De 11 bästa Raspberry Pi-operativsystemen för olika användningsområden

Trots att den ofta används i elektronikprojekt, i likhet med en mikrokontroller, är Raspberry Pi i själva verket en fullfjädrad dator som kan köra ett komplett operativsystem.

Med den breda paletten av operativsystem som finns tillgängliga för denna serie av enkortsdatorer, har Raspberry Pi-användare ett överflöd av valmöjligheter. Dock är det inte alla operativsystem som är lämpade för just ditt specifika användningsområde, så det är viktigt att välja ett som är skräddarsytt för dina behov.

Operativsystem för allmänt bruk

Operativsystem i denna kategori är inte specialiserade för ett enskilt syfte, utan snarare utformade för att tillgodose behoven hos den genomsnittlige datoranvändaren. Detta omfattar vanligtvis internetanvändning, grundläggande produktivitetsuppgifter, mediekonsumtion och lättare spel.

Baserat på Debian Linux, är Raspberry Pi OS (tidigare känt som Raspbian) det officiella operativsystemet för Raspberry Pi-familjen. Det är kostnadsfritt att ladda ner och levereras förinstallerat på ett microSD-kort i de flesta Raspberry Pi-kit. Enligt Raspberry Pis webbplats för bildstatistik, är Raspberry Pi OS det absolut mest använda operativsystemet på Raspberry Pi, följt av Ubuntu.

Det finns tillgängligt i både 32-bitars och 64-bitarsversioner. Skillnaderna är i de flesta fall subtila, men 64-bitarsversionen av Raspberry Pi OS erbjuder vissa betydande fördelar.

Raspberry Pi OS använder en modifierad version av Lightweight X11 Desktop Environment (LXDE), som är lättnavigerad. Det levereras också med över 35 000 förkompilerade programvarupaket för smidig installation på din Raspberry Pi.

Ubuntu MATE är en officiell variant av Ubuntu Linux som använder den lättviktiga MATE-skrivbordsmiljön som standardanvändargränssnitt. Detta innebär att den är mindre krävande för Raspberry Pis begränsade resurser jämfört med standard Ubuntu.

Ubuntu MATE passar bäst för användare som redan har erfarenhet av Linux och söker en liknande upplevelse på Raspberry Pi. Det erbjuder en komplett skrivbordsmiljö för datoranvändning och maskinvaruhantering.

Alternativt kan du välja standardversionen av Ubuntu Desktop OS. Vår guide visar dig processen för att installera Ubuntu Desktop, Server och Core på en Raspberry Pi, tillsammans med Ubuntu MATE.

Raspberry Pi-datorer används ofta som mediacenter för att visa video, musik och bilder på andra enheter. Ett operativsystem för mediacenter gör det betydligt enklare att organisera dessa filer och dela dem med anslutna användare.

LibreELEC är ett Linux JeOS (just enough operating system) för Kodi-mediaspelaren. Det är en utgrening av det nu nedlagda OpenELEC-projektet och kommer med en förkonfigurerad version av Kodi samt ett flertal andra valfria, personliga videobandspelare (PVR) back-end-program.

LibreELEC är ett litet, lätt och optimerat operativsystem för flashbaserad lagring. Om ditt enda syfte är att använda Kodi på din Raspberry Pi, är detta utan tvekan det bästa alternativet.

OSMC (Open Source Media Center) är ett Debianbaserat mediacenter som i huvudsak levererar ett Kodi-gränssnitt för Raspberry Pis och andra enheter. Det är användarvänligt, snabbt att installera och erbjuder fler funktioner än LibreELEC. Om du främst vill använda din Raspberry Pi för hemmabio, men även vill kunna köra andra projekt då och då, kan OSMC vara det idealiska valet för dig.

Internet of Things och hemautomation

En Raspberry Pi kan användas för att styra ett nätverk av internetanslutna enheter med hjälp av hemautomatiseringsplattformar som Home Assistant.

Home Assistant OS (HAOS) är en kostnadsfri programvara med öppen källkod som är optimerad för att köra Home Assistant och dess tillägg på SBC:er och x86-64-system. Home Assistant låter dig hantera ditt smarta hemnätverk genom att aktivera lokal åtkomst till dina enheter.

OpenHAB (Open Home Automation Bus) är en öppen källkodsplattform för hemautomation. Den ger dig möjlighet att styra dina smarta hemenheter, oavsett tillverkare. För att använda det på en Raspberry Pi, ladda ner den förkonfigurerade bilden och skriv den till ett microSD-kort eller ett USB-minne.

Retrooperativsystem

Du kan också köra klassiska operativsystem som RISC OS, MS-DOS och Amiga på en Raspberry Pi, vilket kan vara användbart för emulering och utbildningsändamål.

RISC OS utvecklades ursprungligen på 1980-talet och härstammar från Acorns Archimedes och A7000 persondatorer. Uppkallat efter Reduced Instruction Set Computer-arkitekturen (RISC) var RISC OS det första operativsystemet för ARM-baserade datorer.

Det är numera öppen källkod och finns tillgängligt för nedladdning på nästan alla Raspberry Pi-modeller. Det är inte det mest avancerade operativsystemet, men det kan vara ett sätt att uppleva nostalgi kring retro-datorer och bidra till en växande användargemenskap.

Specialiserade projekt

Raspberry Pi-datorer kan även användas för specialiserade projekt som retrospel, 3D-utskrift eller penetrationstester.

RetroPie är en öppen källkodssamling av programvara som låter dig emulera retrospel på din Raspberry Pi. Den är byggd ovanpå Raspberry Pi OS Lite och flera emulatorer som EmulationStation och RetroArch. Kolla gärna in vår instruktionsguide för att bygga en retrospelkonsol med RetroPie.

Bildkredit: Colaborativa dot eu/Flickr

OctoPrint är en applikation som ger dig möjlighet att fjärrövervaka och styra din 3D-skrivare. En OctoPrint-server kan köras på en gammal smartphone eller en Raspberry Pi, för att nämna några. Allt du behöver göra är att installera OctoPi-bilden på din Raspberry Pi och ansluta den till din 3D-skrivare.

Server- och nätverksapplikationer

Om du är intresserad av att bygga en filserver eller nätverksansluten lagring på din Raspberry Pi, bör du överväga att installera ett operativsystem som är väl lämpat för detta ändamål.

OpenMediaVault är baserat på Debian Linux och innehåller viktiga funktioner som webbaserad administration, e-poststatistikrapporter, användar- och grupphantering samt ett plugin-system. Det erbjuder ett enkelt och användarvänligt gränssnitt som låter dig skapa en filserver utan svårigheter. Att installera OpenMediaVault på en Raspberry Pi är relativt enkelt.

DietPi är en extremt lättviktig Debian-baserad Linuxdistribution, till och med mindre än Raspberry Pi OS Lite och betydligt mer konfigurerbar. DietPi är optimerad för minimal resursanvändning och är väl lämpad för självhostade projekt. Du kan läsa mer om vad detta operativsystem erbjuder i vår guide om hur du installerar DietPi på en Raspberry Pi.

Det finns andra bra alternativ

Om du använder din Raspberry Pi för en mängd olika projekt kommer du snart inse att det inte finns en enda universallösning när det gäller operativsystem. Det är faktiskt vanligt bland Raspberry Pi-användare att ha flera microSD-kort med olika operativsystem förinstallerade, redo att användas när behovet uppstår.