De 11 bästa Raspberry Pi-operativsystemen för olika användningsområden

Även om den ofta används för elektronikprojekt, på ungefär samma sätt som en mikrokontroller, är Raspberry Pi en komplett dator som kan köra ett helt operativsystem.

Med det breda urvalet av operativsystem som finns tillgängliga för raden av enkortsdatorer kan Raspberry Pi-användare sägas vara bortskämda med valmöjligheter. Inte alla operativsystem kommer dock att passa ditt specifika användningsfall, så det är nödvändigt att välja ett som har optimerats för att tjäna ditt syfte.

Operativsystem för allmänna ändamål

Operativsystem i den här klassen är inte optimerade för ett visst syfte utan är snarare skapade för att tillgodose den genomsnittliga datoranvändarens behov, vilket vanligtvis inkluderar surfning på internet, grundläggande produktivitetsuppgifter, mediekonsumtion och lätt spel.

Baserat på Debian Linux är Raspberry Pi OS (tidigare Raspbian) det officiella operativsystemet för Raspberry Pi-familjen. Den är tillgänglig för gratis nedladdning och kommer förladdad på ett microSD-kort i de flesta Raspberry Pi-kit. Enligt Raspberry Pi’s Webbplats för bildstatistikRaspberry Pi OS är det överlägset mest använda operativsystemet på Raspberry Pi, följt av Ubuntu.

Den finns i både 32-bitars och 64-bitarsversioner. Det finns bara subtila skillnader, men 64-bitars Raspberry Pi OS erbjuder vissa viktiga fördelar.

Raspberry Pi OS använder en modifierad version av Lightweight X11 Desktop Environment (LXDE), som är enkel att navigera. Den kommer också med över 35 000 förkompilerade programvarupaket för enkel installation på din Raspberry Pi.

Ubuntu MATE är ett officiellt derivat av Ubuntu Linux som använder den lätta MATE-skrivbordsmiljön som standardanvändargränssnitt, vilket innebär att det är mindre belastande för Raspberry Pi:s blygsamma resurser än vanilj Ubuntu.

Ubuntu MATE är mer lämpad för användare som redan har en Linux-bakgrund och letar efter något som är lite närmare den upplevelsen på Raspberry Pi. Den erbjuder en komplett skrivbordsmiljö för datoranvändning och maskinvarumanipulering.

Alternativt kan du välja standardversionen av Ubuntu Desktop OS. Vår guide leder dig genom processen att installera Ubuntu Desktop, Server och Core på en Raspberry Pi, tillsammans med Ubuntu MATE.

Raspberry Pi-datorer används ofta som mediacenter för att visa videor, musik och bilder till andra enheter. Ett operativsystem för mediacenter gör det mycket lättare att organisera dessa filer och dela dem med anslutna användare.

LibreELEC är ett Linux JeOS (bara tillräckligt med operativsystem) för Kodi-mediaspelaren. Det är en gaffel av det nu avvecklade OpenELEC-projektet och kommer med en förkonfigurerad version av Kodi och flera andra valfria tredjeparts, personliga videoinspelare (PVR) back-end mjukvaruapplikationer.

Operativsystemet LibreELEC är litet, lätt och optimerat för flashbaserad lagring. Om du bara vill köra Kodi på din Raspberry Pi är det utan tvekan det bästa alternativet för dig.

OSMC (Open Source Media Center) är ett Debianbaserat mediacenter som huvudsakligen levererar ett Kodi-gränssnitt för Raspberry Pis och andra enheter. Det är lätt att använda, snabbt att installera och erbjuder mer funktionalitet än LibreELEC. Om du i första hand vill använda din Raspberry Pi för en hemmabio-dator, men du också vill köra andra projekt då och då, kan OSMC vara det bästa valet för dig.

Internet of Things och Home Automation

En Raspberry Pi kan användas för att styra ett nätverk av internetaktiverade enheter med hjälp av hemautomatiseringsplattformar som Home Assistant.

Home Assistant OS (HAOS) är gratis programvara med öppen källkod som är optimerad för att köra Home Assistant och dess tillägg på SBC:er och x86-64-system. Home Assistant låter dig ta hand om ditt smarta hemnätverk genom att aktivera lokal åtkomst till dina enheter.

OpenHAB (Open Home Automation Bus) är en öppen källkodsplattform för hemautomation. Det låter dig styra dina smarta hemenheter, oavsett tillverkare. För att använda den på en Raspberry Pi, ladda ner den förkonfigurerade bilden och flasha den på ett microSD-kort eller ett USB-minne.

Retro operativsystem

Du kan också köra klassiska operativsystem som RISC OS, MS DOS och Amiga på en Raspberry Pi, vilket kan vara användbart för emulerings- och utbildningsändamål.

RISC OS utvecklades först på 1980-talet och går tillbaka till dagarna för Acorns Archimedes och A7000 persondatorer. Uppkallad efter Reduced Instruction Set Computer-arkitekturen (RISC) var RISC OS det första operativsystemet för ARM-baserade datorer.

Den är nu öppen källkod och är tillgänglig för nedladdning på nästan alla Raspberry Pi-modeller. Det är inte det mest avancerade operativsystemet som finns, men det kan vara ett sätt att komma in i nostalgin med retrodatorer och bidra till en växande gemenskap av användare.

Specialiserade projekt

Raspberry Pi-datorer kan också användas för specialiserade projekt som retrospel, 3D-utskrift eller penetrationstestning.

RetroPie är en öppen källkodsamling av programvara som låter dig emulera retrospel på din Raspberry Pi. Den är byggd ovanpå Raspberry Pi OS Lite och flera emulatorer som EmulationStation och RetroArch. Se till att ta en titt på vår instruktionsguide för att bygga en retrospelkonsol med RetroPie.

Bildkredit: Colaborativa dot eu/Flickr

OctoPrint är en applikation som låter dig fjärrövervaka och styra din 3D-skrivare. En OctoPrint-server kan köras på en gammal smartphone eller en Raspberry Pi, för att nämna några. Allt du behöver göra är att flasha OctoPi-bilden på din Raspberry Pi och ansluta den till din 3D-skrivare.

Server- och nätverksapplikationer

Om du är intresserad av att bygga en filserver eller en nätverksansluten lagring på din Raspberry Pi. du bör överväga att installera ett operativsystem som är väl lämpat för detta ändamål.

OpenMediaVault är baserat på Debian Linux och innehåller vissa nyckelfunktioner som webbaserad administration, e-poststatistikrapporter, användar- och grupphantering och ett plugin-system. Den erbjuder ett enkelt och lättanvänt gränssnitt som låter dig skapa en filserver utan krångel. Att installera OpenMediaVault på en Raspberry Pi är ganska enkelt.

DietPi är en extremt lätt Debian-baserad Linux-distribution, till och med mindre än Raspberry Pi OS Lite och mycket mer konfigurerbar. DietPi är optimerad för minimal resursanvändning och är väl lämpad för självhotellprojekt. Du kan läsa mer om vad detta operativsystem erbjuder i vår guide om hur du installerar DietPi på en Raspberry Pi.

Det finns andra bra alternativ där ute

Om du använder din Raspberry Pi för en mängd olika projekt kommer du snabbt att upptäcka att det inte finns något enhetligt alternativ med operativsystem. Faktum är att det är ganska populärt bland Raspberry Pi-användare att ha olika OS-microSD-kort förinstallerade och redo att användas när behovet uppstår.