, med en mörkare och ljusare version tillgänglig. Men din dynamiska tapet behöver inte göra det. Du kan använda den dynamiska bakgrundsfunktionen för att ändra till ett helt annat foto om du vill. Tanken bakom dynamiska bakgrundsbilder är att låta dig anpassa din Mac ännu mer.

1. Ta din egen HEIC-bild

Bekvämt kan iPhones faktiskt ta bilder i HEIC-filformatet. Du kanske till och med har sett det här formatet när du överförde bilder till din dator.

För att ta HEIC-bilder på din iPhone, se till att Live Photos är aktiverat. För att göra det, se till att du trycker på den runda knappen i det övre högra hörnet av kameraappen innan du tar ett foto.

Fotot du tar kommer att sparas som ett kort videoklipp bakom huvudfotot, känt som ett Live Photo. Om något rör sig framför din kamera, till exempel, kommer du att se det spelas upp. Du kan sedan ställa in den här HEIC-bilden som en dynamisk bakgrund.

2. Dynamisk tapetklubb

När du har samlat några bilder för din tapet, gå över till Dynamic Wallpaper Club – en webbapp för dynamiska bakgrundsbilder för Mac. Klicka på knappen Skapa högst upp och registrera dig för ett nytt konto. På nästa sida kommer du att se verktyget för att skapa dynamiska tapeter. Här, dra och släpp dina bilder till höger avsnitt.

Dynamiska bakgrundsbilder kan uppdateras baserat på antingen tid på dagen eller solens position på din plats. För det senare måste dina bilder ha giltiga EXIF-data. Om de inte gör det kan du manuellt länka dem till ljusa och mörka teman genom att använda de tillgängliga knapparna.

När du väljer att ändra din tapet baserat på tiden måste du ange den exakta tidpunkten när en viss bild ska komma till liv. När du har slutfört detta laddar Dynamic Wallpaper Club upp dina dynamiska bakgrundsbilder till sitt offentliga bibliotek. Om du vill välja bort detta, avmarkera rutan Offentlig bakgrund.

Under avsnittet Förhandsgranskning bör du kunna se hur resultatet ser ut. Tryck på Skapa när du är klar med inställningarna. Dynamic Wallpaper Club kommer att lägga till den nya filen i ditt kontos avsnitt Mina bakgrunder. Där väljer du bakgrunden du vill spara och klickar på knappen Ladda ner.

3. Dynaper

Det finns också en Mac-app som du kan installera för att omvandla dina personliga bilder för att stödja den dynamiska funktionen. Den heter Dynaper och kommer med ett dra-och-släpp-gränssnitt som låter dig snabbt producera dynamiska bakgrundsbilder. Du behöver bara importera en uppsättning bilder och på nolltid kommer den dynamiska tapeten att vara klar.

Liksom Dynamic Wallpaper Club låter Dynaper dig också specifikt justera de tider som din tapet ska anpassas. Appen föreslår till och med tider för dig genom att läsa filernas metadata. Men om du föredrar det kan du också visa metadata manuellt.

Utöver detta har Dynaper en funktion med titeln Solar Wizard som kan upptäcka solens koordinater i ditt område och ställa in perioderna därefter. Dynaper är gratis att ladda ner, men för att bli av med den överlagrade vattenstämpeln måste du uppgradera till premiumplanen.

Ladda ner: Dynaper för Mac (Gratis, premiumversion tillgänglig)

Webbplatser för att hitta nya dynamiska bakgrundsbilder för macOS

Känner du inte för att skapa dina egna tapeter? Prova dessa resurser för att hitta fantastiska färdiga dynamiska bakgrundsbilder till din Mac.

1. Dynamisk tapetklubb

Förutom det anpassade dynamiska tapetverktyget har Dynamic Wallpaper Club ett stort bibliotek med dynamiska bakgrundsbilder som du kan ladda ner gratis. Sajtens samling förlitar sig främst på dess community för tapeter. På grund av detta kommer du att upptäcka en ny nästan varje dag.

När du landar på webbplatsens hemsida, gå till fliken Galleri för att bläddra i den befintliga uppsättningen bakgrunder. Dynamic Wallpaper Club har till och med 5K-upplösning dynamiska bakgrundsbilder som inte kostar någonting.

2. 24 timmars bakgrund

24 Hour Wallpaper är en Mac-app som ger dig 58 exklusiva dynamiska bakgrundsbilder. Varje sekvens består av över 30 bilder som täcker hela 24-timmarslängden av en dag.

Appens katalog innehåller platser som New York, London, Paris, Amsterdam, Tokyo, Mojave Preserve, Yosemite, Joshua Tree, High Sierra och mer. Istället för stockbilder eller gradienter innehåller 24 Hour Wallpaper professionellt tagna bilder.

Dessutom skryter utvecklarna med att hälften av tapeterna är från en enda utsiktspunkt, vilket låter dig verkligen uppleva platsens atmosfär. I likhet med Dynamic Wallpaper Club kan 24 Hour Wallpaper synkroniseras till både lokal tid och solens positioner.

Appen stöder också flera bildskärmar. Du kan till och med anpassa vissa bakgrundsbilders varaktighet och byta till en annan plats.

Eftersom 24 Hour Wallpaper anlitar proffs för tapeter är det inte en gratistjänst. Du kan dock kolla in några av dem gratis, eftersom utvecklarna har gjort fyra av tapeterna tillgängliga på webben. Gå över till 24 Hour Wallpaper webbplats för att ge dem en titt innan du köper appen.

Ladda ner: 24 timmars bakgrundsbild för Mac ($7)

3. Dynwalls

Dynwalls erbjuder en handfull dynamiska tapeter. De flesta av dem har rymdtema, designade med hjälp av NASA-resurser. Till exempel finns det en som följer den internationella rymdstationens bana. En annan består av verkliga och fascinerande jordfoton från Himawari-8-satelliten som visar planetens rotation under en dag.

Förutom de planetariska bakgrunderna rymmer Dynwalls två stadsbildstapeter i skrivande stund. Dynamiska bakgrundsbilder på Dynwalls är gratis att ladda ner. Men för några dollar kan du bli en beskyddare och få tidig tillgång till de senaste bakgrundsbilderna.

Om du gillar rymdbakgrunder, överväg att ta en titt på några mörka tapetsidor som är perfekta för ditt skrivbord.

Fler sätt att anpassa ditt Mac-skrivbord

Du kommer aldrig att bli uttråkad med din Macs bakgrundsbild tack vare dessa onlineverktyg och appar. Och du kan enkelt skapa en dynamisk bakgrund själv när du har provat alla befintliga alternativ online och på din Mac.